fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Trendyol’daki Satıcı Ayrıcalıkları: Ticari Seviyeler

Türkiye’nin açık ara lider pazaryeri olan Trendyol, gerek tüketiciler gerekse satıcılar için gelişmelerine sürekli devam ediyor. Satıcı mağazaları için ayrıcalık olarak nitelendirilen bir seviyelendirme durumu söz konusu. Trendyol’daki mağaza sahipleri, ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin en verimli ve etkin şekilde sunulabilmesini sağlamak amacıyla, Trendyol’daki satış hacimleri ve sipariş adetlerine göre seviyelendirmeye tabi tutulmaktadır. Peki bu seviyelendirmelerin kuralları ve detayları nedir dediğinizi duyar gibiyiz.

Seviyelendirme Kuralları

Günlük olarak yapılacak hesaplamada satıcının son 180 güne ait net ciro ve net sipariş adedine bakılır ve seviye değişimine ilişkin olarak aşağıdaki kurallar uygulanır. Satıcı, hangi seviyede konumlandırıldığını Satıcı Panelleri üzerindeki Raporlar ekranından takip edebilir.

SeviyeBaremGeçerlilikKazanımDüşüm
Seviye 5En az 85 Milyon net ciro (iptal-iade ve satıcı karşılamalı indirimler düşülmüş) veya 600 Bin net sipariş (iptal-iade düşülmüş)Minimum 180 günGünlük yapılacak hesaplamada ilgili baremde olmakSon 180 günde hiçbir gün ilgili bareme ulaşamamış olmak
Seviye 4En az 8,5 Milyon net ciro (iptal-iade ve satıcı karşılamalı indirimler düşülmüş) veya 60 Bin net sipariş (iptal-iade düşülmüş)Minimum 180 günGünlük yapılacak hesaplamada ilgili baremde olmakSon 180 günde hiçbir gün ilgili bareme ulaşamamış olmak
Seviye 3En az 850 Bin net ciro (iptal-iade ve satıcı karşılamalı indirimler düşülmüş) veya 6 Bin net sipariş (iptal-iade düşülmüş)Günlük yapılacak hesaplamada ilgili baremde olmakGünlük yapılacak hesaplamada ilgili baremi sağlayamamış olmak
Seviye 2En az 85 Bin net ciro (iptal-iade ve satıcı karşılamalı indirimler düşülmüş) veya 600 net sipariş (iptal-iade düşülmüş)Günlük yapılacak hesaplamada ilgili baremde olmakGünlük yapılacak hesaplamada ilgili baremi sağlayamamış olmak
Seviye 1Yukarıdaki barem koşullarını sağlayamayan tüm satıcılar ve aşağıda yeni giriş yapan tüm satıcılar

Satıcılar sistemde ilk ürün yüklemelerini yaptıktan sonraki 60 gün boyunca “yeni giriş yapan” olup Seviye-1 kapsamındadır. Bu sürenin sonunda aldıkları net sipariş adedine veya net ciroya göre günlük yapılan kontrollerde ulaştıkları barem dikkate alınarak otomatik olarak hesaplanacak seviyeye geçirilirler.

Bir satıcının son 30 günde hiç sipariş almaması durumunda hesabı “inaktif” statüsüne çekilir ve bu durumda satıcı mevcut seviyesini kaybeder. Satıcı tekrar sipariş aldığında, aldığı net sipariş adedine veya net ciroya göre günlük yapılan kontrollerde ulaştığı barem dikkate alınarak otomatik hesaplanacak seviyeye göre satışına devam eder.

Yukarıda açıklanan şartlara ek olarak aşağıdaki durumlarda da, satıcılar aranan hacimsel ve adetsel baremlere ulaşamamış olmasına rağmen Seviye-4 veya Seviye-5 olarak değerlendirilir.

  • Yılda iki defa Ocak ve Temmuz dönemlerinde belirlenmek üzere, aşağıdaki tabloda yer alan ilgili ana veya alt kategoriler için belirlenmiş son 180 güne ait net ciro ve/veya net sipariş adedi sınırlarını aşan satıcılar
KategoriSeviye 5 Net Ciro (TL)Seviye 5 Net SiparişSeviye 4 Net Ciro (TL)Seviye 4 Net Sipariş 
Giyim, Aksesuar ve Ayakkabı & Çanta5.000.00050.000
Kozmetik & Kişisel Bakım5.000.00040.000
Kırtasiye & Ofis5.000.00040.000
Bebek & Çocuk Odası Mobilyası30.000.00060.0001.000.0008.000
Salon Mobilyası30.000.00060.0002.000.0008.000
Oto Aksesuar6.500.000
Ev Dekorasyon2.,500.000
Bilgisayar Grubu30.000.0008.000.000
Elektronik Aksesuarlar11.750.0004.500.000
Beyaz Eşya25.000.0006.000.000
Yapı Market6.500.00035.000
Bahçe & Balkon Mobilyası30.000.00060.0001.750.00010.000

Listenin tamamına ulaşmak için tıklayın.

Yılda en az iki defa (Ocak ve Temmuz dönemlerinde) düzenli olarak olmak üzere güncellenerek satıcı panelinde açıklanan stratejik markaların FMCG Kategorisi (Kozmetik & Kişisel Bakım, Süpermarket) için marka sahibi olup bu markaların Onaylanmış Satıcı Rozeti’ne (Mavi Tik) sahip olan satıcı(lar)ı, Moda Kategorisi (Aksesuar, Giyim, Ayakkabı&Çanta) için marka sahibi olan satıcıları veya marka sahibi değil ise marka sahibinin yetki verdiği Onaylanmış Satıcı Rozeti’ne (Mavi Tik) sahip olan satıcı(lar)ı, Diğer Kategorisi (FMCG Kategorisi ve Moda Kategorisi dışında kalan tüm kategoriler) için marka sahibi olan satıcı(lar)ı Seviye-4 olarak dikkate alınırlar (Stratejik Markalar’ın birden fazla kategoride yer alan ürünlerini satış yapan satıcı için burada yer alan şartlardan daha ağır olanı dikkate alınır). 

Bir veya birden fazla gerçek veya tüzel kişi (“Hakim Kişi”), herhangi bir tüzel kişinin (“Bağlı Kişi”) paylarının %50’den fazlasına doğrudan veya dolaylı olarak sahip olması halinde, Bağlı Kişi, Hakim Kişi ile birlikte “Topluluk” olarak adlandırılır. Bu durumda, yukarıda yer alan ve kural olarak satıcı bazlı yapılan hesaplamaların tamamı Topluluk için birlikte değerlendirilir. Satıcı, Topluluk talebini, gerekli şartların sağlandığını ispatlar nitelikteki belge (pay defteri gibi) ile Trendyol’a bildirir. Satıcı, Topluluk talebinin kabul edilmesi sonrasında Topluluk şartlarının geçerliliği kaybetmesi halinde, bu durumu derhal ve fakat en geç aynı gün içinde Trendyol’a bildirmekle yükümlüdür. Trendyol’un, topluluk’un tespiti/ denetimi için herhangi bir zamanda bilgi/belge talep hakkı saklıdır. Satıcının bu kapsamdaki belgeleri sunmaması, bildirimleri yapmaması ve/veya herhangi bir şekilde Topluluk şartlarının kaybedildiğinin tespit edilmesi halinde Satıcı Topluluk kapsamında sahip olduğu hakları kaybeder.

Trendyol’da Ticari Seviyeniz ve Özelleşmiş Grubunuza göre sunulan ayrıcalıkların listesine buradan ulaşabilirsiniz. Stratejik markaların listesine ise buraya tıklayabilirsiniz.

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares