fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (8-15 Ağustos)

İşte sizler için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan e-ticaret gelişmeleri…

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ozon.ru’nun lansmanı yapıldı: Hazal Maraş, Ozon Türkiye Direktörü olarak tanıtıldı.

Rusya’nın en trend pazaryerlerinden biri olan Ozon’un Türkiye pazarına girmeye hazırlandığını geçtiğimiz bülten başlıklarında paylaşmıştık. 11 Ağustos’ta WORLDEF’in de desteğiyle lansmanı gerçekleşen Ozon, Türk markalarla buluştu. Etkinliğe, yüzlerce Türk perakende şirketi katılırken, pek çok firmanın da platform ile ilgili soruları cevaplandı.

Türkiye satışlarının katlanarak arttığını vurgulayan Ozon Global CEO’su Stepan Gusamov, “Gelecek için beklentilerimizin potansiyeline çok inanıyoruz. Gelecek yıl en az bin bölgede satıcılarımızın sayısını arttırmayı planlıyoruz. İki pazar arasında var olan engelleri aşmaya kararlıyız. Türkçe müşteri hizmetleri ve sohbetlerin sunulduğu, satıcının ana diline anında çevirisinin yapılacağı kolay ve rahat iletişim kurma araçlarımızı tanıtacağız. Türk satıcılar için dolar üzerinden ödeme yapacağız.” dedi.

Ozon’un Türkiye direktörü olarak açıklanan Hazal Maraş, ülkemizde başarılı bir operasyon kurmayı dört gözle beklediğini söyledi. Hazal Maraş’ın direktörlüğündeki Ozon ekibi, Türkiye’den yapılacak mikro ihracat hacimlerini artırmak ve Türk satıcılara döviz kazandırmak için katkı sunacak.

Similarweb verilerine göre Trendyol ile benzer seyreden bir ziyaretçi sayısına sahipken (Temmuz ayı için 196.8M), dünya sıralamasında 115. sırada yer alıyor. Mevcut pazaryerleri ile arasındaki rekabeti ise zaman gösterecek.

Yeni e-ticaret yasası, Trendyol Emlak platformuna ket vurdu.

Geçtiğimiz bülten başlıklarında Trendyol’un gayrimenkul işine girerek Trendyol Emlak platformunu açtığını duyurmuştuk. Yeni e-ticaret yasasının kanun güncellemeleri platforma ket vurdu. Haziran sonunda platformu kullanıma sunan Trendyol, geri adım atarak Trendyol Emlak’ı kapatma kararı aldıklarını bildirdi.

Trendyol’un konuya dair yaptığı açıklamasında kararın TBMM’de kabul edilen yeni e-ticaret yasasından kaynaklandığını, e-ticaret kanununun Trendyol platformu üzerinden ya da bağlantılı bir şekilde ilan hizmetleri sunumuna izin vermediğini ve dolayısıyla Trendyol Emlak girişimine devam etmenin mümkün olmadığı belirtti. Sonuç olarak Trendyol Emlak platformu süresiz olarak askıya alındı.

Trendyol, ürünlerindeki montaj hizmetini artırıyor.

Çözüm ortaklarını sürekli geliştiren Trendyol, Montajix ile pek çok ürüne montaj hizmeti sağlıyor. Şu an için 55 ilde hizmet veren firma, ağını giderek genişletiyor. Montaj hizmetinin ücretleri üründen ürüne değişirken, tüketiciler ücretlerin yüksek oluşundan da yakınıyor. Çünkü ücretler neredeyse ürün fiyatının 1/4’ü civarında. Kurulum detaylarıyla uğraşmak istemeyerek Montaj Hizmeti alan tüketicilerin sayısı da hayli fazla.

Hizmeti kullanabilmek için süreçler ise şu şekilde ilerliyor:

  1. SMS iletilir: Siparişiniz alındığında kurulum için randevu alabileceğiniz numara SMS ile size iletilir.
  2. Randevu alınır: Ürünü teslim aldığınızda, SMS ile gönderilen 0850 441 05 84 numarayı arayarak montaj için randevu alabilirsiniz.
  3. Montajınız yapılır: Uzman ekiplerimizce randevu aldığınız saatte ürün montajınız güvenli bir şekilde tamamlanır.

    Montaj Hizmeti ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Yemeksepeti, jet ski ile teslimata başladı!

Yemeksepeti, Marmaris koylarında jet ski ile teslimata başladı.

Yemeksepeti, teslimat hizmetlerinde sınırsızlığını ilan ederek Marmaris koylarında Jet Ski ile teslimata başladı. Anlaşmalı olduğu restoranların menüsünde bulunan yiyecek ve içecekleri koylardaki teknelere ulaştırıyor. Teknelerin mevcut adresleri ise GPS konumlarına göre algılanıyor.

Yemeksepeti, yaz sezonu boyunca Keçi Adası, Karga Adası, Adaköy ve Bedir Adası’nda hizmet vermeye devam edecek.

AVM’ler çok yakında depolara dönüşecek.

Küresel olarak hızla ilerleyen dijitalleşme rüzgarı, e-ticaretin de etkisiyle tüketici alışkanlıklarını kökten dönüştürüyor. Bu dönüşümün lokomotifi ise şüphesiz Covid-19 Pandemisi. Pandemi süreci e-ticaret dönüşümünü sadece 3 yılda 10 kattan fazla hızlandırdı. E-ticaretin gelişimini daha açıkça öne çıkaran e-ticaretin genel ticarete oranı ise 2022 yılında %22’leri geçti.

Geçtiğimin bülten başlığında, Amazon’un ABD’nin Seattle, Las Vegas, Chicago gibi popüler kentlerde dijital mağazalar ile aynı gün teslimat özelliğini test ettiğini duyurmuştuk. Şirket, bu yeni hizmet ile birlikte geleneksel AVM’lerdeki mağazaların dijital olarak deneyimlenmesine ve aynı zamanda ürünlerin tüketicilere aynı gün teslim edilmesine olanak sağlıyor.

Amazon’un bu atağından sonra pek çok e-ticaret devinin de benzer çözümlerle geleneksel mağazacılığı tamamen dijitale kaydırma yolunda önemli adımlar atacağı beklenmektedir. Ulusalda benzer bir uygulama olarak Boyner’in birkaç aydır vermekte olduğu olduğu “Boyner Now” hizmeti de ürünü tüketiciye daha hızlı ve kolay ulaştırma yolunda geleneksel mağazalarını birer depo olarak kullanmasının bir örneği olarak gösterilebilir. Tüketicinin her geçen gün ürüne daha kolay ve hızlı erişme isteği göz önünde bulundurulduğunda, aslında bu dönüşüm de diğerleri gibi ihtiyaç olarak doğmaktadır. Dolayısıyla çok yakında bu modelin artmasıyla birlikte, geleneksel AVM’ler, e-ticarette gün içi teslimatın depoları haline gelerek tüketici ile ürün arasında adeta köprü vazifesi görecek.

A101, dijital bankacılık sektörüne girdi.

Türkiye’nin en tercih edilen zincir marketlerinden biri olan A101, geçtiğimiz haftalarda 79.999₺’ye satışa çıkardığı yat ile epey gündem olmuştu. Market zinciri, şimdi de dijital bankacılık sektörüne giriş yaparak farklı gelişmelere imza atıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), A101 Yeni Mağazacılık A.Ş.’nin yöneticileri tarafından yapılan dijital banka kurma başvurusunu onayladı. Yeni dijital bankanın adı ise T.O.M. Katılım Bankası A.Ş..T.O.M. kısaltması, İngilizce“Technology of Money” (Paranın Teknolojisi) ifadesinin baş harflerinden oluşuyor. Tüm işlemlerin internet üzerinden gerçekleştirilebileceği banka, sadece dijital olarak hizmet verecek.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Meta, yeni B2B reklam kitlelerini başlattı.

Meta, B2B reklam verenlerin uygulamalarında kilit karar vericilere ulaşması için başka bir yol açacak olan, hedef kitle odaklı yeni bir B2B setini duyurdu. Meta’nın yeni B2B hedef kitle segmentleri ile reklam verenler, filtrelenen iş unvanlarına ve/veya uygulamalarındaki etkinliklerine göre bu belirli gruplara odaklanabilecekler.

Meta’nın açıklaması ise şu şekilde:
“İnsanlara topluluk oluşturma gücü verme misyonuyla Meta, günümüz dünyasında insanlar ve işletmeler arasında anlamlı bağlantılar kurmaya çalışan B2B pazarlamacılarını destekleme konusunda benzersiz bir konuma sahiptir. Her gün uygulamalarımızı kullanan 200 milyondan fazla işletme ve 2,9 milyar insanla Meta, işletmeler arası etkileşimi artırmak ve müşterileriyle bağlantı kurmak isteyen B2B pazarlamacıları için bir hedeftir.”

Detayları okumak için tıklayın.

Meta Datça’da kafe açıyor.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta, İngiltere’den sonra ikinci kafesini Türkiye’de açıyor. Kafe, 18-25 Ağustos 2022 tarihleri arasında, “Meta Kafe” adıyla Datça Limanı’nda açılacak.

Datça Belediyesi tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Meta, yaşça büyük sosyal medya kullanıcılarının dijital medya okuryazarlığı konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla Meta Kafe isminde bir pop-up kafenin hayata geçirilmesi konusunda Datça Belediyesi ile iş birliği yaptığını duyurdu. Birleşik Krallık’tan sonra ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek proje kapsamında 18-25 Ağustos tarihleri arasında Datça Limanı’nda kurulacak Meta Kafe’de yaşça büyük sosyal medya kullanıcılarına görevli eğitmenler tarafından asılsız bilgi ve asılsız bilgiyi yaymanın tehlikeleri ile şüpheli bilgiyle karşılaşıldığında yapılabilecekler üzerine ücretsiz eğitimler verilecek. Yaşça büyük sosyal medya kullanıcıları bu kafede ücretsiz çay/kahve içerken, görevli eğitmenler tarafından dijital medya okuryazarlığı konusunda bilgilendirilecek…”

LinkedIn, paylaşımlardan daha fazla trafik oluşturmaya yardımcı olmak için yeni özelliği “Bağlantı Etiketi”ni ekliyor.

LinkedIn, LinkedIn gönderilerinizdeki resimlere ekleyebileceğiniz, çerçeve içinde istediğiniz yere ve değişken boyutlarda yerleştirebileceğiniz yeni bir bağlantı çıkartması ile dış trafiği yönlendirmenin başka bir yolunu ekliyor.

Bağlantı etiketi, Instagram ve Facebook hikayelerinde bulunanla aynıdır ve paylaşımlarınıza yönlendirme bağlantısı eklemenin pratik bir yoludur. Bağlantı etiketi seçeneği, gönderi oluşturma araçlarınızda (özel bir zincir bağlantı simgesi olarak) mevcut olacak, ancak bu aşamada yalnızca uygulamanın mobil sürümü aracılığıyla bağlantı ekleyebileceksiniz. LinkedIn, yeni bağlantı etiketinin kademeli olarak kullanıma sunulduğunu, ancak yakında herkes tarafından kullanılabileceğini duyuruyor.

WhatsApp’a, gizlilik ayarlarını kişiselleştirme seçeneğini artıran yeni özellikler ekleniyor.

Meta şirketi çevrimiçi mesajlaşma uygulaması WhatsApp için kullanıcıların gizlilik ayarlarını kişiselleştirme seçeneğini artıran yeni özellikler ekleneceğini duyurdu. İşte güncellemelerle birlikte eklenen yeni özellikler:

  1. “Bir kez görüntüle” özelliğiyle gönderilen fotoğraf ve videolardan ekran görüntüsü alınamayacak.
  2. Çevrimiçi görülme özelliği kontrol edilebilecek.
  3. Diğer üyelere bildirim gitmeden gruplardan sessizce çıkılabilecek.

Tiktok’tan Google’ı tehdit eden yeni özellik: Doğrudan aratılabilen anahtar kelimeler

Son zamanların yükselen sosyal medya platformu TikTok, özelliklerini sürekli güncellemeye devam ediyor. Yakın zamanda eklenecek olan son özelliği de Google’a doğrudan rakip olma niteliğinde gözüküyor. Kullanıcılar, yeni özellikle birlikte video yorumlarında bulunan anahtar kelimelere tıklayarak, Tiktok bünyesinde doğrudan aratabilecek. Dolayısıyla anahtar kelimelere eklenen bağlantı linkleri sayesinde, kelimelerin eklendiği ilgili paylaşımlar görüntülenecek.

Daha önce Google’dan üst düzey bir yönetici, mevcut kullanıcılarının %40 gibi büyük bir kısmının bir restoran ararken bile Google Haritalar’ı ya da görselleri kullanmak yerine Instagram ve Tiktok uygulamalarını tercih ettiğini belirtmişti. Artık sıradanlaşmış deneyimlerin kullanıcıların dikkatini yakalayamadığı günümüzde, bu yeni özelliğin de Google’a kan kaybı yaşatabileceği düşünülmektedir.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares