fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (31 Ocak-6 Şubat)

Bu haftaya malesef çok üzüntülü ve sarsıcı bir afet ile uyandık. Sabah 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yaşanan depremin şiddeti çevre illeri de sarstı. Kahramanmaraş ile birlikte Osmaniye, Gaziantep, Malatya, Hatay, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana’da binalar yıkıldı. 7.4 büyüklüğünde deprem sonrası acı görüntüler ortaya çıkmaya devam ediyor… Ülkemizi yasa boğan bu afette hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet; vatandaşlarımızın ailelerine, yakınlarına ve ülkemize başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz…😔

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon, dördüncü çeyrek raporunu yayınladı.

Amazon, halka açık bir şirket olarak çeyrek asrındaki en yavaş büyüme yılını kapattı. Enflasyonist baskılar ve artan oranlar tüketici harcamalarını sınırladığından, yılın geliri %9 arttı. Hisse senedi fiyatı 2022’de neredeyse yarı yarıya değer kaybetti. İşte önemli sayılar:

  • Dördüncü çeyrekte, Amazon’un bildirilen net geliri 300 milyon dolara veya hisse başına 0,03 dolara (3 sent) düştü.
  • Amazon’un 2022 net satışları, 2021’deki 469,8 milyar dolara kıyasla %9 artarak 514 milyar dolara yükseldi. Döviz kurlarındaki değişiklikler hariç tutulduğunda, Amazon net satışların yıldan yıla %13 arttığını söylüyor. Amazon Web Services satışları yıldan yıla %29 artarak 80,1 milyar dolara ulaştı.
  • Amazon’un çevrimiçi mağazalar segmentindeki satışlar yıldan yıla %2 daraldı. Pandemi kaynaklı e-ticaret patlaması, tüketicilerin fiziksel perakendecilere giderek daha fazla geri dönmesiyle de başarısız oldu.
  • Temmuz 2021’de kurucu Jeff Bezos’un yerine geçen CEO Andy Jassy, geçtiğimiz yılı maliyetleri düşürmek için çalışarak geçirdi. Kasım ayında 18.000 çalışanını işten çıkardı. Şirket ayrıca, artan giderleri dizginlemek amacıyla kurumsal saflarında işe alımları dondurdu, bazı projelerinde kesintiye gitti ve depo genişlemesini duraklattı.
  • Şirketin bildirdiğine göre, Amazon 2022’de ciddi maliyet azaltıcı önlemlerle damgasını vuran bir yılda 2,7 milyar dolar kaybetti. Jassy yaptığı açıklamada, şirketin perakende maliyetlerini düşürmede kaydettiği “sürekli ilerlemeden cesaret aldığını” söyledi. “Kısa vadede belirsiz bir ekonomiyle karşı karşıyayız, ancak Amazon için uzun vadeli fırsatlar konusunda oldukça iyimseriz” dedi.
  • Mali İşlerden Sorumlu Başkan Brian Olsavsky, Amazon’un Ekim ve Aralık ayları arasındaki dördüncü çeyreğe ilişkin mali verilerinin, çalışanların işten çıkarılmasıyla ilgili 640 milyon ABD doları ve şirketin fiziksel marketlerini değerlendirmesiyle ilgili 720 milyon ABD dolarını içerdiğini belirtti.
  • Reklam geliri bir önceki yıla göre %19 arttı (döviz kurlarındaki değişiklikler hariç %23).

Kaynak: The Seattle Times

Amazon’un robot çalışan sayısının 2030 yılına kadar insanları geçeceği öngörülüyor.

Ark Invest’ten Cathie Wood’a göre, iş yerindeki otomasyonun büyümesi bu on yılda hızlanacak ve robot işçiler muhtemelen dünyanın en büyük şirketlerinden birinde insan çalışanları geçecek. Portföy yöneticisi, Amazon’un robot kullanımının önümüzdeki yıllarda şirketin işgücünü önemli ölçüde değiştireceğini söyledi.

Wood, “Amazon her gün yaklaşık bin robot ekliyor. Amazon’un sahip olduğu robot sayısını çalışan sayısıyla karşılaştırırsanız, bu yaklaşık üçte biri. Ve 2030 yılına kadar Amazon’un çalışanlarından daha fazla robotu olabileceğine inanıyoruz. Yani robot çağının henüz şafağındayız. Yapay zeka ve pil teknolojisinin de bu hareketin bir parçası olduğunu söyleyebilirim” dedi.

En son yıllık raporuna göre Amazon’un 2021’in sonunda 1,6 milyondan fazla çalışanı vardı.

Robot devrimi Amazon ile sınırlı kalmayacak; Wood, gelişen teknoloji ve düşen maliyetlerin geçişi hızlandırdığı için üretime yayılacağını söyledi.

Kaynak: CNBC

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Meta, son çeyrek ve 2022 raporunu yayınladı.

Meta Platformları, 31 Aralık 2022’de sona eren çeyreğe ve tüm yıla ilişkin mali sonuçları bildirdi. Meta’nın kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, “Topluluğumuz büyümeye devam ediyor ve uygulamalarımızdaki güçlü katılımdan memnunum. Facebook, günlük 2 milyar etkinliğe ulaşan dönüm noktasına ulaştı” dedi. “Yapay zeka keşif motorumuz ve Reels’de kaydettiğimiz ilerleme, bunun başlıca itici gücü. Bunun ötesinde, 2023 için yönetim temamız ‘Verimlilik Yılı’. Daha güçlü ve daha çevik bir organizasyon olmaya odaklandık.” dedi. Meta’nın hisseleri, Zuckerberg’in 2023’ü “verimlilik yılı” ilan etmesiyle kapanıştan sonra %18’den fazla arttı.

Dördüncü çeyrek ve 2022 yılı için operasyonel ve diğer finansal göstergelerden öne çıkan bazı başlıklar şu şekilde:

  • Facebook günlük aktif kullanıcıları, Aralık 2022’de yıldan yıla %4 artışla ortalama 2,00 milyardı.
  • Facebook aylık aktif kullanıcıları, yıldan yıla %2 artışla 31 Aralık 2022 itibarıyla 2,96 milyar oldu.
  • Gelir, dördüncü çeyrek ve 2022’nin tamamı için yıldan yıla sırasıyla %4 ve %1 düşüşle 32,17 milyar $ ve 116,61 milyar $ oldu.
  • Toplam maliyet ve giderler, dördüncü çeyrek ve 2022’nin tamamı için yıldan yıla sırasıyla %22 ve %23 artışla 25,77 milyar $ ve 87,66 milyar $ oldu. Buna sırasıyla dördüncü çeyrekte ve 2022 yılının tamamında sırasıyla 4,20 milyar $ ve 4,61 milyar $ tutarındaki yeniden yapılandırma çabalarımızla ilgili masraflar dahildir.
  • Sermaye harcamaları, finans kiralama anapara ödemeleri dahil olmak üzere, 2022’nin dördüncü çeyreği ve tüm yılı için sırasıyla 9,22 milyar $ ve 32,04 milyar $’dı.
  • Personel sayısı, bir önceki yıla göre %20 artışla 31 Aralık 2022 itibarıyla 86.482 idi. Bildirilen personel sayımız, Kasım 2022’de duyurduğumuz işten çıkarmadan etkilenen ve 2023’ün ilk çeyreğinin sonuna kadar personel sayımıza artık yansıtılmayacak olan yaklaşık 11.000 çalışanın önemli bir çoğunluğunu içermektedir.

Kaynak: Cision PR Newswire

DİJİTAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Google, metinlerden müzik üreten yeni yapay zekâ aracı MusicLM’i duyurdu.

Google hem metin hem de sesli komutlardan orijinal müzik oluşturabilen MusicLM adlı yapay zekâsını duyurdu. Google’nin MusicLM ile ilgili paylaştığı açıklama şu şekilde:

“Bozulmuş bir gitar riffiyle desteklenen sakinleştirici bir keman melodisi” gibi metin açıklamalarından yüksek kaliteli müzik üreten bir model olan MusicLM’yi tanıtıyoruz. MusicLM, koşullu müzik oluşturma sürecini hiyerarşik bir diziden diziye modelleme görevi olarak yayınlar ve birkaç dakika boyunca tutarlı kalan 24 kHz’de müzik üretir. Deneylerimiz, MusicLM’nin hem ses kalitesi hem de metin açıklamasına bağlılık açısından önceki sistemlerden daha iyi performans gösterdiğini gösteriyor. Ayrıca, MusicLM’nin hem metin hem de melodi üzerinde şartlandırılabileceğini, ıslıklı ve mırıltılı melodileri bir metin başlığında açıklanan stile göre dönüştürebileceğini gösteriyoruz. Gelecekteki araştırmaları desteklemek için, insan uzmanlar tarafından sağlanan zengin metin açıklamalarıyla birlikte 5,5 bin müzik-metin çiftinden oluşan bir veri kümesi olan MusicCaps’i herkese açık olarak yayınlıyoruz.

Buraya tıklayarak Google MusicLM tarafından belli istemlere karşılık olarak üretilen örnek müzikleri dinleyebilirsiniz.

Kaynak: Google

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares