fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (5-12 Aralık)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon’dan TikTok benzeri yeni alışveriş özelliği: Inspire

Amazon, TikTok’a benzetilen yeni özelliğini duyurdu. TikTok, sosyal medya dünyasında popülerliğini her geçen gün daha da artırıyor . Görünen o ki; e-ticaret platformları da esinlenmeye başladı. Çünkü uygulama, teknolojinin içine doğan Z Kuşağı’nı hedef almakta ve geleceğin potansiyel nesli olduğu için de diğer platformlar da yönünü oraya çevirmek zorunda kalmaktadır.

Dünyanın en büyük e-ticaret platformu konumunda olan Amazon, Tiktok benzeri bir alışveriş deneyimi olan Inspire, yani Türkçesi İlham olan özelliğini resmen duyurdu. Tasarım olarak TikTok’tan esintiler taşıyan bu özellik sayesinde artık kullanıcılar, video veya fotoğraflar üzerinden alışveriş deneyimi yaşayabilecekler.

Şirket bugün, tüketicilerin ürünleri ve fikirleri keşfetmesine ve influencerlar, markalar ve diğer müşteriler tarafından oluşturulan içeriklerden tüketicilerin alışveriş yapmasına olanak tanıyan yeni bir kısa video ve fotoğraf akışı olan Inspire’ın lansmanını duyurdu. Bu ürünler bazen bir kombin şeklinde sunulacakken bazen de birbirinden bağımsız birçok ürün tek bir video veya fotoğraf içerisinde kullanıcının beğenisine sunulacak. İlgili içeriğin sağ alt kısmında ise o video veya fotoğrafta bulunup satışı yapılacak olan ürünlerin görselleri satışa hazır şekilde yer alacak. Bu özellik, tüketicilerin dikkatini markaların doğrudan tüketicilere pazarlayabildiği TikTok gibi uygulamalardan uzaklaştırmak ve bunun yerine Amazon.com’daki satışları artırmak için tasarlandı.

Perakendeci, alışveriş özelliğinin ilk olarak Aralık ayı başlarında ABD’deki belirli müşterilere sunulacağını ve takip eden aylarda daha geniş çapta ABD’li müşterilerin kullanımına sunulacağını söyledi.

Amazon, müşterilerine 2 $ vermeyi talep ediyor.

E-ticaret devi, reklamları doğrulamak için cihazlarının izlenmesine izin verenlere 2 $ vermeyi teklif ediyor. Bu yeni hamle, Amazon’un özel ve sadece davetli olan gönderici panelinde yer alıyor.  Shopper Panel’e göre, “Amazon Shopper Panel, katılımcıların Amazon.com dışında yapılan satın alma makbuzlarını paylaşarak, kısa anketleri doldurarak ve reklamlar için reklam doğrulamasını etkinleştirerek aylık ödüller kazanabildiği, yalnızca davetle katılabileceğiniz bir programdır. Amazon’un kendi reklamlarından veya Amazon Reklamları aracılığıyla reklam veren üçüncü taraf işletmelerden ulaşabilirler. Şirket ayrıca “Ödüller” bölümünde, kullanıcıların Amazon’dan veya Amazon reklamlarını kullanan diğer üçüncü taraf platformlardan gördükleri reklamları şirketin onaylamasına izin vermek için; reklam doğrulamayı etkinleştirebileceğini belirtti. Resmi notlara göre, “reklam doğrulamayı etkinleştirmeyi seçenler, cihazlarında Amazon’dan hangi reklamları gördüklerini doğrulamamıza izin veriyor.”

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Getir, Alman rakibi Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı.

Mart ayında 11.8 milyar dolar değerleme ile decacorn unvanı kazanan Getir, yurt dışında satın almalara devam ediyor. Şirket şimdi de Almanya merkezli rakibi Gorillas’ı 1.2 milyar dolara satın aldı. 2020’nin Mayıs ayında kurulan Gorillas, en son bu yılın Ocak ayında Fransa’nın teslimat öncüsü Frichti’yi satın almasıyla gündeme gelmişti. 1,2 milyar dolarlık satın almayla 2 şirketin toplam değeri 10 milyar dolara ulaştı.

Alman basınında da bu durum geniş yer aldı. Yorumlarda bazıları, Getir’in işinin Avrupa pazarında ‘kolay olmadığını’ savunulurken, uzmanlar satın almayı teslimat pazarında ‘gerekli ve kaçınılmaz’ olarak değerlendirdi. Getir’in Gorillas’ı satın alarak alanında ‘Avrupa’nın en büyüğü’ olduğu, bunun burada yerleşmek ve gelişmek için iyi bir fırsat olduğu görüşü ifade edildi. Varılan anlaşma sonrası ise 2020 yılında Gorillas’ın kurucularından biri olan Kağan Sümer’in şirketten ayrılması bekleniyor.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Instagram 2023 Trend Raporu’nu yayınladı. İşte öne çıkanlar…

2022 yılı için yayınladığı trend raporunda moda ve güzellikte artan vegan ürün talepleri ile yükselen ikinci el alışveriş deneyimini; kültürde mikro-influencer’ların artan etkisini; dijital dünyada video oyunların yeni alışveriş merkezleri haline geldiğini vurgulayan Instagram, bu yıl da gelecek yıla dair taze öngörülerini kullanıcılarla paylaştı. Metaverse, güzellik, moda, müzik, kültür ve finans alanlarındaki öngörülerini paylaşan Instagram, 2023 Trend Raporu da yayınladı.

Instagram tarafından Z kuşağının tanımladığı kültürel ve sosyal trendlere ilişkin veri odaklı bir kılavuz olarak nitelendirilen rapor çalışması, aynı zamanda ABD genelinde Z kuşağına yönelik yapılan bir anketi ve içerik üreticilerle yapılan bir dizi video röportajı içeriyor. İşte 2023 Trend Raporu’nda öne çıkanlar:

  • Geri dönüştür, yeniden yapılandır ve yeniden kullan.
  • Bir amaç için harekete geç!
  • İklim değişikliğine özel güzellik ürünlerine talep artıyor.
  • Moda ve güzellik trendlerini avatarlar belirleyecek.
  • Z kuşağının gelir kaynağı olarak sosyal medya.
  • Yılların değişmeyen trendi: Mutfak içerikleri.
  • Fijital deneyimlerin yükselişi.
  • Müzikte çeşitlilik artıyor.
  • Instagram IG flört uygulamasına dönüşecek.

Instagram’dan yeni güncelleme: Hesap kapatılmadan kullanıcıları uyaracak.

Instagram, güncellemelerle kullanımı daha etkili hale getirmeyi amaçlıyor. Bunun için de kullanıcılara yeni güncellemeler sağlıyor. Son güncellemeyle birlikte de platform, hesabı kapatılmak üzere olan ya da herhangi bir riskle karşı karşıya kalan kullanıcıları uyaracak.

Şirket, yeni özellikle ilgili bilinmesi gereken detayları açıkladı. “Hesap Durumu, paylaştığınız bir şeyin (yorumlar, gönderiler veya hikayeler gibi) Topluluk Kurallarına aykırı oldukları gerekçesiyle kaldırılıp kaldırılmadığını ve bunun hesabınızın kaldırılmasıyla sonuçlanma olasılığının olup olmadığını görmenin yollarından biridir.”

Bununla birlikte Topluluk Kuralları ihlali gerekçesiyle hesabınız kaldırılırsa Instagram uygulamasından bildirim alacağınızı belirtti. Bu kaldırma işlemini ise Hesap Durumu ekranında istediğiniz zaman kontrol edebileceksiniz. Ayrıca Topluluk Kurallarına aykırı bir durum olmadığını düşünüyorsanız değerlendirme talebinde bulunabilirsiniz.

Instagram CEO’su Adam Mosseri de şu sözleri ekledi: “Ayrıca profesyonel bir hesabınız varsa Tavsiye Kurallarımıza aykırı bir içerik paylaşıp paylaşmadığınızı veya profilinizde böyle bir şey olup olmadığını görmek için de Hesap Durumu özelliğini kullanabilirsiniz.”

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares