fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (29 Ocak-5 Şubat)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol Ukrayna pazarına girmeyi planlıyor.

Trendyol, Ukrayna pazarına girmeye hazırlanıyor. E-ticaret platformu dijital altyapısını ve büyüyen uluslararası operasyon alanını Ukrayna’da etkili şekilde kullanmayı hedefliyor. Yakın zaman önce Almanya, Azerbaycan, Körfez Ülkeleri, Orta ve Doğu Avrupa (CEE) pazarına girmişti.

Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, teknoloji ve savunma sanayii şirketlerinden Baykar’ın CEO’su Haluk Bayraktar ile birlikte Kiev’de, Ukrayna Hükümeti’nin yüksek temsilcileriyle bir araya geldi. Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Svrydenko ve Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Alexander Kamyshin’in bulunduğu görüşmede Baykar ve Trendyol şirketlerinin uluslararası yatırım planlamaları ele alındı. Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Svrydenko, Türk şirketlerinin savaşın bitmesini beklemeden Ukrayna’da yatırım yapmaya hazırlanmalarını önemli bulduğunu dile getirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, tüm yeni pazarlarda olduğu gibi Ukrayna’da da dijital ve lojistik altyapıya yatırımlar planlayan Trendyol’un, Polonya’da bulunan 3 milyonluk stok kapasitesine sahip deposu bölgedeki faaliyetlerinde önemli bir avantaj sağlayacak.

Kaynak: Bloomberg

Rekabet Kurumu, Çiçeksepeti’ne soruşturma başlattı.

Rekabet Kurumu’nun web sitesinden yayımlanan duyuruya göre Çiçeksepeti’ne soruşturma başlatıldı. Çiçeksepeti İnternet Hizmetleri AŞ’nin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediği araştırılacak. Çiçeksepeti’nin platform hizmetlerini üçüncü taraflara kapatmak ve kendi bayileri lehine davranışlarda bulunmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili maddesini ihlal ettiği iddiasına yönelik yürütülen ön araştırma, Kurulca karara bağlandı. Ön araştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak Çiçeksepeti İnternet Hizmetleri AŞ’ye soruşturulma açılmasına karar verdi.

Kurulca alınan soruşturma kararları, hakkında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin Kanun’u ihlal ettiği ve yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmiyor.

Kaynak: Donanım Haber

Amazon hisseleri güçlü bulut ve e-ticaret büyümesiyle yükseliyor.

Amazon, gelir beklentilerini aşan dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklamasının ardından hisselerinde %8 oranında önemli bir artış yaşadı. Bu artış, tatil sezonunda önemli bir büyüme gösteren bulut ve e-ticaret sektörlerinde yeni üretken yapay zeka yeteneklerinin kullanılmaya başlanmasına bağlandı.

Şirket bu çeyrek için 138 milyar dolar ile 143,5 milyar dolar arasında bir gelir öngörürken, analistler 142,13 milyar dolara yakın bir rakam bekliyor. Önde gelen bulut hizmetleri sağlayıcılarından Amazon Web Services (AWS) dördüncü çeyrekte 24,2 milyar dolar gelir elde ederek analistlerin 24,26 milyar dolarlık tahminine yakın bir rakam bildirdi.

Öngörülemeyen bir ekonominin ortasında, Amazon’un yüksek harcama yapan ticari müşterilerden oluşan istikrarı istikrarlı bir büyüme sağladı. Bununla birlikte, en iyi bulut sağlayıcısı olarak konumu Microsoft Corp. ve Alphabet Inc. tarafından tartışılıyor. Microsoft’un ChatGPT’nin ana şirketi OpenAI’ye önerdiği yatırıma karşılık olarak Amazon, chatbot geliştiricisi Anthropic’e 4 milyar dolara kadar yatırım yapmayı planlıyor.

Yatırımcıların endişelenmesine neden olan bu gelişmiş özelliklerin geliştirilmesiyle ilgili artan maliyetlere rağmen, Amazon’un hisseleri bu yıl %6, geçtiğimiz yıl ise %41 gibi önemli bir artış gösterdi. Amazon’un hisselerinin 2023’te %81 oranında artması, diğer teknoloji devlerinin yanı sıra S&P 500’ün geçen yıl dörtte bire yakın artışında rol oynadı.

Kaynak: Investing

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Shopify, ürünler için yapay zeka tabanlı görsel düzenleyicisini yayına alıyor.

Son dönemde yapay zeka, hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda hem büyük teknoloji şirketleri hem de küçük ölçekteki girişimler çeşitli yapay zeka destekli ürünlerini piyasaya sürüyor. Son olarak Shopify’ın e-ticaret platformu, ürün açıklamaları ve yapay zeka sohbet robotları için mevcut metin oluşturucusuna daha fazla yapay zeka özelliği ekledi. 

Geçen nisan ayında piyasaya sürülen Shopify Magic üretimsel yapay zeka araçları paketi, platforma yapay zeka tarafından desteklenen diyalogsal arama getiren bir görsel düzenleyici ekliyor. Yani bununla satıcılar, Photoshop kullanmaya gerek olmadan görüntü düzenleyiciden fotoğraf arka planlarını akıllarındaki temaya uyacak şekilde değiştirmesini isteyebiliyor. Shopify’ın yapay zeka düzenleyicisi, önümüzdeki aylarda kullanıma sunulduğunda satıcının kitaplığındaki mevcut ürün görselleriyle eşleşen arka planlar ve stiller de önerebilecek.

Shopify’ın ürünlerden sorumlu başkan yardımcısı Glen Coates, platformdaki birçok satıcının büyük stüdyolara veya profesyonel fotoğrafçılara erişimi olmadığını, ancak yine de ürünlerini görsel olarak daha başarılı hale getirebileceklerini söylüyor. Söz konusu aracı kullanmanın ek bir maliyeti olmadığı için satıcıların bu talebi de karşılanmış oluyor. Coates, Shopify’ın yapay zeka araçları paketini yapay zeka temel modellerinin bir karışımıyla oluşturduklarını ve bu şekilde üretilen görsellerin yerleşik filigranlama ve denetleme araçlarına sahip olduğunu söylüyor

Kaynak: Webrazzi

PayTR KOBİ’ler için yeni nesil ödeme çözümlerine yatırım yapacak.

KOBİ’lerin ihtiyaçlarına uygun Sanal POS ve yeni nesil ödeme çözümleriyle Türkiye’nin her ilinde binlerce işletmeye dokunan PayTR, geçtiğimiz yıl, %40 artışla 110 bin üye iş yerine ulaştı. İşlem hacmini %125 büyüten PayTR’ın 2024 hedefi, teknoloji yatırımlarına hız vererek yeni ürün ve hizmetlerle çok kanallı ödeme yaklaşımını güçlendirmek.

Sanal POS işlem hacmi %114 oranında büyürken PayTR verilerine göre yedek parça-otomotiv, elektronik, mobilya, eğitim ve giyim-aksesuar en çok artış sergileyen sektörler oldu. Özellikle genç neslin tüketimdeki payının artması ile PayTR üye iş yerlerinde debit kart kullanımı işlem adedine göre payını arttırdı. Yüksek tutarlı alışverişlerde tüketicinin tercihi yine ağırlıklı olarak kredi kartı olurken, artan fonlama maliyetleri ile birlikte, taksitli alışverişlerin işlem adetlerinde aldığı pay geriledi.

2024’te de KOBİ’lere sürdürülebilir, yenilikçi ve güvenilir ödeme çözümleri sunmaya devam edeceklerini belirten PayTR CEO’su Merve Tezel, müşteri deneyimine odaklanarak teknoloji yatırımlarını devam ettireceklerini belirtti.

Kaynak: Tech Inside

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

TikTok, alışveriş özelliğini test ediyor.

TikTok, platformdaki tüm gönderiler üzerinden alışveriş yapma özelliğini test etmeye başladı. Bu özellik, platformdaki tüm gönderileri pazar yeri modeline dönüştürüyor. Buna göre, TikTok Shop özelliği onaylanmış kullanıcı ve markaların yanında tüm gönderilerde ulaşılabilir olacak. Yeni özellik,  bir kullanıcının videosundaki öğeleri otomatik olarak tarayarak tanımlanıyor. Videoyu izleyenler, bu ürünleri ya da “TikTok Shop’ta benzer öğeleri bulmaya” yönlendiriliyor.

Alışveriş yönlendirmeleri, bu gönderilerde sponsorlu içerikten farklı olarak daha ince bir şekilde öne çıkarılacak. Bununla satış odaklı gönderiler sebebiyle kullanıcının uygulamayı terk etmesinin önüne geçilecek. Geçmişte sadece onaylı influencer’lar ve markalar ürünleri etiketleme olanağına sahipti. Yeni özellik, e-ticaret bağlantılarını uygulamadaki daha fazla videoya ekleyecek.

Kaynak: Worldef

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares