fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Dropshipping İşinizi Büyütmenin Yolları 2023

E-ticaret mağazası olan ya da internetten ürün satmak isteyenlerin hemen hemen hepsi muhtemelen stoksuz satış/dropshipping/xml kaynağı kavramıyla karşılaşmıştır. Fakat yine de stoksuz satış/dropshipping kavramı hakkında pek çok işletme yeterli bilgi düzeyine sahip değil. Bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen dropshipping yapıyorsunuz ya da yapma düşünceniz var demektir. E-ticaret dünyasında yeni olan ve bu sahneye girmek isteyenler için bu makalemiz aydınlatıcı olacaktır. Makalede sizler için stoksuz satışın ne olduğundan avantaj ve dezavantajlarına, stoksuz satış yaptığınız işletmenizi nasıl büyütebileceğinize kadar detayları ele almaya çalıştık. Öyleyse hemen detaylara geçelim!

DROPSHIPPING’İN AVANTAJLARI

Bir iş modeli olarak, stoksuz satışın her satış modelinde olduğu gibi avantaj sağlayan yararları vardır:

Kurulumu Kolaydır: Temelde sadece birkaç adımdan oluştuğu için süreçler çok daha hızlı ilerler. Yapmanız gereken bir Xml Tedarikçisi bulmak, satış kanalınızı seçmek ve ürünlerinizi satış kanalınıza göndermek olacaktır. E-ticaret endüstrisinde yeni olan biri için bu iş modelinin anlaşılması ve uygulanması nispeten kolaydır.

Stoksuz Satış İşletmenizi Kurmanın Maliyeti Neredeyse Sıfırdır: Geleneksel iş modellerinde maliyetlerin çoğu, envanter satın almak gibi perakende operasyonlarını kurmak ve yürütmekle ilgilidir. Stoksuz satış bu adımı ve dolayısıyla pazara giriş maliyetini ortadan kaldırır.

Fahiş Genel Maliyetler Hakkında Endişelenmenize Gerek Yok: Daha önce de belirtildiği gibi, işletme sahibinin envanter satın alması gerekmez, bu nedenle depo/ofis alanı kiralama veya satın alma maliyetleri ve bununla ilgili diğer küçük ama önemli maliyetler (elektrik/telefon) fatura, kırtasiye vb.) sorun değildir.

Bir İş Modeli Olarak Stoksuz Satış Riski Önemli Ölçüde Daha Düşüktür: Ürünleriniz satmıyorsa bile yine de hiçbir mali envanter kaybınız olmaz. Bu nedenle envanterinizi eritme gibi dertleriniz olmaz.

İşletme Her Yerden Yürütülebilir ve Konumdan Bağımsızdır: Ofis yok, depo yok, çalışan yok ve güçlük yok. Fiziksel bir alana çok az bağlılık veya hiç bağlılık, dünyanın öbür ucunda da olsanız kâr elde edebileceğiniz anlamına gelir. Tek ihtiyacınız olan dizüstü bilgisayarınız ve internet.

Satmak İstediğiniz Ürünlerde Çok Çeşitlilik Var: Satmak istediğiniz hemen hemen her ürün için bir stoksuz satış tedarikçisi vardır! Harika bir ürüne güvenebilir, birkaç ürünü aynı anda satabilir veya karıştırabilirsiniz; Her şey size bağlıdır.

İşinizi Ölçeklendirmek İçin Daha Fazla Zaman ve Kaynak: Geleneksel perakende iş modellerinde, daha fazla kâr istiyorsanız, daha fazla çalışmanız ve kaynaklarınızın çok daha fazlasını ortaya koymanız gerekebilir. Stoksuz satış ile tek yapmanız gereken, stoksuz satış tedarikçinize daha fazla sipariş göndermek ve ardından siz kâr elde ederken ve iş planlarınızı geliştirmek ve ölçeklendirmek için daha fazla zamanınız kalırken geri kalan her şeyi onların halletmesine izin vermektir!

Hasarlı Ürünlerde Azalan Kayıplar: Sevkiyat doğrudan tedarikçiden müşteriye gittiği için, bir fiziksel alandan diğerine taşınırken ürünlerin hasar görme riskini önemli ölçüde azaltan daha az sevkiyat aşaması vardır.

DROPSHIPPING’İN DEZAVANTAJLARI

Diğer iş modellerinde olduğu gibi stoksuz satışın da birçok avantajıyla birlikte gelen bazı dezavantajları vardır. İşte stoksuz satış iş modelinin birkaç eksisi:

Toptancılığa veya İmalata Göre Biraz Daha Düşük Kâr Marjları Karşılaştırması: Ürününüze, konumunuza veya gereksinimlerinize bağlı olarak, tedarikçiler ve satıcılar, kâr marjlarınızı tüketen stoksuz satış ürünleri için sizden daha yüksek fiyatlar talep edeceklerdir.

Bir Şeyler Ters Gittiğinde Tam Sorumluluk: Her ne kadar ürün&sipariş süreçleri tedarikçiniz tarafından sağlansa da, nihai müşteri için satıcı sizsinizdir. Dolayısıyla tedarikçinin yaptığı olası bir hata sizin hatanız olacaktır. Doğru tedarikçiyi seçmenin inanılmaz derecede önemli olmasının nedenlerinden biri de budur.

Markanın Kontrol Düzeyinde Önemli Ölçüde Daha Düşük: Müşteri memnuniyeti genellikle ayrıntılarla bağlantılıdır – sevk edilen ürünlerin kişiselleştirilmiş ambalajı ve markalaması, küçük armağanlar ve siparişe eşlik eden notlar – neredeyse her zaman önemli olan daha küçük şeylerdir. Ne yazık ki, stoksuz satış modelinde ürünleri gönderen tedarikçi olduğundan, perakendecilere teslimat ve sipariş karşılama sürecinde markalarının nasıl sunulacağını kontrol etme fırsatı nadiren verilir. Bununla birlikte, fazladan bir adım atmaya istekli olabilecek bazı tedarikçiler var – tabii bu size pahalıya mal olabilir.

Nakliyeyle İlgili Karmaşıklıklar Nedeniyle Bazı Sorunlar Ortaya Çıkabilir: Çok fazla ürün satmak, satışları artırmak ve önemli bir kâr elde etmek için iyi bir yol gibi görünebilir. Ancak farklı tedarikçilerle çalışmak dezavantaj da yaratabilir. Farklı tedarikçiler, konum, ürün türü vb. faktörlere bağlı olarak farklı nakliye maliyetleri talep edecektir. Bir müşteri, farklı tedarikçilerden gönderilen birden fazla ürün sipariş ederse, perakendecinin nakliye masraflarını ayrı ayrı hesaplaması ve ödemesi gerekecektir. Bu değişen nakliye maliyetlerinin müşteriye aktarılması, dönüşüm oranlarını olumsuz etkileyebilir ve dolayısıyla kâr marjlarını etkileyebilir.

Rekabet Düzeyi Nispeten Yüksektir: Stoksuz satış iş modelinin çekiciliği ve popülaritesi, her segmentte ve nişte giderek daha fazla perakendeci anlamına geliyor. Bir perakendeci son derece spesifik bir segmente veya nişe hizmet vermiyorsa, rekabet muhtemelen zararlı olabilir.

Envanteri Yönetmek Zor Olabilir: Tedarikçinin stoğunu takip etmek neredeyse imkansızdır. İletişimsizlik, iptaller ve ön sipariş vermek zorunda kalma gibi sorunlara neden olabilir. Bu handikaplar, sadece entegrasyon çözümleriyle yönetilebilir.

KAÇINILMASI GEREKEN DROPSHIPPING HATALARI

Stoksuz satış sürecinde satıcıların yaptığı bazı yaygın hatalar vardır. İşte Xml Tedarikçinizden aldığınız ürün kaynağınızı satarken kaçınmanız gereken hatalar:

Ürün Seçiminizi Beğeni ve Zevklerinize Dayandırmayın: Ürün kararınızı verirken her zaman gerçeklere, araştırmaya, durum tespitine ve pazarın talebini değerlendirip doğrulamaya dayandırın. Unutmayın, o ürünün hedef kitlesi siz değilsiniz!

Taklit Ürünler veya “Gerçek Kopyalar” Satmayın: Bu, yalnızca sizi müşterilerle bir yere götürmeyen ucuz bir numara olmakla kalmaz, aynı zamanda çoğu ülkede yasa dışıdır! Daha sonra ciddi sıkıntılar yaşamamak için bu tür ürünlerden kesinlikle uzak durun vey ürünleri yalnızca güvenilir ve resmi satıcılardan tedarik ettiğinizden emin olun.

Çoğunluğa Atlamayın: “Herkes satıyorsa, ben de satmalıyım.” dürtüsü bir ürün seçmek için her zaman doğru sebep değildir. Trend olan ürünler için pazar tipik olarak çok doygundur, bu nedenle yüksek düzeyde rekabet olacaktır. Trend olan ürünler takip etmek istediğiniz bir şeyse, tüketici ilgi alanlarından ne bekleyeceğinizi bilmek için trendin yükselişi ve düşüşü hakkında kapsamlı bir araştırma yaptığınızdan emin olun. Trendleri değerlendirmenize yardımcı olması için Google Trends gibi bir araca göz atın.

Dropshipping İşinizi Büyütmenin Yolları

Stoksuz satış yapanların ya da yapmak isteyenlerin süreçler sarpa sarmadan bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu detaylar önemsendiği ve aksiyon alındığı sürece dropshipping süreçleri daha rahat ilerleyecek ve büyümesi hız kazanacaktır.

ÇOK KANALLI SATIŞ STRATEJİSİNE GEÇİŞ YAPMAK

İşletmeniz büyüdükçe, daha büyük bir pazara erişebilmek için farklı kanallarda da satış yapmak istemeniz mantıklı olacaktır. Amazon, Trendyol, Hepsiburada, Çiçek Sepeti, Shopify, Ideasoft vb. birden fazla pazaryeri ya da kendi e-ticaret altyapınız üzerinden ürünlerinizi listelemeniz daha geniş kitlelere hitap etmeniz demek olacaktır. Tedarikçiniz ürün stoğu konusunda sıkıntı yaşamıyorsa hiç bir sıkıntı olmayacak, aksine potansiyel müşterilerinize ulaşma ihtimaliniz artacak ve dropshipping işiniz büyümeye başlayacaktır. Çok kanallı satışa geçmeden önce muhakkak Xml Tedarikçiniz ile görüşüp stok konusunda sıkıntı yaşamayacağınızın teyidini almanız gerekir. Çünkü siparişlerin yığılıp sevkiyatların gecikmeye başladığı bir senaryoda müşterileriniz mutsuz olacaktır.

ONLINE DROPSHIPPING MAĞAZALARINIZI OLUŞTURMAK

Satış kanallarınızı artırdıktan sonra her bir kanal için satış kanalınıza özel mağaza hazırlamanız satış kanalınızın daha hızlı adapte olmasına ve potansiyel müşterilerinizin dikkatini daha kolay yakalamanıza sebep olacaktır. Satış kanallarınızı kanalın hedef kitlesine göre stratejik olarak oluşturmak oldukça önemlidir. Çünkü bu kanallar size boş olarak verilir. Yeni bir dükkan kiralamış ya da satın almış gibi düşünebilirsiniz. Dükkanın boyası, mobilyaları, ışıklandırması gibi bir sürü detayı hazır ettikten sonra dükkanınızın açılışını yaparsınız, öyle değil mi? Çevrimiçi mağazalarınızda da aynı şekilde, her biri için ilgili alanlara görsel tasarımlar eklemek, renklendirme yapmak, ürünlerinizi her bir kanala yüklemek gibi işlemleri tamamladıktan sonra pazaryerleri sizi satış yapmaya hazır görür. Dolayısıyla çok kanallı satışa geçmeye karar verdiğinizde dükkanınızın mimari tasarım aşamalarını da es geçmemeniz ve bu alanı önemsemeniz size olumlu dönüşler sağlayacaktır.

Ayrıca online mağazalarınızın tasarımını ya da vitrinini 1-2 haftalık periyotlarla güncellemeniz, mağazanızın canlı olduğunu da gösterir, aynı zamanda görünürlüğünüzü de artırmaya başlar. Fiziki mağazalardan yola çıkın! Her gün geçtiğiniz mağazanın vitrini aylar boyunca aynı kalsa, dikkatinizi çeken bir uyaran olur mu? Olmaz. Dolayısıyla, belirli periyotlarda yeni ürün girişi yapmasanız dahi dönemsel, gündemi ve modayı takip ederek vitrininizde yer alan ürünleri güncelleyin.

E-TİCARET ENTEGRASYONUNUN GÜCÜNDEN FAYDALANMAK

Satış kanallarınızı çoğalttınız, mağazalarınızı satışa hazır hale getirdiniz ve yavaş yavaş siparişler almaya başladınız. Süreçler bu şekilde devam ediyor. Müşteri sorusu, stok azalması, fatura takibi, iptal&iadesi… Derken yetişememeye başladığınızı fark ettiniz… İsteyeceğiniz son şey, markanızın ve işinizin büyümesini sınırlayan engellerle mücadele etmek olacaktır. Dolayısıyla işler sarpa sarıp geri dönülmez bir hal almadan evvel çevrimiçi dropshipping işinize en uygun bir entegrasyon firmasıyla süreçlerinizi kolaylaştırmanızı tavsiye ederiz.

Sopyo, tüm satış kanallarınızı sadece tek bir ekran üzerinden yönetebileceğiniz bir entegrasyon çözümü olarak, e-ticaret süreçlerinizi kolaylaştırmaktadır. 50+ entegrasyon çözümü ile satış kanallarınızın her zaman bir alternatifi olur. Birinde sorun yaşasanız dahi, ürünleriniz diğer kanallarda satışa açık olacak ve ürün, stok, fiyat, sipariş yönetimi gibi tüm e-ticaret operasyonlarınız hızla yönetilebilecektir. Üstelik 40+ toplu işlem özelliği ile de tüm e-ticaret süreçleriniz hızlanacak ve dropshipping işiniz aksamadan büyümeye devam edecektir.

REKLAM&PAZARLAMA FAALİYETLERİNDE BULUNMAK

Stoksuz satış işinizi büyütmenin en iyi yolu yalnızca pazarlama harcamalarınızı artırmak değildir. Ne kadar para harcadığınız kadar, paranızı nasıl harcadığınız da önemlidir. Örneğin pazaryerlerinin kampanyalarına katılım sağlamak, algoritmaların sizi öne çıkarmasını ve çok fazla efor sarf etmeden reklam ve pazarlama çalışmalarınızdan verim almanızı sağlar. Kampanyalara katılmayan satıcıların potansiyeli yüksek olan trafiği kaybettiğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde kendi e-ticaret siteniz. Sitenizi kurdunuz, ürünlerinizi yüklediniz ve sitenize müşteri gelmesini bekliyorsunuz. Peki müşterinin sizi nasıl bulacağını hiç düşündünüz mü?

“Rakipleriniz varken neden sizi seçsinler?” sorusunun cevabını iyice özümseyip markanızı potansiyel müşterilerinizle buluşturmak için pazarlama ve reklam faaliyetlerinin gücünden faydalanmanız gerekir. Potansiyel müşterilerle ilişkiler kurmanın kolay bir yöntemini arıyorsanız, yolunuz reklam&pazarlama çalışmaları yapmaktan geçmelidir. Tüm çaba kullanıcıların satış kanalınızla nasıl etkileşimde bulunduğu ve oraya vardıklarında ne yaptıkları ile ilgilidir.

Dropshipping işinizi dijitalde büyütmek istiyorsanız yukarıda bahsettiğimiz temel detayları önemsemeniz size orta ve uzun vadede çok güzel kazanımlar sağlayacaktır. Pazaryerlerinde ya da kendi e-ticaret sitenizde planlı yol almanızla ilgili yapmanız gerekenlerden ve pazarlama stratejilerinden en iyi şekilde yararlanmak, işinizi katlanarak büyütmenize yardımcı olacaktır.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

Bu resim için metin sağlanmadı

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares