fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (1-8 Ocak)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol, küresel moda endüstrisinde ezber bozuyor. 

100’den fazla ülkede moda endüstrisinin nabzını tutan Business of Fashion platformu ve Mckinsey tarafından, global moda endüstrisindeki trendleri analiz eden “Modanın Durumu” (State of Fashion) raporu yayınlandı. Rapora göre, 2024 yılında hızlı moda sektörü, üçüncü nesil şirketlerin öncülüğünde önemli değişikliklere tanık olacak; hız ve uygun maliyet odaklı stratejilerle öne çıkan ve müşteri sadakatini önceliklendiren şirketler, global moda endüstrisinde oyunun kurallarını değiştirecek. “State of Fashion 2024” raporunda “ezberbozan” üçüncü nesil markalar arasında tek Türk markası olarak Trendyol da yer aldı. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Trendyol Group CEO’su Erdem İnan: “Bugün Türkiye’de üretilen tekstil ürünleri, Avrupa’dan Orta Doğu’ya, çok geniş bir coğrafyada kullanıcılar tarafından tercih ediliyor. Bunu öncelikle ülkemizin kaliteli üretim gücüne borçluyuz. Trendyol markalı ürünler Türkiye’nin dört bir yanındaki 400’ten fazla yerli üreticimiz tarafından üretiliyor. “State of Fashion” raporunun da ortaya koyduğu gibi; müşteri sadakatini ana hedef olarak belirleyen şirketler global olarak sektörde ön plana çıkıyor. Trendyol olarak müşteriyi odağa alan iş yapış biçimimizi girdiğimiz tüm pazarlarda uyguluyoruz” dedi. 

Kaynak: Marketing Türkiye

Hepsiburada kendini Ukrayna pazarına hazırlıyor.

Türkiye’nin en önemli e-ticaret şirketlerinden Hepsiburada.com, Rus işgali altındaki Ukrayna’ya girme hazırlığı yapıyor. Bloomberg haber ajansında yer alan habere göre Doğan Ailesi’nin yönettiği Hepsiburada.com, Ukrayna pazarına giren ilk Türk e-ticaret şirketi olacak. 2022 yılının şubat ayında Rus güçleri tarafından işgal edilmeye başlayan Ukrayna’da savaşın sona erme projeksiyonu öngören Türk şirket, deneme sürecinin başarılı olması halinde Ukrayna’da ürün satışına başlamayı hedefliyor. Hepsiburada.com’un CEO’su Nilhan Önal Gökçetekin, “Ukrayna Türkiye için zor ama önemli bir pazar. Bu bizim için stratejik bir yatırım. Gelecekte Ukrayna normalleşecek ve biz de hazır olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Patronlar Dünyası

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Mevzuata aykırı davranan e-ticaret firmalarına 86,2 milyon lira ceza kesildi.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, zaman ve mekan sınırlamasını tüketiciler nezdinde ortadan kaldıran mesafeli sözleşmelerin, teknolojinin hızlı gelişimi ve tüketici alışkanlıklarının değişimiyle daha çok tercih edilir hale geldiği bildirildi. Açıklamada, piyasada, faaliyetlerini elektronik ticaret yöntemiyle sürdüren bazı firmaların, kötü niyetli ve hukuka aykırı uygulamalarının Bakanlıkça incelendiğine dikkati çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

​​​​​​​”Bu doğrultuda öncelikli olarak enflasyonist ortamda piyasadaki hızlı fiyat dalgalanmalarına da bağlı olarak firmalar tarafından ‘stokta ürün bulunmaması’ sebep gösterilerek yapılan haksız sipariş iptalleri, satışa sunulan mal ve/veya hizmetlerin firmalar tarafından taahhüt edilen yahut yasal olarak belirlenmiş ifa sürelerinin aşılması, tüketicilerin cayma hakkı kullanımına halel getirilmesi ve tüketiciler tarafından cayma hakkı kullanıldığı takdirde, bedel iadelerinin tüketicilere mevzuata uygun surette yapılmaması gibi hususlar öne çıkıyor. Tüketicilerin haklarını zedeleyici her türlü hukuka aykırı eylem, hem Bakanlığımız tarafından resen hem de Bakanlığımıza CİMER, e-Devlet, yazılı başvuru ve ‘Bakana Ulaşın’ kanalları aracılığıyla ulaşan tüketici başvuruları değerlendirilerek sıkı şekilde denetleniyor.”

​​​​​​​Bu doğrultuda, Bakanlık tarafından mesafeli sözleşme yöntemi kullanarak tüketiciler ile sözleşme akdeden firmaların mevzuata aykırı iş ve eylemleri nedeniyle geçen yıl 58 firmaya 86 milyon 274 bin 994 lira idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Kaynak: TRT Haber

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Facebook, yeni bağlantı geçmişi özelliği ile ziyaret ettiğiniz web sitelerini takip edebiliyor.

Facebook yeni bağlantı geçmişi özelliği ile kullanıcılara bağlantı geçmişlerini gözden geçirme ve kontrol etme imkanı tanıyor. Özellik, varsayılan ayarlar kapsamında kullanıcılara sunuluyor. Kullanıcılar, geçmişte tıklanan bağlantı ve ziyaret edilen siteleri kontrol edebilirken, Facebook da bu bağlantıları takip edebiliyor. Böylece toplanan veriler, reklam hedeflemeleri için kullanılabiliyor. 

Facebook’un yardım merkezinde yazan bilgilere göre; bağlantı geçmişi açık olduğunda Facebook’tayken dokunduğunuz ve Facebook Mobil Tarayıcı’da incelediğiniz tüm bağlantılar 30 gün boyunca buraya kaydedilir. Facebook uygulamasının iOS ve Android sürümlerinde aktif olan özellik, bir takım bağlantıların geçmişten kaldırılmasını ya da tüm tarama geçmişinin silinmesini de mümkün kılıyor.

Her ne kadar bazı kullanıcılar, çevrimiçi aktivitelerini Facebook aracılığıyla takip etmeyi tercih etse de; kullanıcılardan bazıları da bağlantı geçmişlerinin Facebook tarafından gözetlenmesinden rahatsız oluyor. Bu anlamda Facebook’un özelliği devre dışı bırakma seçeneği sunduğunu belirtmekte fayda var. Bağlantı geçmişinin kapatılması ile tarama verileri siliniyor. Meta’nın silme işlemini tamamlaması 90 güne kadar sürebiliyor. Aynı şekilde özelliğin devre dışı bırakılmasıyla, Meta uygulama ailesi, reklam kişiselleştirme için bağlantı geçmişinin toplanmasını veya kullanılmasını durduruyor. 

Kaynak: Webrazzi

Elon Musk’ın X’i %71 değer kaybı yaşadı.

Varlık yöneticisi Fidelity, Elon Musk’ın Ekim 2022’de satın aldığı X yani eski adıyla Twitter’ın satın alınmasından bu yana %71’den fazla değer kaybettiğini açıkladı. Böylelikle Elon Musk’ın 44 milyar dolara satın aldığı Twitter/X’in değeri 1 yıl içerisinde %71,5 düşüş yaşayarak 12,76 milyar dolar oldu. 

Elon Musk Temmuz ayında paylaştığı bir X gönderisinde, şirketin reklamlardaki büyük düşüş nedeniyle zor bir mali noktada olduğunu söylemişti. Kasım ayında ise Disney ve IBM gibi şirketler, Musk’ın antisemitik bir paylaşımı desteklemesinin ardından reklamlarını X’ten çekti.

Kaynak: NTV

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares