fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Resmi Gazete’de Yayımlandı: KDV Oranları Değişti

Türkiye, 7 Temmuz 2023 sabahına vergi zammıyla uyandı. Bu gece, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile alıcısından satıcına herkesi ilgilendiren ciddi fiyat ve kdv güncellemeleri geldi. Yurt dışından getirilen telefonlardan e-ticarette satılan ürünlere kadar pek çok alanı etkileyen önemli ticari değişiklikler yapıldı.

  • KDV oranları yükseldi: %18 olan oran %20’ye, %8 olan oran %10’a çıkarıldı.
  • Harç ücretleri %50 arttı: Noter, pasaport, vize ve trafik harçlarına %50 zam geldi.
  • Yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan harç 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıkarıldı.
  • Tüketici kredilerinde %10 olan BSM Vergisi %15’e çıkarıldı.

İşte yapılan zamların detayları…

KDV oranları arttı: %18 olan oran %20’ye, %8 olan oran %10’a çıktı.

Mal ve hizmetlere uygulanacak Katma Değer Vergisi (KDV) oranları yeniden belirlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan % 18’lik KDV oranı % 20’ye, %8’lik KDV oranı ise %10’a yükseltildi. Temel gıda ürünlerindeki KDV ise geçen yıl %8’den %1’e düşürülmüştü. Bu ürünlerinde uygulanan %1’lik KDV oranlarında vergi artışı olmayacak.

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok ürün grubunda KDV %18 olarak uygulanıyordu. Yeni güncellemeyle birlikte bu oran %20 olacak. Deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, peçete, bebek bezi gibi gıda ve temizlik gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV, %18’den %8’e inmişti. Bu ürünlerdeki KDV ise %20 olacak.

KDV, devlet bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2022 Aralık Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’na göre bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte biri KDV’den oluşuyor. Bu bütçedeki en büyük kalem. KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağını ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi oluşturuyor.

Harç ücretleri %50 arttı: Noter, pasaport, vize ve trafik harçlarına %50 zam geldi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı %50 artırıldı. Cumhurbaşkanı kararı, Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname, Diploma ve Trafik harçlarına %50 zam geldi. Türk vatandaşları için yurt dışına çıkışların gitgide daha da zorlaştığını söyleyebiliriz. Karara göre trafik harçları kapsamında bulunan ‘Sürücü belgesi harçları’ ise yapılan artıştan hariç tutuluyor.

Yurt dışından getirilen cep telefonlarından alınan harç bedeli 6 bin TL’den 20 bin TL’ye çıktı.

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı öncesinde bu ücret 6 bin 91 TL’ydi. 2022 sonuna kadar ise 2 bin 732 TL olarak uygulanmıştı. Böylece IMEI harcı 7 ayda 7,3 katına çıkmış oldu.

Türkiye’de cep telefonlarından alınan yüksek vergiler nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışından telefon getirip kaydettirmeyi ya da yurt dışı seyahati dönüşü telefon aldıktan sonra IMEI kaydı yaptırmayı tercih ediyordu. Bu kararla birlikte yurt dışından gelen cep telefonlarının IMEI kaydını yaptırmak, 20 bin TL’lik tutar nedeniyle daha pahalıya gelecek.

KDV değişikliklerindeki güncellemeler ne zaman yürürlüğe girecek?

Oldukça ani gelişen bu güncelleme ile alıcısından satıcısına herkes bu kararların ne zaman yürürlüğe gireceğini merak ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürütmesinde, 3605 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’inci maddesi gereğince verilen kararlar, 10 Temmuz 2023 Pazar gecesi yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren faturaların yeni kdv oranları ile birlikte kesilmesi gerekiyor.

Sopyo, diğer tüm kriz anlarında kullanıcılarının yanında olduğu gibi bu yeni KDV güncellemelerinde de e-ticaret mağaza sahiplerinin yanında. Herhangi bir entegrasyon kullanmayan e-ticaret satıcıları, tüm bu güncellemeleri bireysel olarak düzenlemek zorundayken, Sopyo tüm kullanıcıları adına bu işlemleri gerçekleştiriyor.

Pek çok zammın yayımlandığı Resmi Gazete’ye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares