Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (21-28 Ağustos)

Haftalık E-ticaret Bülteni

5

dk okuma süresi

28 Ağustos 2023

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Hepsiburada yılın 2.çeyreğinde satış hacmini %101 artırdı.

Hepsiburada, 2. çeyrekte başarılı rakamlara imza attı ve daha önce açıkladığı tahminin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi.

Hepsiburada'nın toplam satış hacmi, 2022'in ikinci çeyreğine oranla %101 artarak 18,5 milyar TL oldu. Yılın ikinci çeyreğinde platform üzerinden verilen sipariş adedi geçen yılın aynı çeyreğine oranla %95 artarak 27,5 milyona ulaşırken, Hepsiburada'nın müşteri başına ortalama sipariş sıklığı ise yıllık %57 artışla 8,1'e yükseldi. 

Hepsiburada'nın aktif satıcı sayısı 2023 yılı ikinci çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine oranla %14 büyüdü ve 101,3 bine çıktı. Platformdaki ürün sayısı ise yıllık %50 artışla 195 milyon adede ulaştı. Hepsiburada'nın toplam satışları içinde pazaryerinin payı ikinci çeyrekte %67 olarak gerçekleşti.

Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, 2023 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“2023 yılının ikinci çeyreğinde tahminlerimizin üzerinde, güçlü sonuçlar elde ettik ve toplam satış hacmimizi geçen senenin aynı çeyreğine kıyasla ikiye katladık. Müşteri odaklı yaklaşımımız, sunduğumuz yüksek kaliteli lojistik hizmetler ve ödeme çözümlerinin yanı sıra Hepsiburada Premium’un getirdiği müşteri sadakati bu performansa büyük katkı sağladı. 

Kaynak: Dünya


E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


Rekabet Kurumu Sahibinden.com'a 40 milyon TL ceza verdi.

Rekabet Kurumu Sahibinden platformuyla ilgili soruşturmanın tamamlandığı ve şirkete para cezası uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. Resmi web sitesinde yayımladığı açıklaması ise şu şekildeydi:

Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş.’nin, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği iddiasını ele alan Rekabet Kurulu; 27.02.2020 tarih ve 20-12/147-M sayılı kararıyla yürütülmekte olan soruşturmada incelenen dönem sonrasına ilişkin olarak, vasıta ve emlak alanlarında sunduğu çevrim içi platform hizmetleri kapsamındaki uygulamalarının 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal edip etmediğinin tespitine yönelik olarak Sahibinden Bilgi Teknolojileri Paz. ve Tic. A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına, 15.10.2020 tarih, 20-46/627-M sayı ile karar verdi.

SAHİBİNDEN’in kurumsal üyelerinin veri taşımalarını engellemek suretiyle birden fazla platform kullanmalarını zorlaştırdığına, bu yolla ve sözleşmelerinde getirdiği rekabet etmeme yükümlülüğü yoluyla fiili/sözleşmesel münhasırlık uyguladığına, rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığına, dolayısıyla hâkim durumunu kötüye kullanarak 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiğine, bu nedenle adı geçen teşebbüse idari para cezası uygulanmasına karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

Buna göre Rekabet Kurumu hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesiyle Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret AŞ’ye 40,1 milyon TL idari para cezası verdi.

Kaynak: Bloomberght


SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR


YouTube telifsiz müzikler için farklı bir yönteme başvuracak.

YouTube hızla yapay zeka tarafından üretilen müziğin yuvası haline geliyor ve hizmet, teknolojinin hayranları ile telif haklarını korumaya istekli plak şirketleri arasında bir denge kurmaya çalışıyor.

Şirket ve Universal Music Group (UMG) gibi ortaklar, yapay zeka müziği için bir dizi ilkeyi açıkladı. Teorik olarak bu yaklaşım, sanatçılara para ödenirken telif hakkı edinmeyi teşvik ediyor. Başlangıç olarak YouTube, "Yapay zekanın burada olduğunu" ve "sorumlu" bir stratejiye sahip olması gerektiğini savunuyor. Buna göre şirketin stratejisini etkileyecek bir Müzik Yapay Zeka İnkübatörü oluşturuyor. UMG ve temsil ettiği sanatçılar (Rosanne Cash, Yo Gotti ve Frank Sinatra'nın mülkü dahil) YouTube'un yapay zeka deneylerinden bilgi toplanmasına yardımcı olacak.

YouTube ayrıca AI müziğinin telif hakkı ihlallerine karşı "uygun korumaları" içermesi gerektiğini ve ayrıca katılmak isteyen ortaklara "fırsatlar" sunması gerektiğini söylüyor. Video devi bunun neleri gerektireceğini ayrıntılı olarak açıklamasa da, hak sahiplerinin materyallerini işaretlemesine yardımcı olan Content ID sistemini temel alacağını öne sürüyor. Üstelik YouTube, içerik politikalarını ve güvenlik yapısını yapay zekaya uyum sağlayacak şekilde ölçeklendireceğini iddia ediyor. Firma halihazırda telif hakkı istismarını, yanlış bilgileri ve diğer ihlalleri tespit edecek sistemlere sahip ancak bu yöntemlere daha fazla kaynak ayırmayı planlıyor.

Kaynak: teknolojioku


X (Twitter) şimdi de LinkedIn'e rakip oluyor.

Twitter, şirketlerin açık pozisyonlarını doğrudan platformda yayınlamasına imkan tanıyan ‘Hiring‘ (İşe Alım) adlı yeni bir iş ilanı özelliğini devreye aldı. Bu hamle ile Elon Musk, profesyonel iş sitesi LinkedIn’e meydan okumak istiyor gibi görünüyor. Şu anda belirli şirketlerle test aşamasında olan Hiring, iş ilanlarını otomatik olarak listeleyecek. Bu sayede şirketler, Twitter’ın aylık 300 milyondan fazla kullanıcısı arasından yeni çalışanını bulabilecek. Başvuruların, işletme sitesi üzerinden yapılacağı aktarıldı. Yani Twitter, iş ilanları için sadece aracı olacak.

LinkedIn’in aksine, Hiring’e yalnızca Twitter Blue aboneleri erişebiliyor. Şirketlerin beta erişimine sahip olmak için ödeme yapması gerekiyor. LinkedIn’in ücretsiz iş ilanları yayınlamaya izin verdiğini düşünürsek, bu durum, yeni özelliğin genişlemesini kısıtlıyor. Musk, platformun gelirlerini artırmak adına birçok zorlukla karşılaştı. Hiring özelliği ise, Musk’ın şirketteki kargaşaya rağmen yeni gelir kaynakları yaratma girişimini temsil ediyor gibi duruyor.

Kaynak: Shift Delete


E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

YAZAR

Sopyo

İçerik Üreticisi

İÇİNDEKİLER