fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (27 Şubat-13 Mart)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Hepsiburada deprem bölgesinde 2 yılda 10 milyar TL’lik üretim ve ticaret hacmi yaratacak.

Türkiye’yi derinden etkileyen depremlerin ilk saatlerinden itibaren tüm imkânlarıyla birçok yardım çalışmasını hayata geçirerek depremzedelere ihtiyaç malzemelerini ulaştırmaya devam eden Hepsiburada, bölge ekonomisinin tekrar ayağa kalkması için bölgedeki üretici, girişimci, KOBİ ve esnafları tüm teknoloji, lojistik, satış ve pazarlama gücüyle destekleyecek.

Hepsiburada, 6 Şubat 2023 ve sonrasında gerçekleşen depremlerden etkilenen 11 ilde sürdürülebilir, kalıcı refahın sağlanmasını desteklemek için “Deprem Bölgesine Ticaret ve Teknoloji Gücü” programını hayata geçiriyor. Program KOBİ, esnaf ve aile işletmelerinin, girişimci kadınların ve kadın kooperatiflerinin desteklenmesi; bölgenin e-ticaret ve lojistik kapasitesinin artırılması; istihdam artırıcı hizmet ve faaliyetlerin bölgeye kaydırılmasının yanı sıra çocuklara ve ailelere eğitim ve sosyal destekleri kapsıyor.

Kaynak: NTV

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Yemeksepeti’nden kupon kazandıran sadakat programı: Yemeksepeti Club.

Yemeksepeti, yeni sadakat programı Yemeksepeti Club’ı devreye aldı. İlk etapta sınırlı sayıda üyeye açılan program kapsamında kullanıcılar, yemek siparişlerine dair aşamaları tamamladıkça indirim kuponuna çevirebilecekleri YemekPuan’lar kazanacaklar. Bu puanlar ve kuponlar, Yemeksepeti’ndeki tüm restoranlarda geçerli olacak. Her 1 YemekPuan’ın, 1 TL olacak şekilde hesaplandığı Yemeksepeti Club’da kullanıcılar, isterlerse kazandıkları YemekPuan’ları Ödül Dükkanı’nda kupona çevirebilecekler veya puanlarını biriktirip, daha yüksek tutarlı kuponlar alabilecekler. Yemeksepeti Club’da başlangıç görevi ilk siparişte 25 TL’lik YemekPuan, ikinci siparişte 30 TL’lik YemekPuan ve üçüncü siparişte 35 TL’lik YemekPuan kazandıracak. Kullanıcılar böylece YemekPuan’ları ile 25 TL, 30 TL ve 35 TL olarak ilk 3 siparişlerinde toplam 90 TL’lik kuponlara ulaşabilecekler.

Kullanıcıların kademeli olarak dahil edileceği ve aşama aşama tüm Yemeksepeti kullanıcılarına açılacak olan Yemeksepeti Club’a herkes üye olabiliyor. Kullanıcıların yalnızca görevlerdeki siparişleri tamamlamaları, Yemeksepeti Club fırsatlarından faydalanmaları için yeterli olacak. İlk olarak sadece yemek için geçerli olacak kulüp programına daha sonra Yemeksepeti Mahalle ve Yemeksepeti Market de dahil edilecek.

Kuponlarım alanına otomatik olarak yüklenecek olan kuponları kullanıcılar yemek siparişlerinde online kredi kartı ödemesi ile kullanabilecekler. Ancak bu kuponlara ulaştıran görevlerin tamamlanması için herhangi bir ödeme yöntemi kullanılabilecek ve kapıda ödemeyi seven kullanıcılar da kazanacak. Herhangi bir kademenin olmadığı Yemeksepeti Club sadakat programında, yarışma veya farklı kullanıcıların puanlarını görme gibi bir durum söz konusu olmayacak. Kullanıcılar kazandıkları puanları şu aşamada temmuz ayı sonuna kadar kullanabilecekler.

Kaynak: Webrazzi

Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan e-Seferberlik kapsamında depremzedeler için 4.365.201 ürün satıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Bilindiği üzere, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketine yönelik olarak Bakanlığımız koordinasyonunda e-Seferberlik başlatılmıştır. Gönüllülük esasına göre yürütülen e-Seferberlik’e ülkemizde faaliyet gösteren e-ticaret pazaryerleri ve e-ticaret satıcıları ile kargo ve lojistik işletmeleri katılım sağlamıştır. e-Seferberlik’te, depremzede vatandaşlarımızın öncelikli temel ihtiyaç ürünlerinin satışı yapılmış ve bu satışlar için elektronik ticaret pazar yerlerince satıcılardan herhangi bir komisyon ve taşıma bedeli alınmamış; ayrıca, ürünler gerek platformlarımızca gerekse de satıcılarımızca indirimli fiyattan satışa sunulmuştur. Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen e-Seferberlik’e vatandaşlarımız ve işletmelerimiz yoğun ilgi göstermiş, bugüne kadar satılan ürün sayısı 4 milyon 365 bin 201 adede, satılan ürünlerin toplam bedeli ise 369 milyon 859 bin 736 Türk lirasına ulaşmıştır.” denildi.

Açıklamada e-Seferberlik’e destek veren firmalara teşekkür edilirken, söz konusu firmalar ve sağladıkları destekler şöyle sıralandı:

“Satıcılardan komisyon bedeli almayan ve bu bölgede faaliyet gösteren satıcıların ürünlerinin ön planda sergilenmesini sağlayan Trendyol, Hepsiburada, Getir, Amazon, Yemeksepeti, N11, PttAVM, Pazarama, Çiçeksepeti, Turkcell, Vodafone, Modanisa, Morhipo, Vidyodan, Wnt, Allesgo ve Sanal Mağaza.

Ürünlerini indirimli fiyattan satışa sunan LCW Waikiki, Migros, Farmasi, Defacto, Carrefoursa, Bisu, Boyner, Touche Prive, Farmazon, E-Bebek, Vivense, Mediamarkt, Teknosa, Manuka, Vatan Bilgisayar, English Home, D&R, İdefix, Avansas, Karaca, HE-QA, Dagi, İstegelsin, Yenir, FLO, Madame Coco, Kiğılı, Enfal Oyuncak, Tommy Life, Madame Polo, Unilever, Penti, Şok, Yaşar Holding (Pınar), Erikli, Arçelik, Evidea, Philips, Erciyes Anadolu Holding AŞ (İstikbal, Bellona, Mondi), İşbir Yatak, Doğanlar Mobilya (Doğtaş, Kelebek Mobilya, Lova Yatak), Cabani, Penti ve İpragaz.

Yardım amacıyla alınan ürünleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AFAD’ın belirlediği teslimat noktalarına sorunsuz ve hızlı şekilde ulaştıran Sürat Kargo, Aras Kargo, MNG Kargo, DHL, Trendyol Express, Hepsijet, PTT Kargo, UPS, Sendeo, Yurtiçi Kargo, Kargomsende, OPLOG, Modanisa, Pazarama, Amazon, Philip Morris ve Unilerever.”

Açıklamada, temel ihtiyaç ürünlerini satın alarak bu seferberliğe destek veren vatandaşlara da teşekkür edilirken, desteklerin katlanarak artması temennisinde bulunuldu.​​​​​

Kaynak: Hürriyet & Yeni Şafak

İnternetten yapılan kartlı ödemeler 2022’de yüzde 126 artarak 1 trilyon 27 milyar TL oldu.

Türkiye’de internetten kredi ya da banka kartıyla yapılan ödemeler, 2022 yılında %126 artarak 1 trilyon 27 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2022 yılında aylık bazda internetten en fazla kartla ödeme 123 milyar 959 milyon TL ile Aralık ayında yapıldı. Yılbaşı alışverişlerinin yapıldığı Aralık ayını, Şahane Cuma, 11.11 Bekarlar Günü, Siber Pazartesi gibi global kampanyaların düzenlendiği Kasım ayı 121 milyar 292 milyon TL ile izledi. Ekim ayı da 100 milyar 61 milyon TL ile internetten en fazla işlemin yapıldığı üçüncü ay oldu.

Diğer aylarda işlem tutarları şöyle gerçekleşti:

Eylül (99 milyar 778 Milyon TL),
Ağustos (95 milyar 691 milyon TL),
Temmuz (85 milyar 464 milyon TL),
Haziran (86 milyar 99 milyon TL),
Mayıs (77 milyar 875 milyon TL),
Nisan (67 milyar 619 milyon TL),
Mart (68 milyar 18 milyon TL),
Şubat (52 milyar 184 milyon TL),
Ocak (48 milyar 811 milyon TL).

Kaynak: teknotalk

DİJİTAL DÜNYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

E-posta okumak için harcanan ortalama süre, 2018’den bu yana %33 oranında azaldı.

Bir ofis çalışanı günde 160 e-postayı okumak için 2 saat harcıyor. Harcanan iki saat, aslında günde ortalama dokuz saat çalışan birinin çalışma saatlerini oldukça kısıtlayan bir durum. 

Bir e-mail pazarlama platformu olan Litmus’un yayınladığı “22’de E-mail Etkileşim Trendleri” araştırmasına göre, sadece birkaç saniye içerisinde alıcıya ulaşan e-postaları okumak için harcanan sürenin 2018’den bu yana %33 düşmüş durumda. Zira 2018’de tek bir e-posta okuma için harcanan süre 13,4 saniye idi. 2022’de ise harcanan zaman süresi 9 saniyeye düştü. Ayrıca bütün e-postalara aynı önemi vererek okunmadığı ortaya kondu. E-postaların sadece %29,4’nün 9 saniyede okunduğu belirtildi. 

Kaynak: Webrazzi

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

TikTok 18 yaş altı kullanıcılara kullanım limiti getiriyor.

Çinli sosyal medya uygulaması TikTok, insanların uygulamayı kullanımını kontrol altında tutabilmelerine yardımcı olmak amacıyla 18 yaş altı kullanıcılarına günlük 60 dakika ekran süresi sınırlaması getirmeye hazırlanıyor. 18 yaş altı TikTok kullanıcıları, önümüzdeki haftalarda başlayacak ekran süresi sınırlamasını devre dışı bırakma opsiyonuna sahip olacak ancak sürenin 100 dakikaya ulaşması durumunda ekran kullanım süresi kontrollerini ayarlamalarına dair bir uyarı alacak. Özelliği kullanmayı tercih edenlere 60 dakikalık ekran kullanımının ardından bildirim gönderilecek ve uygulamayı kullanmaya devam etmeleri için bir şifre girmeleri istenecek.

Aile Eşleştirme seçeneğini kullanan çocukların ebeveynleri ekran süresi sınırlarını belirleyebilecek ve uygulama kullanımına dair bir gösterge tablosuna erişebilecek. Söz konusu seçenek kapsamında ebeveynler, çocuklarının karşılaşmasını istemedikleri kelime ve etiketleri içeren paylaşımları filtreleyebilecek ve bildirimleri sessize almak için özel bir program da ayarlayabilecek. Yeni dönemde 18 yaş altı tüm TikTok kullanıcılarına her hafta ekran süresi özeti de gönderilecek. TikTok’a üye olabilmek için en az 13 yaşında olma şartı aranıyor.

Kaynak: MediaCat

Meta, kısa süre içinde binlerce çalışanını daha işten çıkarmayı planlıyor.

Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, konuya yakın kaynaklara göre yeni bir işten çıkarma planı sürecinde ve bu hafta binlerce çalışanını işten çıkaracak. Dünyanın en büyük sosyal ağ şirketi, daha verimli bir organizasyon olma çabasıyla Kasım ayındaki %13’lük düşüşün yanı sıra bünyesindeki daha fazla iş dalını ortadan kaldırıyor. Meta, pandemi sonrası geçen sene gerçekleşen artık ihtiyaç olmayan iş kollarını elimine etme planı kapsamında, 11.000 çalışanını işten çıkarmıştı.

Kaynak: Bloomberg

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares