fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (11-18 Aralık)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol, ‘dijital merkez’ ile değerleri koruyacak.

Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde başlatılan “Yarının Köyleri” projesinin ilk dijital merkezi Adana’da açıldı. Proje ile köylerde kurulacak dijital merkezler aracılığıyla yereldeki teknolojik imkanların güçlendirilmesi, üretimin ve istihdamın artırılması, kültürel değerlerin korunarak kırsal kalkınmanın desteklenmesi planlanıyor. Adana’nın ardından Diyarbakır ve İzmir’de de dijital merkez açılacak projede beş yılda toplam 10 köye ve 1 milyondan fazla kişiye ulaşılması hedefleniyor.

Trendyol Grubu Kurumsal İletişim Direktörü İrem Poyraz, “Adana Kürkçüler’de Türkiye’nin dört bir yanındaki köylere dijital dönüşüm fırsatı sağlamak için başladığımız projenin ilk dijital merkezini açtık. Projemiz de bu yaklaşımımızdan ve yerel kalkınmaya destek olma hedefimizden doğdu” dedi. UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton da “Dijital araçlar kalkınmada güçlü müttefiklerdir. Bu merkez; en gencinden en yaşlısına kadar toplumun tüm üyelerine dijital beceriler konusunda eğitim vererek ve farklı yerel ürünler için küresel pazarları açarak, yereldekilerin gelirlerini desteklemeye, fırsatları eşitlemeye ve köy ile şehir arasındaki yaşam kalitesi uçurumunu kapatmaya yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Projenin pilot uygulama alanı olan Adana Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ise “Bu merkeze ev sahipliği yapmaktan ve merkezin Adana’nın dört bir yanındaki kırsal kesimin yanı sıra depremden büyük zarar gören komşu Osmaniye ve Hatay’daki kooperatiflere de hizmet vermesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Dijital merkez, gurur duyduğumuz yerel ürünlerimize hak ettikleri küresel itibarı kazandırmak için bize paha biçilmez bir fırsat sunuyor” dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

n11 Çabuk kullanıma sunuldu: 45 dakikada teslimat.

Getir’in tüm hisselerini satın almasının ardından köklü değişikliğe giden n11’de beklenen özellik kullanıma sunuldu. n11 Çabuk adı verilen özellik sayesinde siparişler Getir kuryeleri tarafından 45 dakikada teslim edilecek ve saat 08.00 ile 23.59 saatleri arasında hizmet verecek. n11 Çabuk hizmeti şu an için sadece İstanbul’da kullanıma sunuldu. Diğer şehirlerde de kullanıma sunulması planlanıyor.

n11 Çabuk’ta şu an için 307 farklı ürün bulunuyor. Airpods, PS5, Xbox Series S, tablet bilgisayar, Airfryer, Bluetooth hoparlör, akıllı saat, çay-kahve makinesi, LEGO setleri, küçük ev aletleri, yapı market ürünleri, makyaj malzemeleri, anne ve bebek ürünleri, evcil hayvan ürünleri mevcut.

Kaynak: Donanım Haber

2024 Amazon ve Google’ın yılı olacak.

Bu yıl teknoloji dünyasında Microsoft’un yılı oldu. ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’a yıllar önce yatırım yapan Microsoft, ChatGPT’nin yaptığı büyük patlamanın ardından yapay zeka alanında bir anda lider konuma yükseldi. Bu da yetmezmiş gibi oyun dünyasındaki varlığını da iyiden iyiye güçlendirdi. Activision Blizzard gibi dev bir oyun stüdyosunu bünyesine katan Amerikalı teknoloji devi, diğer yandan da Game Pass ile daha fazla oyuncuya ulaştı.

Dünyanın en büyük bankalarından ve finansal kurumlarından biri olan JPMorgan’ın yayınladığı rapora bakılırsa 2024 Amazon ve Google’ın yılı olacak. Çünkü JPMorgan analistleri, önümüzdeki yıl bu iki şirketin hisselerinin ilk tercihler olması gerektiğini belirtiyor.
Bu yıl hisse değerini yüzde 73 arttırarak yatırımcılarını mutlu eden Amazon’un 2024’te de istikrarlı bir şekilde büyümeyi sürdüreceği öngörülüyor. Şirketin bulut depolama servislerine ve yapay zekaya yaptığı yeni yatırımların gelirini daha da arttıracağına inanılıyor.

Öte yandan 2024’ün Google açısından da oldukça verimli geçmesi bekleniyor. Google her ne kadar yapay zeka alanında OpenAI’ın gerisinde kalmış olsa da, kısa süre önce tanıtılan Gemini gibi yapay zeka teknolojileri 2024’te Google’ın arayı kapatmasını sağlayacak. Bunun da şirketin hisselerine son derece olumlu yansıması bekleniyor.

Kaynak: CNN Türk

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ticaret Bakanlığı’ndan kargo iade ücreti açıklaması geldi.

Ticaret Bakanlığı, bazı yayın organlarında yer alan “kargo iade masraflarını tüketicilerin ödeyeceğine” dair haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya paylaşımlarında, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak düzenlemeyle internet üzerinden yapılacak alışverişlerde satılan malın ayıplı olması dışında cayma hakkını kullanan tüketicilerin malın iadesine ilişkin kargo ücretini ödemek zorunda olduklarına ilişkin haber ve içeriklere yer verildiği belirtildi.

Elektronik ticaret işlemlerinin ve dolayısıyla mesafeli sözleşme hacminin büyümesi neticesinde oluşan yeni satış ve pazarlama tekniklerine karşı daha etkin bir tüketici koruma sisteminin oluşturulması amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığının ifade edildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Mevcut tüketici mevzuatına kaynaklık teşkil eden Avrupa Birliği direktifleri düzenlemelerine ve 1 Nisan 2022 tarihli ve 31796 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yapılan değişikliklere uyum sağlanması amaçları ile Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde 23 Ağustos 2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeler ile bazı hususlarda değişiklikler yapılmıştır. Anılan düzenlemelerden, cayma hakkı kullanımında iade masraflarının ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslim masraflarını aşmamak kaydıyla tüketici tarafından da karşılanabileceğine dair düzenlemenin uygulanması 4 Kasım 2023 tarih ve 32359 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yönetmelik değişikliği ile 1 Ocak 2025 tarihine kadar ertelendi. E-ticarette cayma hakkını kullanan tüketicilerin yılbaşından sonra kargo iade masraflarını ödeyeceğine ilişkin haberler yanlıştır.”

Kaynak: NTV

Etsy çalışanlarının %11’ini işten çıkaracağını duyurdu.

Etsy Üst Yöneticisi (CEO) Josh Silverman’ın çalışanlarına gönderdiği e-posta, şirketin web sitesinde paylaşıldı. Buna göre Silverman, şirketin büyümesi açısından daha iyi konumlandırılması amacıyla “çok zor ama gerekli” bazı kararlar aldıklarını belirtti.

Kaynakların en önemli iş öncelikleriyle daha uyumlu hale getirilmesi ve müşterilere daha iyi hizmet sunulabilmesi için şirketin yapısının yeniden düzenlendiğine işaret eden Silverman, bu kapsamda Etsy’nin iş gücünü yaklaşık %11 oranında azaltacaklarını kaydetti. Silverman, oldukça zorlu makroekonomik ve rekabetçi bir ortamda faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak, maliyetleri düşürmeye yönelik önemli tedbirler uygulamaya koymalarına ve işe alım planlarını askıya almalarına rağmen çalışan giderlerinin arttığını aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares