fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (11-18 Eylül)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Hepsiburada kullanıcı yorumlarını ChatGPT ile özetliyor.

E-ticaretin yaygınlaşması ile birlikte marka ve müşteri iletişimi tüm dünyada önem kazanırken, kullanıcıların karar süreçlerini hızlandırmak ve alışveriş deneyimini kolaylaştırmak üzere gerçekleştirilen iyileştirmeler de ön plana çıkıyor. Bu doğrultuda diğer kullanıcı yorumları ve değerlendirmeleri, müşterinin bir ürünü satın almak için karar verme sürecinde oldukça etkili oluyor. 

“Üretken yapay zeka” ürünü ChatGPT’yi kullanarak “Değerlendirme Özeti” bölümünü belli başlı kategoriler ve ürünler için devreye almaya başlayan Hepsiburada, gerçekleştirilen entegrasyon ile platformda yer alan ürünler hakkında yapılan tüm tüketici yorumlarını ChatGPT ile analiz ederek tamamen tarafsız bir şekilde özetleyecek ve kullanıcılar bu sayede sayısı binleri bulan yorumların içinde kaybolmadan ürün hakkında çok hızlı şekilde bilgi edinebilecek. Hepsiburada, sunmaya başladığı yapay zekaya dayalı “değerlendirme özeti” uygulamasının kapsamını zaman içerisinde daha da genişleterek tüm kategorilere ve ürünlere yaymayı planlıyor.

Hepsiburada kullanıcıların satın aldıkları ürünlerle ilgili yorum yapmalarını da teşvik etmek amacıyla, ChatGPT entegrasyonu ile ayrıca yorum yazmayı da çok kolay bir hale getiren ürünü devre alıyor. “Hızlı Yorum” adı verilen uygulamada ChatGPT entegrasyonu sayesinde, bazı kategorilerde kullanıcıya satın aldığı ürünle ilgili daha önceden farklı kullanıcılar tarafından yapılan yorumlarda ağırlıklı olarak yer alan anahtar kelimeler sunuluyor. Kullanıcı satın aldığı ürünle ilgili uygun bulduğu tanımlamaları ve anahtar kelimeleri seçerek, yapay zeka desteğiyle hazırlanmış yorumunu görebiliyor. Kullanıcı yapay zeka tarafından hazırlanmış yorumu gözden geçirip düzenledikten sonra Hepsiburada üzerinde yayınlayabiliyor.

Kaynak: Marketing Türkiye

Amazon, satıcılar için ürün listeleri oluşturan yeni bir yapay zekâ aracını piyasaya sürüyor.

E-ticaret devi, bu yazın başında müşteri yorumlarını özetleyen yapay zekâ özelliğini tanıttıktan kısa bir süre sonra, platformundaki satıcıların ürün açıklamaları yazmasına yardımcı olacak yeni yapay zekâ aracını tanıttı. Bu yeni özellikler, satıcıların yeni ürünleri listelemesini daha hızlı ve kolay hale getirmenin yanı sıra mevcut listelemeleri zenginleştirerek müşterilerin satın alma kararlarını daha güvenli bir şekilde vermelerine yardımcı oluyor.

Amazon yaptığı açıklamada, “İlgi çekici ürün başlıkları, madde işaretleri ve açıklamalar oluşturmak daha önce satıcılar için ciddi çalışmalar gerektiriyordu. Amazon, bu süreci basitleştirmek için satıcılara yeni üretken yapay zekâ özellikleri sunuyor ve birçok spesifik ürün verisini girme ihtiyacını tek bir adıma indirgiyor” ifadelerine yer veriyor.

Satıcıların Amazon’un üretken yapay zekâ aracına yalnızca birkaç kelime veya cümleyle kısa bir ürün açıklaması sağlaması gerekiyor. Ardından araç, satıcı tarafından sağlanan açıklamaya dayanarak başlık, ürün açıklaması ve madde işaretleri de dahil olmak üzere yüksek kaliteli bir içerik üretiyor. Satıcılar isterlerse bu içeriği düzeltebiliyor veya otomatik olarak oluşturulan içeriği doğrudan Amazon kataloğuna gönderebiliyor.

Şirket, bu yapay zekâ aracı için “satıcı deneyimini geliştirmek ve daha fazla satıcının başarılı olmasına yardımcı olmak için yapay zekâyı nasıl kullanmayı planladığımız konusunda buzdağının sadece görünen kısmı” diyor.

Kaynak: Digital Age

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

E-ticarete 2 milyon yeni müşteri katıldı.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un kurucu ortağı Güçlü Kayral, araştırmanın 17-74 yaş grubundaki internet kullanan 58 milyon kişi üzerinde yapıldığını anımsatarak, “Yüzde 3,5’luk artış 2 milyon kişiyi kapsıyor. Buna göre internetten mal ve hizmet satın alan ya da sipariş verenlerin sayısı 2022 yılında 26,4 milyon kişi iken 2023 yılında 28,4 milyon kişiye ulaştı. Online müşterilerinin 14 milyon 880 binini erkekler, 13 milyon 520 binini ise kadınlar oluşturdu” dedi.

TÜİK’in, Türk tüketicilerin internette satın aldıkları ürün ve hizmetleri araştırdığını kaydeden Kayral, şunları söyledi: “Son bir yıl içinde internetten en fazla giyim, ayakkabı ve aksesuar gibi ürünler satın alındı. 21 milyon 440 bin kişi bu ürünleri online satın alırken, 13 milyon 520 bin kişi de son bir yılda lokantalardan, fast food zincirlerinden online yemek siparişi verdi. Online gıda ürünleri satın alanların sayısı 10 milyon 535 bin kişi olurken, 9 milyon 145 bin kişi kozmetik, 8 milyon 810 bin kişi de cep telefonu, bilgisayar ve elektronik ürünler sipariş etti. Temizlik malzemelerini online alan kişi sayısı da 8 milyon 180 bin oldu.”

Güçlü Kayral, avantajlarından dolayı her yıl e-ticaret müşteri sayısının önemli sayıda arttığına da dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: “Özellikler çalışan kadınlar ve gençlerin, pandemi sonrasında da 55 yaş üstü emeklilerin alışveriş alışkanlıklarında dijital alışveriş lehine önemli bir değişim yaşanıyor. İnsanlar günün 24 saati, dünyanın her yerinden alışveriş yapabiliyor. Çarşı, pazar gezmek yerine aradığı ürünün en uygun fiyatlısını birkaç saniye içinde karşılaştırma sitelerinden bulmak mümkün. Fırsat siteleri birçok avantajı barındırıyor. Ayrıca tüm alışverişlerini Avantajix.com gibi alışveriş yaptıkça para veren siteler üzerinden geçerek yapanlar ekstra kazançlar sağlıyorlar.”

Kaynak: Marketing Türkiye

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

WhatsApp’ın kanallar özelliği Türkiye’de kullanıma açılıyor.

Önümüzdeki günlerde Türkiye genelinde kullanıma açılacak WhatsApp Kanallar özelliğini Anadolu Ajansı, Turkuvaz Medya, Acun Medya ve Gazete Duvar gibi medya kuruluşları, gazeteci Hakkı Alkan, sanatçılar Meltem Şahin, Ahmet Rüstem ve Emre Yusufi ve Les Benjamins kurucusu Bünyamin Aydın şimdiden kullanmaya başladı.

Kanallar özelliğiyle ilgili Meltem Şahin, “Yeni ve yaratıcı yollarla takipçilerimle etkileşimde olmak, önemli haber ve yenilikleri paylaşmak benim için çok önemli. WhatsApp Kanallar’a özel yayınlarla insanlarla yeni içeriklerle buluşmak için heyecanlıyım” dedi.

Kanallar’ın kullanıma sunulduğu ilk on ülkeden gelen geri bildirimleri dikkate alan WhatsApp’ın, özelliği tüm dünyada kullanıma açarken duyurduğu güncellemeler şunları kapsıyor:

  • Gelişmiş Arama Dizini: Kullanıcılar artık bulundukları ülkeye göre filtrelenmiş kanalları bulup takip edebilecek. Ayrıca takipçi sayısına göre yeni, en aktif ve popüler kanalları da görüntüleyebilecekler.
  • Tepkiler: Kullanıcılar geri bildirimde bulunmak için emojileri kullanarak ifade bırakabilecek ve toplam ifade sayısını görebilecek. Kullanıcıların bıraktıkları ifadeler diğer takipçiler tarafından görülemeyecek.
  • Düzenleme: Yakında, yöneticiler bildirdikleri güncellemelerde 30 güne kadar değişiklik yapabilecek, sonrasında gönderiler WhatsApp sunucularından otomatik olarak silinecek ve yöneticiler bu gönderilerde değişiklik yapamayacak.
  • İletme: Kullanıcılar Kanallar’daki bir güncellemeyi sohbetlere veya gruplara ilettiklerinde, iletilen mesaj insanların daha fazla bilgi alabilmeleri için onları kanala yönlendiren bir bağlantı içerecek.

Meta, bunların yalnızca bir başlangıç olduğunu belirterek, kullanıcılardan aldığı geri bildirimler ile yeni özellikler eklemeye ve Kanallar’ı geliştirmeye devam edeceklerinin altını çizdi. Aynı zamanda gelecek aylarda tüm kullanıcıların kendi kanallarını oluşturmasının da mümkün olacağını duyurdu.

Kaynak: egirişim

TikTok, aylarca süren testlerin ardından ABD’de e-ticaret işini resmi olarak başlattı.

Aylarca süren testlerden sonra TikTok, e-ticaret ürünü TikTok Shop’u ABD’de piyasaya sürdü. İçerik üreticilere, markalara ve satıcılara alışveriş yapılabilir içerik oluşturmaları için araçlar sunan TikTok’un ABD’deki 150 milyondan fazla kullanıcısı, artık akışlarında ürün satın alma bağlantıları içeren videoları ve canlı yayınları görebilecek. Yeni özellikler arasında işletmelerin ürünlerini TikTok tarafından desteklenen lojistik ve ödeme çözümleriyle sergileyebilecekleri bir mağaza sekmesi yer alıyor.

TikTok blog yazısında yaptığı açıklamada, “TikTok Shop, markalara ve içerik üreticilere, ilgi alanları doğrultusunda son derece etkileşimli müşterilerle bağlantı kurma olanağı tanır ve kusursuz bir alışveriş deneyimi sunmak için topluluğun, yaratıcılığın ve ticaretin gücünü birleştirir” ifadelerini kullandı. Şirket, alışveriş hizmetini diğerlerinin yanı sıra Shopify, Salesforce ve Zendesk gibi çeşitli üçüncü taraf platformlarla da entegre ettiğini söyledi. TikTok’un ABD’de Kasım ayından bu yana üzerinde çalıştığı e-ticaret ürünü TikTok Shop Tayland, Vietnam, Malezya, Filipinler, Singapur ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde mevcut.

Kaynak: Digital Age

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares