PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Trendyol, Körfez Bölgesi'nde ilk pop-up mağazasını açtı.
Trendyol ilk pop-up mağazasını Riyad'da açtı. Şirket Körfez Bölgesi'nde 50 bin satıcısıyla 14 milyonu aşkın çeşitlilikte ürün yelpazesi sunuyor. Al Nakheel Mall'da açılan mağaza, üç hafta boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Trendyol'un pop-up mağazasının lansmanına oyuncu Simay Barlas ve Halit Özgür Sarı da katıldı.
Körfez Bölgesi'nde 2023 eylül ayından bu yana Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman'da pazaryeri modeliyle faaliyet gösteren Trendyol, burada 1 milyonu aşkın aktif müşteriye ulaştı. 6 ülkeye yönelik hazırladığı mobil uygulama ilk 6 ayda 4,5 milyon kez indirilen Trendyol, yıl sonuna kadar bölgede 6 milyon aktif müşteriye ulaşmayı hedefliyor. Trendyol satıcıları adına pazarlama maliyetlerini ve yatırımlarını üstlenerek, teknolojik altyapısıyla bölgede dijital ekosistemin gelişimine katkıda bulunuyor.
Kaynak: Dünya Gazetesi
Hepsiburada 2023'te %104 büyüdü.
Hepsiburada'nın 2023'te toplam satış hacmi %104 büyüme ile toplam 96,5 milyar liraya çıktı. Bu rakamlar enflasyon düzeltmesi sonrasında %31 ile 116,5 milyar lira oldu. Hepsiburada, geçen yılı 11,9 milyon aktif müşteriyle tamamladı. Müşteri başına düşen sipariş sıklığı ise 2023 sonu itibarıyla %44 artarak 9,5'e yükseldi. Böylece 2023'te sipariş sayısı %41 büyümeyle 113 milyona ulaşırken Hepsiburada yıl boyunca her saniye yaklaşık 4 siparişi müşterilerine ulaştırdı.
2023 boyunca Hepsiburada üzerinden alışveriş yapan müşterilerin ortalama sepet büyüklüğü ise (dijital ürünler hariç) bir önceki yıla kıyasla %79 artış gösterdi. Hepsiburada'nın platformunda müşterilerine sunduğu ürün sayısında da önemli oranda artış gerçekleşti. Platformdaki ürün sayısı yıllık %41 artarak 230,4 milyona çıktı.
Hepsiburada Üst Yöneticisi (CEO) Nilhan Onal Gökçetekin, 2023'ün sektör ve Hepsiburada için rekor sonuçların yılı olduğunu kaydetti.
Geçen yılın küresel markaların Hepsiburada platformuna dahil edilerek ürün çeşitliliğinin artırıldığı, iş ortaklarıyla kurdukları işbirliklerinin güçlendiği bir yıl olduğunu ifade eden Gökçetekin, "Operasyonel mükemmelliğe ve müşteri memnuniyetine olan bağlılığımız, Türkiye e-ticaret pazarında ikinci kez NPS liderliğimizi doğrulamamıza yardımcı oldu. İki yıldır Türkiye'nin en çok tavsiye edilen e-ticaret markası olmaktan ötürü mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu.
Gökçetekin, bu yıl güçlü ve sürdürülebilir karlı büyüme hedefleri çerçevesinde stratejik önceliklerine bağlı olmaya ve müşteri odaklı yaklaşımlarını sürdürmeye devam edeceklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Müşteri sadakatini artırmak için Hepsiburada Premium en güçlü kasımız olmaya devam ederken fintech ve lojistik kabiliyetlerimizle ayrışmayı sürdüreceğiz. Ayrıca B2B hizmetlerimizin daha fazla iş ortağımıza ulaştırılması önceliğimize bağlı kalacağız."
Kaynak: Dünya Gazetesi
Avuç içiyle ödeme sistemi Amazon One'ın yeni uygulaması duyuruldu.
Amazon, kullanıcıların avuçlarını bir cihazın üzerinde gezdirerek mağazadan alışveriş yapmalarını sağlayan temassız ödeme sistemi olan Amazon One için yeni uygulamanın çıkışını duyurdu.
Kullanıcılar artık fiziksel perakende satış noktasında Amazon One’a kaydolmak yerine Amazon One uygulamasını telefonlarına indirecek ve avuçlarının fotoğrafını çekerek sisteme kaydolabilecek. Kullanıcılar, online profil oluşturup bir ödeme yöntemi ekledikten sonra avuç içi sisteme ekleniyor ve yüzlerce mağaza, fitness merkezi, havaalanı, stadyum ve diğer yerlerde ödeme, giriş, yaş doğrulama ve sadakat ödülleri için kullanılabiliyor.
Amazon, yeni uygulama üzerinden çekilen tüm avuç içi fotoğraflarının şifrelendiğini ve AWS bulutta güvenli bir Amazon One domainine gönderildiğini söylüyor. Fotoğraflar telefona kaydedilemiyor veya indirilemiyor. Amazon One’ın 8 milyondan fazla kullanıldığı da belirtildi.
Kaynak: Donanım Haber
E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Ticaret Bakanlığı, E-ihracatta ChatGPT ve Yapay Zekâ Araçları Kılavuzu’nu yayımladı.
Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde E-İhracat Destekleri Rehberi’ni güncelledi. E-ihracat yapan işletmelerin ve girişimcilerin devlet desteklerinden yararlanmalarını kolaylaştırmak için bir adım daha attı.
93 sayfalık raporun içerisinde en yaygın yapay zeka LLM modeli ChatGPT’yi kullanmanın inceliklerinden ElevenLabs, Midjourney ve bazı diğer yapay zeka araçlarının e-ihracat süreçlerini optimize etmek için nasıl kullanılacağı ile ilgili birçok detay yer alıyor. Raporun teknik bilgi vermek dışındaki bir diğer önemini de, yapay zekanın e-ihracat süreçlerindeki potansiyelini ortaya koyarak Türk işletmelerinin uluslararası ticaret alanında da daha güçlü bir konum elde etmelerine olanak tanımak.
Yapay zeka okuryazarlığının devlet tarafından bu şekilde teşvik edilmesi işletmelerin yapay zeka teknolojilerine erişimini ve bu teknolojileri etkili bir şekilde kullanma yeteneklerini artırırken aynı zamanda e-ihracat sektöründe çalışan profesyonellerin ve girişimcilerin bu yeni teknolojilere adaptasyonunu hızlandırıyor. Ticaret Bakanlığının bu adımı işletmelerin veri analizi, müşteri hizmetleri ve pazarlama stratejileri gibi kritik alanlarda daha bilinçli ve etkin kararlar almasının önünü açarak uluslararası standartlarda rekabet edebilirlik kazanma yolunda önemli bir adım.
Kaynak: İçerik Bulutu Akademi
DİJİTAL DÜNYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR
Google, internetten alışverişlerde tarzınıza uygun yeni kıyafetler tavsiye edecek yeni aracını tanıttı.
Google, kullanıcılarına yeni bir çevrim içi alışveriş yardımcısı sunmaya hazırlanıyor. Şu anda ABD'de test edilen bu özellik sayesinde kullanıcılar, kendi kıyafetlerine uygun tavsiyeler de alabilecekler. Bu kıyafetler "stil tavsiyeleri" kısmında yer alacak. Beğenilen kombinlere beğeni, beğenilmeyen kombinlere de negatif geri bildirim vermek mümkün oluyor.
Tavsiye edilen kıyafetler ya da kombinler arasında kaydırma yaparak geçiş yapmak mümkün olabilecek. Buna ek olarak, aranan ürünlerin daha kolay bulunabilmesi için çeşitli opsiyonlar sunabilecek. Google, burada yapılacak olan tercihleri hatırlayacak. Böylece bir dahaki sefere arama yaptığınızda da kişiselleştirilmiş tavsiyeler alabilmek mümkün oluyor. Arama sonuçlarında üç noktaya basarak "Bu sonuç hakkında" kısmından daha fazla bilgi almayı sağlıyor.
Ayrıca yeni düzenleme ile birlikte mobilde, masaüstünde ve Google uygulamasında ürünleri görülmek istenen markalar seçilebiliyor. Bu markalar seçildikten sonra da çıkan tavsiyelerde bu markaların ürünleri öne çıkarılıyor. Ayrıca bu tercihler değiştirilebiliyorlar. Hatta beğenilen kostümleri de sanal olarak bir arada görebilmek mümkün oluyor.
Kaynak: webtekno
YouTube, içerik oluşturucuların %25'inden fazlasının Shorts'tan para kazandığını açıkladı.
YouTube, yaptığı açıklamada kısa biçimli video platformunun şu anda günlük ortalama 70 milyardan fazla görüntülendiğini ve YouTube'un İş Ortağı Programı'ndaki kanalların %25'inden fazlasının Shorts'ta gelir paylaşımı yoluyla videolarından para kazandığını söyledi.
YouTube, Eylül 2022'de YouTube İş Ortağı Programı'nı genişletme planlarıyla Shorts üreticileri için para kazanma seçeneklerini tanıtmıştı. Daha önce, uzun biçimli video içeriği üreten YouTuber'ların gelir paylaşımına hak kazanabilmeleri için 1000 aboneye ve 4 bin izleme saatine sahip olmaları gerekiyordu. Ancak 2023'ün başlarından itibaren Shorts içerik oluşturucuları, 1000 abone ve 90 gün boyunca 10 milyon Shorts görüntülemesi gibi bir eşikle karşılaştı. Bu içerik oluşturucuların kısa videolarından elde edilen reklam gelirinin %45'ini kazanacağı belirtildi.
YouTube, Shorts için iş ortağı programına katılan içerik oluşturucuların genellikle başka şekillerde de para kazandığını belirtiyor. Shorts aracılığıyla para kazanan YPP içerik oluşturucularının %80'inden fazlası aynı zamanda uzun biçimli reklamcılık, YouTube Premium, BrandConnects, Alışveriş gibi diğer yollardan da para kazanıyor. Bu da Shorts için içerik oluşturmanın birçok içerik üreticisi için tek yol olmadığını gösteriyor.
Kaynak: Webrazzi