fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (5-12 Şubat)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Pazarama’dan yeni proje: Görsel İçerik Analizi Modeli.

İş Bankası iştiraki alışveriş platformu Pazarama, iş birimlerinin iş yükünün büyük bölümünü oluşturan ürün görsellerinin içerik kontrol sürecini otomatize etmeyi amaçlayan projesi ile hatalı görsel tespitlerini ve iş yükünü önemli ölçüde azalttı.

Platformdaki ürün resimlerinden geniş ve çeşitli bir veri seti oluşturularak görsel sınıflandırma modeli geliştirilen projede, sürekli iyileştirme çalışmaları yapılarak doğruluk oranı artırıldı. Yüzde 96 doğruluk oranına sahip olan proje, derin öğrenme algoritmalarını kullanarak görseldeki nesneleri ve özelliklerini analiz edip sakıncalı içerikleri tespit edebiliyor. Pazarama’da aktif olarak kullanılan görsel içerik analizi modeli sayesinde modelin performansı düzenli olarak takip edilerek gerekli iyileştirme çalışmaları sağlanıyor.

Platformun kullanıcı deneyimini ve güvenliğini artırmada önemli bir rol oynayan proje ile sakıncalı içeriklerin tespitinde daha yüksek doğruluk oranlarına ulaşılması hedefleniyor.

Kaynak: Digital Age

Amazon.com.tr’den Sevgililer Günü Kampanyası.

14 Şubat Sevgiler Günü’nün yaklaşmasıyla birlikte hediye seçme telaşının yaşandığı bu günlerde Amazon.com.tr, 14 Şubat tarihine kadar geçerli olacak kampanyasını başlattı. Kitaptan elektroniğe, modadan spor ürünlerine, ev aletlerinden kişisel bakıma kadar farklı kategoriden binlerce ürünü cazip fiyatlarla bir araya getiren bu indirim dönemi, farklı bütçe ve zevklere sahip tüketiciler için eşsiz hediye alternatiflerini tüketicilerle buluşturacak. Amazon’un Sevgililer Günü Fırsatları sayfasına buradan ulaşarak dilediğiniz hediyenin siparişini verebilirsiniz.

Kaynak: Tecnopat

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

“İhracatta e-ticareti %10’a çıkaracağız”.

Genç MÜSİAD tarafından, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi desteğiyle bu yıl sekizincisi düzenlenen Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), “Global Harmony” temasıyla Grand Cevahir Otel’de düzenlendi. Dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası pek çok ismin yer aldığı kongrenin öğleden sonraki oturumunda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dijitalleşme sürecinin, yapay zekânın ve e-ticaretin küresel ticareti artıracağını belirterek, “Bugün ihracatımızda %1,5 pay oluşturan e-ticaretin, e-ihracatın payını 2028’e kadar %10’a çıkarma hedefimiz var” dedi. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada yenilikçilik ve teknolojik gelişmelerin öncü rol oynaması gerektiğini dile getiren Bolat, “1990’da dünyadaki ihracat toplamı 1 trilyon dolardı, 2022’de 32 trilyon dolara yükseldi.

Bunun 25 trilyon doları mal ihracatı, 7 trilyon doları hizmetler ihracatı idi. 2023’te bu rakam 31 trilyon dolara geriledi, zor bir yıldı. Dijitalleşme süreci, yapay zekâ ve e-ticaret küresel ticareti artıracak. Bizim de bugün toplam ihracatımızda %1,5 pay oluşturan e-ticaretin, e-ihracatın payını 2028’e kadar %10’a çıkarma hedefimiz var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Türkiye’nin en büyük 100 internet şirketi belli oldu.

Fast Company Türkiye, gelirlerinin tamamını internet üzerinden elde eden Türkiye’deki en büyük 100 şirketi duyurdu. Trendyol ve Nesine, listenin en üst sıralarında yer alırken, oyun şirketlerinin sayısı da dikkat çekici bir boyuta ulaştı. 2020 yılında listeye girme çıtası 20-30 milyon TL idi, son çalışmada 65-70 milyon TL’ye ulaştı.

En hızlı büyümeyi yüzde 90’a yakın ciro artışıyla Trendyol gerçekleştirdi. Oyun şirketleri yine üst sıralarda yer aldı ve dolar gelirleri nedeniyle büyümelerine devam etti. Bu yıl listede dikkat çeken alanlardan birini de otomobil kiralama, kısa dönemli oto tedarik işi yapanlar oluşturdu. Bir başka önemli gelişmeyi de fintech alanından listeye girenler yaptı. Bu yıl çok sayıda şirket listede yer aldı.

Çok sayıda kadın girişimcinin şirketi listede yer aldı. Bunların başında Trendyol Kurucusu Demet Mutlu, Hepsiburada Kurucusu Hanzade Doğan Boyner, Enuygun.com Kurucusu Nihan Çolak Erol ve Oto.net Genel Müdürü Yonca Ulusoy geliyor.

Online ödeme sistemi şirketleri ile oyun şirketlerinin damga vurduğu liste şöyle:

75 MİLYAR TL

1- Nesine

2- Trendyol

40-45 MİLYAR TL

3- Hepsiburada

4- Getir

15-25 MİLYAR TL

5- Yemeksepeti

6- Bilyoner

7- Google Türkiye

10-15 MİLYAR TL

8- Peak Games

9- VavaCars

10- Misli.com

11- Facebook Türkiye

12- N11

9-10 MİLYAR TL

13- Rollic Games

14- Enuygun

15- Obilet.com

6-7 MİLYAR TL

16- Amazon Türkiye

17- Çiçek Sepeti

18- Tuttur.com

… olarak devam ediyor. Listenin tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Facebook ve Instagram, kötü amaçlı kullanıma karşı yapay zeka görsellerini etiketlemeye başlıyor.

Facebook, Instagram, Threads ve Whatsapp’ın çatı şirketi Meta, diğer şirketlerin yapay zeka (AI) araçları tarafından oluşturulan görselleri tespit edip, etiketleyebilen teknolojiyi uygulamaya sokacağını açıkladı. Bu uygulama; Facebook, Instagram ve Threads platformlarında hayata geçirilecek.

Meta kendi sistemleri tarafından oluşturulan yapay zeka görsellerini halihazırda etiketliyor. Meta, halen geliştirmekte olduğu bu yeni teknolojinin, yapay zeka görsellerinin kötü amaçlı kullanımı ile mücadelede “ivme” yaratacağını savundu. Ancak bir yapay zeka uzmanı BBC’ye bu tür araçların “kolayca atlatılabilir” olduğunu söyledi.

Kaynak: BBC

Threads ve Instagram algoritması siyaseti öne çıkarmayacak.

Eski adı Twitter olan X’te siyasi paylaşımlar ve haberler ağırlıktayken rakibi olmaya çalışan Threads’ten yeni bir adım geliyor. Instagram CEO’su Adam Mosseri daha önce şirketin, Threads’i politika ve haberlerin haber akışına hakim olduğu bir yere dönüştürmeyi planlamadığını ve Meta’nın da buna sıcak baktığını söylemişti. Şirket de yayınladığı bir blog yazısında Instagram veya Threads’te siyasi içeriğin tanıtımını yapmayacağını duyurdu.

Şirket; en çok kullanılan “Keşfet, Reels, Öneriler” de dahil olmak üzere uygulamalarındaki çeşitli alanlar için algoritması aracılığıyla siyasi içeriği sınırlayacağını söylüyor: “Bu öneri güncellemeleri herkese açık hesaplar ve Keşfet, Reels, Öneriler gibi içerik önerdiğimiz yerler için geçerli; insanlara takip etmeyi seçtikleri hesaplardaki içeriği gösterme şeklimizi değiştirmez.”

Siyasi içerik varsayılan olarak sınırlı olsa da kullanıcılar bu özelliği kapatabilecek ve istedikleri tüm siyasi içeriğe izin verebilecek. Şirket, bunun ilk olarak Instagram ve Threads’te uygulanacağını, daha sonra Facebook’un da bu uygulamaya dahil olacağını söyledi. Siyasi içeriğe yönelik bu sınırlama yalnızca takip edilmeyen hesaplardan önerilen içerikler için geçerli olacak. Eğer takip edilen bir kullanıcı siyasi paylaşımlar yapıyorsa bu akışınızda görünmeye devam edecek.

Kaynak: Donanım Haber

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares