fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (15-22 Ocak)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol, yeni reklam filminde Tarkan ile “Made in Türkiye” ürünlere odaklanıyor.

Türkiye’deki esnaf ve kobileri 100’den fazla ülkeyle buluşturarak e-ticareti, e-ihracata dönüştüren Trendyol, Megastar Tarkan ile yayınladığı yeni reklam filminde “Made in Türkiye” ürünlere odaklanıyor.

Tarkan’ı dünyanın dört bir yanında, farklı kültürlerin içinde gördüğümüz reklam filmi, Made in Türkiye etiketli ürünlerin global ölçekte ne kadar fazla önem kazandığını ve satıcıların nasıl kolayca yurt dışına açılabildiğini konu alıyor. Havas İstanbul imzalı filmin prodüksiyonunu Depo Film üstlenirken, yönetmen koltuğunda ise Eralp Vardar oturuyor.

Kaynak: Marketing Türkiye

Amazon, alışveriş sırasında soruları yanıtlayacak yapay zeka asistanını test ediyor.

Amazon’un, mobil uygulamasında, müşterilerin belirli ürünlerle ilgili sorularını yanıtlayabilecek yeni bir yapay zeka asistanını test ettiği bilgisi paylaşıldı. Özelliği keşfeden Marketplace Pulse’a göre yapay zeka asistanı, ürün sayfalarındaki “Belirli bir bilgi mi arıyorsunuz?” bölümünün altında bulunabiliyor. Bu özelliğe güç veren LLM, sorulara yanıt oluşturmak için şirketler tarafından sağlanan listeleme ayrıntılarına ve kullanıcı incelemelerine dayanıyor.

Araç henüz ilk aşamalarda olduğu için yapabilecekleri de sınırlı. Örneğin; yapay zeka aracına iki ürünü karşılaştırması veya alternatifler bulması için komut vermek şimdilik mümkün değil. Belirli ürünleri tavsiye edemese de Amazon’un sohbet robotu başka önerilerde bulunabiliyor. 

Amazon’un yeni yapay zeka aracının Python kodu üretebildiği, bir ürün hakkında şakalar yapıp İngilizce dışındaki dillerde de cevap verebildiği iddia ediliyor. 

Kaynak: Webrazzi

Hepsiburada, Premium ücretine zam yaptı.

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformlarından Hepsiburada, ücretsiz kargo ve BluTV üyeliği gibi fırsatlar sunan Premium abonelik ücretine zam yaptığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre halihazırda 19,90 TL olan aylık abonelik ücreti, 18 Ocak 2024’ten itibaren %50 oranında zamlanarak 29,90 TL oldu. 25 yaş ve altındaki kullanıcılara sunulan Efsane Gençlik aboneliği ise 14,90 TL’den 19.90 TL‘ye çıktı. Diğer tarafta bedava BluTV, ücretsiz kargo, kapıda iade ve mobil montajında %50 indirim gibi avantajlar devam edecek. 

Premium aboneliği olanlara gönderilen bilgilendirme e-postası şu şekilde:

Hepsiburada Premium’da aylık üyelik ücretini 18 Ocak 2024’ten itibaren 29,90 TL olarak güncelleyeceğiz.
Üyeliğin boyunca bedava kargo, hediye BluTV üyeliği, her alışverişinde Hepsipara kazancı ve çok daha fazla Premium ayrıcalığını her zamanki gibi kullanabileceksin. Premium’un katlanan ayrıcalıklarını
tercih ettiğin için teşekkürler.

Kaynak: Donanım Haber

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ticaret Bakanlığı’ndan “gerçek dışı indirim algısı yarattığı” gerekçesiyle sadakat programlarına düzenleme geldi.

Ticaret Bakanlığının resmi web sitesinden yapılan kamuoyu duyurusunda:

“İndirimli satış kapsamında değerlendirilmeyen belirlenen mal veya hizmet gruplarında tüketiciye uzun süreli fiyat indirimi hakkı veren indirim kartları, kuponlar, sadakat programları veya tüketicileri gelecekteki satın almalarına yönelik puan birikimine izin veren uygulamaların satışa sunulan mal veya hizmetlerin büyük çoğunluğunu içerecek şekilde indirimli satış uygulaması haline dönüştüğü görüldü.

Ayrıca sadakat programlarına (tüketicilere alışveriş yaptıklarında kullanabilecekleri kuponlar, puanlar ve teşvikler sunma vs.) kısa mesaj gönderimi, internet sitesi veya mobil uygulama üzerinden onay verilmesi gibi işlemlerle kolaylıkla katılım sağlanabildiği hususlar incelendi. Bu uygulamaların reklam mevzuatı ile tüketicileri koruyucu düzenlemeleri bertaraf edecek biçimde, tüketicilerde gerçek dışı indirim algısı oluşturmak amacıyla kullanıldığı ve bu durumun tüketicilerdeki fiyat algısını bozucu ve tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu değerlendirildi.

Tüketicileri aldatıcı nitelikte uygulamaların önüne geçmek amacıyla sadakat programı ile satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin reklamlarda, “indirim”, “tasarruf”, “XY karta/üyelere özel indirim/fırsat”, “indirim öncesi fiyat” gibi ibareler yahut üstü çizili fiyat veya aşağı yönlü trend grafiği gibi görseller kullanılarak indirim yapıldığına ilişkin izlenim oluşturulamayacağı, Kurul tarafından ilke kararı olarak belirlendi.

Böylelikle tüketicilerin indirimli satış kampanyalarındaki fiyat karşılaştırmalarını zorlaştıran, aldatıcı uygulamalara karşı daha etkin bir şekilde korunmasına yönelik bütüncül bir adım atıldı” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Marketing Türkiye

TESK’ten e-ticaret sitelerinde komisyon oranı değişikliği talebi geldi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, e-ticarette sık kullanılan pazar yeri platformlarının komisyon oranlarına dair açıklama yaptı.

Esnafın artık e-ticarette iyice boy gösterdiğine işaret eden Palandöken, “Alınan hizmete göre farklılık gösteren, %45’i bulan komisyon oranlarına taban ve tavan uygulaması getirilmeli” ifadesini kullandı.

Palandöken, yüksek komisyon oranlarının, esnafa külfet olurken satış fiyatlarını da en az %20 etkileyerek vatandaşa pahalılık şeklinde yansıdığını belirterek, “Öte yandan, sitelerin yaptığı reklamların bedeli esnafa kesilmemeli. e-ticaret yapan esnafımız haftada bir defa indirim yapmaya zorlanmamalı” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Bloomberg

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram’a yeni özellikle birlikte takip nedenini belirtmek artık zorunlu olacak.

Instagram, takip istekleriyle ilgili önemli bir değişiklik üzerinde çalışıyor. İtalyan yazılımcı Alessandro Paluzzi’nin paylaşımlarına göre, Instagram kullanıcıları artık takip istekleri atarken, kişiyi neden takip etmek istediklerini belirtmek zorunda kalacaklar. Bu yeni özellik, kullanıcıların birbirlerini daha iyi tanımalarına ve takip etme sebebini anlamalarına olanak tanıyacak.

Yapılmakta olan bu tür değişiklikler, sosyal medya platformlarında kullanıcı deneyimini geliştirme ve güvenli bir ortam sağlama amacı taşıyor.

Kaynak: NTV

TikTok’tan yapay zeka destekli yeni özellik: TikTok AI Song.

Aktarılan bilgilere göre TikTok, “AI Song” adında yapay zeka destekli bir özellik üzerinde çalışıyor. Söz konusu bu özellik, kullanıcıların metin tabanlı istemlerle şarkı oluşturmasına olanak tanıyacak. Bunun için Bloom dil modelinden destek alınacak. Kaynağa göre oluşturulan şarkının türü kullanıcının isteğine bağlı olarak değiştirilebilecek. Örnek vermek gerekirse PopHiphop veya Rap isteğinde bulunulabilecek. Bu da şarkının genel atmosferini belirleyecek. TikTok AI Song, şimdilik test aşamasında. Kullanıcılara ne zaman sunulacağı ise henüz bilinmiyor.

Kaynak: ShiftDelete.Net

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares