fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (25 Eylül-2 Ekim)

PAZARYERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon global medya ajansı arayışında.

Reklam harcamalarında dünyanın zirvesinde yer alan Amazon yeni medya ajansı arayışına başladı. Amazon Sözcüsü Brad Glasser, şirket adına yaptığı açıklamada, “Olağan iş akışımızın bir parçası olarak, üçüncü taraf tedarikçi ve iş ortaklarıyla mevcut ticari ilişkilerimizi rutin olarak gözden geçirmekteyiz ve bu değerlendirmelere dayanarak, bizimle çalışmak isteyen taraflardan teklif almaya karar verebiliriz. Bu hususta teklif sürecini dört gözle bekliyoruz ve başvuruları inceledikten sonra şirketimiz için önümüzdeki doğru adımları değerlendireceğiz” dedi.

Medya satın alma alanında uzun yıllardır IPG bünyesindeki Initiative ile çalışan Amazon, Ad Age Datacenter verilerine göre geçtiğimiz yıl global reklam ve pazarlama harcamalarını %22 artırarak 20,6 milyar dolara yükselterek rekor kırmıştı. Şirket söz konusu tutarın ne kadarının gözden geçirilmesi kararlaştırılan medya ayağıyla ilgili olduğuna dair bilgi paylaşmıyor.

IPG’nin yeniden galibiyetle çıktığı 2017 tarihli konkura birçok holding katılmış, Amazon Ads’ten Amazon Prime Video’ya, Amazon Web Services’tan Whole Foods’a Amazon’un pek çok biriminin medya planlama, satın alma ve strateji yönetimini Initiative yönetmeye başlamıştı.

Kaynak: Mediacat

Hepsiburada, yapay zekâyı alışverişin her aşamasına entegre ediyor.

Sağladığı kolaylıklar sayesinde gelecekte çok daha fazla alanda karşılaşacağımız yapay zekâ destekli araçların farklı sektörlere entegresi de hem şirketler ve markalar hem de tüketiciler için oldukça önemli. Bu geçiş sürecini iyi değerlendirmek oldukça kritik olduğu için markalar da bu konuda önemli adımlar atmaya başladı. Bu markalardan biri de Türkiye’nin en çok tercih edilen e-ticaret platformlarından Hepsiburada.

Hepsiburada da bu noktada hızlı adımlar atıp, teknolojik yenilikleri tüm süreçlerine entegre etmeye büyük önem veriyor. Hem platformda satış yapan müşterilerinin hem de tüketicilerin dokunduğu her alana yapay zekâ destekli uygulamalar getiriyor. Örneğin yapay zekâya dayalı ve TÜRKPATENT tarafından onaylı Çok Araçlı Rota Optimizasyonu, Yarın Kapında ve Kapında İade hizmetlerinin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayarak Hepsiburada’nın lojistik süreçlerinin pratik ve verimli şekilde yönetilmesini sağlıyor.

Aynı zamanda HepsiAd platformu aracılığıyla satıcılarının en uygun şekilde kendilerini tanıtabilmeleri için akıllı algoritmalarla yapay zekâya dayalı pazarlama çözümleri sunan Hepsiburada, ayrıca iş ortaklarına hangi ürünlerinin daha fazla satabileceğini gösteren tavsiye motoru ile iş ortaklarının satışlarını artırıyor.

Son dönemde adını en sık duyduğumuz üretken yapay zekâ araçlarından biri olan ChatGPT’den yararlanarak bir ”Değerlendirme Özeti” bölümü hazırlayan Hepsiburada, burada tüketicilere ürüne gelen tüm yorumların tarafsız bir özetini sunuyor. Bu da tüketicilerin yorumlara göz atarken geçirdiği zamanı kazanmalarını sağlıyor. Tüketicilerin yorum yapmalarını kolaylaştırmak için de ChatGPT’den yararlanan Hepsiburada, ”Hızlı Yorum” seçeneği ile yorum yapma sürecini hızlandırıp çok daha pratik hale getirmiş durumda. 

”Akıllı Şef” de tüketicilere yönelik geliştirilmiş özelliklerden biri ve bu özellik hem kullanıcılara istedikleri yemeğin tarifini ve gerekli malzemelerini gösteriyor, hem de o yemeğin malzemelerini bulabilecekleri marketleri görmelerini sağlıyor. Bu da yemek için gereken tüm malzemelerin tek tıkla satın alınabilmesine olanak veriyor. Yapay zekâ araçlarının ne kadar hızlı geliştiğini düşünecek olursak, bu türden yenilikleri ve hayatımıza etkilerini önümüzdeki dönemde de sık sık görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Kaynak: webtekno

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette sipariş iptallerini yakın takibe aldı.

E-ticaret hacminde gerçekleşen yüksek oranlı artış ile birlikte, ancak geleneksel alışverişlerde yapılabilen satıcının kimliği ile malın fiziki kontrolünün yapılmaması durumu tüketicilerin daha fazla korunması ihtiyacını ortaya çıkarmış ve bu kapsamda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde yapılan düzenlemelerin önemi bir kat daha ortaya çıkmıştır. Söz konusu düzenlemeler ile hem tüketiciler korunurken hem de düzenlemelere aykırı davranışları ile sektörde haksız rekabete neden olan ve adil rekabet şartlarını bozan firmaların neden olduğu olumsuzluklara engel olunmuştur. Bu çalışmaların yanında tüketici şikayet başvuruları ve hakem heyeti verileri üzerinden yapılan analizler neticesinde gerçekleştirilen denetimler ve e-ticaret sektöründe firmaların mevzuata uyum süreçlerinin kontrolü ile birlikte tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.

Ticaret Bakanlığı olarak, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi gerekçelerle ya da fiyat artışlarından yararlanarak daha fazla kar elde etme amacı ile ödemesi yapılan siparişlerin stokta bulunmama gibi gerekçelerle iptal edilmesi neticesinde tüketicilerimizi mağdur eden uygulamalar başta olmak üzere mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında bedel iadesi ile teslim ve ifa yükümlülükleri sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında denetlenen 61 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 44 firmaya toplam da 78.530.902 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Gelişen ve değişen ekosisteme bağlı olarak e-ticaret sektörü başta olmak üzere tüketici haklarının korunması, mağduriyet yaşanmaması ve adil rekabet şartlarının sağlanması için etkin, yoğun ve yaygın denetimlere Bakanlığımızca devam edilecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kaynak: Ticaret Bakanlığı

Alibaba ve AliExpress ‘5 günlük küresel teslimat’ hizmetini başlatıyor.

Alibaba Group Holding’in uluslararası e-ticaret platformu ve Cainiao Akıllı Lojistik Ağı arasındaki ortak girişim sayesinde, Birleşik Krallık, İspanya, Hollanda, Belçika ve Güney Kore’deki tüketiciler artık AliExpress’ten sipariş verdikten sonra paketlerini 5 iş günü içinde alabilecekler. Cainiao’dan Salı günü yapılan açıklamaya göre, küresel 5 günlük teslimat hizmeti, bu beş pazardaki ilk hizmetin ardından yakında daha fazla ülkeye genişleyecek.

Cainiao ve AliExpress, hızlı bir sınır ötesi teslimat hizmetine yönelik planlarını ilk olarak geçen Haziran ayında lojistik biriminin Hangzhou’daki yıllık zirvesinde açıklamıştı; bu zirvede yöneticiler, 5 iş günü süren nakliyenin endüstri standardından %30 daha hızlı olacağını söylemişti.

Kaynak: South China Morning Post

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Meta, Threads’te açılan hesapların Instagram’dan ayrı olarak silinebileceğini duyurdu.

Meta, Temmuz ayında metin tabanlı sosyal ağ Threads’i piyasaya sürdükten sonra, kullanıcıların Instagram hesaplarını silmeden Threads hesaplarını silmelerinin mümkün olmaması nedeniyle eleştirilerle karşılaşmıştı. Meta’nın ürün gizliliğinden sorumlu ismi Michel Protti’nin belirttiğine göre Meta Aralık ayına kadar Threads hesabının silme özelliğini başlatmak için çalışıyor. Protti, Threads Instagram’a bağlı olduğundan şirketin başlangıçta silme taleplerini nasıl çözeceği konusunda çok düşündüğünü söyleyerek lansman sırasında bu iki hesabı ayırmanın teknik olarak zor olduğunu belirtti. Bu nedenle şirket, hesabı devre dışı bırakma veya özel olarak ayarlama gibi araçları kullanıma sunmaya başladı.

Pirotti, “Teknik olarak, genel Instagram hesabınızı silmeden Threads hesabının silinmesine izin vermek son derece zordu. Bu nedenle, tüm içeriği gizlemek için hesabı devre dışı bırakarak, özel olarak ayarlayarak veya bireysel konuları silerek kullanıcının silme haklarını kullanmaya devam edebilmesini sağlamaya özellikle dikkat ettik” dedi.

Temmuz ayında piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra 100 milyon kullanıcı sayısını aşan Threads’in son birkaç ay içinde popülaritesi azaldı. Şirket, takip ettiklerin sekmesi, web sürümü ve gelişmiş arama gibi birçok özelliği kullanıma sunmuş olsa da, katılım düzeyi Meta’nın umduğu gibi olmadı. Insider Intelligence tarafından bugün yayımlanan bir analize göre, Threads ABD’de aylık 23,7 milyon aktif kullanıcıya sahip ve şu anda kullanıcı tabanı açısından Reddit ve Twitter’ın altında yer alıyor.

Kaynak: Digital Age

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares