fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Bundle (Set) Ürün: Kılavuz, Stratejiler ve Örnekler

Bundle ürün modelini kullanarak satışlarınızı nasıl artırabilirsiniz? Makale ile birlikte bu havalı pazarlama stratejisinin maliyetlerinizi nasıl azaltabileceğini, satışlarınızı nasıl artırabileceğini, elinizde kalan sezon dışı envanterinizi nasıl temizleyebileceğini ve daha fazlasını öğreneceksiniz.

Bundle ürün nedir?

Bundle ya da paket ürün, bir işletmenin iki veya daha fazla ürünü veya hizmeti tek bir stok kodu (SKU kodu) altında gruplandırmasıdır. Bu pazarlama stratejisi müşterilerin ilgisini çekerken aynı zamanda satışı, çapraz satışı da teşvik eder.

Ürün paketleri ya mağazada – genellikle kolayca görülebilecek bir yerde – ya da satın alma işlemlerini kolaylaştırmaya yardımcı olmak için e-ticaret mağazalarında satılır. Sonuç olarak bu, malları ayrı ayrı sunmaktan daha fazla satışa kapı aralar ve kalan envanterin yatırım getirisini artırmaya yardımcı olabilir.

Yaygın bundle ürün örnekleri

Çorap ve iç giyimden yazılım paketlerine kadar, ürün paketi olarak satılabilecek birçok tamamlayıcı ürün var. İşte birkaç bundle ürün örneği:

Uçak bileti ve otel rezervasyonu: Tur programları, en güzel bundle hizmet örneklerinden biridir. Firmalar aynı anda hem uçak bileti, hem otel rezervasyonu hem de rehber hizmeti sağlayarak uğraşmak istemeyenler için (özellikle ilk kez yurt dışına çıkacak olanlar ve yaşlılar için) müthiş bir zaman tasarrufu kazandırır.
Gitarlar ve amfiler: Elektro gitar almak isteyen birinin amfiye de ihtiyacı olacaktır. Bu sebeple çoğu müzik mağazası, gitar ve amfileri paket olarak satar.
Fast-Food yiyecekler: Öğle yemeği için acele eden biri için hamburgeri, patatesi ve içeceği -hatta sosları- tek bir ürün olarak satan fast food restoranları da bir bundle ürün örneğidir. Ayrı ayrı da satılır, fakat çoğu kişi menü halinde almayı tercih eder.
Şampuan ve saç kremi: Özellikle kadınlar için şampuan ve saç kremi ayrılmaz ikilidir: Aksi takdirde saçlarını taramak kadınlar için bir eziyete dönüşür. Dolayısıyla pek çok perakendeci bu iki ürünü bir arada paketler ya da paketlemese bile birbirinin tamamlayıcısı olacak şekilde ürünler piyasaya çıkarır.
Kahvaltı dahil oteller: Bazı oteller kahvaltıyı standart olarak içermez, bu nedenle müşteriler kahvaltı içeren bir paketi indirimli fiyattan seçebilirler.
Ek özelliklere sahip yazılım: Birçok yazılım geliştiricisi, bir üst pakete geçtikçe artan işlevsellik seçenekleriyle ürünlerinin temel versiyonlarını da satar. Orta ve üstü paketler, her zaman daha avantajlıdır.

Pazarlama stratejisi olarak bundle ürün kullanmak neden önemlidir?

Markanız hakkında olumlu bir izlenim yaratır
Bir bundle set ürün indirimli veya ücretsiz bir ürün içeriyorsa, müşteriler bunu iki ürünün ayrı ayrı satılmasından daha çok bir pazarlık olarak görecektir. Daha fazla paket sunarak, satışlarınızı üst düzeye çıkarırken müşterilerinize de paralarının karşılığını en iyi şekilde vermiş olursunuz.

Stok fazlası ya da satılmayan ürünlerden kurtarır
Satılması zor ürünleri popüler olanlarla birleştirmek, yer kaplayan envanter olmaktansa satın alınma şanslarını artırabilir. Bu, envanter temizliği ve yönetimi için harika bir yaklaşımdır.

Zamandan ve pazarlama maliyetlerinden tasarruf sağlar
Ürünleri bundle set olarak satışa çıkarmak, pazarlama süresinden de tasarruf anlamına gelir. Her bir ürünü ayrı ayrı hazırlık süreçlerinden geçirmektense, tek bir ürün çatısı altında hazırlamak çok daha kolaydır. Diğer bir faydası ise iki ürünü pazarlamak yerine sadece birini pazarlamanızdır.

Müşterileri yeni ürün gruplarına açılır
Ürün setiniz, müşterilerin daha önce hiç denemediği ürünler içeriyorsa, bu onların ürünleri denemelerine ve onları yepyeni bir ürün yelpazesi ile tanıştırmaya olanak tanır.

Sezon fırsatlarından yararlanma fırsatı doğurur
Tatiller veya sezon indirimleri gibi yıl boyunca yoğun geçen zamanlarda bundle ürün setleri oluşturmak, müşterilerde aciliyet ve kaçırma korkusu (FOMO-Fear of Missing Out) yaratarak onları satın almaya teşvik eder.

Müşteri memnuniyetini artırır
Müşteriler takdir edildiğini ve anlaşıldığını hissetmek ister. Örneğin, birlikte iyi giden bundle ürün setleri oluşturuyorsanız ve müşterilerin de talepleri varsa, bu onların ihtiyaçlarını anladığınızı gösterir.

Müşterilerin daha fazla ürün satın alma ihtimali yükselir
Bundle setler, müşterilere daha fazla opsiyon ve daha iyi değer sağlar. Dolayısıyla çoğu durumda, müşterilerin tek tek satılan bir ürün yerine iyi hazırlanmış bir bundle ürün paketini seçme olasılığı daha yüksektir.

Nakliye maliyetlerini azaltır
Ögeleri tek çatıda indirimli bir fiyatla birlikte oluşturmak, ayrı ayrı gönderim yükünden kurtararak nakliye maliyetlerinin düşmesine yol açar.

Müşteriler için bundle ürün neden önemlidir?

Tekil yerine set ürün almak genellikle çok daha kazançlıdır
Bundle ürünler genellikle indirimli olarak satılır ve daha avantajlıdır. Müşteriler bu ürünleri zaten birlikte satın almayı planlıyorsa, en iyi yol set halinde tek siparişte satın almak olacaktır. Bunun yanı sıra müşteriler, pakette en iyi indirimleri yakalamak için de alışveriş yapabilirler.

Ürünlerinizi maksimum kârlılık için fiyatlandırmak mı istiyorsanız, işletmeler için oldukça detaylı olarak hazırladığımız birbirinden çeşitli fiyatlandırma modellerinin yer aldığı Fiyatlandırma Rehberimize buradan erişebilirsiniz.

Farklı ürünleri deneme fırsatı vardır
Müşteriler, daha önce denememiş olabilecekleri yeni ürünleri veya ürün çeşitlerini bundle ürünler sayesinde deneyebilirler. Örneğin, bir kozmetik mağazasından makyaj satın alırken, müşterilere denemeleri için bazen ücretsiz veya indirimli ürünler sunulur.

Araştırma/Ürüne erişim süresi daha azdır
Bundle ürünler, tamamlayıcı çözümleri doğal olarak bir araya getirir. Bu nedenle, müşterilerin bu ürünlerin birlikte kullanılıp kullanılmayacağını görmek için herhangi bir araştırma yapması gerekmez. Bu, satın alma sürecini hızlandırır ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sağlar.

İhtiyaca göre kişiselleştirilmiş setler bulurlar
İhtiyaçlara göre özelleştirilmiş bundle paketler pek çok müşteri için çözüm kaynağıdır. Sunulan bu çözümler sayesinde müşteriler tekil olarak belirlenen seçeneklerle sınırlı kalmaz.

Bundle ürünün dezavantajları var mıdır?

İşletmeler için bundle ürün kullanmanın yıkıcı dezavantajları olmamakla birlikte pek çok stratejide olduğu gibi doğru kullanılmadığı takdirde bazı dezavantajları vardır:

  • Müşteriler tek tek ürünler yerine yalnızca set ürünler satın almaya başlarsa işletme veya marka gitgide zarar görebilir.
  • Set, popüler olmayan veya çok ucuz bir ürün içeriyorsa, müşteriler indirim olsa bile bunları satın almak istemeyebilir. Çünkü psikolojik olarak müşteriler bir ürün paketinin değerini, ürünlerin toplam değeri yerine, ürün sayısına göre bilinçsizce ortalama alarak söyler.
  • Müşteriler her zaman en iyi değeri arar. Dolayısıyla set içerisinde ürünlerin gerçek değerlerinden uzak fiyatlarla karşılaştıklarında alternatiflerine gideceklerdir. Bu durum, orta ve uzun vadede ürünün satış döngüsünü kısaltabilir.

Bundle Ürün Türleri

İşte birbirinden farklı modelle oluşturabileceğiniz bundle ürün stratejileri:

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #1: SALT BUNDLE ÜRÜN

Doğrudan ya da salt bundle ürünler daima set olarak satılmaktadır. Bunları tek tek satın alamazsınız. Sonuç olarak bu, paketin müşteri için ne kadar esnek olduğunu sınırlar.

Bununla birlikte, bir paketteki sınırlı sayıda veya nadir ürünler için müşteriler, kaçırma korkusuyla bu parçaları almak isteyebilir.

Örnek: Bir moda defilesinin bilet fiyatının bir parçası olarak sınırlı sayıda hediye edilen çanta.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #2: KİT BUNDLE ÜRÜN

Kit bundle ürün, tüketicilere evde kendi kendilerine hazırlayabilecekleri hazır kit paketler sunmaktır. Aslına bakarsanız salt bundle ürün örneği olduğu da söylenebilir. Çünkü paket içerisinde sunulan malzemeler, ürünü ya da hizmeti oluşturmak ya da ona sahip olmak için olmazsa olmazdır. Tüketiciler, kit ürünlerin malzemelerini tek tek satın alamazlar.

Örnek: Sanatsal ürünler satan bir dükkanın malzemelerini ayrı ayrı satmaksızın “ebruya başlangıç seti” satması.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #3: KARIŞIK BUNDLE ÜRÜN

Karma bundle ürünler, müşterilerin belirli ürünleri bir set halinde veya tek tek ürünler olarak satın alabilmelerini sağlar.

Örnek: Müşterinin bir fast-food restoranından tek bir burger satın alabilmesinin yanı sıra içecek ve patates kızartması ile birlikte menü olarak da alabilmesi.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #4: KENDİN OLUŞTUR BUNDLE ÜRÜN

Müşterilerin en keyif aldığı ama bir o kadar da kararsız kaldığı bundle ürün çeşididir. Setini kendin oluştur ürünüyle müşteriler, zevklerine özel bir paket hazırlamak için mevcut olan çeşitli seçenekler arasında birden fazla ürün seçebilir.

Örnek: E-ticaret sitesinde yirmili bir kurupasta kutusu satan pastanede, müşterilerin kutu içeriğini kendi damak tadına göre seçebilmesi.

KENDİN OLUŞTUR BUNDLE ÜRÜNÜN BİR ÇEŞİDİ OLARAK ABONELİK BUNDLE PAKETLER

Özellikle yazılım hizmetleri sağlayan firmalar, yazılım çözümlerini ayrı ayrı satarak müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılarken aynı anda birkaç çeşitten oluşan hazır abonelik paketleri de satarlar. Müşteriler, ihtiyaçlarına göre pakete ya da tekil olarak hizmete yönelebilirler.

Örnek: E-ticaret entegrasyon hizmeti sağlayan bir firmanın, birçok abonelik paketi sunmasının yanı sıra müşterilerine özel ek hizmetler de sunması.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #5: ÇAPRAZ SATIŞ BUNDLE ÜRÜN

Çapraz satış bundle stratejisi, farklı ürün kategorilerinden veya markalardan tamamlayıcı ürünlerin birlikte gruplandırılması demektir. Çoğu zaman bu satış tekniği, kullanıcıları zaten satın alabilecekleri ürünlere yönlendirir. Dolayısıyla birbirini tamamlayan bu ürünlerin paket halinde tek bir ürün olarak satılması, alıcısını elbette cezbedecektir.

Örnek: Akıllı telefon satan bir mağazanın, telefonu hem tekil olarak hem de şarj aletiyle birlikte satması.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #6: LANSMANA ÖZEL BUNDLE ÜRÜN

Genellikle, yeni bir ürünün piyasaya sürülmesiyle ilgili heyecanı artırmak için markalar, yalnızca sınırlı bir süre için mevcut olan veya sınırlı sayıda özel lansman paketleri oluştururlar.

Örnek: Piyasaya yeni sürülen pahalı bir çantanın yanında çanta aksesuarı ya da giyim aksesuarı olarak kullanılabilecek fular hediye edilmesi.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #7: HEDİYE BUNDLE SETİ

Özellikle Çiçek Sepeti ile birlikte daha çok alıştığımız bir alışveriş davranışına dönüşen hediye paketi oluşturma seçeneği, bugün pek çok firmanın tercih ettiği bir bundle ürün modelidir. Bu yaklaşım, müşterileri sepetlerine daha fazla ürün eklemeye doğal olarak teşvik eder.

Örnek: Müşterilerin doğum günü için çiçek satın almasının yanı sıra sepette karşılaştıkları ürün önerileriyle birlikte çiçeğin yanına özelleştirilmiş bir sticker ya da çikolata da eklemesi.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #8: ENVANTER ERİTEN BUNDLE ÜRÜN

Genellikle envanteri temizlemek veya müşterilere ek satış yapmak için kullanılan yarı fiyatına ürün paketi, müşterileri bir ürünü satın almaya veya indirimli olarak satın almaya teşvik etmek için oldukça kullanışlıdır. Özellikle müşterilerin kaç tane ürün satın almak istediklerinden emin olmadıkları veya belirli bir ikinci ürünü mevcut satış fiyatından almak istemedikleri durumlarda daha faydalıdır.

Örnek: Sezon sonu elinde kalan elbiseleri eritmek isteyen bir butiğin elbiselerde %50 indirim yapması.

ESKİ ENVANTERİ POPÜLER ÜRÜNLERLE BİRLEŞTİREN BUNDLE ÜRÜN

Envanteri hızla eritmek için kullanılan diğer bundle yöntemlerinden biri de popüler ürünleri eski ürün stoğuyla bileştirmektir. Bu yöntem, daha düşük fiyata satılan eski ürünlerde bile maliyetlerin karşılanmasına yardımcı olur.

Örnek: Ev dekorasyon ürünleri satan bir mağazanın, müşteriler tarafından pek tercih edilmeyen bir koleksiyonunun, popüler ürünlerle birlikte satılması.

BUNDLE ÜRÜN TÜRLERİ #9: AYNI ÜRÜNLERDEN OLUŞAN BUNDLE SET

Tipik olarak, bu yöntem çabuk tükenen mallar içindir. Toplu satın alma işlemine benzer şekilde, ürünleri çok önceden satın almak isteyen müşterilere fayda sağlar. Sabun, oda spreyleri, tuvalet kağıtları, mumlar, piller vb. düşünün.

Örnek: Marketlerde satılan çoklu rulo kağıt havlular.

Tüm bu stratejiler, örnekler ve kılavuzla birlikte, artık bundle ürün hakkında çok daha fazla bilgiye sahipsiniz. İşinize sağlayabileceği faydaları daha iyi anlayabilir, türlerini stratejik olarak uygulayarak işletmenize katma değer kazandırabilirsiniz.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares