Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (28 Kasım-5 Aralık)

Haftalık E-ticaret Bülteni

5

dk okuma süresi

5 Aralık 2022

PAZARYERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Hepsiburada, Kasım Kampanyaları'nın Z Raporunu yayınladı.

Hepsiburada, Efsane Kasım’da 30 milyon adet ürün satışıyla rekor kırdı. Gerçekleştirdiği 200 binden fazla kampanyayla hanelerin toplamda 1 milyar TL’ye yakın tasarruf etmesini sağladı ve sipariş sayısını geçen yıla kıyasla 1,7 kat artırdı. Giyim kategorisinde satışlar, aylık ortalamanın üç katına çıktı. Yaklaşık 50 bin adet Air Fryer satıldı. Özellikle 11.11 satışları tarihlerindeki en yüksek günlük sipariş sayısına ve ciro rakamına ulaştı! İşte Kasım sonuçları şu şekilde:

  • En çok alışveriş yapılan zaman aralığı: 20:00 - 23:00 

  • En fazla tercih edilen telefon: iPhone 11

  • En çok satan kategoriler: Temel Tüketim&Gıda, Sağlık ve Güzellik, Züccaciye.

  • En çok satış yapılan iller: İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Gaziantep.

  • Taksitli alışverişlerin ise %50'sinin ödemeleri ertelendi.



Hepsiburada ve FaturaLab iş birliği ile gömülü finansman modelini hayata geçirildi.

Finans dünyasında en önde gelen gelişmelerden biri olarak gösterilen gömülü finansman modeli (embedded finance), KOBİ'lerin alacaklarına şeffaf bir şekilde, finansal kuruluşlardan fiyat teklifleri alarak ve tüm maliyetlerini önceden bilerek erişme imkânı sunuyor. İşletmeler, bu sistem sayesinde ön ödemeye erişebilirken aynı gün nakde ulaşabilmeleri de mümkün olabiliyor.

Geliştirilen yeni iş modeli ile, Hepsiburada ekosisteminde yer alan iş ortakları, Hepsiburada İş Ortağım platformunda siparişlerini ve ödemeleri takip etmenin yanı sıra finansmana doğrudan ve hızlı şekilde erişebiliyorlar. İşletmeler, FaturaLab platformunu kullanarak, Hepsiburada İş Ortağım sistemi içindeki finansal kuruluşlardan erken tahsilat teklifi alarak aynı gün istedikleri finansal kurumdaki hesaplarına faturalarını erken tahsil edebiliyorlar.

FaturaLab CEO’su Emre Aydın, “Ülkemizde ilk defa, yaygın gömülü finansman modelini uygulayarak, krediye ulaşmakta zorluk çeken özellikle küçük ve orta boy işletmelere bir alternatif model sunuyor; hızlı, şeffaf ve anında erken tahsilata ulaşabilmelerini, nakit akışlarını düzenlemelerine katkıda bulunarak fayda sağlamak istiyoruz. Hepsiburada verdiği finansman desteğini, FaturaLab platformunu kendi satıcı paneline dahil ederek, günlük işlem yapan satıcı iş ortaklarına destek sağlıyor.” dedi.

Hepsiburada FaturaLab işbirliğini değerlendiren Hepsiburada CFO’su Korhan Öz, “Türkiye’nin Hepsiburada’sı olarak tüm paydaşlarımız için değer sağlamayı hedefliyoruz. İş ortaklarımızın finansman konusunda da Hepsiburada’nın desteğini hissetmelerini sağlayacak bu işbirliği sayesinde satıcılarımıza iş akışlarını değiştirmeden bir alternatif sunarak değer yaratıyor, finansmana erişimlerini hızlandırıyoruz” dedi.



Trendyol'dan Cüzdan hizmeti ile ilgili resmi açıklama geldi.

Geçtiğimiz günlerde Yeni E-Ticaret Yasası gerekçeleri sebebiyle Trendyol'un Cüzdan hizmetini kapatacağına dair söylentiler yaygınlaşmıştı. Zaten son zamanlarda platformdaki market alışverişleri için sadece kredi kartı ile ödeme kabul edilmeye başlanmıştı. Yaşanan gelişmelere Trendyol'dan bir açıklama geldi:

"Trendyol olarak Trendyol Cüzdan hizmetini durdurduğumuz bilgisi gerçeği yansıtmamaktadır. E-ticaret yasası nedeniyle Trendyol Cüzdan uygulamamızda düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda da Cüzdan ile ilgili bazı özellikler askıya alınmıştır. Trendyol Cüzdan’da bakiyesi olan müşterilerimiz ödemelerini Cüzdan üzerinden yapabiliyor. Aynı şekilde müşterilerimiz Cüzdanlarına daha önceden aldıkları hediye çekleri ile de bakiye yükleyebiliyor.

Müşteriler, sepet tutarı için Cüzdanlarında yetersiz bakiye olması durumunda kalan bakiyeyi kart ile cüzdanlarına yükleme yaparak alışverişlerini tamamlayabiliyor. Mevcut durumda, Cüzdanlarında bakiye bulunmayan kullanıcılar için Cüzdan ödeme seçeneği olarak gözükmüyor."



Amazon, Hindistan'daki operasyonlarının bazılarını kapatma kararı aldı.

Jassy, ​​Amazon'un işinin çeşitli alanlarındaki büyümenin yavaşlaması nedeniyle dünya genelinde giderleri ve istihdamı azaltıyor. Amazon, Hindistan'da son 10 yılda market teslimatından ödemelere kadar her şeye milyarlarca dolar harcadı; fakat burada ABD gibi pazarlarda sahip olduğu türden bir hakimiyeti elde edemedi.

Amazon.com Inc., Hindistan operasyonlarının bazı kısımlarını kapayacak. Şirketin bu hamlesi 1,4 milyar tüketiciye sahip büyüyen pazara rağmen, Amazon CEO’su Andy Jassy'nin maliyet azaltma mücadelesinin geldiği seviyeyi gözler önüne serdi.

Öte yandan Amazon, Hindistan'da tıp ve mühendislik okullarına girmek için yarışan öğrencilere online olarak sınava hazırlık kaynakları sunan Amazon Academy öğrenme platformunun önümüzdeki aylarda kapanacağını duyurdu.

Ülkedeki iş kayıplarının muhtemelen Amazon'un Hindistan'daki 10 binin üzerindeki e-ticaret işgücünün yalnızca bir kısmının olacağı düşünülüyor. Bloomberg'e konuşan konuya yakın kaynaklara göre, işten çıkarmaların birkaç yüz kişiyle sınırlı kalması bekleniyor.


E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Sipay: Süper Cuma’da alışveriş adedi geçen yılı 2’ye katladı.

Finansal teknoloji şirketi Sipay, e-ticaret sektöründe alışveriş çılgınlığının yaşandığı Black Friday verilerini açıkladı. Sipay’in verilerine göre bu yıl indirim döneminde işlem hacmi geçen yıla kıyasla 3,5 kat artarken, işlem adedi ise 2 kata yakın artış gösterdi. Black Friday’de en çok alışveriş yapılan ilk 3 kategori kozmetik, giyim ve elektronik oldu.

Dünya genelinde e-ticaret sitelerinin indirim kampanyalarıyla alışveriş şenliğine dönüşen Black Friday’de bu yıl da internet harcamaları önemli ölçüde arttı. Türkiye’nin inovasyon odaklı finansal teknoloji şirketi Sipay’in verilerine göre söz konusu dönemde internet üzerinden yapılan alışverişin hacmi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 265 artarken, işlem adedi ise yüzde 80’in üzerinde artış gösterdi.

Geçen yıl en çok alışveriş yapılan ilk 3 kategori giyim, gıda ve kozmetik olarak sıralanırken, bu yıl listenin başında kozmetik yer aldı. Kozmetik kategorisini giyim ve elektronik takip etti. Sepet tutarı kategori bazlı değişiklik gösterirken, ortalama tutar 850 TL olarak gerçekleşti. 25 Kasım Cuma günü alışverişin en yoğun olduğu zaman dilimi ise saat 16:00-21:00 arası oldu.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Sipay CEO’su Semih Muşabak, şunları söyledi: “Kasım ayı her yıl markaların sunduğu fırsat ve avantajlar nedeniyle tüketicinin yoğun olarak e-ticaret alışverişine yöneldiği ay olarak konumlanıyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Black Friday dönemi oldukça hareketli geçti. 25 Kasım Cuma günü en fazla alışveriş kozmetik, giyim ve elektronik kategorilerinde gerçekleşirken, sigorta işlemlerine de yoğun ilgi oldu. Önümüzdeki senelerde de değişen tüketici alışkanlıkları ve artan e-ticaret hacmine paralel kasım ayı alışverişlerinde rekorlar kırılmasını bekliyoruz.


SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Twitter alternatiflerine olan talep hızla artmaya devam ediyor.

Elon Musk Twitter'ı satın aldıktan sonra ortaya çıkan dinamik gelişmeler, Twitter'ın hem mobil uygulaması için indirmelerde, harcamalarda ve kullanımda düşüşlere yol açtı. Bu sarsıntılar, Twitter kullanıcılarının alternatif platform arayışına girmelerine de sebep oldu.

Sosyal medya odağında, son dönemin en çalkantılı dönemlerinden biri yaşanıyor. Musk, Twitter'ı satın almasının ardından ilk olarak üst düzey yöneticileri, daha sonra Twitter çalışanlarının büyük bir kısmını işten çıkarmıştı. Kalan çalışanlara ültimatom veren Musk, uzun saatler çalışmak istemeyenlerin işten çıkabileceğini söylemişti. Bunun sonunda da birçok kişi işten ayrılmıştı. Musk'ın bu tutumu karşısında birçok reklam veren sosyal medya platformuna reklam vermeyi bırakma kararı aldı; birçok kullanıcı da alternatif platformlara yönelmeye başladı.


E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂


Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER