fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

2023 E-Ticaret Trendleri

E-ticaret, yaşantılara dahil olmaya başladığı zamandan bu yana oldukça uzun bir yol kat etti ve dünya genelinde de hızla gelişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda sizlerle 2023’te Çok Satacağı Öngörülen Ürünler‘i paylaşmıştık. 2023’e hızlı bir başlangıç yaparken, çevrimiçi alışveriş dünyasında bazı heyecan verici yeni trendlerin ortaya çıkmaya başladığını görebiliriz. İşte 2023 yılı içerisinde yaygınlaşması beklenen ve popülerliğini korumaya devam edecek/popülerliğini arttıracak önemli e-ticaret trendlerinden bazıları:

Hiper Kişiselleştirme

Kişiselleştirme son yılların yükselen pazarlama trendi. Tüketicilerin kendilerine özel ürün satın alma eğilimini gitgide arttırıyor. Tam da bu noktada yapay zeka ve makine öğrenimi, müşteriler için alışveriş deneyimini kişiselleştirmede hiper düzeyde büyük rol oynayamaya başlayacak. Kişiselleştirilmiş öneriler, özelleştirilmiş ürün paketleri ve hatta kişiselleştirilmiş fiyatlandırma daha yaygın hale gelecek. İşletmeler, kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak için müşteri etkileşimlerinden, tarama geçmişinden, satın alma geçmişinden ve diğer kaynaklardan toplanan verileri kullanacak. Yapay zeka ve makine öğreniminin kullanılması, işletmelerin müşteri tercihlerini anlamalarına, ihtiyaçlarını tahmin etmelerine ve hizmetlerini buna göre uyarlamalarına yardımcı olacaktır. Kişiselleştirme, müşteri katılımını, tekrar satın alımları ve marka sadakatini artırmaya yardımcı olabilecek dikkate alınması gereken pazarlama stratejilerindendir.

Sesli Ticaret

Amazon Echo ve Google Home gibi sesli asistanların popülaritesi globalde epey artmaya başladı. Bu teknoloji, müşterilerin yalnızca seslerini kullanarak alışveriş yapmasını ve satın alma işlemini gerçekleştirmesini kolaylaştıracak, eller serbest alışveriş yapmasına olanak tanıyacak, görsel bir arayüz ihtiyacını ortadan kaldıracak ve müşterilerin her yerden alışveriş yapmasını mümkün kılacaktır. Sesli ticaret, özellikle meşgul, sürekli hareket halinde veya mobilite sorunları olan müşteriler için oldukça kullanışlıdır. Bu doğrultuda işletmelerin web sitelerini ve uygulamalarını sesli arama için optimize etmesi ve sesli ticareti müşteri hizmetleri kanallarına entegre etmesi gerekecek.

Sosyal Ticaret

Instagram, Facebook ve TikTok gibi sosyal medya platformları, işletmeler tarafından ürünleri doğrudan tüketicilere satmak için giderek daha fazla kullanılır hale gelmeye başladı. Özellikle Z Kuşağı tüketicileri arada herhangi bir paravan olmadan direkt sosyal kanallar üzerinden alışveriş yapma eğilimini artırmaya devam ediyor. Dolayısıyla 2023’te satışları artırmak için sosyal medyanın gücünden yararlanan daha fazla işletme göreceğiz. Sosyal ticaret, işletmelerin müşterilerle gerçek zamanlı olarak bağlantı kurmasını sağlar ve yeni kitlelere ulaşmanın uygun maliyetli bir yolu olabilir. Bu doğrultuda işletmelerin, genel e-ticaret hedefleriyle uyumlu sosyal ticaret stratejileri geliştirmeleri ve kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimleri oluşturmak için sosyal medya platformlarını kullanmaları gerekecek.

Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik

AR ve VR teknolojisinin e-ticarette kullanımı artıyor ve müşterilerin ürünleri daha sürükleyici bir şekilde önizlemesine olanak tanıyor. Bu teknoloji, müşterilerin daha bilinçli satın alma kararları vermesine ve müşteri memnuniyetini artırmasına yardımcı olabilir. AR ile müşteriler, ürünlerin kendi alanlarında nasıl görüneceğini görselleştirebiliyor ve VR ile ürünleri sanal ortamda deneyimleyebiliyor. İşletmelerin AR ve VR teknolojisine yatırım yapması ve ürünlerini en ilgi çekici şekilde sergileyebilecek sürükleyici deneyimler geliştirmesi gerekecek.

Sürdürülebilirlik

Çevreye karşı daha sorumlu olma ihtiyacının artan farkındalığıyla, daha fazla e-ticaret işletmesinin sürdürülebilirliğe odaklandığını görebiliriz. Bu farkındalık; ambalaj atıklarının azaltılması, çevre dostu malzemelerin kullanılması ve tedarik zincirleri boyunca sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi gibi davranışları içerebilir. İşletmelerin kendi çevresel etkilerini değerlendirmeleri ve genel iş hedefleriyle uyumlu sürdürülebilir uygulamalar geliştirmeleri; ayrıca, sürdürülebilirlik girişimlerini müşterilere ve paydaşlara özgün, şeffaf bir şekilde iletmeleri gerekecektir. E-ticaret işletmenizde sürdürülebilir bir dünya inşa etmeniz için uygulayabileceğiniz 6 harika uygulamayı paylaştığımız yazımıza mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

Mobil Ticaret

Alışveriş ve ödeme yapmak için mobil cihazları kullanan tüketicilerin sayısının artmasıyla birlikte, işletmelerin web sitelerinin mobil uyumlu olmasını ve güçlü bir mobil varlığa sahip olmasını sağlamaları gerekecektir. Bu durum, mobil uygulamalar geliştirmeyi ve ödeme işleminin mobil cihazlarda sorunsuz ve kolay kullanılmasını sağlamayı içerecektir. Müşterilerin hareket halindeyken satın alım yapma olasılığı daha yüksek olduğundan ve işletmelerin mümkün olan en iyi müşteri deneyimini sağlamak için mobil deneyimlerini optimize etmesi gerekeceğinden, mobil ticaret giderek daha önemli hale gelecek.

Abonelik Bazlı Modeller

Abonelik bazlı modeller, işletmeler için istikrarlı bir gelir akışı sağladığı ve tüketiciler için kolaylıklar sunduğu için e-ticarette daha popüler hale geliyor. Kurumsal/bireysel abonelik kutuları, özel içeriğe erişim veya kişiselleştirilmiş hizmetler bu trendin bazı örnekleridir. Dolayısıyla e-ticaret işletmenizi sürdürülebilir kılmak istiyorsanız, ürünlerinizi nasıl abonelik modeline dönüştürebileceğinizi düşünmeniz işletmenize avantaj sağlayacaktır.

Influencer Pazarlama

Influencer pazarlama, işletmelerin yeni kitlelere ulaşması ve satışları arttırması için güçlü bir araç olmaya devam edecek. Çünkü nesil değişiyor. İşletmeler, geniş bir takipçi kitlesine ve yüksek düzeyde katılıma sahip etkileyicilerle ortaklık yaparak, ağızdan ağza reklamcılığın gücünden yararlanabilir ve diğer ürünleriyle karşılaşmamış olabilecek potansiyel müşterilere ulaşabilir.

Siber Güvenlik

E-ticaret büyümeye devam ettikçe işletmelerin kendilerini ve müşterilerini siber tehditlerden korumak için adımlar atması gerekecek. Bu da, güçlü güvenlik önlemlerinin uygulanmasını ve müşterilerin kendilerini çevrimiçi ortamda nasıl koruyacakları konusunda eğitilmesini içerecektir. Geçtiğimiz haftalarda paylaştığımız “Sopyo Güvenilir Mi?” başlıklı makalemizi inceleyerek e-ticarette güvenlik kriterlerinizi de çıkarabilirsiniz.

Fulfillment ve Teslimat

Last-mile teslimat süreci, ürünlerin bir nakliye merkezinden nihai teslimat hedefine hareketini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Depodaki ürünlerin paketlenmesini ve doğrudan müşteriye gönderilmesini sağlayan bir tedarik zinciri yönetiminin son ayağıdır. Getir, last-mile teslimat a verilebilecek en güzel örneklerden biridir. Fulfillment süreci, 2023’te e-ticaret işletmeleri için ana odak noktası olmaya devam edecek. İşletmelerin, aynı gün teslimat, mağazadan teslim alma, arabaya teslimat dahil olmak üzere müşterilere siparişleri olabildiğince hızlı ve verimli bir şekilde ulaştırmanın yollarını bulması gerekecek.

Sonuç olarak 2023, pek çok yeni trendin ortaya çıktığı e-ticaret için heyecan verici ve dinamik bir yıl olacak gibi görünüyor. Bu trendlerin bir adım önünde kalabilen ve değişen koşullara uyum sağlayabilen işletmeler, önümüzdeki yıl başarılı olmak için iyi bir fırsat yakalamış olacaklar.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares