PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKAR
Statista verilerine göre 25 ülkenin e-ihracat payları ve lider pazaryerleri hazırlandı.
Ticaret Bakanlığı'nda E-İhracat Başkanı olan Hasan Önal ve ekibi tarafından Statista verilerine göre 2022 yılı baz alınarak hazırlanan 25 ülkenin pazaryerleri, payları ve yine bu ülkelerin küresel e-ticaretten aldıkları payları derledi. İşte 25 ülkenin e-ihracat paylarının ve lider pazaryerlerinin derlendiği grafikler:
Kaynak: Hasan Önal - LinkedIn
Getir, n11’in tamamını satın aldı.
Daha önce n11.com’a ortak olan Getir, şimdi tüm hisseleri satın alarak bu platformun sahibi oldu. Getir’in kurucusu Nazım Salur, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımında artık n11'in tüm hisselerine sahip olduklarını bir açıklama ile tüm kamuoyuna duyurdu.
"Getir olarak geçen yıl üçte bir hissesini alarak ortak olduğumuz n11’in diğer hisselerini de aldık. n11’i kurup büyüten ortaklarımız Doğuş Grubu ve SK Holdings’e bugüne kadar yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Yeni bir n11.com yakında."
Getir, şu an için n11.com’un satın alımının detayları hakkında bilgi vermedi. Getir, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından anlaşmayı resmiyete dökecektir ve detaylı açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacaktır.
Kaynak: Startup Teknoloji
PWC ve Amazon iş birliği ile hazırlanan "Türkiye’deki KOBİ’lerin E-ticaret ve E-ihracat Alışkanlıkları Raporu" yayınlandı.
Amazon ve PwC iş birliğinde hazırlanan rapora göre; artan dijitalleşmeden kaynaklı iş yapış biçimlerindeki değişim ile beraber tüketici alışkanlıklarındaki gelişmeler küresel düzeydeki büyümenin temposunu koruyacağına işaret etmektedir. 2022 yılında Emarketer'ın tahminleri gösteriyor ki, perakende e-ticareti 2022 - 2025 yılları arasında yıllık ortalama %10’luk bir oranla büyümeye devam edecek. E-ticaretteki gelişmelerin küresel e-ihracat pazar segmentine de etki etmesi bekleniyor.
Tahminlere göre, 2021 yılı itibarıyla yaklaşık 719 milyar dolar seviyesinde olan e-ihracat hacmi, 2022 - 2030 yılları arasında %25,8’lik yıllık bileşik büyüme oranı sergileyecek.
2016 - 2021 arasındaki 6 yıllık dönemde perakende e-ticaretten en çok pay alan sektörler incelendiğinde, pazar paylarının düzenli olarak azalmasına rağmen giyim ve ayakkabı sektörü ilk sıradaki, elektronik ürünler ise ikinci sıradaki yerini korumakta.
Ticaret Bakanlığı'nın E-ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre; 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret hacmi 2020 yılında 226 milyar liraya ve 2021 yılında 381,5 milyar liraya ulaştı. 2022 yılında ise Türkiye’de e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre %109 artarak 800 milyar TL oldu.
Bu veriler ışığında Türkiye’de e-ticaretin henüz yeni gelişmekte olduğunu söyleyebiliriz. Bununla beraber, artan internet penetrasyonu ve kaliteli online ürünlerin artan erişilebilirliği, bizlere ülkedeki e-ticaret kanalının giderek yaygınlaşacağını göstermekte.
Amazon ve PwC iş birliğinde yapılan araştırmaya göre ülkemizdeki KOBİ'lerin %25,3'ü hâlihazırda e-ticaret yaparken, %19'u ise önümüzdeki dönemde e-ticarete başlamayı planlıyor. Buna rağmen ankete katılan KOBİ'ler arasında e-ihracat yapanların oranı %4,1 oldu. Bu noktada Türkiye genelinde KOBİ'lerin e-ihracat gerçekleştirme oranlarının henüz düşük olduğunu söyleyebiliriz. Ankete katılan KOBİ'lerin %76,8'i e-ihracatın ne olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını belirtti. KOBİ'lerin yalnızca %23,2'si ise e-ihracat terimlerine aşina olduklarını ifade etti. E-ihracata aşina olan KOBİ'ler ise sektörler ve yurt dışı pazarlarla ilgili bilgi eksikliği ve yetersiz teknik altyapı nedeniyle e-ticaret ve e-ihracat yapmakta hala tereddüt ediyor.
"Türkiye’deki KOBİ’lerin E-Ticaret Görünümü" raporunun tamamına erişmek ve detaylı olarak incelemek için tıklayın.
Kaynak: Webrazzi
SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Instagram, içeriklerin nasıl sıralandığını açıkladı.
Instagram’da içeriklerin nasıl ve neye göre göre sıralandığı kullanıcılarının en çok merak ettiği konulardan biridir. Kimi kullanıcı paylaşımlarının daha geniş bir kitleye ulaşmasını isterken, kimisi de neden sürekli olarak aynı kişilerin gönderilerini görüp diğerlerini göremediğini merak ediyor. Instagram, kullanıcılara yönelik bir blog yazısıyla konuya açıklık getirdi. Platform, ana akış, Hikayeler, Keşfet sayfası ve Reels gibi farklı bölümlerde içeriklerin nasıl sıralandığını ve kullanıcı etkileşiminin bu süreçte nasıl bir rol oynadığını açıkladı.
Instagram, içeriklerin sıralanmasında farklı faktörleri dikkate alan bir algoritma kullanıyor. Bunlar arasında kullanıcının etkileşim geçtiği hesaplar, beğenileri, yorumları, paylaşım kaydetme işlemleri, arama geçmişi ve diğer kullanıcılarla olan etkileşimleri yer alıyor. Algoritma, bu verileri analiz ederek kullanıcının ilgi alanlarını ve tercihlerini belirlemeye çalışıyor.
Örneğin, Hikayelerde içerik sıralaması, kullanıcının belirli bir hesabın paylaşımlarını ne sıklıkla görüntülediği veya bir Hikaye’yi beğenip beğenmediği gibi faktörlere dayanıyor. Instagram, ayrıca kullanıcının bir hesapla olan ilişkisini de göz önünde bulunduruyor. Örneğin, birisi ailenizden biri veya yakın bir arkadaşınızsa bu durum sıralamayı etkileyebiliyor.
Reels önerilerinde de benzer kullanıcı verileri kullanılıyor. Instagram, kullanıcının daha önce beğendiği, kaydettiği veya paylaştığı içeriklerin bir sonraki görüntülenecek içeriği belirlediğini belirtiyor. Özellikle bir videonun tamamını izleme, beğenme veya ses sayfasını tıklama gibi etkileşimler sıralama için önemli. Ayrıca videodaki görsel ve ses öğeleri ile videoyu paylaşan kişinin takipçi sayısı veya etkileşim seviyesi gibi faktörler de Reels sıralamasını belirlemede etkili olabiliyor.
Kaynak: Startup Teknoloji