Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (14-21 Ağustos)

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (14-21 Ağustos)

Haftalık E-ticaret Bülteni

5

dk okuma süresi

21 Ağustos 2023

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Amazon, ürün incelemelerini özetleyen üretken bir AI özelliği sunuyor.

Teknoloji şirketleri arasında üretken yapay zeka yarışı kızışırken, Amazon da daha fazla yapay zeka entegre etmenin yollarını arıyor. Amazon, müşteriler için ürün incelemelerini özetleyen yeni bir üretken yapay zeka özelliğini kullanıma sunuyor.

Şirketin bu yılın başlarında test etmeye başladığı özellik, alışveriş yapanların bireysel incelemeleri okumaya zaman harcamadan önce diğer müşterilerin bir ürün hakkında ne söylediğini bir bakışta anlamasına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Yapay zeka, ortak temaları seçerek ürün detay sayfasında kısa bir paragrafta özetleyecek.

Kaynak: Tech Xplore



Hepsiburada'nın yeni CFO'su Mehmet Seçkin Köseoğlu oldu.

Hepsiburada, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla Finans Grup Başkanlığı (CFO) pozisyonuna, hali hazırda şirket bünyesinde Stratejik Finans Bölüm Başkanı olarak görev yapan Mehmet Seçkin Köseoğlu’nun atandığını duyurdu. Köseoğlu, CFO’luk görevini 2014 yılından bu yana bu görevi yürüten Korhan Öz’den devralacak. Öz ise Hepsiburada iştiraklerindeki yönetim kurulu üyeliği görevlerine devam edecek.

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, atamayla ilgili yaptığı açıklamada “Korhan Öz, uzun yıllara dayanan tecrübesi ile Hepsiburada’nın büyüme stratejilerinin şekillendirilmesinde ve kârlılığa giden yolun planlanıp uygulanmasında büyük katkı sağladı. Hepsiburada’nın dünya teknoloji borsası Nasdaq’da halka arz sürecini, bunun ardından gelen uyum yükümlülüklerimizi ve finansal süreçlerimizi Korhan’ın liderliği sayesinde başarıyla hayata geçirdik. Hepsiburada’ya uzun yıllar süren katkıları için kendisine teşekkür ediyorum. Seçkin, kârlı büyüme ve operasyonel verimliliği artırma konusundaki deneyimi, veri analizine dayalı doğru stratejiler oluşturma konusundaki bilgi birikimi ile Hepsiburada’nın sürdürülebilir kârlı büyüme yolculuğuna katkı sağlayacak. Hepsiburada’nın finans ekiplerine liderliği ve bu konulardaki tecrübesinin şirketimize büyük güç katacağına inancım tam.” dedi.

Seçkin Köseoğlu, yeni göreviyle ilgili yaptığı açıklamada “Bir süredir görev yaptığım, Türkiye’yi Nasdaq’da temsil eden ilk ve tek Türk şirketi olan Hepsiburada’da CFO rolünü üstleneceğim için mutluyum. Ekip arkadaşlarımızla birlikte şirketimizin sürdürülebilir kârlı büyüme yolculuğuna katkı sağlamak üzere çalışacağım için heyecan duyuyorum.” dedi. 

Köseoğlu, lisans derecesini 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Makine Mühendisliğinden aldı. 1997 yılında ise Koç Üniversitesi MBA programından mezun oldu. Kariyerine P&G’de başlayan Köseoğlu, Danone, Eczacıbaşı, AMGEN Türkiye ve AMGEN MEA gibi ilaç ve hızlı tüketim malları sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin finans departmanlarında CFO’luk görevinde bulundu.

Kaynak: Fortune Türkiye


E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli e-ticarette en çok satış yapan sektörleri paylaştı.

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi, Ticimax Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli e-ticaret sektörünün 2023 ilk yarı büyüme rakamlarını açıkladı.

Çiğdemli,Ticimax E-ticaret Sistemleri’nin altyapısını sağladığı 15 binden fazla e-ticaret sitesinden aldığımız verilere göre; 2023 ilk 6 ayında en çok sipariş veren iller sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli. Alanına göre en çok satış yapan sektörler sırasıyla; tekstil ve giyim, ayakkabı, gıda, kozmetik, kitap, bebek çocuk ürünleri, tesettür giyim. Ödeme türüne göre en çok kredi kartıyla alıveriş yapılıyor. Kredi kartını kapıda ödeme (nakit), kapıda ödeme (kredi kartı) ve havale takip ediyor.” dedi.

''Sipariş sayısı 2 milyon 378 bin 18 adede yükseldi.''

15 bin e-ticaret sitesinden alınan verilere göre, e-ticaret sipariş adetlerinde yıllara göre ilerleme şöyle;  2020 ilk yarıda 1 milyon 682 bin 462 adet olan sipariş sayısı, 2021’de 2 milyon 96 bin 665, 2022’de 1 milyon 987 bin 436, 2023 ilk yarıda ise 2 milyon 378 bin 18 adede yükseldi. 2022 ilk yarıda en çok ciro yapan 3 sektör sırasıyla; ayakkabı, tekstil-giyim ve gıda oldu. 2023 ilk yarıda ise en çok ciro yapan 3 sektör sırasıyla şöyle; ayakkabı, tekstil- giyim ve otomotiv yedek parça. Ortalama sepet tutarlarına gelince, 2020 ilk yarıda bu rakam 250 TL iken, 2021’de 307 TL, 2022’de 534 TL, 2023 ilk yarıda ise bin 475 TL’ye yükseldi. Ortalama sepet tutarı en fazla olan sektörler, 2022 ilk yarıda beyaz eşya ve ev aletleri (2 bin 350 TL), ev, mobilya ve bahçe ürünleri (2 bin 73 TL), oyun ve oyuncak (bin 205 TL), deniz ürünleri (bin 499 TL), petshop ürünleri (975 TL) olarak gerçekleşti. 2023 ilk yarıda ise ortalama sepet tutarı en fazla olan sektörler, beyaz eşya ve ev aletleri (3 bin 172 TL), bilgisayar (3 bin 457 TL), deniz ürünleri (3 bin 371 TL), aydınlatma ve iklimlendirme sistemleri (2 bin 131 TL), hırdavat ürünleri (2 bin 36 TL) oldu. En çok sipariş verilen gün ise son 3 yıldır salı günü. Yıllara göre web trafiği rakamları ise şöyle; 2020 yılı ilk yarıda web trafiği 1,5 milyar iken, 2021 yılında 3,6 milyara, 2022’de 5,2 milyara, 2023 ilk yarıda ise 5,5 milyara yükselmiş.

''İkinci yarı en az yüzde 50 büyüme olur.''

2023 ikinci yarıda da büyüme grafiğinin yukarı yönlü bir seyir izleyeceğini öngördüğüne vurgu yapan Çiğdemli, “2023 ikinci yarısında, okul alışverişi, Black Friday, Cyber Monday ve yılbaşı alışverişleri gibi özel kampanya ve alışveriş festivallerinin olduğunu göz önünde bulundurursak, hem sipariş adetleri hem de cirolar bazında ilk yarıya göre en az yüzde 50 oranında bir büyüme olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Kaynak: RHA Ajans


SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


X (Twitter), profildeki gönderileri beğeni sayısına göre sıralamaya başladı.

Twitter, yeni adıyla X, profildeki gönderileri beğeni sayısına göre sıralamaya başladı. Platformda kullanıcıların geçmişindeki tüm tweetlerin beğeni sayısına göre sıralandığı görülmekte. Daha fazla görüntülenen ancak daha düşük beğeni sayısına sahip olan gönderiler profil akışında daha aşağıda gösteriliyor. Değişiklik kapsamında platforma yeniden giriş yapan kullanıcıların, tweetlerini kronolojik sıralama ile görmesi pek de mümkün değil. Bu yeni düzende güncel gönderiler, aşağıda kalırken, geçtiğimiz yıllarda paylaştığınız bir gönderi en başa taşınabiliyor. Bu da gündeme dair içerik paylaşımı yapan bağımsız haberciler ve yayın kuruluşları için elverişsiz bir profil yaratıyor. 

Kaynak: Webrazzi


E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER

Diğer Blog İçeriklerini Keşfet
Diğer Blog İçeriklerini Keşfet
Diğer Blog İçeriklerini Keşfet
Diğer Blog İçeriklerini Keşfet

Benzer yazılar