E-ticaret işletmenizi yaşanabilir bir dünyaya hazırlayın.
Sizin de sürdürülebilir e-ticareti uygulamaya koyma konusunda da endişeleriniz varsa bu makale ile birlikte aklınızdaki yanıtlanmamış soruların cevabına ulaşacaksınız. Aslına bakarsanız tüm sorular tek bir soruda birleşiyor: “Nereden başlayabilirim?”
Ekip verimliliğinizi denetlemekten, geri dönüştürülebilir ambalajları seçmeye, yeşil nakliye yöntemlerinden karbon ayak izinizi azaltmaya kadar e-ticarette nasıl daha fazla çevre dostu olabileceğinize, daha yeşil bir yöne doğru nasıl ilerleyebileceğinize dair pek çok yöntemi öğreneceksiniz. Bunun da ötesinde, süreçlerinizi nasıl ve neden daha sürdürülebilir bir şekilde optimize etmeniz gerektiğini keşfedeceksiniz.
Keyifli okumalar.. :)
Sürdürülebilir e-ticaretin yükselişi
Birçok insan hala evde kalmak için uzaktan veya kısıtlamalar altında çalışırken, pandemi dünya çapında online alışverişin yaşantılara dahil olma sürecini hızlandırdı. Online alışveriş kültürünün küresel olarak benimsenmesi, her sektörde olduğu gibi e-ticarette de bazı olumsuz etkiler de doğurmaya başladı. Çöplüklere giden aşırı ambalaj atıkları doğal kaynaklarımızı zorluyor. Our World in Data'da yayınlanan bir araştırmaya göre, plastik ambalajlar plastik atıklar arasında en büyük alanı kaplıyor. Ancak fiziksel ticarete kıyasla e-ticaretin sosyal, ekonomik ve ekolojik çerçevelerde çok daha az olumsuz etkiler yarattığını söyleyebiliriz.
Tam da bu konuyla ilgili olarak sürdürülebilirlik, son yılların haber manşetlerinde, kitaplarında, konferanslarında, uzmanların söylemlerinde en çok tekrarlanan kavram haline geldi. Sürdürülebilir olmak o kadar popüler bir trend ki, sürdürülebilirliğin aslında tüm işletmeler için temel bir hedef olması gerektiğini unutuyoruz. Toplam perakendedeki payı her geçen gün artan e-ticaret sektöründe de işletmeler, insanlara ve bir bütün olarak gezegene fayda sağlayan daha stratejik ve sürdürülebilir kararlar alma sorumluluğuna sahiptirler. Üstelik evren konusunda daha bilinçli olan yeni nesillerle birlikte sürdürülebilirlik üzerine tüketici talepleri de artıyor.
Sürdürülebilirlik denilince akla ilk olarak çevresel anlamı gelse de, bu önemli kavramın yalnızca doğa meselesi olmadığını; ekonomik ve sosyal çerçevelerden de değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Sürdürülebilir e-ticaretin geleceği
Sürdürülebilirlik kavramına dair uygulamaları, fiziki işletmelerde son birkaç yıldır daha yaygın olarak görsek de, dijital dünyaya yansımaları hala başlangıç düzeyindedir. Aslında bu durumun doğal karşılanması gerektiğini, fizikselden dijitale geçişte pek çok kavram gibi sürdürülebilirliğin de uyarlama sürecinde olduğunu hatırlatalım.
Bazı ilham verici örneklerle başlayalım.
AB, 2030 yılı sonuna kadar karbon emisyonlarını en az %55 azaltmayı hedefliyor ve e-ticaretin inanılmaz büyümesini göz önünde bulundurursak, bu misyonda e-perakendecilere de büyük bir sorumluluk düşüyor.
E-ticarette sürdürülebilirlik neden önemlidir?
Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları ve tüketiciler, gezegenin geleceği ve üretim yöntemlerinin ve tüketim alışkanlıklarının gezegen üzerindeki etkisi için giderek daha fazla endişe gösteriyor. Şirketler, iklim değişikliğinin kısa vadede alacağı yönden büyük ölçüde sorumludur ve bu nedenle sürdürülebilirlik üzerinde çalışmak artık hem bireysel hem kurumsal bir sorumluluktur.
Bir üreticinin veya satıcının odağını sürdürülebilirliğe kaydırmak, 2022'de giderek daha yaygın bir hedef haline geliyor. Markalar ve perakendeciler, tedarik zincirinin ve e-ticaretin çevre üzerindeki etkisinin ve yeni uygulamaları benimsemenin gidişatı değiştirmeye nasıl yardımcı olabileceğinin farkına varıyor.
Pazarlama araştırma şirketi olan Nielsen'e göre, alışveriş yapanların %73'ü olumsuz çevresel etkileri azaltmak adına alışkanlıklarını yeniden düzenlediğini ve %72'si daha sürdürülebilir ürünler satın aldığını belirtti. Markanız veya mağazanız bu yeni taleplere adapte edilmezse, yalnızca daha az satış yapmakla kalmayacak, aynı zamanda itibarınız da zamanla kötüleşecek ve gelecekte yeni zamana uygun sürdürülebilir süreçleri üstlenmek daha zor olacak demektir.
Bu nedenle, bir üretici veya satıcı çerçevesinden sürdürülebilir olmak, kaynakların kullanımını daha fazla dikkate alan üretim, yönetim, satış ve dağıtım süreçlerini seçmek anlamına gelir.
Sürdürülebilir e-ticaret işletmeniz için neden avantajlıdır?
Çevreci olmak, online işinize ve çok daha önemlisi sevgili gezegenimize elbette fayda sağlayacaktır. Son yılların dijital tüketicileri, tüm işletmelerin dünya üzerindeki çevresel etkileriyle her zamankinden daha fazla ilgileniyor. Çünkü işin ehemmiyetinin çok daha farkındalar. Sürdürülebilir e-ticarete daha fazla önem vermenizin, online işletmenine sağlayacağı avantajlar saymakla bitmez.
Neden sürdürülebilirlikte öncü bir e-ticaret markası olup rakiplerinizin önüne geçmiyorsunuz?
İleri görüşlü markalar çevre bilincinin farkındadır ve bu farkındalıklarını domino etkisi gibi yaymakla meşguldürler. Böylece daha büyük bir misyona katkıda bulunarak kainata ve işletmelerine de değer sağlamaktalar.
Örneğin, Avrupalı tüketicilerin %52'si, lojistik süreçlerinin çevreye olan negatif etkisi daha düşük olan online mağazayı diğerine tercih ediyor. Ayrıca, Z Kuşağı ve Y Kuşağı, e-ticarette kullanılan ambalaj malzemeleri konusunda oldukça endişeli ve Avrupalı online alışveriş yapanların çoğu, ambalaj malzemelerinin tamamen geri dönüştürülebilir olması gerektiğini düşünüyor.
Uzun lafın kısası, sürdürülebilir çözümler uygulamak, alışveriş yapanları kesinlikle tatmin edecek ve uzun vadede daha sadık müşteriler kazandıracaktır. Ayrıca, yeni müşteri kazanmak, mevcut müşteriyi elde tutmaktan çok daha maliyetlidir. Öyleyse hem yaşadığınız gezegeniniz hem de işletmeniz için neden sürdürülebilirliğin gücünden faydalanmıyorsunuz?
E-ticarette sürdürülebilirlik: İşletmeniz için 6 harika uygulama
Pekala, daha fazla ayrıntıya dalalım ve sürdürülebilir bir e-ticaret markası olmanın ilk adımlarını gösterelim.
İŞLETMENİZ İÇİN 6 HARİKA UYGULAMA #1: ÇEVRE DOSTU NAKLİYEYE GEÇİN
İlk olarak, karbon emisyonunu azaltmak amacıyla çevre dostu nakliye uygulamaları sunan firmalarla anlaşma sağlayabilirsiniz. Örneğin, tüketicilerinize ücretsiz kargo hizmeti sunmayı bırakabilir ve bunun yerine iklim açısından nötr bir kargo çözümü için küçük bir ücret (genellikle %5'ten fazla olmayan) talep edebilirsiniz. DHL GoGreen, Yurtiçi Kargo Pilly (çevre dostu elektrikli araç) vb. gibi firmaların iklim krizine destek sağlamak adına sundukları nötr nakliye hizmetleri ve daha fazlası için lojistik firmaları ile görüşebilirsiniz.
Müşterilerinizin ücretli kargoya geçiş yaptığınız için sizi tercih etmeyeceklerini düşünüyorsanız, kargo ücreti olmasına rağmen defalarca aldığınız ürünleri gözden geçirmenizi öneririz. Unutmayın, kargo ücreti her ne kadar caydırıcı bir unsur gibi gözükse de, özünde satın alma kararını verdiren itici güç ürünle ya da markayla kurulan duygusal bağdır. Dolayısıyla, çevre dostu kargo firmalarıyla gönderim sağlamak, duyarlılığı gittikçe artan bir nesil için karlılığınızı artıran bir hamle bile olabilir.
İŞLETMENİZ İÇİN 6 HARİKA UYGULAMA #2: İADE ORANINIZI DÜŞÜRÜN
İadeler, sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağıdır ve aynı zamanda maliyet ve zaman kaybıdır. Bu nedenle, e-ticaret mağazanızın iadelerini mümkün olduğunca azaltmak adına bazı adımlar atmalısınız. İşte iade oranınızı düşürecek yöntemler:
İade oranınızı düşürmenin en etkili yolu, kataloğunuzda yayınladığınız ürünlerin her zaman güncel, doğru, eksiksiz olmasını sağlamaktır. Ürünlerinizi açıklarken veya fotoğraflarını çekerken mümkün olduğunca spesifik olun. Net içerikler, müşterilerin tüm sorularını yanıtladığı ve nasıl bir ürünle karşılaşacakları hakkında somut bilgi edinmelerini sağladığı için müşterilere daha çekici gelecektir. Dolayısıyla verilen sipariş ve gerçekte teslim edilen ürün açısından memnuniyetsizliği, yanlış anlaşılmaları ve iade oranlarını azaltacaktır.
Ücretsiz iade hizmeti sunmamak da iade oranınızı düşürecek keskin yöntemlerden biridir. Müşteri memnuniyetsizliği yaşatmamak adına tüm politikalarınız altında yatan bu ekolojik sebepleri tatlı bir dille kitlenize anlattığınız bir sipariş notu eklerseniz, anlayışla karşılama ihtimalleri de artacaktır.
Paketleme de sipariş yönetiminin en önemli parçalarından biridir. Çünkü müşteri, ürün özelinde düzgün bir paketleme ile karşılaştığında memnuniyeti ve sadakati artacaktır. Ürünlerin kargo esnasında hasar görmemesi adına paketlemenize muhakkak özen göstermelisiniz.
Ürünü teslim edip tüm aşamaları tamamladıktan sonra müşteri ile ilişiğinizin kesildiğini düşünmeyin. Satış sonrası ürünle ilgili yaşanabilecek sorunlar ve sorularla ilgilenmek de iade oranlarını düşürecek kriterler arasındadır.
Özetle, iadeleri azaltarak, e-ticaret işletmeniz daha az nakliye hizmetinden sorumlu olacak; bu nedenle daha az sera gazı salınımı yaşanacaktır. Bu konuya özellikle önem vermenizi tavsiye ederiz. E-ticarette iptal ve iade oranlarını düşürmenin yöntemlerini paylaştığımız makalemizi okumak için tıklayın.
İŞLETMENİZ İÇİN 6 HARİKA UYGULAMA #3: PAKETLEME YÖNTEMİNİZİ DEĞİŞTİRİN
Paketlemenin iade oranını düşüren unsurlardan biri olduğundan bahsetmiştik. Paketleme hazırlarken daha az ambalaj kullanmak ve çevre dostu malzemeleri seçmek, e-ticareti daha sürdürülebilir hale getirmenin en kolay yollarından biridir. Avrupalı online tüketicilerin %67'sinin siparişlerini göndermek için çok fazla ambalaj malzemesi kullanıldığını düşündüğünü biliyor muydunuz? SendCloud anketine katılanların %41'i de, online sipariş verilen ürünler için ambalaj malzemelerinin tamamen geri dönüştürülebilir olması gerektiğini söylüyor. Sadece Z Kuşağı ve Y Kuşağı rakamlarına bakıldığında ise bu rakam %71'e çıkıyor. Ambalaj malzemeleriyle ilgili artan endişeyi göz önünde bulundurarak, ambalaj stratejinizi yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.
Mümkün olan her yerde geri dönüştürülebilir ve sürdürülebilir ambalaj malzemeleri kullanmaya çalışın. Örneğin, doğada parçalanamayan plastiği kullanmayı bırakın ve ürünleriniz için yağlı kağıda veya normal kağıt ambalajlara geçin. Aynı şekilde, ambalaj atıklarından tamamen kaçınmaya çalışın. Örneğin, kutularınızın muhtemelen strafor patlamış mısır veya diğer dolgu malzemelerine ihtiyacı yoktur. Bunun yerine, paketleri daha fazla kağıtla doldurun veya gerektiğinde diğer sürdürülebilir nakliye malzemelerini kullanın. Siz de nakliye ve ambalaj atıklarını ortadan kaldırarak, gezegen için üzerinize düşeni yapma yolunda uzun bir yol kat edebilirsiniz. Bunlar sadece çevre için daha iyi olmakla kalmaz, aynı zamanda markanıza uzun vadede kârını artırabilecek küçük farklılıklar da kazandırır.
İŞLETMENİZ İÇİN 6 HARİKA UYGULAMA #4: YEŞİL ÜRÜNLER DE SATIN
Bir şirketin bu konuda atacağı herhangi bir adım büyük, ama bir o kadar da sorumluluk isteyen bir adımdır. Güzel bir örnek olarak tekstil sektör devlerinden Zara, 2025 yılına kadar yalnızca organik ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanma sözü verdi.
Her işletme için kolay olmasa da, markanıza ve sektörünüze bağlı olarak, tüketicilerinize doğrudan yeşil veya çevre dostu ürünler de sunabilirsiniz. Örneğin, tekstil ürünleri satıyorsanız, müşterilerinize sürdürülebilir malzemelerden veya çevre dostu markalardan yapılmış parçalar sunmaya çalışın.
Y kuşağının bugünlerde çevre dostu olmaya odaklandığı göz önüne alındığında, bu çevre dostu ürünler kısa sürede e-ticaret dükkanınız için en çok satanlar haline bile gelebilir.
İŞLETMENİZ İÇİN 6 HARİKA UYGULAMA #5: GERİ DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI YAPIN
İşletmenizde bir geri dönüşüm programı uygulamayı düşünün. E-ticaret şirketinizin birden fazla çalışanı varsa, siz ve bu çalışanlar alüminyum kutular, kağıt ve plastik ürünler gibi geri dönüştürülebilir malzemeleri ayrı kutularda toplayarak geri dönüştürülmelerine katkı sağlayabilirsiniz.
İşletmenizde geri dönüşüm uygulamaları yapmak uzun vadede küçük bir önlemdir, ancak gezegenimize yardım etmekten bahsettiğimizde her bir taş büyük perspektiften bakıldığında katma değer yaratacaktır. Ne kadar geri dönüştürdüğünüze bağlı olarak, Çevre Kanunu’na eklenen Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) tahsis etmekle ilgili de muhasebecinizle görüşüp gider ve makbuz takip araçları gibi özelliklere sahip muhasebe yazılımı ile geri dönüştürdüğünüz her şeyi kaydettiğinizden emin olun.
Sürdürülebilirlik çabalarınız dış ambalajla bitmemelidir. Devlet politikaları bile gereksiz kağıt kullanımını azaltmak adına işletmeleri e-fatura mükellefi olmaya yönlendirirken, hala kağıt (matbu) fatura kullanıyorsanız e-faturaya geçmenin zamanı gelmiş demektir. E-fatura ile pek çok maliyetin önüne de geçmiş olursunuz. Sopyo ile tüm siparişlerinizi toplu olarak e-faturalandırabilirsiniz. Üstelik e-faturanın içerisinde yer alan kargo barkodu ile de kağıt israfını önlemiş olursunuz.
İŞLETMENİZ İÇİN 6 HARİKA UYGULAMA #6: KAYNAKLARINIZI VE EKİP VERİMLİLİĞİNİZİ ARTIRACAK BİR YAZILIM KULLANIN
Kolay arayüze sahip bir e-ticaret entegrasyonu ile enerji tasarrufu sağlayabilir, envanter yönetim süreçlerinizi daha başarılı ve otomatize edilmiş bir şekilde hızlandırabilir, boşa harcanan zamanı ve kaynak tüketimini azaltarak da ekibinizin verimliliğini artırabilirsiniz.
Ayrıca, Shopify ve WordPress gibi birçok e-ticaret platformu, işin bu yönünü geliştiren ve aynı zamanda bu konuyla ilgilenen müşterilerde güven oluşturmaya yardımcı olan sürdürülebilir uygulama eklentileri sunar. Örneğin, bir eklenti sizi online mağazadaki her satın alma işleminin neden olduğu karbon ayak izini azaltmaya katkıda bulunmaya teşvik edebilir.
Çevre dostu olmak için seçenekleriniz bol. Hadi, şimdi hızla aksiyona geçme zamanı! Yaşanabilir bir ekosistem için e-ticaretinizi hazırlamaya bugünden başlayın.