fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (6-13 Şubat)

Bülten serisine başladığımızdan beri, her hafta yaşanan dijital gelişmeleri sizlerle paylaşmaya çalıştık. Fakat bu haftaki başlıklarımızın tümü, dünyanın tek bir kalp olduğu, boğazımızın düğümlendiği “asrın felaketi” olarak nitelendirilen afetle ilgili gelişmelerden oluşuyor…

Tekrar kayda geçirmek gerekirse; 6 Şubat 04.17‘de Kahramanmaraş merkezli 10 şehri birden etkileyen, 7,7 (Pazarcık) ve 7,6 (Elbistan) büyüklüğündeki iki deprem, sadece yaşandığı bölgeyi değil bütün Türkiye’yi derinden sarstı.

DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENEN 10 İL

Kahramanmaraş

Hatay

Gaziantep

Malatya

Adıyaman

Diyarbakır

Adana

Kilis

Osmaniye

Şanlıurfa

Bugün afetin üstünden tam 1 hafta geçmesine rağmen arama kurtarma ekipleri hala daha çalışmalarına ve bir umut aramaya devam ediyor.

4. Seviye acil durum çağrısı

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında en yüksek seviye olan “Seviye 4″ alarm çağrısında bulunuldu. Türkiye’nin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü de “3. Seviye” acil durum ilan etti.

Tüm dünyanın seferber olmasıyla birlikte bölgeye sağlık ekipleri, arama kurtarma ekipleri, eğitimli köpekler sevk edildi. Büyük markalar başta olmak üzere yardım kuruluşlarının fonlar oluşturduğu, tüm dünya ülkelerinden insanların koli koli yardımlar topladığı, çeşitli şekilde maddi destekler sağlamaya çalıştığına şahit olmaktayız. Dili, milleti, inancı ne olursa olsun, herkesin gayesi tek: Bir canın hayatına dokunmak.

Depremzedeler için hazırlanan faydalı web siteleri

Depremden hemen sonra depremzedeler için hızla hazırlanan uygulamalar ve web siteleri pek çok insana fayda sağladı, sağlamaya da devam ediyor. İşte depremzedelere fayda sağlaması amacıyla hazırlanan web sitelerinden bazıları:

kalacakyer.org

İçinde bulunduğumuz mevcut iklim koşulları sebebiyle depremden kurtulanlar kalacak yer konusunda çok sıkıntı yaşıyor. Depremzedeler için hızla oluşturulan web sitesi kalacakyer.org, depremzedelerin toplanma alanları, belediye tarafından kullanıma açılan alanlar, ücretsiz olarak kullanabilecekleri tesisler, oteller ve gönüllü evlerinin Türkiye haritası üzerinde gösterildiği bir web sitesidir. Listede bulunan yerlerin doluluk durumu güncel olarak kontrol edilerek doğru şekilde yönlendirilme yapılmaya çalışılıyor. Siz de evinizi, işletmenizi, otelinizi, tesisinizi depremzedelere açmak istiyorsanız sağ altta bulunan “Yer Paylaşmak İstiyorum” butonuna tıklayabilir ve kalacakyer.org ekibi ile iletişime geçebilirsiniz. 

depremyardim.com

Yardım taleplerinin toplandığı bir web sitesi olan depremyardim.com, hem yardım için adres bildirimi yapmayı hem de kayıtlı yardım taleplerine ulaşmamızı sağlıyor. Herkes tek yürek olup, tüm sosyal mecralarda sayısız yardım talepleri paylaşıyor. İl ve ilçe bazlı arama da yapılabiliyor. Depremyardim.com web sitesi içinde şu an 45 binden fazla kayıtlı yardım talebi bulunuyor. Deprem Yardım Projesinin GitHub sayfasındaki açıklaması ise şu şekilde:

“Twitter, Instagram, Whatsapp ve çeşitli web siteleri gibi farklı kaynaklardan gelen tüm yardım çağrılarını topluyoruz ve bu veriyi sahada kullanılmak üzere anlamlı, rafine hale getiriyoruz. Amacımız bilgi teknolojilerini kullanarak ilgili kurum ve STK’lara yardımcı olmak ve afet zamanlarında açık bir veri platformu sağlamak.” 

Aynı çatı altında bulunan diğer platform ise yine aynı amaç için olan afetharita.com. Harita ısı haritasına göre hazırlanmış olup en yoğun bölge kırmızıdan sarıya doğru ihbarların yoğunluğu gösterilmektedir.

Depremle hayatlarımıza yerleşen yeni bir kavram: e-Seferberlik

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette ‘Deprem Yardımlaşma Seferberliği’ (e-Seferberlik) başlatıldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, “Gönüllülük esasına göre yürütülecek e-Seferberliğe ülkemizde faaliyet gösteren elektronik ticaret pazaryerleri, bu platformlarda faaliyet gösteren satıcılar ile kargo ve lojistik işletmecileri katılım sağlayacaktır” denildi. Açıklamada, münhasıran depremde öncelikli ihtiyaç ürünlerinin satışının yapılacağı e-Seferberlik’te, e-pazaryerlerinin satıcılardan herhangi bir komisyon bedeli almayacağı, satıcıların da ürünlerini indirimli fiyatla satışa sunacakları kaydedildi. Bu sayede, vatandaşların uygun fiyatla satın aldıkları ürünleri ihtiyaç sahiplerine hızlı bir biçimde ulaştırarak yaraların sarılmasına katkı sağlanması hedefleniyor. Bakanlık açıklamasında, satın alınan ürünlerin deprem bölgesine nasıl gönderileceğine ilişkin olarak, “Vatandaşlarımızın satın aldığı ürünler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AFAD’ın belirleyeceği teslimat noktalarına bakanlığımız koordinasyonunda ilgili platformlar ile kargo ve lojistik işletmecileri tarafından ulaştırılacaktır” bilgisi yer aldı.

Kaynak: Habertürk

Benzer şekilde yardım kuruluşları ve dernekler için de dijital destek kartı alarak bağış yapmak mümkün. Bu dijital destek kartları 50-1000 TL arasında değişiyor.

İşte e-seferberliğe katılan dijital platformlardan bazıları:

Trendyol – Dijital ürün olarak satılan destek kartları: Afad, Ahbap, Akut, Kızılay
Hepsiburada – Dijital ürün olarak satılan destek kartları: Afad, Ahbap, Akut, Kızılay
n11 – Dijital ürün olarak satılan destek kartları: Afad, Ahbap, Akut, Kızılay
Çiçeksepeti – Dijital ürün olarak satılan destek kartları: Afad, Kızılay, Hayata Destek
Amazon – Dijital ürün olarak satılan destek kartları: Ahbap, Kızılay
PttAVM – İhtiyaç malzemesi siparişleri bölgelerdeki AFAD koordinasyon merkezlerine teslim edilmektedir.
Migros Sanal Market – İhtiyaç malzemesi siparişleri bölgelerdeki AFAD koordinasyon merkezlerine teslim edilmektedir.

Ülkemizde toplamda yaklaşık 15 milyon kişinin etkilendiği, 10 ilimizde birden yıkımlara sebep olan ve Erzincan depreminden sonra son yüzyılın en yıkıcı afeti olarak nitelendirilen depremdeki acı kayıplar hızla ortaya çıkmaya devam ediyor. Resmi rakamlar ve süren enkaz kaldırma çalışmaları dikkate alındığında depremin ilk haftasında yaşamını kaybeden kişilerin sayısı malesef 30 bini aşmış durumda… Yaralı olarak kurtulan insan sayısı ise 100 binden fazla. Deprem sonrası çekilen drone görüntüleri ise afetin sebep olduğu büyük yıkımı gözler önüne seriyor… Buraya tıklayarak görüntüleri izleyebilirsiniz.

Bilgi: İnsan susuzluğa ne kadar dayanabilir?
Özellikle doğal afet gibi durumlarda daha çok aklımıza gelen bu soruyu hepimiz düşünmüşüzdür. Yetişkin ve sağlıklı bir insanın susuzluğa dayanma süresi ortalama 3-5 gün olarak kaydediliyor. Duke Üniversitesi’nden Claude Piantodosi, bir insanın dış mekanda ortalama sıcaklık seviyelerinde 100 saate kadar su içmeden dayanabileceğini söylüyor. Depremin üstünden 7 gün 168 saat geçmesine rağmen 8. günde hala sağ olarak çıkarılan canları görmeye devam ettiğimizi düşünecek olursak, insanın aklına mucizeden başka bir kelime gelmiyor olsa gerek…

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-
bültenimizi takipte kalın.

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares