fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (18-25 Mart)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Hepsiburada, Ramazan ayında en çok satılan ürünleri açıkladı.

Hepsiburada, Ramazan ayında e-ticaret müşterilerinin alışveriş alışkanlıkları hakkında araştırma yaptı. Müşteriler Ramazan alışverişine bir ay önceden başlıyor. Verilere göre Ramazan ayı alışverişi için Google’dan yapılan aramalar Ramazan’dan bir ay önce başlıyor. Hepsiburada’daki ilk “Ramazan Kolisi” araması 10 Şubat’ta yapıldı.

Hepsiburada’da Ramazan aylarında site trafiği saat 20.00’den sonra artmaya başlıyor. Alışverişin en çok yapıldığı saatler ise 20.00-22.00 saatleri arasındaki zaman dilimi olarak belirlendi. Sahur saatlerinde sitenin trafiği, Ramazan öncesi döneme göre üç katına çıkıyor.

Ramazan ayında en çok satılan ürünler arasında temel tüketim ürünleri, züccaciye ürünleri ve küçük ev aletleri başı çekiyor. Bu Ramazan’da geçtiğimiz aya göre küçük ev aletleri kategorisi %55 temel tüketim siparişleri %40, giyim siparişleri %40, gıda & içecek kategorisi %35, sağlık ve güzellik kategorisinde %25 artış yaşandı.

Hepsiburada, Ramazan’a özel olarak “Şimdi Al 3 Ay Sonra Öde” kampanyasını 6 taksit özelliği ile güncelleyerek “Şimdi Al 3 Ay Sonra 6 Taksitte Öde” şeklinde sunmaya başladı.

Kaynak: Donanım Haber

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Reklam Kurulu, e-ticaret sitelerindeki üyelik şartlarını inceledi.

Ticaret Bakanlığı’nda bağlı Reklam Kurulu, “Dijital Tüketicinin Korunması Projesi” kapsamında yeni bir araştırma hazırladı. E-ticaret sitelerindeki üyelik şartlarını ve kişisel veri izinlerini mercek altına aldı.

Yapılan araştırmaya göre e-ticaret platformlarından alışveriş yapan tüketicilerin %50’si kişisel verilerini paylaşma konusunda endişeli olarak belirlendi. Her 10 tüketiciden 4’ünün çerezleri kabul etmediği tespit edildi. Ayrıca alışverişin gerçekleşmesi için “devam etme koşulu” olarak sunulan “üye olma” ve “elektronik ileti onayı”nı her 10 tüketiciden 7’sinin kabul etme eğiliminde olduğu sonucunda ulaşıldı.

Reklam Kurulu, söz konusu rapordan çıkan sonuçları dikkate alarak internet alışveriş sitelerini değerlendirmeye aldı. Yürütülen incelemede akademisyen görüşlerinin yanı sıra yurt dışı uygulamalar da dikkate alınarak karar alındı. Değerlendirme yapılan 12 dosya hakkında idari para cezası ile birlikte durdurma ve düzeltme cezaları uygulandı. Üyelikten çıkmanın zorlaştırıldığı, kişisel verilerin reklam ve pazarlama amacıyla üçüncü kişilerle paylaşıldığı ve ticari ileti onayı izninin zorunlu tutulduğu platformlara ceza kesildi. Hangi platformlara ceza kesildiği bilgisinin Ticaret Bakanlığı internet sitesinden önümüzdeki günlerde paylaşılacağı duyuruldu.

Reklam Kurulu, Mart ayındaki toplantısında 134 dosyayı inceledi. Bunlardan 119’unun aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulamalar içermesi nedeniyle toplam 17 milyon 37 bin 891 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Kaynak: Donanım Haber

Türkiye ve Azerbaycan e-ticaret ekosistemi Bakü’de buluştu.

Türkiye ve Azerbaycan e-ticaret ekosistemi, “Azerbaycan & Türkiye E-Ticaret Forum 2024’ etkinliğinde Bakü’de bir araya geldi. Önemli iş insanları ve üst düzey devlet yöneticilerinin de katıldığı etkinlikte, e-ticarette kişiselleştirmeden siber güvenliğe, ödeme sistemlerinden altyapı çözümlerine kadar pek çok konu ele alındı.

Fintech Innovation Hub (FTIHUB), ülkemizin 2023’te 7,65 milyar dolar e-ticaret yaptığı Azerbaycan’da düzenlediği “Azerbaycan & Türkiye E-Ticaret Forum 2024” etkinliğiyle, iki ülkenin e-ticaret sektöründeki paydaşları bir araya getirdi. Bakü’de yapılan etkinlikte e-ticarette kişiselleştirmeden siber güvenliğe, ödeme sistemlerinden altyapı çözümlerine kadar pek çok konuda panel gerçekleştirildi. Forumda, aralarında Azerbaycan E-ticaret Birliği ve E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Derneği’nin temsilcilerinin yanı sıra, üst düzey şirket yöneticilerinin de olduğu 29 konuşmacı kürsüye çıktı.

Azerbaycan & Türkiye E-Ticaret Forum 2024’te ülkedeki e-ticaret ekosistemi, Azerbaycan ve Türkiye’nin e-ihracat potansiyelleri, lojistik, altyapı ve ödeme çözümleri konuşuldu. Etkinliğe KOBIA (Azerbaycan Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı) Başkan Yardımcısı Hikmet Mammadov, IDDA.AZ (Azerbaycan İnovasyon ve Dijital Kalkınma Ajansı) Daire Başkanı Yevgeniya Bikmurzina, Azerbaycan Ticaret Baş Müşavirleri Ahmet Yaman ve Yakup Sefer de katıldı. FTIHUB, daha önce Bakü’de gerçekleştirdiği Azerbaycan- Türkiye Finansal Teknoloji Forumu’nda da aralarında Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Türkiye Ödeme Birliği (TÖDEB) Başkanı ve Azerbaycan Fintek Birliği Başkanı’nın da dahil olduğu 150 kişiyi ağırladı.

Kaynak: CNN Türk

Sürat Kargo, ramazanda gönderileri % 50 indirimli taşıyacak.

Sürat Kargo, ramazan ayında tüm gönderileri %50 indirimle taşıyacak. Şirketten yapılan açıklamaya göre, ramazan ayı boyunca Sürat Kargo ile gönderilecek paketlere %50 daha az ödeme yapılacak. Sürat Kargo’nun, ‘Ramazanda tüm gönderilerin yarısı bizden’ mottosu ile geliştirdiği kampanya, bayram dönemini de içine alarak 18 Nisan’a kadar devam edecek.

Kaynak: AA İş Dünyası Haberleri

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

YouTube, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri etiketlemeye başlıyor.

YouTube, içerik oluşturucuların videolarında yapay zeka tarafından üretilen veya sentetik materyalleri etiketlemelerini sağlayacak bir özelliği yayına aldı. Onay kutusu yükleme ve yayınlama sürecinde beliriyor ve içerik oluşturucuların gerçekçi görünen değiştirilmiş veya sentetik içeriği bu onay kutusuna tıklayarak belirtmeleri gerekiyor. 

YouTube, bir içerik oluşturucu etiketleme yapmamışsa ve değiştirilmiş veya sentetik içeriğin insanların kafasını karıştırma veya yanlış yönlendirme potansiyeli varsa bir videoya bu etiketlerden birini uygulayabileceğini söylüyor. Ekip, içerik oluşturuculara yeni kurallara alışmaları için biraz zaman tanımak istiyor, ancak YouTube’un, olması gerektiği halde bir etiket eklemeyerek politikayı ısrarla ihlal edenleri cezalandıracağını belirtiliyor. Bu etiketler önümüzdeki haftalarda önce mobil uygulamada, ardından masaüstü ve TV’lerde olmak üzere YouTube genelinde görünmeye başlayacak.

Kaynak: Webrazzi

LinkedIn ciddiyetten sıyrılıyor: Şimdi oyun zamanı.

LinkedIn platforma eğlence katmak ve kullanıcılarının sosyal bağlantılarını kuvvetlendirmesini sağlamak için oyuna yöneliyor. Son dönemlerde popüler hale gelen Wordle gibi kelime oyunlarını bünyesine ekleyeceği yeni bir oyun deneyimi üzerinde çalışıyor. “Queens”, “Inference” ve “Crossclimb” oyunlarının bu girişimin ilk adımları olacağı tahmin ediliyor. Uygulama araştırmacıları, LinkedIn’in kodlarında oyunlarla ilgili ipuçlarına rastladı. Nima Owji adlı bir araştırmacı, oyuncuların skorlarının çalışma yerlerine göre düzenlenmesi ve şirketlerin bu skorlara göre “sıralanması” ihtimalinden bahsediyor.

Bir LinkedIn sözcüsü de oyun üzerinde çalıştıklarını doğruladı ancak henüz bir lansman tarihi olmadığını belirtti. Sözcü yaptığı açıklamada “LinkedIn deneyimine eğlence katmak, ilişkileri güçlendirmek ve sohbet başlatmak için bulmaca oyunları eklemeyi düşünüyoruz. Takipte kalın!” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Marketing Türkiye

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares