fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (10-17 Nisan)

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ankara e-ticaretin kalbi olabilir.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, deprem riskinden uzak konumu ve ulaşım alt yapısıyla nitelikli iş gücünün Ankara’da toplanabileceğini söyledi. “Teşvikler doğru yöne aktarılırsa Cumhuriyet’in kalbi Ankara, e-ticaretin de kalbi olabilir” diyen Yılmaz, Ankara’nın e-ticaretle marka haline gelebilmesi için şu ifadeleri kullandı:

“E-ticaret üretimin düşmanı değil, tam tersine ürün çeşitliliği gerekliliğiyle istihdamı arttırır. Dünyanın e-ticaretle gittiği yere koşmak zorundayız. Değişim ile içeriği, dijital ile geleceği buluşturmak zorundayız. Öncelikleri, üretimi ve iş gücünü doğru değerlendirmek, teşvikleri doğru aktarmak zorundayız. 13 organize sanayi bölgesine, 21 üniversiteye, 2 milyon üniversite mezununa ev sahipliği yapan Ankara, e-ticaretle markalaşmalı. Deprem riskinden uzak konumu ve ulaşım altyapısının avantajıyla tüm nitelikli iş gücünü Ankara’ya toplayabiliriz. Teşvikler doğru yöne aktarılırsa Cumhuriyet’in kalbi Ankara, e-ticaret’in de kalbi olabilir.”

Kaynak: Hürriyet

Türkiye’nin e-ticaret hacmi 2022’de 800 milyar lirayı aştı.

Ticaret Bakanlığı’nın “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)” 2022 yılı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye’de e-ticaret faaliyetinde bulunan 548 bin 688 işletme bulunuyor.

Bu işletmelerin 31 bin 320’si ETBİS’e kayıtlı olarak faaliyet gösterirken, 533 bin 19 işletme e-ticaret pazaryerlerinde faaliyet gösteriyor. Ayrıca ETBİS’e kayıtlı site sayısı da 37 bin 256’ya ulaştı. 15 bin 651 işletme kendi sitesinde e-ticaret faaliyetinde bulunmak yanında e-ticaret pazaryerlerinde de satış yapıyor.

2022 yılı itibarıyla yurt içinde e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %109 artışla 800,7 milyar lira oldu. Aynı dönemde sipariş adedi %43 artış ile 3 milyar 347 milyondan 4 milyar 787 milyona yükseldi. Bu dönemde perakende e-ticaret hacmi 458 milyar lira olarak gerçekleşti. 2021 yılında e-ticaretin genel ticarete oranı %17,7 iken bu oran geçen yıl %18,6’ya çıktı.

İşletmelerin %80’i yalnızca 1, %12,6’sı 2 pazaryerinde satış yapmayı tercih ederken, %4’ü 3, %1,9’u 4, %1,5’i 5 ve üstü pazaryerini tercih etti.

Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden alışveriş yapanların %58’ini kadınlar, %42’sini erkekler oluşturdu.

Sektörel olarak ortalama sepet tutarı 2022 yılında konaklama sektöründe 9 bin 425 lira, ev, bahçe, mobilya ve dekorasyonda 3 bin 804 lira, hava yollarında 2 bin 928 lira, beyaz eşya ve küçük ev aletlerinde 451 lira, giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe 447 lira ve elektronikte 292 lira olarak gerçekleşti.

e-Ticaret harcamalarının %85’i peşin ödeme yapılarak, %15’i ise taksitli ödeme imkanı kullanılarak gerçekleşti.

Kaynak: NTV

Ramazanda e-ticaret siparişleri hızlandı.

Türkiye’de alışverişin odağı haline gelen e-ticaret siteleri Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı için en yoğun şekilde tercih edilen mecraları da oluşturuyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizdeki e-ticaret sitelerinin sayısı 35 bini bulurken, 2022 yılının ilk 6 ayındaki harcama tutarı ise bir önceki yıla göre %116’lık rekor artışla 348 milyar TL olarak gerçekleşti.

Cironun büyüklüğü e-ticaret sitelerinin marketing faaliyetlerine de yansıdı. Yapılan dijital alışveriş için tercih edilen marketing mecraları da sosyal medya başta olmak üzere dijital mecralar olurken, e-ticaret sitelerinin ve markaların yaptıkları kampanyaların bütçelerinde, kampanya sayısında ise artışlar gözleniyor. Günümüzde Influencerlar aracılığıyla e-ticaret sitesine yönlendirilen bir ürünü özellikle Ramazan gibi alışverişin yoğun olduğu dönemlerde tanıtmak daha önemli hale geliyor.

Digital Exchange’in uzman marketing ekibi, markalara yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle bir dizi pazarlama önerisinde bulundu. Ramazan döneminde e-ticaret sitelerini ele alan araştırmaya göre bayramı da düşünen tüketicilerin %66’sı e-ticaret sitesinden alışveriş öncesinde ürünle ilgili video izlemeyi tercih ediyor. “Alışverişin arttığı dönemde rüzgarı yakalayan markalar, bunu yıl boyu doğru kampanyalarla sürdürerek büyük kazanım sağlar” diyen Digital Exchange’in marketing ekibi, video marketingin 2023’ün trendleri arasında bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: İGFA

OPLOG, teknoloji tabanlı yeni deposunu İngiltere’de açtı.

Yeni deposunu İngiltere’de açan OPLOG, Türkiye’den İngiltere’ye açılmak isteyen ya da İngiltere’de faaliyet gösteren KOBİ ve büyük şirketlerin omnikanal lojistiği alanındaki iş ortağı olmayı ve sunduğu teknolojisi ile onların hayatlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Omnikanal (B2B ve B2C) lojistiği alanında 10 yıldır hizmet sunan teknoloji ve lojistik şirketi OPLOG, iş ortaklarının hem yurtiçi hem de yurtdışı operasyonlarını verimli bir şekilde yürütmek için yeni yatırımlar yapmaya devam ediyor.

İngiltere’deki depo yatırımı ile hem lojistik ağlarını genişleteceklerini hem de iş ortaklarının büyümesine, yeni pazarlara açılmasına destek olacaklarını vurgulayan OPLOG CEO’su Halit Develioğlu, “Eylül 2022’de aldığımız yatırım sonrasında omnikanal lojistiği ağımızı genişletmek üzere Avrupa’da yeni lokasyonlarda hizmet sunacağımızı paylaşmıştık. Londra’nın merkezine oldukça yakın bir lokasyonda açtığımız depomuz bunun ilk adımı… 12 bin m2 alana sahip, kendi geliştirdiğimiz depo içi yazılımlarımız ile güçlendirilmiş depomuz sayesinde hem hizmet sunduğumuz iş ortaklarımızın operasyonlarını verimli bir şekilde yürüteceğiz hem de yeni pazarlarda markalarını konumlandırmalarına ve satışlarını artırmalarına destek olacağız” dedi.

Türkiye’de olduğu gibi İngiltere’de de şirketlerin tüm bu süreçlerini OPLOG-ONE platformundan takip edebileceklerini belirten Develioğlu, İngiltere’de de birçok pazaryeri, e-ticaret altyapısı ve kargo firması ile entegre çalışacaklarını vurguladı. Develioğlu verdiği demeçte:

“İngiltere’de iş yapan şirketler, sektörün yapısı gereği öngöremedikleri bazı problemlerle karşılaşabiliyorlar. Ayrıca regülasyonlardan ya da geciken ve hasarlı teslimatlardan kaynaklı artan maliyetlerle de başa çıkmaya çalışıyorlar. OPLOG olarak tam otomasyona sahip yeni depomuz ve depo içi verimliliği artıran robotik teknolojilerimizle iş ortaklarımızın hayatını kolaylaştıracak, fiziki engelleri ortadan kaldıracak ve kendi işlerine odaklanmaları için onları özgürleştireceğiz.”

İngiltere’de OPLOG’la iş yapan/yapmak isteyen şirketlere sunulan fırsatlar

  • Teknoloji destekli omnikanal (B2B ve B2C) lojistik hizmeti
  • Ürünlerin Türkiye’den alımından başlayan uçtan uca hizmet yelpazesi
  • Yeni pazarlara açılmanın zorluklarını beraber aşma (hizmet kalitesi, fiyat ve maliyet avantajı, dağıtımda üstünlük vb.)
  • Tüm süreçleri OPLOG-ONE platformundan takip edebilme
  • İngiltere merkez olmak üzere, Avrupa’daki partner depoları kullanarak Avrupa genelinde satış yapma
  • Öngörülemeyen maliyetlerden kurtulma
  • Kayıp ve hasarlı ürünlerin riskini azaltma
  • İngiltere merkezli sorunsuz sipariş, iade ve kargo yönetimi
  • Londra’nın merkezine yakın olması ve teknolojisi (OPLOG-ONE) sayesinde teslimat sürelerini kısaltma, operasyonları daha hızlı ve daha etkili yönetme

Kaynak: egirişim

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

TikTok’a yeni özellikler geliyor.

TikTok bir dizi heyecan verici ve yeni özelliği kullanıma sunuyor. Yeni başlayanlar için şirket, Arkadaşlar Sekmesini Instagram’daki Keşfet sayfasına çok benzeyen başka bir yeni deneyimle değiştiren testler (WatchfulAI aracılığıyla) yürütüyor. Bu haber, uygulamanın Discover with Friends’i kaldırma kararının hiç de iyi karşılanmamasının ardından geldi.

TikTok’un Yeni Özellikleri

Sekmeler aracılığıyla kullanıcılara daha trend olan ve hashtag’li içerikleri izleme şansı verildi. Bunun dışında, sayfanın üst kısmına daha dikkat çekici banner’lar konulduğu için trend olan farklı temaları pazarlamada daha fazla alan sağladı.

İkincisi, uygulama DM’ler için tasarlanan animasyonlu bir dizi video çıkartması başlatıyor. Özellikler, GIF’lere çok benzer bir şekilde çalışıyor. Bu özellik geçen yıl Aralık ayında kullanıma sunuldu. Kullanıcıların DM’ler aracılığıyla kullanılabilecek bir dizi özelleştirilmiş resim oluşturup yüklemesine olanak sağladı. Bir kullanıcı kendi çıkartmasını yapmak isterse doğrudan mesajlar için pencereden çıkartma oluşturma seçeneğine basarak bunu yapabilir.

Üçüncü güncellemeyi TikTok henüz kamuya duyurmadı. Ancak önde gelen sosyal medya uzmanları, platformda on dakika veya daha uzun süreli içeriklere artık izin verilmeyeceği konusunda spekülasyon yapıyor. Ancak elbette herkes bu değişikliği sevmiyor. İçerik oluşturucular, daha uzun formatları tercih ettikleri için uygulamadan bu özelliği geri getirmesini istiyor.

Son olarak önde gelen kısa video paylaşım uygulaması, yayın içi alışveriş özellikleri üzerinde çalışıyor. Edinilen bilgiye göre uygulama, bunu gerçekten Çin’de olduğu gibi gelir getirici bir uygulamaya dönüştürmek istiyor.

Kaynak: Startup Teknoloji

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares