fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (29 Ağustos-5 Eylül)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Trendyol, TEKNOFEST’in destekçilerinden biri oldu. 

Dünyanın en büyük havacılık ve uzay festivali TEKNOFEST’in final yarışları Samsun’da başladı. Festivalin ana sponsorlarından Trendyol da açtığı stantta ziyaretçilerle buluştu.

Türkiye Açık Kaynak Platformu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında kuruldu. Platformun Ekol 42 ile iş birliği sonucunda Türkiye’de iki yeni nesil yazılımcı okulu açıldı. Bilişim Vadisi ve Vadistanbul’da yer alan 42 İstanbul ve 42 Kocaeli yazılım okulları, Türkiye’nin yazılım ekosistemini geliştirmeyi amaçlıyor. 7 gün 24 saat ücretsiz eğitim verilen okullarda, öğrenciler bir eğitmen olmadan projeler ve oyunlaştırma yöntemiyle yazılımı birbirlerinden öğreniyor. Platform, Türkiye’de ihraç edilebilir açık kaynak yazılım ürünleri geliştirmeyi, lisanslamadan kaynaklanan kamu ve özel sektör yazılım maliyetlerini azaltmayı, nitelikli yazılım geliştirici sayısını artırmayı ve açık kaynak yazılım destek hizmetlerini sunan şirket ve girişimci sayılarını artırmayı hedefliyor.

Çetin, Türkiye’de teknolojinin geliştirmesine ve teknoloji şirketlerinin kendilerini göstermesine katkı sağlayan TEKNOFEST’e ana sponsor olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Trendyol olarak bir e-ticaret şirketiyiz ama köklerimiz teknolojiden geliyor. Türkiye’de en fazla teknoloji mühendisi çalıştıran kurumlardan biriyiz. Şirketimizde 2 binin üzerinde teknoloji mühendisi çalıştırıyoruz. Tüm şirketimizin algoritmalarını, yazılımlarını kendimiz yazıyoruz. Bu yazılımlarımızla, teknoloji mühendislerimizle global büyümemizi gerçekleştiriyoruz. Gittiğimiz yeni ülkelerde bu yazılımları ihraç ediyoruz. Bu sene Berlin’e ilk ofisimizi açtık. Bu süreç Amsterdam, Lüksemburg ve Londra ile devam edecek. Burada bütün yaptığımız yerel yazılımlarımızı Türkiye’den götürdüğümüz ‘know how’ ile birlikte kullanıyoruz. Trendyol bünyesindeki uygulama ve çözümlerimiz 2.000’i aşkın Türk mühendis tarafından geliştiriyor. Hatta sınırları da kaldırarak, Türk mühendislerimizin geliştirdiği yerli ve milli teknolojilerimizi global büyüme stratejimiz doğrultusunda, dünyanın farklı ülkelerine de taşıyoruz. Bu bağlamda Türkiye’den doğan ve 12 yıl içinde uluslararası teknoloji liginde ülkemizi gururla temsil eden bir marka olarak, ülkemizin teknoloji arenası TEKNOFEST’te yer almaktan mutluluk duyuyoruz” dedi. 

Gelecekte Türkiye’nin ihracatta ve teknolojide gururu olmaya devam etmek istediklerini vurgulayan Çetin, “Amacımız önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun en büyük e-ticaret şirketi olmak.” ifadesini kullandı.

Trendyol ve Migros’a “Elektronik Para Kuruluşu” olma izni verildi.

21 Ağustos 2022 tarihli ve 31930 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğler ile Trendyol ve Migros’un da aralarında yer aldığı toplam 16 firmaya elektronik para kuruluşu faaliyetinde bulunma izni verildi. Sektörde lokomotif görevi gören Trendyol’un, elektronik para pazarında büyük bir etkisinin olacağı beklenemektedir.

Bir elektronik paranın; fon karşılığı çıkarılması, elektronik ortamda saklanabilmesi, tek veya çok seferlik kullanılabilmesi, taraflar arasında anında el değiştirebilmesi gibi kriterlere sahip olması gerektiğini hatırlatalım.

Elektronik Para Kuruluşu olarak faaliyet gösterecek firmalar ise şöyle:

  • As Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.
  • Bingo Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş
  • BRQ Link Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • DSM Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (Trendyol)
  • Fzypay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • Lidio Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • Moneypay Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. (Migros)
  • ParaQR Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • Parolapara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • Rubik Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • SecurIT Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş.
  • Sundus Ödeme Kuruluşu A.Ş.
  • Token Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş. (Koç Grubu)
  • Tom Pay Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • TTM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş.
  • Vepara Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. 

Hepsiburada ve Aytemiz‘den e-ticaret sektöründe bir ilk gerçekleşti.

Hepsiburada’nın Aytemiz ile yaptığı iş birliğiyle birlikte geliştirilen altyapı sayesinde, dünyada ilke imza atılarak araç sahiplerinin internet üzerinden akaryakıt alışverişi yapabilecekleri bir altyapı oluşturuldu.

Geliştirilen altyapı sayesinde Hepsiburada üzerinden satın alınan farklı tutarlardaki Aytemiz Vaay Dijital Yakıt Kodları ile tüm Aytemiz istasyonlarında araçtan inmeden, hızlı ve temassız bir şekilde akaryakıt alınabiliyor. Aytemiz Vaay Dijital Yakıt Kodu almak isteyen müşteriler için Hepsiburada’da 100, 150, 200, 300 ve 500 TL’lik yakıt kodu seçenekleri sunuluyor. Müşteriler, satın alacakları Dijital Yakıt Kodu’nu sepetlerine ekledikten sonra, sepet sayfasında yakıt kodunu araç plakasına tanımlayarak online alışverişini tamamlıyor. Alışveriş tamamlandıktan sonra anında SMS olarak gönderilen 6 haneli kod sayesinde, tüm Aytemiz istasyonlarından akaryakıt alınabiliyor. Yapılan tüm akaryakıt alışverişlerinin detayları ise Aytemiz Vaay mobil uygulamasından takip edilebiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Murat Büyümez, “Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak, paydaşlarımıza ve müşterilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak için yürüttüğümüz çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Sektöre öncülük edecek yeni iş birliğimizle Aytemiz Vaay’ın akaryakıt alacaklara sağladığı temassız ve pratik yakıt alışveriş deneyimine, altyapı sistemlerimizle destek oluyoruz. Hepsiburada, teknolojik altyapısı itibariyle sektörde birçok ilke imza atmış, öncülük etmiş bir marka. Bu alandaki yetkinliğimizle Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak önümüzdeki dönemde de hem paydaşlarımızın gücüne güç katmak hem de müşterilerimize baştan sona kusursuz bir deneyim yaşatmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Hepsiburada, kullanıcıların oluşturduğu ürün listelerini paylaşarak gelir elde edebilecekleri yeni özelliği Link Gelir‘i duyurdu. Bu yeni model sayesinde kullanıcılar, paylaştıkları listeden alışveriş yapıldıkça aylık 5000 TL’ye kadar hepsipapel kazanabilecek.

Link Gelir özelliği ile kazanç sağlayabilmenin özeti ise şu şekilde:

Hepsiburada üzerinde kullanıcılığı olan bir üye, herhangi bir ürünü “Listeme Ekle” butonuna basarak ekledikten sonra, liste içerisinde sağ üst köşede bulanan paylaş butonu ile sosyal mecrada ya da doğrudan link vererek diğer tüketicilerle paylaşabilir. Paylaşılan listeden alışveriş yapıldıkça alışveriş bedelinin %10’u kadar hepsipapel kazanabilirler. Hepsipapel de platformun kendi özelinde kullanıcı tarafından alışverişlerde kullanılabilecek. Link Gelir ile elde edilebilen aylık kazanç 5000 TL’yi aşamayacak.

Rusya’nın e-pazaryeri devi Ozon, Türkiye’de ofis açıyor.

Ağustos ayının başlarında, Rusya’nın Trendyol’u olan e-pazaryeri Ozon’un Türkiye pazarına girdiğini sizlerle paylaşmıştık. Rus e-ticaret şirketi, İstanbul’da ofis açacağını ve kullanıcılarına sunacağı geniş bir yelpaze ile Türk ürünlerine olan erişimi kolaylaştıracağını duyururken; Rusya ile Türkiye arasındaki ticareti de bu yolla genişleteceğini duyurdu.

Türkiye’deki yeni ofisle, Ozon’un müşterilere geniş bir yelpazede Türk mallarına erişim sağlamayı hedeflediğine işaret edilen açıklamada, “Şimdi üst yönetim, İstanbul’da Türkçe bilen ve yerel tüketici sektörünün özelliklerine hakin uzmanlardan oluşan bir ekip oluşturuyor ve sonbaharda aktif çalışmalara başlamayı planlıyor. Yeni lojistik hizmeti teslimat süresini neredeyse 2 kat azaltacak. Montajsız teslimat süresi 6-8 gün arasında olacak. Hızlı teslimat, Rus alıcılar için Türk mallarının çekiciliğini artıracaktır.” ifadesine yer verildi.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Okula dönüş alışverişlerinin e-ticaretteki payı arttı.

Uzaktan eğitim kapısının yavaş yavaş kapanmasıyla birlikte öğrencilerin, eğitimcilerin, ebeveynlerin ve hatta okul alışverişi kategorisinde ürünleri olan işletmelerin aklında tek bir soru yankılanıyor: Okullar ne zaman açılacak?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı takvimini açıkladı. Bakan Özer’in açıklamasına göre, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı 12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında yarıyıl tatili 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacak. 14-18 Kasım 2022’de birinci, 17-20 Nisan 2023’te ikinci ara tatil yapılacak.

Ebeveynler, 12 Eylül’de açılacak okullar için eğitim ihtiyaçlarını tamamlama hazırlıklarına başladı. Digital Turbine’nin Türkiye’deki öğrencilerin ve ebeveynlerin alışveriş tercihlerini ve ihtiyaçlarını anlamak adına gerçekleştirdiği Okula Dönüş Araştırmasına göre;

  • Katılımcıların %63’ü ise çocukları için okula dönüş alışverişi yapacağını bildiriyor.
  • Ankete katılanların %61’i okula dönüş alışverişlerini Eylül’de yapmayı planlıyor.
  • Tüketicilerin %74’ü çevrimiçi bir ürün satın almak için akıllı telefonlarını kullanacağını söylüyor.

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, e-ticarette bu yıl okul alışverişlerinin yaklaşık 1 ay önceden başladığını söyledi. Çevikoğlu, “Ürün aramalarında yoğun olarak çanta, kalem, defter, silgi, kalem ucu gibi ürünler başı çekiyor. Diğer yıllara göre okul ürünü alışverişlerinde bu yıl %40’lara varan artış yaşandığını görüyoruz” dedi.

Okula dönüş dinamiklerini detaylıca ele aldığımız makalemizi okumak için tıklayabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Meta, uygulamalarına yeni ücretli özellikler ekliyor.

Her biri milyarlarca kullanıcıya sahip Facebook, Instagram ve Whatsapp için yeni ücretli özellikler geliştirecek. Çatı şirket Meta, olası ücretli özellikleri oluşturmak üzere yeni bir ekip kurdu. Meta’nın araştırma başkanı Pratiti Raychoudhury tarafından yönetilecek olan ekibin adı ise “New Monetization Experiences” olacak.

Bugüne kadar tamamen ücretsiz olarak kullandığımız Meta uygulamalarının geliri neredeyse tamamen reklamlar üzerinden geliyor. Şirketin, reklam gelirlerindeki düşüşü farklı gelir kaynaklarıyla telafi etmeye çalıştığı ve platformları üzerinden daha fazla para kazanmak istediği düşünülüyor.

Meta’nın grubu denetleyen para kazanma başkan yardımcısı John Hegeman, The Verge ile yaptığı röportajda, şirketin reklam işini büyütme konusunda istikrarlı olduğunu ve kullanıcıların ödeme yaparak reklamları kapatabilecekleri bir model planının olmadığını söyledi. “İnsanların ödemeye istekli olacağı ve ödemekten heyecan duyacağı yeni tür ürünler, özellikler ve deneyimler oluşturmak için fırsatlar gördüğümüzü düşünüyorum” dedi. Düşünülmekte olan ücretli özellikler hakkında ise bir ayrıntı vermedi.

Twitter’dan seçilen kitlelere tweet atabilmeyi sağlayan yeni özellik: Circle

Twitter’ın yeni uygulaması ile kullanıcılar artık tweetlerini sadece istedikleri kişiye paylaşabilecekler. Tweet bazında seçilebilen odaklı hedef kitlelerle daha küçük kitlelere tweetlenebilecek.

En fazla 150 kişiyi içerebilen bir çevre seçilebilirken çevrenin içerisinde bulunan kullanıcılar da istenildiği zaman eklenip çıkarılabilecek. Üstelik yapılan değişikliklerden hiçbir kullanıcının haberi olmayacak. Gönderilen tweetler, görselde de gördüğünüz gibi yeşil bir rozetle ayırt edilebilecek. Rozet ise yalnızca çevreye eklenen kullanıcılar tarafından görüntülenebilecek. Kullanıcılar çevreye gönderilen tweetleri retweet ya da paylaşım yapamayacak. Hesap herkese açık olsa dahi bu tweetlere verilen tüm yanıtlar özel olacak.

Twitter’ın bu yeni özelliğinin Instagram’daki “Yakın Arkadaşlar” özelliği ile kısmen aynı amacı taşıdığını söyleyebiliriz.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares