Pazaryerlerinde Satıcıların Sıklıkla Yaptığı 7 Hata

Pazaryerleri

5

dk okuma süresi

9 Aralık 2022

Potansiyel satışlar, hedef kitlenize ulaşmak, müşterilerinizin önüne çıkmak gibi hedefler, özellikle söz konusu dijital olduğunda, harika bir şansınız yoksa 🙂 kendiliğinden olabilecek başarılar değildir. Dolayısıyla mağazanızı açıp müşteri gelmesini beklemek tabiri caizse hayal ürünüdür. E-ticaret devasa bir iş sektörüdür ve pazaryerleri sektörde çok büyük bir paya sahiptir. Her geçen gün pazaryerlerindeki satıcı sayısı artarken, bu satıcıların pek azı planlı ve stratejik olarak ilerleme gösteriyor. Pazaryerlerinde satıcıların sıklıkla yaptığı pek çok hata var. Dolayısıyla, pazaryerlerinde başarılı olmak istiyorsanız çoğu satıcı hesabının yaptığı önemli hataları da bilmeniz ve kendi e-ticaret yolcuğunuzda bu hatalardan kaçınarak başarıya hazırlanmanız önemlidir.

Bu blog yazısında pazaryerlerinde başarılı olmak için hangi hatalardan kaçınmanız ve mağazanızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğreneceksiniz. İşte sizler için derlediğimiz pazaryerlerinde satıcı hesaplarının sıklıkla yaptığı, başarının önüne ket vuran 7 hata...


#1: ÜRÜN ÖZELİKLERİNİN EKSİK GİRİLMESİ

Müşteriler, genellikle ürün özellikleriyle arama yaparlar ve aramalarına filtre kullanarak devam ederler. Dolayısıyla eksik ya da yanlış özellik bilgisi girmek, mağaza/ürün görünürlüğünü azaltacak ve müşteriler sizi bulamayacaklardır. Ürün özelliklerinizi eklerken, ürününüzün görselini yansıtan gerçeklikleri yazın. Müşteriler, siparişleriyle karşılaştıklarında satın aldıklarını sandıklarından çok başka bir ürünle karşılaşırlarsa bunu her yerde yayarlar!


#2: ÜRÜN BAŞLIKLARINDA VE AÇIKLAMALARINDA POPÜLER ARANAN KELİMELERE YER VERMEMEK

Tam da yukarıdaki konuyla ilintili olarak; ürün açıklamalarında ve başlıklarında Google'da ürününüzle alakalı en çok aranan kelimelere yer vermek, arama sonuçlarından organik trafik elde etmenize olanak sağlar. Dolayısıyla ürün başlığını oluştururken ürününüze dair anahtar kelimeleri eklediğinizden, açıklamalarda da aynı şekilde müşterilerinizin ürününüzün detaylarında görmek isteyeceği bilgileri paylaştığınızdan emin olun. Bu iki bilgiye de Google'da popüler olan aramaları gösteren Google Trends üzerinden ulaşabilir, detaylı analiz yapabilirsiniz.


#3: PAZAR ARAŞTIRMASI YAPMADAN ÜRÜN FİYATLANDIRMASI YAPMAK

Pazaryerlerindeki satıcıların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, ürün ya da hizmetlerini nasıl fiyatlandıracaklarına karar vermektir. Çok fazla işletme, ürün fiyatlarını üzerinde çok fazla düşünmeden belirler; ki bu, en baştan masaya para bırakmalarına neden olan bir hatadır. İyi haber şu ki, ürün fiyatlandırmanızı doğru yapmak için biraz zaman ayırmanız güçlü bir kaldıraç işlevi görebilir.

Pazaryerlerindeki ürün kategorilerinin kendi dikeyinde yükseldiği ve popüler olduğu bazı algılar vardır: Trendyol-Giyim, Hepsiburada ve Amazon-Elektronik, Çiçek Sepeti-Hediye gibi... Dolayısıyla satış yapacağınız kanalı seçtiğinde, öncelikle ürününüzün o kanaldaki fiyat analizini yapın. Piyasa ortalamasının altında kalmak kar edememenize, piyasa ortalamasının üstünde kalmak ise satış yapamamanıza neden olabilir.


#4: DÜŞÜK STOK GİRMEK

Pazaryerlerinin çoğu, stoğu yüksek ürünleri ön plana çıkarma eğilimindedir. Tedarik probleminiz yoksa veya aşırı stokları manuel takip edebiliyorsanız mutlaka yüksek adetlerde stok girişi yapın. Düşük stoklu ürün satmanız, pazaryerlerinin "elinizde stok olmadığına" dair algoritma çalıştırmasına zemin hazırlar. Hele bir de sattığınız ürün kolay bulunabilir ve ikamesi olan bir ürünse, müşterilerin sizin ürününüze rastlaması şans eseri olabilir. Niş ya da kişiselleştirilebilir bir ürününüz varsa durum tabii ki biraz daha farklıdır. Böyle durumlarda satış kanalınız da önemli rol oynar.


#5: MAĞAZA SAYFASINI GÜNCELLEMEMEK

Mağaza sayfalarının tasarımını ya da vitrinini 1-2 haftalık gibi periyotlarla güncellerseniz pazaryerlerinin algoritmaları sizi yukarı taşıyacak ve görünürlüğünüz artacaktır. Fiziki mağazalardan yola çıkın! Her gün geçtiğiniz mağazanın vitrini aylar boyunca aynı kalsa, dikkatinizi çeken bir uyaran olur mu? Olmaz. Dolayısıyla, belirli periyotlarda yeni ürün girişi yapmasanız dahi dönemsel, gündemi ve modayı takip ederek vitrininizde yer alan ürünleri güncelleyin.


#6: ÜRÜN SORULARINA GEÇ YANIT VERMEK

Ürün sorularına maksimum 1-2 saat gibi kısa sürede dönüş yapmanız, satıcı puanınızı artıracağı gibi sipariş dönüşüm oranınızı da artıracaktır. Pazaryerlerinde rekabet yoğun olduğu için müşterilere ne kadar hızlı geri dönüş yaparsanız satışa bağlama ve kazanma ihtimaliniz o kadar fazla olur.


#7: KAMPANYALARA KATILMAMAK - REKLAM&PAZARLAMA FAALİYETLERİNDE BULUNMAMAK

Pazaryerlerinin kampanyalarına katılım sağlamak, algoritmaların sizi öne çıkarmasını ve çok fazla efor sarf etmeden reklam ve pazarlama çalışmalarınızdan verim almanızı sağlar. Kampanyalara katılmayan satıcıların potansiyeli yüksek olan trafiği kaybettiğini söyleyebiliriz. “Rakipleriniz varken neden sizi seçsinler?” sorusunun cevabını iyice özümseyip markanızı potansiyel müşterilerinizle buluşturmak için pazarlama ve reklam faaliyetlerinin gücünden faydalanmanız gerekir. Potansiyel müşterilerle ilişkiler kurmanın kolay bir yöntemini arıyorsanız, yolunuz reklam çalışmaları yapmaktan geçmelidir. Tüm çaba kullanıcıların satış kanalınızla nasıl etkileşimde bulunduğu ve oraya vardıklarında ne yaptıkları ile ilgilidir. Bu durum, tüm süreçleri kapsayan pazarlama stratejileri oluşturmakla ilgilidir.

Sektördeki yeni başlayanlar genellikle yukarıda paylaşılan hataları yapma eğilimindedir. Ancak biraz araştırma ve farkındalık ile bu engelleri aşabilir ve satış kanallarınızın çekiciliğini son derece artırabilirsiniz. Markanızı dijitalde büyütmek istiyorsanız bu basit ama tehlikeli pazaryerleri hatalarını yapmaktan kaçının. Pazaryerlerinde planlı yol almanızla ilgili yapmanız gerekenlerden ve pazarlama stratejilerinden en iyi şekilde yararlanmak, işinizi katlanarak büyütmenize yardımcı olacaktır.



Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER