fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

T.C. Ticaret Bakanlığı ETBİS 2023 Yılı İlk 6 Ay Verileri

Geçtiğimiz günlerde T.C. Ticaret Bakanlığı her yıl olduğu gibi e-ticaretin ilk 6 ayında gerçekleşen gelişmeleri yayınladı. İşte ETBİS 2023 İlk 6 Ay Verileri’nde öne çıkan başlıklar şu şekilde: 👇📈

📌 E-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %109,7’lik artışla 652,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

📌 Sipariş adetleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %20 artış ile 2 milyar 131 milyon adetten 2 milyar 556 milyon adede yükselmiştir.

📌 Perakende e-ticaret hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre %119’luk artışla 390 milyar TL’ye yükselmiştir.

📌 2022 yılı ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranı %18,5 iken bu oran geçen yılın aynı dönemine göre %3,2 artarak %19,1 olarak gerçekleşmiştir.

📌 Ödeme yöntemleri bazında toplam e-ticaret hacminin %62,7’sini 409,3 milyar TL ile kartlı işlemler, %32’sini 209,3 milyar TL ile Havale/EFT ve diğer ödemeler oluştururken, %5,2’sini 34,1 milyar TL ile kapıda ödeme oluşturmaktadır.

📌En fazla e-ticaret faaliyeti gösteren illerimiz sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya ve Kocaeli’dir.

📌 E-ticaret harcamalarının yurt içi-yurt dışı dağılımlarına bakıldığında ise geçen yılın aynı dönemine oranla “Diğer Ülkelerin Türkiye’den Alımları”, “Türkiye’nin Diğer Ülkelerden Alımları”nda ve “Yurt İçi Harcamalar”da artışlar yaşandığı görülmektedir. E-ticaretin ve özellikle e-ihracattaki yükselişin devam ettiği söylenebilir.

📌 E-ticaretin öne çıkan sektörel dağılımları sırasıyla; beyaz eşya ve küçük ev aletleri, giyim, ayakkabı ve aksesuar, elektronik, havayolları, gıda ve süpermarket olarak ilerlemektedir.

📌 E-ticarette ortalama sepet tutarı geçtiğimiz yıl 152 Türk Lirası iken, 2023 yılında 255 Türk Lirası olarak gerçekleşmiştir.

📌 E-ticaret hacminin haftanın günlerine göre incelendiğinde günler arasında artış ve azalışlar olduğu ve dalgalı bir seyir izlediği görülmektedir. En fazla alışverişin yapıldığı günler ise sırasıyla; Salı, Cuma ve Çarşamba’dır.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares