fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

2023’te Çok Satacağı Öngörülen Ürünler

E-ticaret, son yılların yükselen trendi. Her ne kadar yeni milenyumla birlikte kullanım popülerliği artmaya devam etse de pandeminin kaldıraç etkisiyle birlikte işletmelerin e-ticaret girişimleri hızla yükseliş eğrisine geçti. Bununla birlikte daha önceleri e-ticarette satışı pek mümkün olmayan ürünler de artık satılmaya ve yoğun taleplerle kendine sağlam bir yer edinmeyi başarabiliyor. Geçtiğimiz haftalarda da ETBİS tarafından yayınlanan 2022 ilk 6 ay e-ticaret verilerinde de gördüğümüz gibi e-ticaret hacmi, e-ticaretin genel ticarete oranı, sipariş sayıları vb. değerler her geçen yıl daha da artmakta. Bugün, e-ticaret endüstrisine bakıldığında hiç bu kadar çok fırsat ve rekabet olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla düşen reklam harcaması getirisi, markaları müşteri yaşam boyu değerine öncelik vermeye ve marka sadakatini artırmaya itmeye başladı. Çünkü güven, e-ticaretin geleceğinin ana para birimidir.

E-ticaret işletmeleri, her zamankinden daha fazla gelişmeye ve e-ticaret dinamikleri değişmeye devam etse de, geçmiş analizler&raporlar doğrultusunda önümüzdeki aylarda ve yıllarda yaşayacağımız e-ticaret trendleri öngörmek pek tabi mümkün. E-ticarette başarıyı yakalamak için artık çağın ilerisinde olmak ve ortaya çıkan trendleri benimsemek her zamankinden daha da önemli. 2022 sona ererken, e-ticaret uzmanlarının sektördeki değişiklikleri incelemeleri ve 2023’ü belirleyecek trendler hakkında düşüncelerini bu yazımızda sizlerle paylaştık. 2022’nin e-ticaret trendleri, 2022’de en çok satan ürünler, 2023 trendleri, 2023’te çok satacak ürünler gibi pek çok konuyu ele aldık. Hadi, öncelikle geçtiğimiz yılın e-ticaret özetine hızla bir bakalım 🙂

2022 E-Ticaret Trendleri

Geçtiğimiz senenin başlarında sizlerle 2022’de Çok Konuşulacak E-Ticaret Trendlerini paylaşmıştık. Kısaca özetleyecek olursak 2022 e-ticaret trendleri arasında Dropshipping, görsel aramalar, whatsapp entegrasyonu, artırılmış gerçeklik ve metaverse ile e-ticaret gibi temel kavramlar 2022’de oldukça revaçtaydı. Pazaryerlerindeki satışları artırmaya yönelik analiz hizmeti sunan Roketfy‘ın bizlerle paylaştığı son 6 ay verilerine göre Türkiye’nin lokomotif pazaryeri olan Trendyol’da en çok satan ürünler işte şu şekilde:

KATEGORİ2022’DE TRENDYOL’DA ÇOK SATAN ÜRÜNLER
Dijital Kod&ÜrünlerLeague Of Legends 200 Rp TR
Dijital Kod&Ürünler 1450 VP Valorant Points Tr
Dijital Kod&Ürünler 2850 VP Valorant Points Tr
Dijital Kod&Ürünler 175 VP Valorant Points Tr
KozmetikClinical Protection Kadın Stick Deodorant Shower Clean 45 ml
Elektronik Tr-901 Turbo Profesyonel 2500 W Saç Kurutma Makinası
Spor OutdoorTrend Yüksek Bel Joger Eşofman Altı
AksesuarKadın Bl Mini City Çanta Siyah
GiyimWrstbhrv Studıo Baskılı Gri Kapüşonlu Oversize Sweatshirt
ElektronikMi Smart Air Fryer 3,5 L Fritöz
Anne & Bebek BakımDoğadan Yenidoğan Islak Bebek Havlusu 12×60 Yaprak
GiyimSiyah Yüksek Bel Nervür Dikişli Pantolon TWOSS21PL0093
Anne & Bebek Bakım Zeytinyağlı Islak Bebek Havlusu 12×90 Adet
AksesuarSamilon Kabartmalı Puf Kumaş Wanda Çanta Napoli Siyah
Ev ve MobilyaTepsili Lüx 6 Bölmeli Kahvaltılık Seti

Roketfy, e-ticaret pazaryerlerinde satışlarını artırmak isteyen marka, küçük işletme ve girişimciler için tasarlanmış veriye dayalı akıllı araçlar ve servisler platformudur. Mağaza sahipleri Listeleme Analizi özelliği ile hızla rakiplerinin ve kendi ürünlerinin sıralama performansını, müşteri değerlendirme yorumlarını denetler. Yapay zeka tabanlı profesyonel ürün açıklamaları oluşturarak mağazaların üst sıralarda yer almasına katkıda bulunur.

Uzmanların İçgörülerine Göre 2023 E-Ticaret Trendleri

2023’te bu trendin nereye yöneleceği konusunda ise bazı e-ticaret uzmanlarının öngörüleri mevcut. İşte e-ticaret uzmanlarının içgörülerine göre 2023 e-ticaret trendleri şu şekilde:

KÜRESEL BELİRSİZLİK BAŞLARKEN DEĞERE ODAKLANIN

Martin Macmillan, YOUWE: “2023’te e-ticaret, küresel ölçekte bir siyasi ve ekonomik belirsizlik içerisinde olabileceği için hem tüketici harcama alışkanlıklarını, hem tedarik zincirlerini hem de işletme çalıştırma maliyetlerini etkileyen bir yaşam maliyeti krizi zemininde resmedilecek. Harcama konusundaki tereddüt, mükemmel müşteri hizmetleri ile desteklenen fevkalade bir alışveriş deneyimi ile giderilmelidir. Müşteriler, aynı zamanda kolay bir iade süreci de talep edecek.”

Greg Zakowicz, Omnisend: “E-ticaret markalarının değer öncelikli bir mesaj stratejisine geçmesini bekliyorum. Bunun çeşitli şekillerde oynandığını göreceğiz. İlk olarak, markaların rekabette fark yaratan özelliklerini ve dostça nakliye ve iade politikaları, müşteri hizmetleri, sadakat programları, müşteri referansları ve en yüksek puan alan ürünleri öne çıkarma gibi katma değerleri pekiştirdiğini görmeyi bekleyin. İkinci olarak, markalar stratejilerine tüketicilerin tercih ettiği pazarlama kanallarını, özellikle SMS’i ekleyecekler. Tüketicilerle seçtikleri kanallar aracılığıyla iletişim kurarak daha fazla yakınlık ve mesaj değeri oluşturmaya çalışacaklar.”

SÜRDÜRÜLEBİLİR VE HIZLI E-TİCARETİ ÖNEMSEYİN

Rob van den Heuvel, Sendcloud: “2023’te sürdürülebilir ticaret nihayet hızlı ticareti yenecek! Daha sürdürülebilir bir yaşama yönelik tutumlar geçtiğimiz yıllarda çarpıcı bir şekilde değişti, ancak tüketiciler için hala en önemli öncelik olarak kabul edilmiyor Tüketicilerin yalnızca %8’i yeşil teslimat mevcut değilse bir siparişi iptal ederek harekete geçiyor. Gelecek yıl, hem lojistik firmalarının hem de işletme sahiplerinin tüketiciler için sürdürülebilir davranış değişikliğinde önemli bir rol oynamasını bekliyorum. Ürün sayfalarında ve kasada sürdürülebilir seçeneklere daha fazla dikkat çekerek, tüketicileri hızlı kararlardansa çevreci kararlar almaya teşvik edebiliriz.”

MARKA DENEYİMİNİN YÜKSELEN ÖNEMİNİN FARKINDA OLUN

Massimo Fattoretto, Fattoretto Agency: “2023’te e-ticaret pazarlamasındaki en büyük trend, reklam maliyetlerindeki artış da göz önüne alındığında, kesinlikle markanın ve marka merkezli bir sistemin geliştirilmesi olacaktır. Google, gizlilik düzenlemeleri nedeniyle bize daha az veri sağlamaya devam edecek. Bu nedenle, e-ticaret markalarının benzersiz ve akılda kalıcı bir deneyim yaratmak için markanın satış kanallarını tüm faaliyetlerinin merkezine koyması gerekecek: SEO, UX/UI, içerik, özel video içeriği, canlı yayın gibi.

Stefanie Konkel Eshop Guide: “2023’te markaları ve onların arkasındaki insanları daha iyi tanıyacağız. Şeffaf, otantik ve yaklaşılabilir olma isteği zaten var ve artmaya devam edecek. Kişisel videoların LinkedIn, Instagram, Youtube veya TikTok’ta veya pop-up mağazalarda ve diğer büyük markalarla işbirliklerinde her yerde bulunduğunu görüyoruz. Daha geniş bir kitleye açılmak, müşterilerle önce çevrimiçi, sonra çevrimdışı buluşmak, şeffaflıkla kişisel bir seviye oluşturmak yalnızca büyümeyi teşvik eder.”

ONLINE PAZARLAMA VERİMLİLİĞİNE ODAKLANIN

Chloë Thomas, eCommerceMasterPlan: “Perakende reklam bütçeleri, giderek daha fazla çeşitlenen reklam platformlarına yayılacak. Çoğunluğun Facebook ve Google’a gitmesi yerine, alışılagelmiş platformlarda herkesle savaşmaktansa daha iyi bir yatırım getirisi elde edebilecekleri daha mavi okyanuslar arayan markalar göreceğiz. Bir ilişkilendirme kabusu yaratacak ama genel reklam etkinliğini artıracak.”

Florian Ibe, Pictibe: “Küresel kriz nedeniyle 2023’te alıcılar için rekabet daha yüksek olacak, ancak bir şey aynı kalacak: Hedeflenen online pazarlama yoluyla hızlı ve güçlü bir şekilde büyüme fırsatı. SEO hiç bu kadar önemli olmamıştı. Hızlı trafik ve çok iyi bir açılış sayfası için SEO + Sosyal Medya Reklamları, satış artışını ve uzun vadeli başarıyı sağlayacaktır.”

SOSYAL MEDYADA CANLI ALIŞVERİŞ TRENDİNE MERHABA DEYİN

Doone Roisin, Female Startup Club: “Canlı alışveriş, 2023’te markalarının büyümesini etkilemeye devam edecek. Hepimiz televizyonda canlı alışveriş izleyerek büyüdük! Özellikle söz konusu Z Kuşağı olduğunda canlı alışveriş oranı büyük ölçüde önem kazanıyor.”

Steve Hutt, eCommerce Fastlane: “Canlı satış, sosyal medya tarafından desteklenen güçlü bir araçtır. Satın alma kararlarını hızlandırmak, alıcı katılımını artırmak ve gerçek zamanlı ürün demoları ile ürün deneyimini geliştirmek için kitlenize yayın yapabilirsiniz.”

Carl Walker, Fluidcommerce:Canlı ticaret, heyecan verici gelir rakamları ve dönüşüm oranları yaratmayı vaat ediyor. Halihazırda rekor günlük satışlar ve %30’un üzerinde dönüşüm oranları bildiren bazı markalarla, önümüzdeki 12 ay boyunca kesinlikle izlenmesi gereken bir trend.”

Shannon Fitzsimmons, UK Curly Girl: “Bir TikTok kullanıcısıysanız, 2023’teki canlı alışveriş trendinden çok haberdar olacaksınız. TikTok, canlı alışverişi başlatan birçok sosyal platformdan sadece biri, ayrıca Amazon Live aracılığıyla da müşterilere akış sağlayabilirsiniz, bu da e-ticaretin nereye gittiğinin harika bir göstergesi.”

DAHA FAZLA KISA VİDEO İÇERİĞİ OLUŞTURUN

Doone Roisin, Female Startup Club: “2023’te web sitelerinin nasıl daha çok” TikTok “hissine dönüştüğünü daha fazla göreceğiz. TikTok, kısa biçimli video içeriğini kullanma şeklimizi değiştirdi ve şimdi birçok uygulama, e-ticaret satıcılarının web sitelerinin bir parçası olarak Hikayelere sahip olmalarını sağlayan özellikleri kullanıma sunuyor.”

Chris Fil, ChrisFil: “TikTok, Instagram Reels ve YouTube Shorts kısa, hızlı ve tüketmesi kolay video içeriğinin yolunu açtı. Bu platformlar bu tür videoları yaymaya devam ettikçe, e-ticaret markaları bu trendi marka bilinirliğini ve erişimini kolayca artırmak için kullanabilir.”

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞİN E-TİCARETTE KULLANIMI ARTACAK

Fernando Angulo, Semrush: “Uzmanlar, bir çevrimiçi mağazada artırılmış gerçeklik (AR) uygulamasının satışları %71’e kadar artırabileceğini tahmin ediyor. Bu deneyim, bir müşterinin fiziksel bir mağazada yaşayabileceklerine benzer olduğu için, bu teknoloji, benzersiz ve tatmin edici bir deneyimin yanı sıra tüketici ile daha fazla etkileşime olanak tanır. Ayrıca, satın alma sürecinden önce müşterilere ürünleri göstermek için bir olasılıklar dünyasının kapısını açıyor.”

Melissa Dixon, BigCommerce: “Artırılmış gerçeklik pazarının 2028 yılına kadar 78 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu öngörülen büyümenin büyük bir itici gücü, alışveriş deneyimini iyileştirmek için hem çevrimiçi hem de gerçek mekanda faaliyet gösteren perakendeciler tarafından AR’nin benimsenmesidir. Bir giysinin veya aksesuarın çeşitli stillerini ve renklerini gerçekten elle değiştirmeden görselleştirmek eskiden bilim kurgu konusuydu, ancak artık seçici tüketiciler için e-ticaret perakende deneyimini tanımlayacak. Sitelerin tüketici için alışveriş deneyimini gerçek zamanlı olarak kişiselleştirme yeteneği, e-ticaretteki en büyük yapay zeka trendi olacaktır.”

YAPAY ZEKA GÜÇLENDİRMESİ DEVAM EDECEK

Derric Haynie, EcommerceTech: “2023’ün, işlerini güçlendirmek için yapay zekayı önemli şekillerde kullanan markaların %80 veya %90’dan fazlasına sıçradığımız yıl olacağına inanıyorum. Bölünmüş test bir süredir ortalıkta dolaşsa da, “uzman düzeyindeki” pazarlamacılar için ayrılmış gibi görünüyordu, oysa 2023’te bunun da gerektirmeyen akıllı bölünmüş / çok değişkenli test araçlarıyla demokratikleştirileceğine inanıyorum. geliştiriciler veya uzman düzeyinde bir pazarlamacı. Trend bir süredir yükseliyor ve birçok marka artık işlerinde yapay zekayı şu ya da bu şekilde kullanıyor. Olmayan kimse toz içinde kalacak.

Matt Edmundson, eCommerce Podcast: “Yapay zekanın etki edeceği en büyük alan, sitelerin tüketici için alışveriş deneyimini gerçek zamanlı olarak kişiselleştirme yeteneği olacaktır. Ayrıca bu trendde satıcıların aklını karıştıracak pek çok “kötü atılımlar” da olacak, bu nedenle “hilelerden” kaçınmak ve işiniz için neyin işe yaradığına odaklanmak en iyisidir.”

ÇOK KANALLI SATIŞ TRENDİNİN POPÜLERLİĞİ DAHA DA ARTACAK

Kevin Mathers, Google Retail Manager: “Bu yılın alışveriş sezonunun en yoğun olduğu dönemden geçip 2023’e doğru ilerlerken, Birleşik Krallık perakendecilerinin tüketici davranışlarına, özellikle de fiziksel mağazalar ve çevrimiçi arasında karşılıklı etkileşime giderek daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Son pazar araştırmamıza göre, Birleşik Krallık’ta alışveriş yapanların %30’u fiziksel bir mağazadan ne alacaklarına karar vermek için internet’e göz atıyor. Bununla birlikte, satış verilerini kanallar arasında birbirine bağlamak, çevrimiçi ve mağaza içi ekiplerin işbirliği içinde çalışmasını gerektiriyor. Satış başarısı ve marj optimizasyonu en iyi şekilde, ekipler tek bir ekip olarak çalıştığında ve çok kanallı değeri en üst düzeye çıkardığında elde edilir. 2023’te çok kanallı pazarlama etkinliği kritik önemde olacak.”

James Barlow, Akeneo UK&I Regional Director: “Çevrimiçi alışveriş yapan herkesin çok iyi bildiği gibi, hepimiz birden fazla kanalda alışveriş yaparken ürün açıklamaları, fiyatlar, hizmeti yerine getirme gibi konularda tutarsızlıklarla karşılaşıyoruz. Perakendecilerin satış dönüşümlerine, trafiğe ve sadakat oluşturma şansına mal olan, birden çok satış kanalındaki bu tutarsızlıklardır. Sorunu çözmenin anahtarı, yalnızca tutarlılığı değil aynı zamanda kullanım kolaylığını da sağlamak için herhangi bir kanalı ve müşteri temas noktasını entegre eden bir ürün yönetim sistemidir. Entegrasyon, sadece kanallarla değil; aynı zamanda satın alma sonuçlarıyla da ilgilenen, müşterinin ihtiyaçlarını sağlıklı bir akışla karşılamanın anahtarıdır.”

2023’TE ÇOK SATACAK ÜRÜNLER

Akıllı Saatler, 2022’de oldukça popüler ürün grupları arasında yer alıyordu. Sürekli güncellenen ve bir üst sürümü çıkan akıllı saatler, günlük yaşam rutinini kolaylaştırdığı ve bedensel olarak ölçülebilen sağlık verileriyle kullanıcıları bilgilendirdiği için popülerliğini hız kesmeden artırmaya devam ediyor.

Akıllı/Robot Süpürgeler, özellikle iş yaşamının yoğunluğundan vakit bulamayan bireyler için bir kurtarıcı niteliğinde olmayı başardı. Sosyal medyada influencerlar tarafından da sıklıkla paylaşılan bu ürün grubu, 2023’te de çok satmaya devam edecek. Yukarıda bahsedilen trendler arasındaki yapay zeka faktörü elektronik eşyalarda da hızla gelişim göstereceği için, robot süpürgelerin üst sürümlerinde farklılaşmalar görebiliriz.

Giyilebilir Telefon Kılıfları, son zamanda sık sık karşılaştığımız ürün grupları arasında yer alıyor. Gerek erkek gerekse kadınlar için çantada ya da pantolonun cebinde taşınmaktansa daha güvenli ve korunaklı olarak kıyafetlerinin ya da aksesuarlarının bir parçası olarak taşımak çok daha kamuflaj oluyor. Çantalı telefon kılıflarını da 2023’te pek çok kişinin üzerinde görecek gibiyiz.

Dijital Kod Ürünler, çevrimiçi olarak satılan ve/veya dağıtılan fiziksel olmayan varlıklar veya içeriklerdir. E-kitaplar, resimler, videolar, oyunlar, abonelikler, kurslar, şablonlar, yazılımlar, hizmetler ve daha fazlası dijital ürün olarak satılabilir. Bu tür ürünler yine dijital olarak dağıtılırlar. Alıcılar dijital ürünleri satın alarak bilgisayarlarından, akıllı telefonlarından veya tabletlerinden dijital kod vb. anahtarla anında erişebilirler.

Küçük Hazneli Taşınabilir Blenderlar, beslenmesine özen gösteren ve sağlıklı yaşam stilini rutini haline getiren bireyler için vazgeçilmez! Sağlıklı beslenme trendi her geçen yıl daha da arttığı için önümüzdeki yıllarda bu tarz pratik blenderların muadillerinin çıkacağını söylemek pek de şaşırtıcı olmayacaktır.

Mavi Işık Korumalı Gözlükler, özellikle teknolojinin içine doğan Z Kuşağı bireyleri için epey önem taşıyacak ürün gruplarından biri. Her gün telefon, ipad, bilgisayar ve televizyon ışıklarına maruz kalan gözler için Mavi Işık Korumalı Gözlükler popülerliğini daha da artıracak.

Gürültü Önleyici Mikrofonlar, yine dijital dünya kuşağı olan Z Kuşağı’nın doğrudan ilgi alanı olan elektronik parçalardan. Yazılı kaynakların yerini dijital kaynaklar almaya başlarken, bu dinamik içeriklerin en önemli elementlerinden biri de gürültü önleyici mikrofonlar olarak karşımıza çıkıyor.

Gündemi ve dinamizmi sürekli değişen e-ticaret sektöründe yaşanacak gelişmeleri 2023’te beraber göreceğiz. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares