PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Rus e-ticaret şirketi Ozon, düzenlediği forum ile Türk satıcılarla işbirliğini güçlendiriyor.
Ozon'un sınır ötesi ticaret alt birimi olan Ozon Global, Rus tüketicilerin yurt dışından gelen ürünlere artan ilgisine istinaden ürün yelpazesini genişletmek için geçen yıl Türkiye pazarına girdi. Ağustos 2022'de şirket, yerel girişimcilerle işbirliğini genişletmek için Türkiye'de bir ofis açtı.
3 Ağustos’ta, hızla büyümekte olan Rus pazar yeri Ozon, Hilton İstanbul Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde her yıl düzenlediği COM.E ON Forum’a ev sahipliği yaparak gelecek yıl için Türkiye’de iş geliştirme planlarını açıkladı. Foruma 400’den fazla Türk perakende markası, girişimci ve tekstilci katıldı.
Giyim ve ayakkabıdan elektroniğe Türk ürünleri Rusya'da yüksek talep görüyor, bu da siparişlerde 41 kat artış ve pazaryerinde (yıllık bazda) 9 kat artışla 800.000 ürün kaleminin olmasına yol açtı. Şu anda Ozon'da 800'den fazla aktif Türk satıcısı, Ozon'un 60 milyonluk alışveriş kitlesi arasında görülmemiş bir popülerliğe sahip giysi, ev eşyası, mutfak gereçleri de satıyor.
Ozon Global CEO'su Stepan Gusamov, “Rus online kullanıcı kitlesinin %60'ından fazlası Ozon'dan alışveriş yapıyor ve ülkelerimiz arasında bağlantı kuran bir köprü görevi görmekten ve Türk satıcıları çabalarında desteklemekten çok mutluyuz” dedi.
Ozon Global'in çeşitli ürün gruplarında ve lojistik alanlardaki üst yönetimi, forumda şirketin bölgede elde ettiği başarıları sundu ve satışları kolaylaştıracak yeni özellikleri ele aldı. Ozon'un 1,5 milyon metrekareyi aşan lojistik ağı, 140 milyonu aşan Rusya nüfusunun %70'inin Ozon'un teslim alma noktasına 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceği şekilde kurgulandı.
Kaynak: Chip
Amazon'un ikinci çeyrek kazancı beklentileri aştı.
Amazon, analistlerin tahminlerini geride bırakan ikinci çeyrek kazançlarını bildirdi ve gelir artışının hızlanmasına işaret eden bir yol haritası yayınladı. Hisse, genişletilmiş ticarette %10’dan fazla arttı. Wall Street, rapordaki diğer önemli rakamları şöyle açıkladı:
Amazon Web servisleri: 21,8 – 22,1 milyar dolar
Reklam gelirleri: 10,4 – 10,7 milyar dolar
Bu, Amazon’un 2020’nin dördüncü çeyreğine ilişkin raporundan bu yana elde ettiği en büyük kazanç oldu. Kazanç, CEO Andy Jassy’nin devam eden maliyet düşürme çabalarının meyvelerini vermeye başladığını gösteriyor.
Jassy yaptığı açıklamada, “Müşteriler maliyet optimizasyonundan yeni iş yükü dağıtımına geçmeye başladıkça Amazon Web servislerindeki büyümemiz istikrar kazandı” dedi.
Büyük sermayeli teknoloji şirketlerinin çoğu için büyüme standartların altında kalırken, zorlu bir 2022’nin ardından sonuçlar toparlanmaya başlıyor ve maliyet düşürücü önlemler karlılığı destekliyor. Amazon da diğer teknoloji şirketleri gibi yapay zekaya odaklanıyor. Amazon, kazanç açıklamasında Amazon web servislerinin Yapay zeka kategorisinin çok sayıda müşteri tarafından kullanıldığını söyledi bunlara örnek olarak Philips ve HSBC verildi.
Kaynak: HWP - Teknoloji Satın Alma Rehberi
Amazon, yapay zeka çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Üretken yapay zeka söz konusu olduğunda ChatGPT'nin liderliği sürerken Google, Microsoft ve Baidu yavaş yavaş açığı kapatıyor. Öyle ki dünyanın en büyük alışveriş platformu Amazon da bu alandaki yatırımlarına hız vermiş durumda. Bu bağlamda görevi Jeff Bezos’tan devralan Amazon CEO’su Andy Jassy, üretken yapay zeka özelinde önemli açıklamalarda bulundu.
Amazon CEO'su Andy Jassy, son çeyrek kazanç açıklamaları kapsamında ''Amazon’un her bir işletmesi / bölümü şu anda birden fazla üretken yapay zeka girişimine sahip'' dedi.
Bu girişimlerin neler olduğu henüz bilinmiyor. Ancak 20 Eylül tarihli bir etkinlikte yeni cihazlar ve Alexa için yapay zeka tabanlı iyileştirmelerin duyurulacağı yönünde birçok sızıntı mevcut. Zira daha önce Amazon'un Alexa'yı güçlendirmek için geliştirilmiş bir LLM (büyük dil modeli) üzerinde çalıştığı söyleniyordu. Ayrıca bu yılın başlarında Amazon Search'ün "etkileşimli konuşma deneyimi" alanında yeni bir iş bölümü oluşturuldu. Ancak tüm bunları öğrenmek için bir süre daha beklememiz gerekiyor.
Kaynak: Donanım Haber
E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Ticaret Bakanlığı, destek paketleriyle ihracatta dönüşümü hızlandıracak: E-ihracatın payı 10 kat artacak.
Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın genel ihracat içerisindeki %1.5 oranındaki payının %10'a çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, e-ihracat destek paketleri ile ihracatçıların dönüşüme en hızlı şekilde adapte olmalarını sağlamak ve sektöre yön vermek için çalışmaların hazırlandığı bildirildi. Destek paketleri ile e-ihracatın genel ihracat içerisindeki %1.5 oranındaki payının %10'a çıkarılması ve sınır ötesi e-ticaret pazarında Türk ihracatçıların etkin ve aktif rol alması hedeflendiği kaydedildi.
E-ihracat kapsamında sağlanan desteklere ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “E-ihracat yapan yararlanıcı firmalarımızın; yurt dışı dijital pazaryerleri üzerinden gerçekleştirdiği tanıtımları (dijital pazaryeri tanıtım desteği), sipariş karşılama hizmetlerine ilişkin giderleri (sipariş karşılama hizmeti desteği), hızlı teslimatını sağlamak ve iade süreçlerini yönetmek üzere kiraladıkları yurt dışındaki depolarına ilişkin kira giderleri (depo kira desteği), hedef ülkelerin yurt dışı pazaryerlerinde çevrim içi mağaza açılmasına, bu mağazaların yıllık ödemeleri ve ülkelerin e-ticaret paydaşlarından alacakları hizmetlere ilişkin giderleri (çevrim içi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmet desteği) desteklenmektedir.”
“Aynı zamanda, yurt dışı pazaryerleri üzerinden gerçekleştirilen hedef ülkelerdeki pazaryeri komisyon giderleri (pazaryeri komisyon gideri desteği), e-ihracata yönelik pazarlama ve tanıtım faaliyetleri (e-ihracat tanıtım desteği), yurt dışında e-ticarete ilişkin pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın aldıkları sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderleri (pazara giriş rapor desteği), yurt dışı pazaryerleri ve yurt dışı pazaryerlerine ilişkin yurt içinde yapacakları entegrasyon hizmetlerine ait giderleri, (yurt dışı pazaryeri entegrasyonu desteği) gibi çok kapsamlı ihtiyaçları desteklenmektedir.”
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye E-İhracat Platformu’nun da kurulacağı kaydedilerek, “Bakanlık olarak hazırladığımız e-ihracat Destek paketi ile tüm e-ihracat ekosistemini kapsayacak şekilde, firmalarımızın, KOBİ’lerimizin, pazaryerlerinin ve perakende e-ticaret sitelerinin, e-ihracata hazırlanmasına, yurt dışı pazarlarda ve pazaryerlerinde Türk ürünlerinin ve markalarının çevrim içi sergilenmesine, tanıtılmasına, yurt dışı siparişlere ilişkin hızlı teslimatın sağlanmasına yönelik giderlerinin desteklenmesine, şirketlerin e-ihracat gerçekleştirmelerine imkan sağlayacak e-ihracat konsorsiyumları ile Türkiye E-İhracat Platformu’nun kurulmasına yönelik faaliyetlere ilişkin giderlerin desteklenmesine imkân sağlanmaktadır. Dünya ticaretinde etkin ve aktif bir rol almak, sınırları aşan ticari hayatta ihracatçılarımız ve üreticilerimizin pazar paylarını korumasının yanında daha efektif bir şekilde sınırlarını genişletmesi için gerekli tüm imkanlarımız kullanılmaktadır” denildi.
Kaynak: CNN TÜRK
SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Meta, AB'de reklam hedeflemesini kullanıcıların seçimine bırakmayı teklif etti.
Meta, kişiselleştirilmiş ve hedeflenmiş reklamlarından bazılarını Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar için önceden tercih edilen bir seçenek haline getirmeyi teklif ediyor. Eğer Avrupa Birliği Meta'nın teklifini kabul ederse, şirket, kullanıcıların sosyal medya platformunda yaptıklarına dayalı reklam hedeflemesine izin verip vermemeyi seçmelerine olanak tanımak için 3 aydan fazla süreye ihtiyaç duyacak.
Şirketin bu teklifi, Meta'nın Avrupa Birliği ile reklamlar için kişisel verilerin kullanımına dair süregelen çekişmesini sonlandırmayı amaçlıyor. Günümüzde Avrupa Birliği ülkelerindeki Meta kullanıcıları, bu tarz bir hedeflemeyi devre dışı bırakma seçeneğine sahip. Hedeflemeleri devre dışı bırakanlar, kullanıcının genel konumu ya da yaş aralığı gibi daha geniş demografik veriler kullanılarak hedeflenmeye devam ediyor. Meta'nın yeni teklifi, yine genel hedeflemeyi içeriyor olabilir.
İlk çeyrekten önce, şirketin gelirleri ekonomideki durgunluk ve Apple'ın reklam hedefleme yeteneklerini sınırlayan iOS gizlilik değişikliği nedeniyle 3 dönem üst üste düşüş göstermişti. Meta bu yıl gelir ve kullanıcı büyümesi konusunda beklentileri aşmayı başardı.
Kaynak: Webrazzi