fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (25 Aralık-1 Ocak)

Yılın son haftasında dijital gündemde olup bitenleri okumak için devam edin. İyi seneler dileriz. 🙂

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Hepsiburada e-ticaret alışverişindeki “en”leri açıkladı.

Türkiye’nin en popüler e-ticaret platformlarından Hepsiburada, geride bırakmaya hazırlandığımız 2023 yılına ilişkin alışveriş trendlerini açıkladı. Hepsiburada‘nın raporuna göre geride bıraktığımız yılda en çok temel tüketim & gıda, sağlık ve güzellik, giyim, teknoloji ürünleri, küçük ev aletleri ve ev-yaşam kategorilerinde alışveriş yapıldı. Paylaşılan verilere göre en çok alışveriş yaptığımız günler pazartesi ve salı, en çok alışveriş yaptığımız saatler ise 21.00-22.00 saatleri arası oldu. En fazla alışveriş yaptığımız dönemler ise yılın en büyük kampanyalarının gerçekleştiği kasım ayı ve okula dönüş hazırlıklarının yapıldığı eylül-ekim ayları oldu.

En çok alışveriş yapan iller

  • İstanbul
  • Ankara
  • İzmir
  • Bursa
  • Kocaeli
  • Antalya
  • Konya
  • Adana

En çok tercih edilen telefon markaları

  • Apple
  • Samsung
  • Xiaomi

En çok tercih edilen dizüstü bilgisayar markaları

  • Lenovo
  • Asus
  • Huawei
  • HP

En çok tercih edilen bluetooth kulaklık markaları

  • Apple
  • Anker
  • Lenovo

En çok tercih edilen akıllı saat markaları

  • Huawei
  • Xiaomi
  • Apple
  • Baby Smart

En çok tercih edilen airfryer ve fritöz markaları

  • Philips
  • Xiaomi

En çok tercih edilen kahve makinesi markaları

  • Philips
  • Arzum
  • Karaca
  • Simbo

En çok tercih edilen robot süpürge markaları

  • Xiaomi
  • Dyson
  • Roborock

En çok tercih edilen beyaz eşya markaları

  • Altus
  • Samsung
  • Vestel

Kaynak: webtekno

Amazon Prime Video’da reklam dönemi başlıyor.

Amazon Prime Video, 29 Ocak’tan itibaren reklam göstermeye başlayacak. Şu an için yalnızca ABD’de geçerli olacak bu yeni uygulama, mevcut Prime üyeliğinin fiyatında herhangi bir değişikliğe neden olmayacak. Reklamları görmek istemeyen kullanıcılar içinse, aylık abonelik ödemelerine ek olarak 2.99 dolar ödeme yapmaları gerekecek.

Şirket reklamlarla ilgili olarak müşterilerine gönderdiği bir e-postada, “Reklamlar, ilgi çekici içeriklere yatırım yapmamıza ve bu yatırımı uzun bir süre boyunca artırarak sürdürmemize olanak tanıyacak” dedi. Ayrıca, “TV yayın sağlayıcılarına kıyasla daha az reklam yayınlamayı hedefliyoruz. Bu konuda herhangi bir işlem yapmanız gerekmiyor ve Prime üyeliğinizin mevcut fiyatında da herhangi bir değişiklik olmayacak.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de aylık 39 TL olarak ücretlendirilen Amazon Prime aboneleri, “Video” yanında “Prime Gaming” aboneliği de elde ediyor. Bu uygulamanın ülkemizde ne zaman geçerli olacağı ya da olup olmayacağı konusunda henüz kesin bir bilgi yok.

Kaynak: Pazarlamasyon

Kuveyt Türk ve Trendyol online alışveriş finansmanı çerçevesinde iş birliği yaptı.

Türkiye’nin öncü katılım finans kuruluşu Kuveyt Türk, müşterilerinin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yenilikçi ürün ve hizmetler geliştiriyor. Kuveyt Türk, ‘alışveriş finansmanı’ alanında Trendyol ile iş birliğine giderek protokol imzaladı.

Kuveyt Türk, Trendyol ile iş birliğine giderek kredi kartsız online alışveriş finansmanı hizmetini başlattı. Yapılan iş birliği kapsamında Kuveyt Türk müşterileri, Trendyol mobil uygulaması üzerinden yaptıkları alışverişlerde, kredi kartına ihtiyaç duymadan 36 aya varan taksit seçenekleriyle alışverişlerini hızlı ve güvenli şekilde yapabiliyor. Kuveyt Türk, Trendyol alışverişlerinde faizsiz finansman hizmeti sunan ilk katılım finans kuruluşu oldu.  

Kuveyt Türk Bireysel ve Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Oral:

“Müşterilerimizin güncel talep ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak sektör dinamiklerini yakından takip ediyor, yenilikçi ürün ve hizmetler geliştiriyor, yeni iş birliklerine imza atıyoruz. Trendyol ile yaptığımız iş birliği kapsamında, müşterilerimiz, Trendyol mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden yaptıkları alışverişlerde, Kuveyt Türk’ün alışveriş finansmanı ödeme yöntemi sayesinde hem kredi kartına ihtiyaç duymadan hem de 36 aya varan taksit imkanından yararlanarak alışveriş yapabiliyor. Böylece müşterilerimiz kredi kartı limitleri etkilenmeden pratik ve hızlı şekilde alışveriş yapma imkanına kavuşmuş oluyor. Müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak yeniliklere imza atmaya ve müşterilerimize yeni fırsatlar sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: teknotalk

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Dijital dünyaya yön verenler Ideasoft ile Kıbrıs’ta buluşuyor.

E-ticarette farklı ölçekte 15 binin üzerinde işletmeye hizmet sunan ve alt yapı desteği sağlayan IdeaSoft, 12-14 Ocak 2024 tarihlerinde Kıbrıs Concorde Luxury Resort’te IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara IdeaSoft Kurucu Ortağı Fatih Çalışkan ve IdeaSoft Kurucu Ortağı Kerem Kaya ev sahipliğinde gerçekleşecek olan ve tüm Türkiye’nin dijital dünyaya yön veren firmalarının katılacağı bir etkinliğe hazırlanıyor. Etkinlikte sektör paydaşları ve alanında uzman çok önemli isimler de yer alacak. Trabzon’dan Kayseri’ye, Adana’dan, İzmir’e, Sivas’tan, Afyon’a kadar tüm sektör paydaşları Kıbrıs’ta buluşuyor.

Hazırlandıkları etkinlikle sektörde bir ilki gerçekleştirdiklerinin altını çizen IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve birçok yeniliği açıklayacağımız toplantımızın heyecanı içerisindeyiz. 2024 vizyonumuzu ve 2023 KOBİ e-ticaret raporumuzu da açıklayacağız. Gündem başlıklarımız ise; yapay zeka ile ilgili içerik üretimi, maliyeti ve süreçlerini kolaylaştırmak için işletmelerin en önemli bölümlerinden biri olan depo yönetimi olacak.  Ulusal basın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek basın toplantımızda ise uzun süredir üzerinde çalıştığımız fiziksel POS cihazımızı da tanıtacağız. Bu POS cihazı; ürünlerini fiziki mağazalarında da satan işletmelerin hem maliyetlerini düşürecek hem süreçlerini kolaylaştıracak. Ayrıca e-ticaret sitesindeki stokları ve ürünleriyle de entegre olacak bir fiziksel pos cihazı olacak. E-ticaretin 2024 projeksiyonuna dair birçok konuyu da kapsamlı olarak ele alacağız.” dedi.

Kaynak: Ideasoft

“Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü” raporuna göre KOBİ’lerin e-ticarette en büyük engeli bilgi eksikliği.

Amazon Türkiye’den yapılan açıklamaya göre, PwC Türkiye iş birliği ile yayımlanan “Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü” raporu için düzenlenen ankette KOBİ’lerin e-ihracat yapmamalarının nedeni olarak iki temel faktör ortaya çıktı. Buna göre, bunlardan ilki “firmaların e-ihracat süreçlerine ilişkin sahip oldukları bilgi düzeyine güvenmemeleri”, ikincisi ise “e-ihracat için gerekli altyapı açısından yetersizlikler” olarak belirlendi.

Türkiye’de çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’ler, uluslararası pazarlara ilişkin bilgi asimetrisi ve teknik altyapı yetersizliği nedeniyle e-ticaret ve e-ihracat yapmakta tereddüt ettiklerini belirtiyor. Bu bulgular ışığında, ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 55’i hedef pazar ve sektörel bilgi eksikliğinin sınır ötesi e-ticaret yapma yeteneklerini kısıtlayan büyük bir engel olduğunu ifade ediyor.

Benzer şekilde, anket sonucunda e-ihracat yapan KOBİ’ler arasında çevrim içi pazaryeri operatörlerini kullanmayanların genellikle hizmetleriyle ilgili farkındalık seviyesinin düşük olduğu da ortaya çıkıyor. Bu doğrultuda, ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 55’inin pazaryeri operatörleri hakkında yeterli altyapı ve teknik bilgiye sahip olmadıkları gözlemleniyor.

Kaynak: Bloomberg

Hindi satışı, pazardan e-ticaret sitelerine taşındı.

Geçmişte yeni yıl öncesinde şehir merkezlerinde kurulan pazarlarda satılan hindi, artık hızlı tüketim talebini karşılamak amacıyla marketlerde, pişirmeye hazır şekilde tüketiciye sunuluyor. Elektronik ticaretin gelişmesine paralel olarak hindi satışları da e-ticaret sitelerinde yapılmaya başlandı.

“Yılbaşına özel” ve “adrese teslim”, “kapıda ödeme” ilanlarıyla tüketicilerle buluşturulan hindilerin ticareti, çoğunlukla toptan yapılıyor ve yetiştiriciler tarafından adrese ulaştırılıyor. Bir hindinin ortalama fiyatı yaşına, kilogramına ve satıldığı şehre göre 1-5 bin lira arasında değişiyor. Hindiler internette “genç”, “organik köy”, “gezen”, “damızlık”, “yılbaşı hindisi” gibi tanımlamalarla müşterilerin beğenisine sunuluyor. İlanlarda hindilerin fotoğraf ve videoları da görülebiliyor.

Hindi üreticisi Hasan Emekli, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinin Karagedik köyünde hindi yetiştiriciliği yaptığını ve hayvanlarını ya elden ya da e-ticaret üzerinden sattığını söyledi. Bu yıl artan yem ve işçi maliyetlerinden dolayı hindi fiyatlarının pahalanması sebebiyle geçen yıllara göre satışların düştüğünü ifade eden Emekli, “Hindilerimiz 1000 ila 1500 lira arasında satılmaktadır. Bu işi 6-7 yıldır yaptığım için hindilerim, diğer arkadaşlarımınkine göre daha hızlı satılmaktadır.” diye konuştu.

Kaynak: AA

E-ticarette zirve bu yıl da yılbaşı ağacı ve süsleri oldu.

Yeni yıla girmeye sayılı günler kala e-ticaret hızına hız katmaya devam ediyor. IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, e-ticarette zirvede yılbaşı ağacı ve süslerinin yer aldığını, bu ürünleri de kahve yapım seti, pijama takımı ve atkı&bere seti gibi ürünlerin takip ettiğini açıkladı.

Bu yılın en çok artış gösteren sektörlerinin 3.2 kat artış ile Ev Dekorasyon ve 2.8 kat artış ile Hediyelik Eşya sektörü olduğunu açıklayan IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Bu sektörleri 2.5 kat artış ile Ev Tekstili ve 2.1 kat artış ile İç Giyim & Aksesuar sektörü takip etti. Ürün bazlı bakıldığında ise zirvede yılbaşı ağacı ve süsleri yer alıyor. Bu ürünleri ise kahve yapım seti, pijama takımı ve atkı & bere seti gibi ürünler takip ediyor. Elektronik, takı, gıda, ayakkabı & çanta ve kozmetik kategorilerinde de ciddi artışlar mevcut. Bu alanda hizmet veren e-ticaret siteleri, bu ay cirosal olarak en çok büyümeye sahip olacak siteler olacak gibi duruyor. Teknoloji tarafında ise bu yıl genel olarak büyük bir satış ivmesi kazanan Airfryer ve çocuk akıllı saatleri yılbaşı alışverişleri için de birçok tüketici tarafından tercih edildi.” şeklinde konuştu.

Kaynak: teknotalk

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram’ın canlı yayınlar için yeni özelliği: Live Producer.

Instagram Canlı yayınlar, yeni bir güncelleme ile yeni özelliklere kavuştu. İçerik üreticileri bundan sonra Live Producer ve yayın yazılımlarını kullanarak daha kapsamlı Instagram canlı yayınları gerçekleştirebilecek. 

Live Producer, Instagram’daki içerik üreticilerinin Instagram kamerası dışında yapım araçları kullanmasını sağlıyor. Böylece içerik üreticileri, ekstra kameralar, yayına dışardan dahil edebilecekleri mikrofonlar ve grafikler kullanabiliyor. Live Producer özelliği yalnızca instagram.com üzerinden masaüstü sürümü ile kullanıcıların ilgisine sunuluyor. Eğer Instagram’da profesyonel bir hesaba sahipseniz, OBS veya Streamlabs gibi yayın yazılımları üzerinden canlı yayın yapabileceksiniz. Canlı yayınınızı, yayın yazılımları üzerinden kurduktan sonra Live Producer’a giderek, yayınınızın Instagram Canlı yayınlarda nasıl görüneceğini kontrol edebilirsiniz. Şirket, bu sayede yayıncıların içeriklerini bir üst seviyeye taşımasını umduğunu belirtiyor.

Kaynak: Webrazzi

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares