fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

2023’ün Yükselen E-Ticaret Trendi: Sosyal Ticaret

Sosyal medya, insanların birbirleriyle iletişim ve etkileşim eğilimlerini ve işletmelerin ürünlerini pazarlama ve satma biçimlerini son yıllarda bir hayli değiştirdi. Sosyal mecraların e-ticaretteki rolü giderek önem kazanmaya başladı. Bu noktada pandemi faktörünün rolüne de değinmeden geçemeyiz. DataReportal’ın Global Sosyal Medya İstatistikleri‘ne göre, tipik bir sosyal medya kullanıcısı artık uyanık yaşamının yaklaşık %15’ini sosyal platformlarda geçiriyor. Böyle olunca Facebook, Instagram, Twitter ve TikTok, Youtube gibi sosyal medya platformları, işletmelere hedef kitlelerine ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için yeni fırsatlar sağlıyor.

İlgili Blog İçeriği: 2023 E-Ticaret Trendleri

Sosyal Ticaret Nedir?

Sosyal ticaret, Instagram, Facebook, TikTok, Google gibi platformların tüketicilere doğrudan ürün ve hizmet satma kanalı olarak kullanılmasını ifade eder. Müşterilerin platformdan ayrılmadan alışveriş yapmasını ve böylece işletmelerin ürünlerini satmasını kolaylaştıran shoppable gönderiler, ürün etiketleri ve uygulama içi ödeme gibi çeşitli özellikler sunar. Alışveriş için sosyal medyayı kullanan insan sayısının artmasıyla birlikte işletmeler, hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal ticaret stratejilerine daha da odaklanıyor.

Sosyal ticaret, ürünleri tanıtmanın ve satmanın basit bir yoludur. Örneğin, Instagram’da gezinirken bir cilt bakım ürünü görebilir, Şimdi Alışveriş Yap‘a dokunabilir, ürünü alışveriş sepetinize ekleyebilir ve uygulama içinde kontrol edebilirsiniz. Sosyal medyanın artan popülaritesi ile birlikte sosyal ticaretin 2023 yılında daha fazla yükselen bir trend olması bekleniyor.

Instagram Shop

Sosyal Ticaretin Avantajları

Sosyal medyanın e-ticaret üzerindeki etkisi, son birkaç yılda çevrimiçi satışlardaki önemli artıştan da açıkça görülmektedir. Statista’ya göre, küresel e-ticaret satışlarının 2021 yılına kadar 4,9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor ve sosyal medya bu büyümeyi yönlendirmede çok önemli bir rol oynuyor. Sosyal ticaret, işletmelere daha geniş kitlelere ulaşma, marka bilinirliği oluşturma, müşteriler için sorunsuz bir alışveriş deneyimi sağlama da dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunar. İşte sosyal ticaretin satıcıları cezbetmesinin bazı sebepleri ve işletmelere sağladığı avantajlar…

GENİŞ KİTLELERE ERİŞİM

E-ticarette sosyal medyanın en büyük avantajlarından biri hızlı ve kolay bir şekilde geniş bir kitleye ulaşabilmesidir. Sosyal medya, işletmelerin müşterileriyle gerçek zamanlı olarak etkileşime girerek onlar için daha kişiselleştirilmiş ve ilgi çekici bir deneyim yaratmasına olanak tanır. Pek çok tüketici, platforma zaten aşina olduğu ve markaya güvendiği için sosyal medya üzerinden alışveriş yapmaktan da çekinmiyor. 4,59 milyar insan, yani dünya nüfusunun %57’si şu anda sosyal medya kullanıyor. Bu rakamın 2024 yılına kadar 5,17 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bugün sosyal medya aracılığıyla küresel bir kitleye ulaşmak için her zamankinden daha fazla fırsat var.

MARKA BİLİNİRLİĞİNİ ARTTIRMA

Sosyal ticaretin bir başka avantajı da marka bilinirliği oluşturma potansiyelidir. Sosyal medya platformları, işletmelerin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayan çok çeşitli reklam seçenekleri sunar. Sosyal medya ayrıca işletmelerin bir marka kişiliği oluşturmasına ve müşterileriyle kişisel düzeyde etkileşim kurmasına olanak tanır. Bu etkileşim, işletmelerin müşterileriyle güven oluşturmasına ve sadık bir müşteri tabanı oluşturmasına yardımcı olabilir.

İlgili Blog İçeriği: Marka Kişiliği Nedir?

GÖRSEL SERGİ ALANI

Sosyal medya aynı zamanda işletmelere ürünlerini ve hizmetlerini sergilemek için harika bir olanak sağlar. İşletmeler fotoğraf ve video gibi görsel içeriğin yardımıyla, potansiyel müşterileri sayfasına çekmeye yardımcı olabilecek kaliteli içerikler oluşturabilir. Sosyal ticaret ile müşteriler doğrudan platformda ürünlere göz atabilir ve satın alabilir. Bu, özellikle görsel çekiciliğin satın alma kararında kritik bir faktör olduğu moda, güzellik ve ev dekorasyonu gibi sektörlerde daha çok önemlidir.

HEDEF KİTLE VERİLERİ

Sosyal medya platformları, müşteri verilerinin en önemli kaynaklarından biridir. Bu değerli veriler, gelecekteki pazarlama kampanyalarını ve ürün geliştirmeyi bilgilendirebilir. Instagram Insights; cinsiyet, yaş grubu ve coğrafi konum gibi demografik dökümler, iş unvanlarını, ilişki durumlarını ve eğitim düzeylerini sağlar. Markalar, kullanıcıların ilgi alanları ve hobileri hakkında da bilgi edinebilir. İşletmeler reklam&pazarlama çalışmalarında bu verileri kullanarak ürünlerinin ideal kitlelerin önünde görünmesi için yüksek oranda hedeflenmiş reklam kampanyaları oluşturabilir. Dolayısıyla sosyal ticaret, markalara, geleneksel e-ticaret sitelerinin kopyalayamayacağı belirli ve yüksek oranda hedeflenmiş kitlelerin önünde ürünler elde etme şansı verir.

İlgili Blog İçeriği: E-Ticarette Kişiselleştirmenin Önemi

SOSYAL KANITIN GÜCÜ

Çevrimiçi alışveriş yapanların %89’u, satın almadan önce yorumları kontrol ediyor. Çünkü insanların, Satın Al’a basmadan evvel markalara güvenmeleri gerekir. Bu nedenle, alışveriş yapanların çoğu bir karar vermeden önce eski müşteri incelemelerine bakar, ürünleri karşılaştırır ve hatta bazen diğer müşterilerle konuşurlar bile. Yorumlar, beğeniler, paylaşımlar ve takipler, potansiyel müşterilerin markanıza güvenmesine yardımcı olur. Markalar, kullanıcıları promosyonlar, indirim kodları veya kuponlarla içerik paylaşmaya teşvik edebilir. Kullanıcıları ürünleri kullanarak görüntülerini veya videolarını paylaşmaya teşvik eden marka hashtagleri de sosyal kanıt oluşturmanın başka bir yoludur. Müşteriler markanızla etkileşime geçip markanızı tanıtmaya devam ettiğinde, diğer sosyal medya kullanıcılarının da markanıza güvenme olasılığı artacaktır.

MARKA SADAKATİNDE ÜSTÜNLÜK KAZANMA

E-ticarette sosyal medyanın bir diğer önemli avantajı, marka bilinirliği ve sadakati oluşturma gücüdür. İşletmeler, ilgi çekici ve alakalı içerik oluşturarak kendilerini sektör liderleri ve uzmanları olarak kabul ettirebilir ve sadık bir müşteri kitlesi oluşturabilir. Sosyal medya ayrıca işletmelere müşterileriyle etkileşim kurma, sorularını yanıtlama ve olumlu bir itibar oluşturmaya ve müşterilerle güven oluşturmaya yardımcı olabilecek geri bildirim alma fırsatı sunar.

Yukarıda belirtilen faydalarına ek olarak, sosyal medya aynı zamanda markaların kendi e-ticaret sitelerine trafik çekerek satışların artmasına da neden olabilir. İşletmeler, sosyal medya reklamcılığının yardımıyla daha geniş bir kitleye ulaşabilir ve web sitelerine trafik çekebilir, bu da dönüşümlerin ve satışların artmasına katkı sağlar.

Sosyal medya, e-ticaretteki payını gittikçe genişletmektedir. İşletmelere hedef kitlelerine ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak, marka bilinirliği ve sadakati oluşturmak, e-ticaret web sitelerine trafik çekmek gibi pek çok yeni fırsat sunar. Ancak işletmeler, rekabette önde olmak ve sosyal medya platformlarının sunduğu potansiyel zorlukların üstesinden gelmek için stratejilerini uyarlamaya ve değiştirmeye de hazırlıklı olmalıdır.

Genel olarak özetlemek gerekirse, sosyal ticaretin yükselen trendinin 2023’te de devam etmesi ve hatta daha fazla öne çıkması bekleniyor. Sosyal medya platformları, sosyal ticareti işletmeler ve müşteriler için daha erişilebilir hale getirmek için sürekli gelişiyor ve özelliklerini geliştiriyor. Sosyal medyanın artan popülaritesi ile sosyal ticaretin önümüzdeki yıllarda e-ticarette baskın bir güç haline geleceği öngörülmektedir. Dolayısıyla sosyal ticaret stratejisini erkenden benimseyen işletmelerin satışlarında ve müşteri tabanlarında önemli bir büyüme görmesi de muhtemel olacak.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares