E-TİCARET

E-ticarette Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Uygulanır?

Herkese merhaba,

E-ticaretin gelişmesi günden güne büyürken Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin önümüzdeki yıllarda her türlü endüstriyi yeniden şekillendireceği ortada. Değişmekte olan alanların başında ticaret sektörü geliyor.

Artırılmış Gerçeklik (AR) e-ticaret perakendecilere nasıl katkı sunabilir? Son yıllarda teknoloji geliştiren şirketlerin odaklandığı soru bu! Online müşteriler artırılmış gerçekliğin alışveriş deneyimlerini değiştireceğini söylüyor. Peki, artırılmış gerçeklik e-ticarete nasıl katkı sağlar?

Günümüzde tüketiciler; makyaj, güneş gözlükleri, sanal evler, mobilyaların evlerinde nasıl görüneceğine kadar hemen hemen her şeyi denemek için Artırılmış Gerçeklik kullanıyor. Bu, markaların müşterilerine daha güvenli satın alma kararları almalarına yardımcı olmak için tüketicilerle etkileşim kurma şeklindeki önemli bir değişim olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arttırımış Gerçeklik Ticareti Nedir?

Arttırılmış gerçeklik ticareti, bir ürünü gerçek hayatta doğru boyutta ve ölçekte görüntülemek için artırılmış gerçeklik kullanma seçeneği sunmaktadır. Ürün hakkında tüketici güveninin artmasına yol açan daha etkileşimli ve bilgilendirici bir alışveriş deneyimidir. AR ticareti için fırsatlar, sosyal, web tabanlı, arama ve uygulama içi uygulamalar dahil olmak üzere çok sayıdadır. Bunların örneklerini her çeşit ve boyuttaki markada görmemiz mümkün.

Facebook’ta AR reklamlarını etkinleştirmek için, Coach, kullanıcıların doğrudan reklamdan doğrudan satın alma seçeneği ile artırılmış gerçeklikle Coach güneş gözlüklerini denemelerini sağlayan bir reklam deneyimi yarattı. Kampanya kapanırken, marka tıklamaları ve satın alma oranlarında önemli bir artış olduğunu bildirdi.

Artırılmış Gerçekliğin Kullanım Alanları Nelerdir?

Son yılların revaçta olan teknolojisi artırılmış gerçekliğin girmediği sektör kalmadı dersek yanılmış olmayız. Etkileyici uygulamalar geliştirebilmeyi sağlayan bu teknoloji, birçok farklı sektördeki şirketin yeni müşterilere ulaşmasını ve var olan müşterilerin de yeni ürünlere yönlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Sosyal medyadaki görüntü filtrelerini oluşturmak için sıklıkla kullanılan bir teknoloji olan artırılmış gerçeklik bunun haricinde birçok farklı alanda da karşımıza çıkmaktadır. Fabrikalarda yeni çalışmaya başlayan işçilerin kolayca eğitilmesi için geliştirilen uygulamalar, tıp ve eğitim alanındaki eğitim uygulamaları ve oyunlar da bu teknolojinin sıklıkla kullanıldığı alanlardır.

Pazarlamada da kullanıldığı için artırılmış gerçeklik kullanım alanları yalnızca birkaç sektöre sıkışıp kalmamış, birçok kategoride birbirinden başarılı artırılmış gerçeklik çalışmaları yapılmıştır. Aşağıda artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanıldığı bazı alanları bulabilirsiniz.

  • E-Ticaret
  • Pazarlama
  • Reklamcılık
  • Turizm
  • Sinema
  • Sağlık
  • Emlak
  • Tıp
  • İnşaat
  • Eğitim
  • Lojistik
  • Oyunlar
  • Dekorasyon
  • Cihaz tamiri ve kurulumu

Zaman ve enerji tasarrufu ile sonuç odaklı alışveriş zamanı!

Yalnızca bu dönemde de değil Artırılmış Gerçeklik teknolojisi ile her zaman daha pratik ve güvenli bir alışveriş gerçekleştirebilirsiniz. Mesela şimdi eski hayatımıza dönelim; belki bir mobilya alabilmek için onlarca mağaza gezeceksiniz. Oradan oraya gezeceksiniz, enerjiniz tükenecek, tabii zaman da akıp gidecek. Bir mobilya alışverişi için belki yarım günlük bir zaman harcayacaksınız değil mi? Teknoloji ile bu işi belki en fazla yarım saat içerisinde çözebileceksiniz. Bir çok e-ticaret markasının da AR teknolojisi ile online alışveriş sistemini zenginleştirme yoluna gitmesi de yeni nesil tüketicilerin “hızlı tüketim” alışkanlıklarından kaynaklanıyor.

Hangi Markalar Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Kullanıyor?

Dünyaca ünlü markalar artırılmış gerçeklik reklamları ile müşterilerine farklı bir kanaldan ulaşmaya başlamıştır. Her marka bu teknolojiyi kullanarak ürünlerini ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca ürünlerini satın almak isteyen kullanıcılara yakından deneyimleme fırsatı da vermektedir.

IKEA

IKEA’nın AR uygulaması sayesinde mobilyaları daha satın almadan yakından inceleyebilir ve bu mobilyaların yaşam alanınızda nasıl duracağını görme fırsatı bulabilirsiniz. IKEA bu uygulamayla birlikte kullanıcıların online alışveriş deneyimini daha kolay bir hâle getirmektedir.

Converse

Önde gelen ayakkabı üreticilerinden Converse’in artırılmış gerçeklik uygulaması, binlerce ayakkabı modelini yakından inceleme imkânı sunuyor. Fotoğrafını gördüğünüz ürünün gerçekte nasıl duracağını öğrenmenin kullanıcılar için heyecan verici bir deneyim olduğunu söylemek mümkün.

Gap

Gap’in artırılmış gerçeklik yazılımı sayesinde soyunma odasında kıyafet denemenize gerek kalmıyor. Akıllı telefonda yer alan uygulama ile çok sayıda kıyafeti gerçek boyutlarında görebilir, beden seçimi yapabilir ve satın aldığınızda tam olarak nasıl görüneceğinizi önceden bilebilirsiniz.

Sephora

Sephora’da makyaj malzemelerini uygulama üzerinden test etmek mümkün oluyor. Kullanıcılar makyaj malzemesini seçtikten sonra AR seçeneği ile görüntüsünü gerçeğe dönüştürüyor. Rengini tam olarak anlayabilmek zor olduğu için internetten satın alırken tereddüt oluşturan makyaj malzemeleri, Sephora’nın bu uygulamasıyla güvenle satın alınabiliyor.

Amazon

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi konumunda olan Amazonda Artırılmış gerçekliğe katılmış markalardan biri. Amazon uygulamasındaki artırılmış gerçeklik özelliği ile çok sayıda mobilya ürününü evinize sanal olarak yerleştirebilir, nasıl görüneceğini öğrenebilirsiniz.

Nike

Nike’ın artırılmış gerçeklik uygulaması ile satın almak istediğiniz ayakkabının nasıl görüneceğini anında anlayabilirsiniz. Çok sayıda ayakkabı çeşidinin yer aldığı Nike, AR teknolojisi ile alışveriş yapmayı son derece kolay hâle getirmiş durumda.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Hazal Alan

Recent Posts

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (22-29 Nisan)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR 23 Nisan’ı ‘Sepette İyilik’ ile kutluyor. Trendyol, bir sivil toplum-özel sektör…

7 gün ago

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (15-22 Nisan)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR Trendyol LLM, e-ihracatta dil bariyerini kaldırıyor, küresel pazarların kapısını açıyor. Türk…

2 hafta ago

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (8-15 Nisan)

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR WhatsApp'ta kişilere not ekleme devri başlıyor. Popüler mesajlaşma platformu WhatsApp, geçtiğimiz…

3 hafta ago

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (1-8 Nisan)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR Amazon, kasiyersiz marketlerini kapatıyor. Neredeyse on yıl önce Amazon tarafından hayatımıza giren kasiyersiz…

4 hafta ago

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (25 Mart-1 Nisan)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR Trendyol, Körfez Bölgesi'nde ilk pop-up mağazasını açtı. Trendyol ilk pop-up mağazasını Riyad'da…

1 ay ago

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (18-25 Mart)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR Hepsiburada, Ramazan ayında en çok satılan ürünleri açıkladı. Hepsiburada, Ramazan ayında…

1 ay ago