Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (20-27 Mayıs)

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (20-27 Mayıs)

Haftalık E-ticaret Bülteni

5

dk okuma süresi

27 Mayıs 2024

PAZARYERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


LC Waikiki yeni online satış platformunu kurdu.

Moda perakendecisi LC Waikiki, e ticaret alanında yeni bir adım attı. Yaklaşık üç yıl önce diğer pazar yerlerinden çıkış yapma kararı alan şirket, artık kendi ürünlerinin yanı sıra birçok markayı da bünyesinde barındırdığı LCW.com ile yeni bir dijital pazaryeri kurduğunu duyurdu. 380 marka ve 210 satıcıya ev sahipliği yapacak olan yeni e-ticaret sitesi moda, ev yaşam, anne bebek çocuk, kozmetik, outdoor, çanta, ayakkabı ve aksesuar grupları başta olmak üzere, sadece orijinal ürünleri kullanıcılarıyla buluşturacak.

Basın lansmanında yeni yapılanmaya ilişkin açıklamalarda bulunan LC Waikiki E-Ticaret Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Barbaros Yiş, pazaryeri dünyasına yepyeni bir oyuncu kazandırdıklarını belirtti. Yapay zeka odaklı teknoloji entegrasyonları ile müşteri, marka ve satıcı tabanını genişleteceğini ve kullanıcı deneyimini artıran bir pazar yeri olacağını dile getiren Yiş, eklenen teknolojik entegrasyonlarla yapay zeka ve insan gücünün el ele çalışmasına olanak tanıdıklarını ifade etti.

Online satışların şirketin geçtiğimiz yıl kârlılığına 1,5 puan eklediğini kaydeden Yiş, LCW. com ile bu büyümeyi ileriye taşıyacak adımların atılacağını ifade etti ve, “İki türlü büyüme sağlayabiliriz. Birincisi finansal olarak ki hedeflerimizden biri o. Finansal olarak belki istediğimiz büyümeyi getirmeyebilir ama müşteri memnuniyetini yukarı çekme noktasında bize katkıda bulunur. Ama finansal hedefler doğrultusunda şirketin büyümesine ve kârlılığına katkı sunacak şekilde burayı büyütmeye devam edeceğiz. Son bir senede olan rakamlarımızı söyleyeyim. Pazar yerindeki markalarımız online tarafta kârlılığımıza 1,5 puan daha ekliyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Sanayi Gazetesi


PttAVM.com, 50 milyon ürünle 100 ülkeye e-ihracat gerçekleştiriyor.

PTT'nin iştiraki olan PttAVM, bu yıl 12'nci yaşını kutlarken PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, yeni süreçte yapacakları yatırımlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çevikoğlu, 50 milyon ürünle 100 ülkeye e-ihracat yaptıklarını anlatarak, önümüzdeki süreçte Çin, Almanya, İngiltere ve Amerika'da depolar kuracaklarını belirtti. Türk ürünlerini yeni coğrafyalara ulaştırarak ekonomiye katkı vermeye devam edeceklerini söyleyen Çevikoğlu, "12 yaşındaki fidanımızı halkımızla birlikte asırlık bir çınara dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı'nın bu yıl için 2 milyar dolar, 2026 yılı içinse 10 milyar dolarlık e-ihracat hedefi koyduğunu hatırlatan Çevikoğlu, "Hem çeşitlilik, hem kalite algısı ve fiyat avantajı ile birleştirildiğinde Türk ürünlerinin dünyada önü çok açık. Hızlı teslimat süreçlerini, yurtdışı depo ağını genişlettiğimiz sürece Türk ürünlerinin dünyanın en ücra köşelerine kadar ulaşmasının önünde hiçbir engel bulunmuyor. Önümüzdeki süreçte yurtdışı ağımızı genişleterek, şirket olarak biz de daha çok işletmecimizin ürününü yurtdışı pazarlara satacağız" dedi.

Kaynak: Akşam Gazetesi


E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


E-ticaret platformları her yıl lisans ücreti ödeyecek.

E-Ticaret Kanunu “engel” tanımıyor. E-ticaret sektöründe yerli firmaları ve küçük esnafı korumak için 2022 yılında çıkarılan E-Ticaret Kanunu'nda yer alan bazı maddelerin iptal istemi Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddedildi. Danıştay 10. Dairesi, AYM’ye yaptığı başvuruda e-ticaret platformlarının faaliyet gösterebilmek için yıllık lisans bedeli uygulaması da dahil 4 maddesinin iptalini istemişti. Talebi reddeden AYM kararında, Kanun’un elektronik ticaret piyasasının milli ekonominin gereklerine uygun olarak faaliyet göstermesine yaradığını belirtti. Daha önce CHP'nin E-ticaret Kanunu'nun iptali istemiyle açtığı davayı reddeden AYM, bu kez de Danıştay’ın 4 maddenin iptal istemi amacıyla yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetti.

Danıştay, 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda ekonomik bütünlük tanımı başlığı altında yer alan “paylarının en az %25’ine” ifadesi ile yapılacak denetimleri ilgilendiren maddede yer alan ve Ticaret Bakanlığı’nın yetkilerini içeren, “bilirkişinin hak ve yükümlülükleri ile görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları yönetmelikle belirlemeye yetkilidir” ifadesinin iptalini istemişti. Ayrıca, “Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalarının haksız olduğu kabul edilir” maddesinin de iptali istendi. Danıştay ayrıca elektronik ticaret platformlarının bir takvim yılında gerçekleşen net işlem hacmi kapsamında her yıl faaliyet gösterebilmek için lisans ücreti ödemelerini içeren maddenin de iptalini istedi. Talep AYM tarafından reddedilirken, e-ticaret platformları lisans ücreti ödemekle yükümlü olacak.

Kaynak: Dünya Gazetesi


SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


X, profillerden beğeniler sekmesini kaldırmaya hazırlanıyor.

Sosyal medya platformu X, yakında kullanıcıların profil sayfalarında herkese açık beğenileri göstermeyi durduracağını söyledi. Söz konusu plan, Aaron Perris'in X'in iOS uygulamasında yaklaşan değişikliği ortaya çıkaran bir güncellemeyi ortaya çıkarmasının ardından X mühendisleri tarafından doğrulandı.

X'in mühendislik direktörü Haofei Wang, "Beğenileri özel hale getiriyoruz. Herkese açık beğeniler yanlış davranışları teşvik ediyor. Örneğin, pek çok kişi trollerin misillemesinden korkarak ya da kamusal imajlarını korumak için 'tehlikeli' olabilecek içerikleri beğenmekten çekiniyor." dedi ve "Yakında kimin görebileceği endişesi olmadan beğenebileceksiniz. Ayrıca ne kadar çok gönderi beğenirseniz, "size özel" algoritmanızın o kadar iyi hale geleceğini de hatırlatmak isterim" diye ekledi.

X kıdemli yazılım mühendisi Enrique Barragan da bir gönderi ile yanıt verdi ve kullanıcıların gönderilerini kimin beğendiğini ve tüm gönderiler, yanıtlar vb. için beğeni sayısını görebileceklerini söyledi. Değişiklik, diğer kişilerin hangi gönderileri beğendiğini gizlemeyi içeriyor, bu da herkese açık profillerdeki beğenilenler sekmesinin kaldırılması anlamına geliyor.

Kaynak: Webrazzi


WhatsApp’a yeni özellik: Sohbet balonları kişiselleştirilecek.

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcıların oldukça işine yarayacak yeni özellikler getirmeye devam ediyor. WhatsApp, geçtiğimiz yılın ortalarında çalışmalarına başladığı yeni tasarım güncellemesini kullanıma sunmuştu. Şirket, şimdilerde ise kullanıcılara daha fazla özelleştirme seçeneği sunmaya hazırlanıyor.

WhatsApp’a gelecek yeni özellik sayesinde, kullanıcılar şimdiye kadar hep yeşil olarak karşımıza çıkan sohbet balonlarının rengini değiştirebilecek. Kullanıcıların WhatsApp’ı artık kendi tercihlerine göre şekillendirmesine yarayacak özellik, şimdilik test aşamasında ve ne zaman kullanıma sunulacağı bilinmiyor. Geçtiğimiz yılllarda birçok kullanıcı, sohbet balonu renklerini kendi tarzlarına ve tercihlerine uyacak şekilde değiştirmek için WhatsApp’a talepte bulunmuştu. WhatsApp’ın önümüzdeki aylarda daha fazla özelleştirme aracı sunmak için çalışmalar yaptığı açıklandı.

Kaynak: Sanayi Gazetesi


2024 yılının öne çıkan YouTube istatistikleri.

2024 yılı itibarıyla, YouTube'un dijital dünyadaki etkisi her geçen gün artıyor. İster bireysel bir içerik üreticisi olun, ister bir girişimci, YouTube üzerinde başarılı stratejiler geliştirmek, dijital rekabette öne çıkmanızı sağlayacak. YouTube'u nasıl daha etkin kullanabileceğinizi keşfetmek, platformun sunduğu fırsatlardan maksimum düzeyde yararlanmanıza olanak tanıyor. 

YouTube’un etkisi oldukça yüksek; dünya genelinde Google'ın ardından en çok ziyaret edilen ikinci web sitesi olarak, yıllık 106 milyardan fazla ziyaret alıyor. ABD'de ise, Facebook, Instagram ve TikTok gibi diğer popüler sosyal medya platformlarını geride bırakarak en üst sıradaki sosyal medya platformu olma unvanını koruyor. Bu durum, YouTube'un farklı yaş ve ilgi gruplarından milyonlarca insan için ne kadar önemli bir içerik kaynağı haline geldiğini gösteriyor. 

Kullanıcılar YouTube’da sadece video izlemekle kalmıyor. YouTube’un son güncellemeleri ile offline (çevrimdışı) da kullanabileceğiniz Music ve Premium hizmetleri için 100 milyon ücretli aboneye sahip olması, platformun içerik üreticileri için ciddi bir gelir kaynağı sunmasını da sağlıyor. Geçtiğimiz günlerde Premium üyelerine özel yapay zeka destekli izleme kalitesini arttıracak yeni özelliği Jump Ahead'i tanıtan YouTube, ayrıca mobil medya tüketiminde de önemli bir rol oynuyor. Dünya genelinde en popüler üçüncü mobil video uygulaması olan YouTube 182 milyon ile, bir milyar kullanıcısı olan TikTok ve 183 milyona yakın kullancısı olan Netflix'in ardından geliyor. Bu üçlü, mobil video tüketiminde küresel trendleri belirlerken, YouTube bu rekabette önemli bir yer tutuyor.

YouTube, 14 milyar görüntülenme ile en çok izlenen videolardan biri olan 'Baby Shark' başta olmak üzere geniş bir içerik yelpazesi sunuyor. Youtube TV'nin abone sayısı ise 8 milyonu geçti. Platfrom, pratik “Nasıl yapılır?” videolarından teknoloji incelemelerine kadar çeşitli kategorilerde içerikleriyle eğlencenin yanı sıra izleyicilerin geniş bir yelpazede bilgi edinmesine destek oluyor.

YouTube'da kullanıcılar her gün toplamda 1 milyar saat video izliyor. Bu, platformun sadece bir eğlence kaynağı olmakla kalmayıp aynı zamanda günlük bilgi edinme ve öğrenme için de bir merkez haline geldiğini gösteriyor. Mobil cihazlarda ise kullanıcılar ayda ortalama 28 saatlerini YouTube'da geçiriyor. Özellikle genç izleyiciler için tasarlanmış bir segment olan YouTube Kids131 milyon indirme ile büyümesini sürdürüyor ve aileler arasında giderek daha popüler hale geliyor.

ABD'de yetişkinler arasında YouTube, Facebook ve Instagram gibi platformları geride bırakarak en popüler platform konumunda. ABD'li yetişkinlerin %83'ü YouTube kullandığını belirtiyor. YouTube'da kullanıcılarının %54.4'ü erkek, %45.6'sı ise kadın. Rakip platformlardan TikTok'un büyük ölçüde Z kuşağına hitap etmesine karşın, YouTube nesiller arası geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olmaya devam ediyor. YouTube'un ABD'deki kullanıcılarının çoğunluğu 18-49 yaş aralığındayken, bunu 50-64 yaş arası kullanıcılar takip ediyor.

Kaynak: Webrazzi


E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER