PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Amazon, kasiyersiz marketlerini kapatıyor.
Neredeyse on yıl önce Amazon tarafından hayatımıza giren kasiyersiz marketlerin sonu geliyor. Teknoloji devi, "Just Walk Out" teknolojisine sahip kasiyersiz marketlerini aşamalı olarak kaldırma kararı aldı. Bu kararın arkasında ise insanların mağazadan hangi ürünlerle çıktıklarını takip etmek için kullanılan kamera ve sensörlere dayanan sistemde zorluklar yaşandığı belirtiliyor.
Aktarılanlara göre Amazon, Just Walk Out sisteminin uygulandığı çoğu mağazalardan kademeli bir şekilde kaldırmaya başlayacak. Sürecin bu yıl içinde tamamlanması beklenirken bu teknolojinin firmanın Amazon Fresh mağazalarının yarısından fazlasında olduğu biliniyor. Bununla birlikte Amazon, Fresh mağazalarını büyütmeyi ve akıllı sistemlerle donatmaya devam etmeyi sürdürecek.
Bu akıllı sistemlerden en dikkat çekeni Dash Cart'lar olacak. Bunlar en temelinde akıllı alışveriş arabaları diyebiliriz. Bu araçlar bir tarayıcı ve ekran bulunuyor ve alışveriş esnasında anlık olarak ödeme yapmanızı mümkün kılıyor. Amazon’a göre Dash Cart'lar Just Walk Out'a göre daha güvenilir bir çözüm sunuyor.
Kaynak: Donanım Haber
Amazon, bulut biriminden yüzlerce kişiyi işten çıkarıyor.
Amazon, uzun bir süredir devam eden kitlesel işten çıkarmaların ardından hala personel azaltma politikasını sürdürüyor. 2022 yılının sonlarına doğru başlayan ve 2023 boyunca devam eden bu süreçte, Amazon, şirket tarihinde görülen en büyük işten çıkarmaları gerçekleştirdi. Bu dönemde neredeyse her bölümde, toplamda 27 binden fazla çalışan işinden olmuştu.
Amazon, yeni bir işten çıkarma dalgasıyla yeniden gündeme geldi. Şirket, fiziksel mağazalar teknoloji ve satış ve pazarlama birimlerinde yüzlerce çalışanın işine son veriyor. Amazon, "Ana stratejik alanlara odaklanmak için bazı bölümleri sadeleştirmemiz gerektiğini belirledik" diyerek işten çıkarmaların nedenini açıklıyor.
Ayrıca şirketin bu kararları dikkatlice aldığını ve çalışanların yeni rollerine geçişlerinde destek olacağını belirtiyor. Şirketin ABD'deki çalışanları en az 60 gün boyunca maaş ve yan haklarını almaya devam edecek ve kıdem tazminatı paketinden yararlanabilecekler.
Kaynak: Webrazzi
Hepsiburada Ramazan ayına özel alışveriş trendlerini açıkladı.
Hepsiburada, Ramazan ayına özel alışveriş trendlerini açıkladı. Buna göre temel tüketim ve gıda ürünlerine olan talep bu dönemde zirveye ulaştı. İftar sonrası saatler özellikle 20:00-22:00 arası, alışverişin en yoğun olduğu zaman dilimi olarak kayıtlara geçti. Sahur vakitlerinde ise site trafiği Ramazan öncesine göre üç kat artış gösterdi.
Ramazan ayının vazgeçilmezleri hurma, kahve, yağ ve helva tüketiminde artış yaşanırken, iftarın olmazsa olmazlarından hurmada satışlar %220, lokumda ise %273 artış gösterdi. Bal ve Ramazan paketlerinde sırasıyla %85 ve %387’lik artışlar dikkat çekerken, reçellerde %155, glutensiz ürünlerde ise %42’lik bir artış yaşandı. Ramazan ayında ayrıca temel tüketim kategorisinde ıslak temizleme mendilleri, kağıt ürünleri ve bulaşık deterjanları da yükseliş trendi gösterdi.
Küçük ev aletleri ve züccaciye kategorilerinde de Ramazan’ın etkisi gözlenirken, şarjlı süpürgelerde %120, kahve makinelerinde %201, süpürgelerde %168 ve blender satışlarında %176 artış yaşandı. Sofra ve mutfak gereçlerinde ise düdüklü tencereler ve yemek takımlarında önemli satış artışları dikkat çekti.
Giyim kategorisinde pijama satışları başı çekerken, pantolon, gömlek, elbise ve mont gibi ürünlerde de artış yaşandı. Bahar mevsimi ile birlikte havaların ısınması ve yaz mevsiminin de yaklaşması ile birlikte şort ve etek satışlarında gözle görülür bir yükseliş tespit edilirken, kozmetikte ise yüz bakım ürünleri, parfümler ve vücut bakım ürünleri en çok tercih edilenler arasında oldu.
Kaynak: DHA
Trendyol, Orta Doğu'da en çok satış yaptığı şehirleri açıkladı.
Trendyol, uzun süredir yerli üreticilerin e-ihracat yoluyla uluslararası pazarlara erişimine olanak sağlıyor. Türk üreticilerin ürünleri Trendyol üzerinden ve Orta Doğu başta olmak üzere çok sayıda pazara ulaşıyor. E-ticaret devi, 2024 yılının ilk üç ayına dair verileri paylaştı. Türk ürünleri en çok Azerbaycan ve Körfez Bölgesi ülkelerinden talep gördü. Şehirler bazında en çok satış yapılan bölgelere baktığımızda ise ilk beş sırada Riyad, Cidde, Bakü, Dubai ve Abu Dabi'yi görüyoruz. E-ihracat yoluyla satılan toplam ürün sayısı ise 16 milyonu buldu. Trendyol, "Made in Türkiye" etiketli ürünlerin ilk çeyrekte ihracat şampiyonu olduğunu belirtti.
Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 50 bin Trendyol satıcısı toplamda 16 milyon ürün satışı gerçekleştirdi. En çok ilgi çeken ürünler ise tişört, gömlek, mutfak takımı, tava ve tencere oldu. En çok ihracat yapılan iller arasında ise İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Bursa, Adana, Gaziantep, Denizli ve Mersin yer aldı. Yerel üretiminde tekstil ve mutfak eşyaları üretimi yer alan şehirlerin bu listede öne çıkması şaşırtıcı değil.
Trendyol üzerinden satış yapan ihracatçılar, geçen yıl Türk ekonomisine 650 milyon dolarlık katkı sağlamıştı. 2023 yılının mayıs ayından bu yana, 90 binden fazla satıcısını da ihracatçı hâline getirmeyi başardı.
Kaynak: webtekno