E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Yemeksepeti de Premium Abonelik hizmetine başlıyor!
Yemeksepeti, Jet Ski ve Drone ile teslimat gündemlerinden sonra, son zamanlarda platformların farklılaşma ve kitlelerini segmente etme adına uygulamaya geçirdikleri Premium Abonelik modeline de başlıyor. Ücretli üyeliğe sahip Yemeksepeti+ kullanıcıları bu yeni hizmet ile birlikte her siparişinde özel indirimler, ücretsiz teslimat, iş ortağı olan markalardan özel fiyatlar gibi bazı avantajlara sahip olacak.
Teknolojik ürünlere iade kısıtlaması geliyor!
Resmi Gazete’de Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte tüketicilere tanınan haklarda bazı değişiklikler yapıldı. Tüketiciler artık akıllı saat, telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler iade edilemeyecek. İstisnai olarak, eğer satın alınan ürün ayıplı çıkarsa iade edilebileceği belirtiliyor. Fakat bu durumda da satın alan kişinin iade sürecindeki kargo ücretini karşılaması gerekecek. Ayrıca iade ve değişim sürecinde tüketicinin ürünü kargoya verme süresi 14 güne çıkartıldı.
Bunun yanı sıra, kredi kartı ile taksitli alınan ürünlerin iadesinde her ay ilgili taksit tutarı bakiyeden eksilip tekrar yatırılırken yeni düzenleme ile birlikte tüm meblağ banka tarafından tek seferde yatırılacak.
Düzenlemede yer alan bankalara ilişkin bölümün 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtiliyor. Fakat tüketicilerin cayma hakkı, yani ürünü iade etmesine dair bölüm 1 Ekim 2022’den itibaren yürürlükte olacak.
E-ihracat destek paketi açıklandı.
Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek olan E-İhracat Destekleri Hakkında Cumhuriyet Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. E-ihracat desteklerinden şirketler, e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri, pazaryerleri ve aracı hizmet sağlayıcı şirketler faydalanabilecek.
Destek paketi detayları şu şekilde:
Pazara Giriş Rapor Desteği: Sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderlerin %50 oranında yıllık 1,5 milyon TL'ye kadar
Sipariş Karşılama Hizmeti ve Depo Kira Desteği: Şirketlerin kademelerine göre yıllık 7,5 milyon TL - 25 milyon TL arasında destek
Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği: Şirketlerin kademelerine göre yıllık 7,5 milyon TL - 25 milyon TL arasında destek
Yurt Dışı Pazaryeri Entegrasyon Desteği: En fazla 6 pazaryeri entegrasyonu için pazaryeri başına 3 yıl 200 bin TL'ye kadar
E-ihracat Tanıtım Desteği: Giderlerin %50 oranında 4 milyon ile 30 milyon TL arasında 3 yıl destek
Çevrimiçi Mağaza ve Hedef Ülke E-ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği: Her ülke için 3 yıl 3 milyon TL'ye kadar
Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği: 3 yıl boyunca giderlerin %50 oranında
SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Z Kuşağının Yeni Arama Motoru TikTok olabilir.
Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar sadece Google tarafından yapılan SEO çalışmaları, bugün Amazon, Etsy, Tiktok gibi sosyal medya ve e-ticaret platformlarında da uygulanabiliyor. Dijitalleşmenin yükselişiyle birlikte özellikle alışveriş, eğlence, bilgi gibi aramalar da bu eksene taşınmaya başladı. 2022 yılının ilk çeyreğinde, TikTok'un tüm kategorilerde dünya çapında en çok indirilen uygulama olduğunu daha önceki bültenlerde sizlerle paylaşmıştık. Bu durumun yanı sıra sürekli eklenen özelliklerinin arasında, Google'yi tehdit eden "Anahtar Kelimeler"i de duyurmuştuk. Hızla büyüyen kitlesiyle özellikle Z Kuşağı için arama motoru olma yolunda ilerliyor gibi duruyor. Şuan için arama motoru olarak kullanılmasa da, zaman içerisinde değişen kullanıcı alışkanlıklarıyla birlikte durumlar farklılaşabilir.
TikTok, arama sonuçları sayfasına reklam vermeye başladı bile. Şimdilerde ise içeriğin yorumlar bölümünü görüntülerken önerilen arama terimlerini gösteriyor.
TikTok’un arama motoru olarak kullanımının artmasının başlıca sebepleri ise şu şekilde özetlenebilir:
● Kullanıcıların teknoloji kaynaklı azalan dikkat süreleri
● Tatmin etmeyen Google arama sonuçları
● Arama sonuçlarının görsellerle desteklenmesi ile gerçekleşen kolay öğrenme