PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Trendyol, Türkiye'de ürün videolarını başlatan ilk pazaryeri oldu.
Global pazaryerlerinin bazılarında uzun zamandır aktif olarak kullanılan ürün videosu ekleme özelliği Trendyol'a da geldi. Yeni özellik ile mağaza sahipleri, ürünlerinin tanıtım videolarını yükleyerek müşterilerin daha fazla dikkatini çekebilir ve müşterilerin ürünleri hakkında daha detaylı bilgi edinmelerini sağlayabilirler. Panelde bulunan Video Merkezi alanına buradan ulaşarak ürünlere video yüklemeye dair tüm detayları inceleyebilirsiniz. Özellik şimdilik yalnızca mobilde kullanılabiliyor.
Trendyol, ürün videosu yüklerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şu maddelerle açıklıyor:
Videonuz Trendyol mobil uygulamasında gözükeceği için dikey ve 1280 x 720 formatında olması daha kaliteli bir gösterim sağlayacaktır.
Ürününe ekleyeceğiniz videonun 8 saniyeden kısa, 1 dakikadan uzun olmamasına özen göstermelisiniz.
Videoda ürününüzü müşteriya tanıtmalısınız, Trendyol platform kurallarına aykırı davranışlardan uzak durmalısınız.
Ürün videonuzu hazırlarken müşterilerden aldığınız soruları da göz önünde bulundurabilirsiniz.
Trendyol'un ardından hangi pazaryerinin ürün yükleme özelliğini getireceği ise merak konusu.
Trendyol ve THY'den keyifli iş birliği!
Ülkemizin bayrak taşıyıcı hava yolu olan Türk Hava Yolları, Trendyol ile güçlerini birleştirdi. Gerçekleşen iş birliği kapsamında THY'nin mil kazandıran yolcu programı Miles&Smiles üyeleri, biriktirdikleri millerle Trendyol'dan alışveriş yapabilecek. Diledikleri zaman Trendyol Hediye Çeki’ne dönüştürebilecek. Kullanıcılar, millerini diledikleri zaman hediye çekine dönüştürerek giyimden, kozmetiğe, mobilyadan elektroniğe, Trendyol Yemek'ten Hızlı Market'e kadar her alanda kullanabilecek.
Millerinizle Trendyol'da nasıl alışveriş yapacağınıza dair tüm detaylara erişmek için tıklayın.
Amazon, Avrupa'daki Prime abonelik fiyatlarını %43'e varan oranlarda artırdı!
Amazon, Avrupa'daki Prime abonelik hizmetinin fiyatlarını artırdığını ve bazı pazarlarda ücretlerin %43'e varan oranlarda arttığını duyurdu. Geçtiğimiz Şubat ayında benzer bir fiyat artışını da Amerika pazarında yaparak Prime aboneliğini yıllık 119 $'dan 139 $'a çıkarıldığını duyurmuştu.
Avrupa'da yapılan son Amazon Prime fiyat artışları, ülkeler arasında büyük farklılıklar gösteriyor. Fransız müşteriler, her yıl ödedikleri mevcut 49€'ya ek olarak %43'lük daha fazla ödeme yapacak. Amazon'un ABD'den sonra en büyük ikinci pazarı olan Almanya'da aboneler şu anda ödedikleri 69 €'ya ek olarak %30 daha fazla ödeyecekken Amazon'un üçüncü en büyük pazarı olan Birleşik Krallık'ta ise 75 £'lik ücrete fazladan %20 eklenecek. Yeni fiyatlar 15 Eylül 2022'de yürürlüğe girecek ve tüm yeni abonelikleri ve yenilemeleri etkileyecek.
Bir önceki bültenimizde, Amazon Prime Türkiye abonelik fiyatlarının hizmete girdiği 2020 yılından beri sabit durduğunu paylaşmıştık. Amazon Türkiye Genel Müdürü Richard Marriott da fiyat artışı gibi bir planlarının olmadığını açıklamıştı. Görünen o ki, şimdilik Amazon Türkiye kullanıcıları, Prime hizmetine 7,90 TL karşılığında sahip olmaya devam edebilecek.
PttAVM.com'daki Türk ürünlerine Orta Doğu ve Amerika'dan yoğun ilgi!
PttAVM.com Genel Müdürü ve aynı zamanda Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcılığı görevini de sürdüren Hakan Çevikoğlu, PttAVM.com olarak en fazla satış yaptıkları bölgelerin Amerika ve Orta Doğu ülkeleri olduğunu söyledi. En rağbet gören ürünler ise Türk tekstili, porselen yemek takımları, doğal kozmetikler, ev tekstili... Alıcılar, Türk kalitesini bildiği için Türk malı etiketli ürünlere talep bulunuyor. Orta Doğu'ya en fazla kahve makinası, Amerika ve Kanada'ya ise en fazla pratik ev mobilyaları satışı gerçekleşiyor.
Son birkaç yılda e-ticarette yaşanan gelişmeleri e-ihracatta da görmek için tedarikçilerle sürekli temas halinde olduklarını ifade ederken, "E-ihracatta her ülke, bizim için önemli ancak özellikle Orta Doğu pazarından ve Çin'den Türk ürünlerine ciddi ilgi var. Bunu değerlendirmeliyiz." dedi. KOBİ'lerin Norveç'ten İspanya'ya, Avustralya'dan Hindistan'a, Çin'den Brezilya'ya 90'ın üzerinde ülkeye Türk ürünlerini ulaştırabildiği bir platform olan turkishsouq.com'da da önemli aşama kat ettiklerini, ekonomiye katma değer sağlayarak Türk ürünlerinin dünyaya açılmasında kanal görevi gördüklerini bildirdi.
E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Shopify, çalışanlarının %10'unu işten çıkarıyor!
Bünyesinde binlerce çalışanı olan global e-ticaret devlerinden Shopify yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkardığını duyurdu. Shopify CEO'su Tobi Lütke'nin yaptığı açıklamada Covid-19 ile birlikte beklenmedik şekilde artış gösteren satışların pandemiden sonra da böyle olacağını düşünerek çok fazla çalışan aldıklarını, pandemi sonrası kazançlarının düştüğünü ve bu gerekçeyle çalışanlarının yaklaşık %10'una karşılık gelen 1000 kişiyi işten çıkardıklarını belirtti.
Zorlu ekonomik koşullar, ikinci el modanın yükselişini besliyor!
Son zamanlarda global çapta yaşanan enflasyon krizleri sürdürülebilir ve organik hammadde bulunurluğunu ve maliyetlerini de iyice artırmaya başladı. Zincirleme bir döngü içerisinde olan fiyat artışları perakende sektöründe yeni çözüm ihtiyaçları doğuruyor. Küresel ısınma krizine kendi sorumluluğunca katkı sağlamaya çalışan tüketiciler, sürdürülebilirlik ve fiyat açısından uygun teklifler aradıkça çıkmaza giriyor ve haliyle karşılaştıkları yeni çözüm olarak ikinci el modaya yönelmeye başlıyorlar.
Hazır giyim sektör liderleri, vitrinlerini sürekli güncellerken satın alınan ürünler de dolaplara sığmaz oluyor. Dolayısıyla ihtiyaç fazlası bu ürünlerin ikinci el olarak satılabilmesi de kolaylaşıyor. Bu demek oluyor ki, küresel bir sorun haline dönüşen ekonomik sıkıntılar, önümüzdeki birkaç yılda ikinci el modanın yükselişine sebep olacak.
E-ticaret, online şirket kuranların ilk tercihi oluyor.
Mükellef’in verilerine göre 2022 yılının ilk 6 ayında Türkiye’de en çok e-ticaret, kurye, yazılım, reklamcılık ve danışmanlık alanlarında şirketler kurulurken; Amerika, İngiltere, Estonya ve Almanya’da kurulan şirketlerin büyük çoğunluğunu e-ticaret şirketleri ile freelancer olarak çalışan tasarımcı ve yazılımcılar oluşturdu. Online şirket kuranların yarısından fazlası 18-25 yaş grubu olurken; bu grubu %32’lik oranla 25-35 yaş arası ve %11’lik oranla 35-45 yaş arası takip etti.
Türkiye’de en çok şirket kurulan iller ise sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Kocaeli, Gaziantep ve Eskişehir oldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de artık e-ticarette!
Özellikle pandemi ile birlikte yaşantıların vazgeçilmez bir parçası haline dönüşen e-ticaret son sürat yayılmaya devam ediyor. Bu süreçte çalışmalarını hızlandıran Ankara Büyükşehir Belediyesi de "Güvenli Alışverişin Adresi" sloganıyla, Ankara Halk Ekmek Fabrikası, Kadın Kooperatifleri ve Yerli Birlikler tarafından üretilen ürünleri www.baskentmarket.com.tr adresi üzerinden tüm Türkiye'ye ulaştırmayı hedefliyor. Glütensiz ürünler de dahil olmak üzere şu an için toplam 64 adet ürün satışa sunuluyor. Ankara Halk Ekmek güvencesi ile satışa çıkarılan ürünlerin detay sayfalarında içindekiler, besin değerleri, alerjen uyarıları vb. bilgiler de tüketici ile paylaşılıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin site altyapısı olarak Türkiye'nin en fazla e-ticaret kullanıcısına sahip altyapısı Ideasoft'u tercih etmesi dikkat çekmekte.
SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
TikTok, pazarlama kampanyalarında etkili ses kullanımına dair rehber yayınlandı.
Geçtiğimiz haftanın bülteninde Tiktok'un 2022'nin ilk çeyreğinde en çok indirilen sosyal medya uygulaması olduğunu paylaşmıştık. Paylaşılan içeriklerde ya da tanıtımlarda ses kullanımın önemini vurgulayan Tiktok, 12 sayfadan oluşan "Sesin Gücü" isimli bir rehber paylaştı. Rehberde, markaların etkileşimlerini artırmak adına uyguladığı ASMR ses kullanımı, kullanıcılar tarafından oluşturulan sesler vb. ses stratejileri de yer alıyor. İçeriğin tamamına ulaşmak için tıklayınız.
"Make Instagram Instagram Again" kampanyasına Instagram'ın başkanı Adam Mosseri'den açıklama geldi.
Instagram'ın yakın zamanda tam ekran fotoğraf ve video özelliğini test etmesi bardağı taşıran son damla oldu. Sürekli değişen algoritmalar ve son güncellemelerle birlikte kullanıcılardan tepkiler gelmeye başladı. Global çapta bir imza kampanya sitesi olan change.org üzerinde başlatılan "Make Instagram Instagram Again" (Instagram'ı Tekrar Instagram Yapın) kampanyasına ünlü isimler de dahil olmak üzere yüz binlerce kullanıcı imza atıyor. Çünkü kullanıcılar Tiktok'a benzeyen bir Instagram istemiyor. Tepkilerin artmasıyla birlikte açıklama yayınlayan Instagram başkası Adam Mosseri, yaşanan 4 farklı durumun bu tepkileri doğurduğunu söyledi.
👋🏼 There’s a lot happening on Instagram right now.
I wanted to address a few things we’re working on to make Instagram a better experience.
Please let me know what you think 👇🏼 pic.twitter.com/x1If5qrCyS— Adam Mosseri (@mosseri) July 26, 2022
Bu tepkilerden
İlki, tam ekran akışını bazı kullanıcıların gerçekten hiç beğenmemesiydi.
İkincisi, fotoğraflara kıyasla video içeriklerinin gösteriminin çok fazla artmasıydı.
Üçüncüsü, kullanıcıların takip etmedikleri kişilerin içeriklerini çok sık görmeye başlamasıydı.
Dördüncüsü ise, bazı kullanıcıların istedikleri erişime ulaşamaması ve erişimlerinin çok fazla düşmesiydi.
Mosseri, Instagram'da yaşanan tüm bu tepkilere cevap verebilmek adına önümüzdeki hafta bazı değişikliklerin yapılacağını açıkladı.
Keke Palmer ile Metaverse dersleri başladı!
Meta, ünlü oyuncu Keke Palmer'ın sunuculuğu ile, metaverse kavramını ve gerçekliğini kullanıcılara anlatmaya başladı. 26 Temmuz'da ilk serisi olan "Are We There Yet?" ile ilk yolculuğuna başlayan Palmer, Metaverse dünyasında çıktığı yolculukta metaverse kavramının herkes için erişilebilir ve kullanılabilir olduğunu gösterecek.
Meet the most inventive metaverse creators and experts without leaving your home. With @KekePalmer behind the wheel, the road trip of a lifetime is about to begin. Coming July 26. pic.twitter.com/ZbgSqG4UUl
— Meta (@Meta) July 21, 2022
İşte ilk seriyi izlemek için tıklayın.
Twitter, "Topluluk"lar içindeki etkileşimi artırmak adına Hashtag özelliği ekliyor.
Farklı temalardan, görüşlerden, tartışma gruplarından vb. oluşan Twitter'ın yakın zamanda kullanıma açtığı Topluluklar alanına yeni bir özellik geliyor: Topluluk içi etiketleri.
Bu yeni özellik ile kullanıcılar dahil oldukları topluluklarda en popüler olan hastagleri görüntüleyebilecek. Bu özelliğin amacı ise topluluklardaki etkileşimi artırmak ve kullanıcıların önlerine hashtaglerle ilgili tweetler sunmaktır.