Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (4-8 Temmuz)

Haftalık E-ticaret Bülteni

5

dk okuma süresi

8 Temmuz 2022

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Trendyol’un gayrimenkul ilan platformu olan Trendyol Emlak açıldı.

E-ticaret sektörünün lokomotif pazaryeri olan Trendyol, gayrimenkul alanına da giriş yaparak Trendyol Emlak platformunu kullanıma açtı. 

Başvuru yapmak isteyenler Trendyol Emlak paneli üzerinden başvuru formunu doldurarak üyelik sürecini başlatabilecekler. Platformda yalnızca emlak şirketleri gayrimenkul satışı gerçekleştirebilecek; dolayısıyla başvuruyu tamamlamak için resmi şirket evraklarını paylaşmaları gerekecektir.

Toplam 3 paket bulunmakta olup üyelik aşamalarını tamamladıktan sonra Profesyonel Paket lansmana özel ücretsiz olarak seçili gelmektedir. Paket içerikleri ve lansman sonrası fiyatlandırmaları aşağıdaki gibidir: 

Amazon Türkiye’nin alışveriş günleri (Prime Day) 18-25 Temmuz aralığında gerçekleşecek.

Kullanıcılar Amazon Prime modeline, hizmete girdiği Eylül 2020 tarihinden beri değişmeyen fiyatıyla, aylık 7.90 TL karşılığında sahip olabiliyor. Amazon Prime hizmetinde alt limit olmaksızın tüm siparişlerde ücretsiz kargo, aynı gün ve ertesi gün teslimat, Prime Video, Prime Gaming gibi avantajlar öne çıkmakta. Üstelik 30 gün ücretsiz deneme imkanı da var.

Amazon, Türkiye’deki kullanıcılarına özel avantajların sunulacağı indirimli alışveriş günlerini 18-25 Temmuz olarak duyurdu. Prime Day olarak nitelendirilen Amazon alışveriş günleri, globalde 2 gün ile sınırlıyken, ülkemizde 7 gün boyunca devam edecek.


Amazon, Prime ayrıcalıklarını genişletmeye devam ediyor.

Amerika’da online yemek siparişi ve teslimatı alanlarında hizmet sağlayan Grubhub’ın sahibi Just Eat Takeaway (Hollanda merkezli bir Avrupa gıda devi), geçtiğimiz günlerde Amazon tarafından yatırım aldı. Gerçekleşen anlaşmaya göre Grubhub’un %2’sini satın alan Amazon, Amerika’daki Prime kullanıcılarına özel bir yıllık ücretsiz yemek dağıtım hizmeti vereceğini duyurdu.

Amazon, daha önce Avrupa’da dağıtım hizmeti sağlayan Deliveroo firmasına da yatırım yaparak İngiltere ve İrlanda’daki Prime üyelerine de bir yıl boyunca yemek teslimat hizmeti sağlamıştı. Amazon Türkiye için de benzer bir iş birliğinin gündeme gelip gelmeyeceği şimdilik bir merak konusu.


Hepsiburada, Premium üyelik modelini açıkladı.

Hepsiburada, kullanıcıların aylık 9.90 TL’ye sahip olabileceği yeni üyelik modelini aktifleştirdi. Herhangi bir taahhüt olmaksızın isteyen herkes Hepsiburada Premium’a aylık 9.90 TL ücret ödeyerek katılabilecek. Modeli satın alan kullanıcılar 25 TL ve üzeri alışverişlerinde ücretsiz kargo, ücretsiz montaj hizmeti, %3 Hepsipapel kazanımı, çağrı merkezinde öncelik, hediye BluTV üyeliği gibi pek çok avantajdan faydalanabilecek. 


Hepsiburada, Influencer Masterclass ile kendi marka elçilerini oluşturuyor.

Hepsiburada, yaratıcı yeni medya ajansı Hypers New Media ile gerçekleştirdiği iş birliği doğrultusunda kendi marka elçilerini oluşturmuş olacak. Her biri Nano-Influencer olacak 100 katılımcı, Hypers New Media’nın eğitim platformu olan Hypers Academy’de “Hepsiburada Influencer Masterclass” eğitimlerini ücretsiz bir şekilde tamamlayacak. Online gerçekleşecek olan derslerde; kaliteli sosyal medya içerik üretimi, içerikleri satışa dönüştürme stratejileri vb. temalara odaklanılacak ve katılımcılar influencer içerik pazarlama stratejilerini daha başarılı yönetebileceklerdir.

Influencer Masterclass eğitimi almaya hak kazanacak katılımcılar; belirli konularda kendine has içerik üretmeye odaklanmış, 10 binin altında takipçi kitlesi olan influencerlar arasından seçilecek. Bu eğitimlerdeki amaç, az takipçisi olan influencerları desteklemek ve sosyal medyayı alışveriş aracı olarak kullanan tüketicilere bu yeni marka elçileri aracılığıyla ulaşabilmektir.

2 buçuk aylık bir süreci kapsayan eğitimler, 15 Ağustos’ta başlayarak 1 Kasım’da tamamlanacaktır.

Hepsiburada Premium üyelik modelinin ardından Nano-Influencer odaklı pazarlama stratejisi ile rekabet ortamını hareketlendireceği düşünülmektedir.


E-TİCARET İLE İLGİLİ GENEL BAŞLIKLAR


Video ve sosyal medya reklam harcamaları 2027 yılına kadar yıllık %12 büyüyecek.

Son dönemde teknolojinin dijital dönüşümü hızlandırması ile birlikte geleneksel reklam yerini dijital reklama bırakmaktadır. Bu bağlamda ilk akla gelen dijital reklam modeli olarak sosyal medya reklamcılığı geniş bir paya sahiptir. Sosyal medya reklamcılığı kısaca; Instagram, Facebook, Linkedin gibi platformlar üzerinden hedef kitlelere ücretli reklamlar sunmak olarak tanımlanabilir. Video reklamcılığı ise ürün veya hizmet reklamlarını dinamik içeriklerle alıcısına sunmak olarak özetlenebilecektir. Beynin stabil içeriklere karşı dinamik içerikleri daha kolay hatırlaması, video reklamcılığını daha da etkili ve değerli kılmaktadır. 

Statista’nın verilerine göre dijital reklam harcamalarının global artış ivmesinde olduğu görülmektedir. Araştırmalar, video ve sosyal medya reklam harcamalarının 2027 yılına kadar yıllık %12 civarında büyüme göstereceğini öngörüyor.


Instagram, 18 yaş altı kullanıcılara özel düzenlemeleri daha iyi uygulayabilmek adına yeni bir yönteme geçiş yapıyor.

Buna göre kullanıcılar, 18 yaş üstü olduklarını göstermek adına 30 gün içinde silinmek üzere kimlik kartı yükleme, yaş analizi yapan algoritmaya selfie video yükleme ya da 18 yaş üstü olduğu onaylanmış 3 kullanıcıdan referans alma seçeneklerinden biri ile doğrulama gerçekleştirmek zorunda kalacak. Yöntem henüz sadece ABD’de kullanılacak.


Twitter iki hesabın ortaklaşa gönderi paylaşabileceği CoTweet özelliği üzerinde deneme yapıyor. 

Twitter, iki hesabın ortak görüşlerini paylaşabilmesi, daha fazla kullanıcıya erişebilmesi, etkileşimin artırılması gibi sebeplerle CoTweet özelliği üzerinde denemeler gerçekleştiriyor. CoTweet, Instagram’daki “Katkıda Bulunanı Davet Et” özelliği gibi davet sistemi ile paylaşılabiliyor. Hesaplardan birinin ortak paylaşım yapmak istediği hesaba CoTweet davetiyesi göndermesinin ardından, karşı hesabın davetiyeyi kabul etmesiyle CoTweet her iki hesap çatısı altında gösterime açılıyor. 

Bu sınırlı süreli deneme şu an için yalnızca Kanada, Amerika ve Kore’deki kullanıcılar tarafından deneyimlenebiliyor. 

Twitter, deneme sürecinin sonunda bu özelliği kapatabileceğini, oluşturulan tüm CoTweetleri kaldırabileceğini de not olarak paylaşmaktadır.


“Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, oy birliği ile TBMM’de kabul edildi.

13 maddelik yeni kanun düzenlemeleri ile; e-ticarette pazarın dengeli büyümesi, rekabeti bozucu veya sınırlayıcı faaliyetlerin engellenmesi, fikri ve sınai mülkiyet ihlallerinin yaşanmaması, özetle haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2023’te yürürlüğe giriyor. Elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının ise yeni yükümlülüklere 1 Ocak 2024’e kadar uyum sağlaması bekleniyor. Lisans alma yükümlülüğü 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yerine getirilecek.


YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER