fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (12-19 Haziran)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Alibaba, Çin’deki e-ticaret sitesinin yerel sürümlerini Avrupa’da başlatacak.

Şirketin başkanı Michael Evans, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Alibaba’nın Çin’deki en önemli e-ticaret sitelerinden biri olan Tmall’ı Avrupa’ya genişleteceğini ve Çinli teknoloji devinin uluslararası hamlesinde önemli bir adım atacağını söyledi. Evans, Fransa’nın Paris kentinde düzenlenen Viva Tech konferansında, “Dolayısıyla Çin’de sahip olduğumuz Tmall adlı bir şeyin Avrupa’da da Tmall olduğunu göreceksiniz, bu da yerel pazarda yerel markalara ve yerel tüketicilere hizmet vereceğimiz anlamına geliyor” dedi.

Çin’de Tmall, büyük ölçüde yabancı markaları Çinli tüketicilere satmaya odaklanan bir Alibaba sitesi ve uygulamasıdır. Ancak Evans’ın önerisi, Avrupa’daki Tmall’ın yerel markaları yerel tüketicilere satmaya odaklanması yönünde. Bunun herhangi bir şekilde AliExpress ile birleştirilip birleştirilemeyeceği belli değil.

Tmall’ın Avrupa’da piyasaya sürülmesi, Alibaba’nın uluslararası e-ticaret operasyonlarında önemli bir strateji değişikliğini yansıtıyor. Evans, ayrıca şirketin şu anda İspanya’da “Avrupa çapında genişleyecek” bir pilot proje yürüttüğünü açıkladı. “Avrupa, uluslararası bir bileşeni olan tüm işletmeler için en önemli önceliktir. Yani bununla, uluslararası ticaret işlerini, bulut işini, özellikle lojistik işini kastediyorum,” dedi.

Kaynak: CNBC

Amazon, 2022’de reklamlara rekor büyüklükte para harcadı.

2022 yılı tüm dev firmalar ve özellikle “Big Tech” için satışların, gelirlerin ve değerlerin düştüğü bir yıl oldu. Öte yandan objektifleri Amazon’a çevirdiğimizde ise firmanın inanılmaz bir reklam harcaması yaptığını görüyoruz. Bu esasında ilginç bir durum zira Amazon, bundan yıllar önce reklamlara pek sıcak bakmıyordu. Öyle ki, 2009’daJeff Bezos; “Reklam, dikkat çekici olmayan bir ürüne sahip olmak için ödediğiniz bedeldir” ifadelerini kullanmıştı. Geride bıraktığımız 2022 yılında ise Amazon, dünyanın en büyük reklam vereni oldu.

Amazon 2022 yılında dünya çapındaki reklam ve tanıtım harcamalarını %22 artırarak 20,6 milyar dolara yükseltti. Firma, 2020 yılında 10,9 milyar dolar harcamıştı. Bu alanda yıllık harcama rekorunu kıran Amazon, ortalama olarak 365 günün her birinde 56 milyon dolar harcadı. Firmanın 2022 yılındaki reklam harcamaları küresel reklam harcamalarının %2’sini oluşturdu. Ad Age Datacenter’a göre Amazon, 1995 yılında faaliyete geçtiğinden bu yana reklam ve tanıtıma 95 milyar dolar ayırdı ve 2,7 trilyon dolar net satış gerçekleştirdi. Amazon’un reklam ve tanıtım harcamalarının ve net satışlarının yarısından biraz fazlası son üç yılda gerçekleşti. Tüm bunlara ek olarak Amazon, 2022 yılında reklamlara 20,6 milyar dolar harcama yaparken aynı zamanda 38 milyar dolarlık da reklam geliri elde etti.

Kaynak: Donanım Haber

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ticaret Bakanlığı’ndan e-ticaret sipariş iptallerine ceza.

Ticaret Bakanlığı, e-ticaret‘te sipariş iptalleri konusunda vatandaşların mağduriyetleri için sektörü uyardı. 6 firmaya 9,2 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

Teknolojide yaşanan gelişmeler beraberinde alışveriş alışkanlıklarının değişmesini ve toplam perakende ticaret içerisinde elektronik ticaretin payının artmasına yol açmıştır. Tüketicilerimizin satıcı veya sağlayıcı ile sözleşme konusu ürünleri fiziken görme ve kontrol etme imkanları olmaksızın yaptıkları alışverişlerde tam ve doğru bilgilendirilmeleri; cayma ve teslime ilişkin hakları büyük önem arz etmekte olup, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği ile güvence altına alınmıştır.
Bu kapsamda siparişlerin satıcılar tarafından herhangi bir açıklama yapılmaksızın veya sipariş edilen malın stokta bulunmadığı/temin edilemediği gerekçesiyle iptal edildiğine ilişkin Bakanlığa ulaşan başvurular yakından takip edilmekte olup, bu kapsamda 2022 yılında 75 firma nezdinde inceleme ve denetim gerçekleştirilmiş olup 46 firmaya toplam 41.280.656 TL idari para cezası, 2023 yılının ilk beş ayında ise 6 firmaya toplam 9.252.704 TL idari para cezası uygulanmış, ayrıca 6 firma için de inceleme ve denetim başlatılmıştır.

Son günlerde geleneksel ve sosyal medyada yer alan haberler ile Bakanlığımıza intikal eden başvurularda; yaşanan kur ve fiyat artışları sebebiyle elektronik ticaret ortamında verilen siparişlerin gerekçesiz olarak iptal edildiğine yönelik şikayetlerde artış yaşandığı gözlemlenmekte olup konu ile ilgili Bakanlığımızca gerekli inceleme ve denetimler başlatılmıştır. Söz konusu yazıda devamla, Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek inceleme ve denetimler neticesinde ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği tespit edilen işlem ve uygulamalara ilişkin olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da öngörülen idari yaptırımların uygulanacağı uyarısında bulunulmuştur.

Kaynak: Hürriyet

DİJİTAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

LC Waikiki’nin yapay zeka destekli dijital stil danışmanı Elsiva’ya danışan kişi sayısı 700 bine ulaştı.

Bu yılın başlarında, LC Waikiki’nin yapay zeka destekli stil danışmanı olarak nitelendirdiği Elsiva’yı tanıttığını duyurmuştuk. Elsiva’ya ilk haftasında 325 bin kombin önerisi sorulurken, danışan kişi sayısı da 120 bin olarak açıklanmıştı. 

LC Waikiki E-ticaret Genel Müdürü Ömer Barbaros Yiş tarafından paylaşılan LinkedIn gönderisine göre Elsiva’ya danışan kişi sayısı 700 bine ulaştı. Görüntü işleme teknolojisi sayesinde fotoğrafla ürün arayanların dönüşüm oranının %33 olduğunu belirten Yiş, gençlerin kargo ücreti ödemeyi sevmediğinin de altını çizdi. Ömer Barbaros Yiş, 150 bin 18-24 kulübüne üye gencin LC Waikiki’nin online alışverişlerinde kargo ücreti ödemediğini ve bu programın bir üyelik ücretinin de bulunmadığını belirtti. 

Elsiva, kullanıcıların kişiselleştirilmiş ürün ve kombinlere ulaşmasını sağlayan, öğrenen ve sürekli gelişen bir yapay zeka algoritmasına sahip. Bu algoritma, görsel tarama teknolojisiyle LC Waikiki kombinleri ve sosyal medyadaki trend kombinlerden oluşan ve sürekli genişleyen bir veri havuzundan besleniyor. Elsiva bir moda danışmanı gibi sorduğu sorularla kişiye özel kombin ve ürünler getirirken, kullanıcıların sevdikleri için de özel ve kişiselleştirilmiş öneriler bulmasını sağlayabiliyor. Elsiva kişinin tarzına en uygun, yeni gelen, indirime giren ürünleri aramasına gerek kalmadan kullanıcıya ulaştırmayı hedefliyor.

Elsiva’yı deneyimlemek isterseniz buraya göz atabilirsiniz.

Kaynak: Webrazzi

Schengen vizesi dijitalleşiyor: Başvurular online olacak.

Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu ve AB Komisyonu Schengen bölgesi ülkeleri için vize prosedürünün dijitalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Yürürlüğe girmeden önce resmi olarak onaylanması gereken anlaşma, Schengen vizesi başvurusunda bulunanların çoğunun (üç aydan kısa süreli kalışlar için) işlemlerini konsolosluk yerine tek bir web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştirmelerini sağlayacak. Pasaportlara yapıştırılan vizelerin yerini 2 boyutlu barkod şeklinde dijital bir vize alacak. Vize başvurusu yapanlar, internet üzerinden birçok dilde vize talebinde bulunabileceği gibi vizelerini mobil cihazlara indirebilecek. 

Metnin raportörü Sloven Parlamenter Matjaz Nemec, “Başvuru sahipleri daha kolay, daha ucuz ve daha hızlı vize prosedürlerinden faydalanacak” derken altı aylık dönem başkanlığını yürüten İsveç’in Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard ise bu değişikliğin vizenin taklit edilmesi ve çalınması riskini azaltarak Schengen bölgesinin “güvenliğini arttıracağını” sözlerine ekledi.

Hangi şartlar gerekli?

  • Başvuru sahiplerinin sadece ilk kez vize başvurusunda bulunmaları, biyometrik verilerinin artık geçerli olmaması ya da yeni bir pasaporta sahip olmaları halinde konsolosluğa şahsen gitmeleri gerekecek.
  • Bir kişi birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek istediğinde, platform kalış süresine bağlı olarak hangisinin başvuruyu incelemekten sorumlu olduğunu otomatik olarak belirleyecek.

Turizm amaçlı olarak 6 aylık dönem için en fazla 90 günlüğüne verilen Schengen vizesi 22 Avrupa Birliği ülkesinin yanı sıra İzlanda, Norveç, Lihteştayn ve İsviçre’de kullanılıyor. AB üyesi oldukları halde İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs, Schengen bölgesinde yer almıyor.

Kaynak: euronews

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Meta, MusicGen adlı metin açıklamasından melodiler oluşturan yapay zeka aracını duyurdu.

Meta’nın Audiocraft araştırma ekibi kısa süre önce, metin istemlerine dayalı orijinal müzik oluşturmak ve hatta mevcut şarkılarla senkronize etmek için tasarlanmış yenilikçi bir açık kaynaklı derin öğrenme dili modeli olan MusicGen’i tanıttı. MusicGen ChatCPT gibi, ses üretmek için kullanıcıların istedikleri müzik stilini tanımlamalarına ve isteğe bağlı olarak mevcut bir melodiyi dahil etmelerine olanak tanır. Müziğin ortaya çıkması için istenileni tarif edip “Oluştur”a tıklamak yeterlidir. Makul bir işlem süresinden sonra, MusicGen sağlanan metin istemlerine ve melodiye dayalı olarak benzersiz ve özlü bir müzik parçası üretir.

Bu teknolojinin Facebook’un Hugging Face AI web sitesinde gösterilmesi, kullanıcılara istedikleri müzik tarzını çeşitli örnekler kullanarak açıklama fırsatı veriyor. Denemek isterseniz tıklayın.

Kaynak: Business Today

Twitter Blue aboneliği olmayanlara çeşitli kısıtlamalar geliyor.

Twitter Blue için ödeme yapmayan kullanıcılara özellikleri sınırlandıran Twitter, şu anda ücretsiz olarak sunulan bazı özelliklere erişimi kısıtlayacak başka bir özellik üzerinde çalışıyor. Gelen haberlere göre platform, bir kullanıcının premium Twitter Blue abonesi olmaması durumunda gönderebileceği doğrudan mesaj veya DM sayısını sınırlamak için çalışıyor. Şirketin şu anda günde 500 DM olarak belirlediği ücretsiz kullanıcılar için DM sayısını 30 ile sınırlayacağı bildiriliyor. Şirket, bu hamleyle kullanıcıları daha fazla özellik sunan platformdan premium abonelik hizmeti olan Twitter Blue’nun ücretli abonesi olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.

Kısa bir süre önce Elon Musk tarafından şirketin, DM gönderme özelliğini yalnızca göndereni takip edenlerle kısıtlayacak bir güncelleme yayınlamak için çalıştığı doğrulandı. Yalnızca doğrulanmış kullanıcılar veya Twitter Blue aboneleri, onları takip etmeyen kullanıcılara DM gönderebilecek. Twitter, kullanıcıların Twitter Blue aboneliği almaları için standart hesapları ilerleyen süreçte daha da kısıtlayacak gibi görünüyor. 

Twitter Blue abonelerine sunulan özelliklerden bazıları, tweet’leri geri alma, daha uzun tweet’ler yazma, tweet’leri profilin üst kısmına sabitleme, daha uzun ve yüksek kalitede videolar yükleme ve reklamsız içeriklerle beraber bazı özel içeriklere erişmeyi içeriyor.

Kaynak: egirişim

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares