fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (15-22 Nisan)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol LLM, e-ihracatta dil bariyerini kaldırıyor, küresel pazarların kapısını açıyor.

Türk ürünlerini ve üreticilerini e-ihracatla uluslararası pazarlarla buluşturan Trendyol, çok yönlü yerli dil modeli Trendyol LLM ile satıcıların dil bariyerini aşarak tek tıkla pek çok dilde hizmet vermesini ve ihracat süreçlerini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Trendyol LLM’in geliştirme aşamasında Trendyol’un Türk mühendisleri başrolde yer aldı. Şu an için genel amaçlı kullanıma göre geliştirilen Trendyol LLM, Türk teknoloji ekosisteminin hizmetine açık kaynak olarak sunulacak. Şirketler tarafından kendi amaçlarına göre özelleştirilebilecek.

Açık kaynak olarak Türk teknoloji ekosistemine sunulacak model, ihtiyaca göre özelleştirilebilir olduğu için pek çok alanda da kullanılabilecek. Oluşacak kullanıcı deneyimlerinin, chatbot’ların iyileştirilmesinden arama altyapıları için bilgi çıkarımına pek çok alanda farklı gelişmelere ön ayak olması bekleniyor. Trendyol, LLM’i, satıcıların dijital asistanı olacak şekilde özelleştirmeyi planlarken, bu yenilikçi modelin önümüzdeki süreçte Türk satıcılarının küresel pazara açılan kapısı olması hedefleniyor.

Trendyol’un yerli dil modeli, bu sene 12-14 Şubat tarihleri arasında, Dubai’de düzenlenen ve Türkiye, Katar ve Hindistan’ın onur konuğu olduğu 2024 World Governments Summit’te de paylaşıldı. Türkiye’den katılan tek şirketin Trendyol olduğu zirve kapsamında, aralarında “Sorumlu Yapay Zekanın Geleceğine Doğru” başlıklı panelde Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, Trendyol LLM’i katılımcılara tanıttı.

Kaynak: Webrazzi

Kıvanç Tatlıtuğ’un bir tavsiyesi var 🙂

Hepsiburada, marka yüzü Kıvanç Tatlıtuğ ile yeni reklam filmini yayınladı. Yönetmen koltuğunda Gönenç Uyanık’ın olduğu reklam filminde Kıvanç Tatlıtuğ “Hepsiburada sadece araştırmaların değil, gönüllerin bir numarası…” diyor.

“Türkiye’nin en çok tavsiye edilen e-ticaret markası” Hepsiburada, 2 yıldır sürdürdüğü NPS (Net Promotore Score – Tavsiye Etme Skoru) liderliğini Kıvanç Tatlıtuğ ile kutluyor. Kıvanç Tatlıtuğ’un Hepsiburada’dan alışveriş yapıp birbirine tavsiye edenlerle buluştuğu filmde, siparişini “yarın kapında” teslim alandan “Hepsiburada limiti”nden yararlanana kadar birçok kullanıcı görülüyor. Filmin sonunda ise “Hepsiburada’yı tavsiye edenlerden” oluşan kalabalık toplanıyor.

Kaynak: Marketing Türkiye

Evcil hayvan kategorisinde en çok kedi ürünleri ilgi çekiyor.

Evcil dostlarımızın tüm ihtiyaçlarının tek bir platform üzerinden karşılanması hedeflenerek e-ticaret sektörünün hızla büyüyen yenilikçi platformu Pazarama tarafından oluşturulan Pazarama PET, alışveriş trendlerini açıkladı. Pazarama içerisinden ulaşılabilen Pazarama PET, evcil dostlarımızın ihtiyaçlarına yönelik gerçekleştirdiği kampanyalar ve avantajlı fiyatlar ile alışveriş severlerin yanında olduğunu trendler ile gösterdi.

  • Pazarama PET’te en çok %78 ile kedi ürünleri satılırken onu %19 ile köpek, %2 ile kuş, %1 ile balık devamında ise kemirgen ve sürüngen ürünleri takip etti.
  • En çok satılan ürünler arasında ilk sırada kedi maması yer alırken onu; kedi kumu, köpek maması ve kedi ödülleri takip etti.
  • Pazarama PET’ten en fazla alışveriş yapılan gün “Çarşamba” olurken, en fazla alışveriş yapan ilk 3 şehir ise İstanbul, Ankara, İzmir oldu. Bu illeri ise Bursa, Antalya, Kocaeli takip etti.
  • En fazla alışveriş yapılan saatler ise sırasıyla 21:00, 13:00 ve 12:00 olarak yer aldı.
  • Pazarama PET’in ürün grafiği ise, %70 kedi ürünleri, %25 köpek ürünleri, %5 ise diğer türlere ait ürünler olarak ayrılıyor.
  • Pazarama PET’te kayıt edilen evcil dost profilleri verilerine göre, en fazla tercih edilen evcil dost isimleri sırasıyla Mia, Pamuk ve Duman oldu.

“Evcil Dostlarım” bölümünden, evcil dostun türü seçilerek fotoğraf, isim, cinsiyet, yaş ve kısırlık bilgileri eklenerek evcil dost profili yaratılabiliyor. Önümüzdeki dönemlerde, bu bilgilerden yararlanılarak ürün önermesi yapılması da Pazarama PET’in gündeminde yer alıyor.

Kaynak: teknotalk

Amazon Müzik yapay zekayla çalma listesi oluşturuyor.

Spotify’ın ardından Amazon Müzik de müşterilerine, kendi yapay zekasıyla çalma listesi oluşturan Maestro’yu test ediyor.

Amazon Müzik, hem iOS hem de Android kullanan ABD’li müşterilerin sözlü veya yazılı komutları kullanarak, hatta emoji içerebilen çalma listeleri oluşturmasına olanak tanıyan bir AI çalma listesi oluşturucusunu hizmete soktu. Amazon, müşterilerin emojilerin yanı sıra etkinlikler, sesler veya duygular içeren istemler de yazabileceğini öne sürüyor. Ayrıca ne yazacaklarını bilmiyorlarsa ekranın alt kısmındaki hızlı öneriler arasından seçim yapabilirler. Birkaç saniye sonra, teorik olarak girdinizle eşleşen şarkıların yer aldığı, yapay zeka tarafından oluşturulan bir çalma listesi görünecek.

Ürün beta olarak piyasaya sürülüyor, bu nedenle Amazon, Maestro’nun arkasındaki teknolojinin her zaman ilk seferde doğru sonuç vermeyeceği konusunda uyarıyor. Spotify gibi, saldırgan dili ve diğer uygunsuz istemleri proaktif olarak engellemek için uygulamaya bazı engelleyiciler eklendiğini belirtiyor. Maestro henüz yaygın olarak mevcut değil. Spotify’ın yapay zeka oluşturucusu İngiltere ve Avustralya’da testlerine başlarken Amazon’un ürünü, şimdilik ABD’deki ücretsiz Amazon Müzik kullanıcılarının yanı sıra Prime müşterileri ve iOS ve Android’deki sınırsız Amazon Müzik abonelerinden oluşan bir grup için piyasaya sürülüyor.

Maestro’ya erişmek için kullanıcıların Amazon Müzik mobil uygulamasının en son sürümüne ihtiyacı olacak ve ana ekranlarında Maestro seçeneğine dokunacaklar. Yeni bir çalma listesi oluşturmak için artı işaretine dokunduklarında da bu seçeneği görebilirler. Kullanıcılar buradan, çalma listesi ipucu fikirlerini konuşabilir veya yazabilir.

Kaynak: Bloomberght

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Tüketiciyi aldatıcı reklamlara 28,8 milyon lira ceza kesildi.

E-Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, 16 Nisan’da 344. toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalarla ilgili 139 dosyada toplam 28 milyon 884 bin 143 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Bu yılın ilk 3,5 ayında toplam 639 dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunuldu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 554 dosya için durdurma cezası yanı sıra, toplam 94 milyon 139 bin 110 lira idari para cezası uygulandı.

Açıklamada, indirimli satış kampanyalarının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir pazarlama yöntemi olduğu ve çevrimiçi alışveriş kanallarının yaygınlaşmasıyla bu kampanyaların sıklaştığı belirtildi. Ancak, bu durumun çeşitli tüketici mağduriyetlerine neden olduğuna dikkat çekildi.

Nisan ayında görüşülerek karara bağlanan dosyalarla birlikte, yılın ilk dört ayında Reklam Kurulu tarafından 51 indirimli satış dosyası hakkında durdurma cezası ve toplam 11 milyon 457 bin 805 lira idari para cezası uygulandı.

Kaynak: ABC Gazetesi

IdeaSoft “Harika Bir İş Yeri” seçildi.

IdeaSoft, kurum kültürü ve çalışan deneyimi konusunda bağımsız ve küresel bir otorite olan Great Place to Work Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen analizler sonucu, “Harika İş Yeri Sertifikası” almaya hak kazandı. Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda, e-ticaret çözümleriyle önemli çalışmalara imza atan IdeaSoft, bu unvan ile çalışanlarının memnuniyetini ön planda tutan yenilikçi insan kaynakları uygulamalarının başarısını tescillemiş oldu.

İş yeri kültürü ve çalışan deneyimi konusunda uzman, küresel bir otorite konumunda bulunan Great Place to Work, 30 yılı aşkın süredir dünya çapında gerçekleştirdiği Trust Index anketini “Harika Bir İş Yeri” deneyimini neyin oluşturduğunu tanımlamak için uyguluyor. Great Place to Work Enstitüsü’nün analizleri, kurum kültürü ve çalışan deneyimi alanında dünyada gerçekleştirilen, en çok tercih edilen ve en geniş çaplı araştırma olma özelliğini taşıyor.

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, “Dünyanın en iyi iş yeri kültürüne sahip şirketlerine verilen Great Place to Work sertifikasını almaya hak kazanmamız, çalışanlarımızın mutluluğu ve kariyer gelişimi için hayata geçirdiğimiz, değer yaratan İK uygulamalarımızın başarısını da tescillemiş oldu. Çalışma arkadaşlarımızın özveri, katkı ve tutkuları en iyi çalışma ortamını yaratma konusunda da öncü oluyor.  Çalışanlarımızın ihtiyaçlarını ve beklentilerini yakından takip ederek, kurumsal değerlerimize uyumlu kurum kültürümüzü güçlendirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başarımızın sırrı değerli çalışma arkadaşlarımız.” şeklinde konuştu.

Kaynak: teknotalk

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram Threads’in Türkiye’deki faaliyetleri son buluyor.

Instagram’ın Twitter’a rakip olarak geliştirdiği ürünü olan Threadsin faaliyetleri son buluyor. Instagram’dan gelen açıklamaya göre Threads 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye’de kullanılamayacak. İşte Instagram’ın paylaştığı açıklama şu şekilde:

“Rekabet Kurumunun (RK) kararına göre Threads, 29 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye’deki kişiler tarafından kullanılamayacak. Bu; Türkiye’deki kişilerin Threads uygulamasını indiremeyeceği, Threads’e threads.net adresinden erişemeyeceği, Threads profili oluşturamayacağı veya mevcut Threads profillerini kullanamayacağı anlamına gelmektedir.

Bir Threads profili oluşturduysanız ve Türkiye’deyseniz profiliniz dondurulacak ancak silinmeyecektir. Profiliniz dondurulduğunda profiliniz ve profilinizdeki içerikler (örneğin gönderiler, diğer gönderilerle olan etkileşimleriniz) size ve Threads’deki diğer kişilere gösterilmeyecektir. Şimdilik profilinizi yeniden etkinleştiremeyeceksiniz. Bu durumun Instagram hesabınızı ve hesabınızın verilerini etkilemeyeceğini unutmayın.

Profiliniz dondurulmuş olsa da Threads bilgilerinizin bir kopyasını istediğiniz zaman indirebilirsiniz. Threads profilinizi silmeyi de seçebilirsiniz. Not: Birden fazla Threads profili oluşturduysanız ek profillerinizi yönetmek için threads.net adresine gidin. Threads’i yakın zamanda Türkiye’ye geri getirmek için çalışıyoruz.”

Kaynak: Instagram

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares