fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (26 Aralık-02 Ocak)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon, ABD eyaletlerinde drone ile teslimat denemelerine başladı.

Perakende devi Amazon, paketleri bir saat içinde müşterilerin evlerine ulaştırmak amacıyla artık siparişleri Kaliforniya ve Teksas eyaletlerinde insansız hava araçlarıyla teslim ediyor. Amazon’un drone teslimat hizmeti olan Amazon Prime Air; Lockeford, California ve College Station, Texas’taki müşterilerinin arka bahçelerine drone aracılığıyla paket bıraktı.

Amazon Air sözcüsü Natalie Banke, “Amacımız insansız hava araçlarımızı güvenli bir şekilde gökyüzüne ulaştırmak. Bu topluluklarda başlıyoruz ve zaman içinde daha fazla müşteriye teslimatları kademeli olarak genişleteceğiz” dedi.

Her iki şehirde yaşayanlar kaydolabilir ve sipariş verebilirken, Amazon kendi bölgelerinde drone teslimatı mevcut olduğunda başka yerlerdeki müşterileri de bilgilendirecektir. En son başvurular, Amazon’un teslimatlarının Teksas’taki teslimat merkezine 6,73 mil ve Kaliforniya’daki drone deposuna (diğer adıyla Prime Air Drone Teslimat Merkezi veya PADDC) dört mil içinde sağlanacağını gösteriyor.

Amazon Prime Air Başkan Yardımcısı David Carbon ise LinkedIn üzerinden yaptığı açıklamada şu sözleri ifade etti:

“Teksas ve Kaliforniya’daki yeni tesislerimizden ilk teslimatları tamamladık. Prime Air’ı oluşturan muhteşem insanlarla gurur duyuyorum. Bunlar, önümüzdeki yıllarda müşterilerimiz için dev sıçramalara dönüştüreceğimiz dikkatli ilk adımlardır. Müşteriler bizim hassas noktamızdır, güvenlik ise zorunluluğumuzdur. Teslimatın geleceği bizim görevimizdir. Teknoloji bu geleceğin kilidini açıyor ve çalışanlarımız hepsinin üzerinde geliyor.”

Kaynak: The Verge

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Kargo Entegrasyonları ile ihracatı arttırmayı hedefleyen yerli girişim: Shipink.

Shipink, e-ticaret firmaları için kargo ve ihracat operasyonlarını hem zaman hem maliyet anlamında optimize etmeyi  hedefleyen bir lojistik teknoloji girişimidir. TİM-TEB Girişim Evi aracılığıyla Tübitak BİGG desteği alarak Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi olan Cube Incubation’da kurulmuştur.

Oytun Yüksel, Ozan Umut Şimşek, Engin Kartal ve Serkan Akgöz tarafından kurulan Shipink, e-ticaret firmalarına API ve kontrol paneli üzerinden dünya çapında kargo gönderimi yapma imkanı sunmaktadır. Kullanıcılar, Shopify, WooCommerce, Opencart ve Wix üzerindeki satış kanallarını bağlayarak siparişleri tek bir panele bağlar. Bu sayede, e-ticaret firmaları Shipink aracılığıyla siparişleri için kargo ücretlerini öğrenebilir, etiket yazdırabilir, uluslararası belgeleri otomatik oluşturabilir ve gönderi ve iadelerin durumlarını kolayca takip edebilirler.

Kaynak: Startup Teknoloji

Yeni e-ticaret yasası, yeni yıl ile birlikte yürürlüğe girdi.

Yeni e-ticaret yasası, 29 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Geçtiğimiz aylarda yeni düzenlemelere yönelik yayımlanan yönetmeliği sizlerle paylaşmıştık. Bu yasanın amacı, etkin ve adil rekabet ortamının tesis edilmesini ve elektronik ticaretin gelişiminin sağlanmasını teminen elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların faaliyet ve denetimleri ile bunlar arasındaki ticari ilişkilerin düzenlenmesine yönelik usul ve esasları belirlemektir. Yeni yasanın etkileri özellikle Trendyol, Hepsiburada gibi lider pazaryerlerinde dikkat çekmeye başlamıştı. E-ticaret devlerinin hediye çeki, iş ortaklıkları, promosyonlar gibi bazı uygulamalarını kısıtlayacak, pazarda tekelleşmelerini önlemeye yönelik düzenlemeler getirilmişti.

Yönetmelik, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerini, elektronik ticarette haksız ticari uygulamaları, hukuka aykırı içeriği, aracılık sözleşmesini, elektronik ticaret lisansını ve elektronik ticaretle ilgili diğer hususları kapsamaktadır.

Yeni e-ticaret yasasının tamamına Resmi Gazete’den ulaşabilirsiniz.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Netflix, Microsoft’un alışveriş listesinde sıradaki olacak.

Reuters, Microsoft’un önümüzdeki yıl dijital yayın platformu Netflix’i satın almayı değerlendirdiğini öne sürdü.

Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Satya Nadella döneminde Minecraft ile başlayan ve ardından LinkedIn, Nuance ve Activision Blizzard ile devam eden büyük çaplı satınalmalara dikkat çekilen haberde Nadella’nın Activision Blizzard’ı rekabet kuralları nedeniyle kaybetme olasılığı bulunsa da Netflix’e yönelmenin stratejik açıdan anlamlı bir hamle olabileceği ifade edildi.

Netflix’in 13 katıyla piyasa değeri Aralık ayında 1,8 trilyon dolar olarak tahmin edilen Microsoft’un dijital yayın platformunu 190 milyar dolar karşılığında satın alabileceği tahmin ediliyor. Microsoft, Activision Blizzard için 69 milyar dolar ödemişti.

İki şirket arasındaki yakın bağ da dikkat çekiyor. Netflix reklamlı abonelik hizmeti için Microsoft ile partnerliğe imza atmıştı. Microsoft Brad Smith ise Netflix yönetim kurulunda yer alıyor. Ayrıca Microsoft birden fazla cihaz üzerinden video-oyun yayın hizmeti sunmak istiyor.

Kaynak: Reuters

Google ve YouTube içerik sağlayıcıları, ABD’deki çocukların gizlilik davasıyla yüzleşmeli.

Çarşamba günü bir ABD temyiz mahkemesi, Alphabet Inc’in Google dahil olmak üzere diğer birkaç şirketinin de hedefli reklamlar göndermek için ebeveyn izni olmadan YouTube etkinliklerini izleyerek 13 yaşın altındaki çocukların mahremiyetini ihlal etmekle suçlayan bir davayı yeniden başlattı.

Seattle’daki 9. ABD Çevre Temyiz Mahkemesi, Kongre’nin federal Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını kabul ederek eyalet yasalarına dayalı gizlilik iddialarını engelleme niyetinde olmadığını söyledi. Bu yasa, Federal Ticaret Komisyonu’na ve eyalet başsavcılarına, 13 yaşın altındaki çocuklar hakkında çevrimiçi kişisel verilerin toplanmasını düzenleme yetkisi verir.

Dava, Google’ın veri toplamasının benzer eyalet yasalarını ihlal ettiğini ve Hasbro Inc, Mattel Inc, Cartoon Network ve DreamWorks Animation gibi YouTube içerik sağlayıcılarının izleneceklerini bildikleri için çocukları kanallarına çektiğini iddia etti.

Kaynak: Reuters

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares