fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (7-14 Kasım)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon’dan yeni sağlık hizmeti modeli: Amazon Clinic.

Amazon Sağlık Hizmetleri Kıdemli Başkan Yardımcısı Neil Lindsay, Amazon Care’in kurumsal müşteriler için doğru ve uzun vadeli çözüm olmadığına karar verdiklerini ve 31 Aralık 2022’den sonra bu hizmetini kapatacaklarını söylemişti. Amazon, sanal sağlık hizmeti her ne kadar Amazon Care’i bu senenin sonunda kapatmaya hazırlanıyor olsa da şirket sağlık sektörünü bırakmaya niyetli değil gibi.

Nicole Wetsman’ın The Verge için rapor verdiği rapora göre, Amazon’un YouTube sayfası, şirketin bir sonraki sağlık hizmeti hamlesinin ne olabileceğini açıklayan bir video yayınladı ve hemen yayından kaldırıldı: “Amazon Clinic” adlı yeni bir tele-sağlık modeli. Videoya göre Amazon Clinic müşterileri, alerji ve akne gibi “yaygın durumlar” için yaşadıkları semptomlarla ilgili bir anket doldurup ücret ödeyecekler. Akabinde bir klinisyen daha sonra anketteki cevapları gözden geçirerek bir teşhis koyacak ve gerekli tedaviyi müşteriye sunacak.

Videodaki metinde, “Tele-sağlık hizmetleri üçüncü taraf sağlık hizmeti sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır” diyor. Ayrıca müşterileri şu anda yayında olmayan bir web sitesi olan amazon.com/clinic’e yönlendiriyor. Amazon Clinic ile ilgili Amazon tarafından herhangi resmi bir açıklama gelmediğini hatırlatalım.

Hepsiburada, Kasım ayı indirimlerinde ilk hafta sonuçlarını paylaştı.

Kasım ayı, e-ticaret platformları için oldukça önemli bir ay, zira bu ayda bilhassa 11.11 indirimleri dikkat çekiyor. Ancak son zamanlarda bu indirim süreleri biraz uzamış durumda. Bir süre öncesine kadar sadece belirli dönemleri kapsayan bu indirim günleri, artık tüm kasım ayı boyunca devam ediyor ve e-ticaret platformları tarafından çeşitli isimlerle anılıyor. Trafiği oldukça yoğun pazaryerlerinden olan Hepsiburada da Kasım ayının ilk haftasının raporunu paylaştı. İşte detaylar:

  • Hepsiburada platformu üzerinden Efsane Kasım’ın ilk 6 gününde verilen toplam sipariş sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,5 kat arttı, 7,5 milyonun üzerinde ürün satıldı.
  • Hepsiburada’nın ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı günlerine kıyasla %70 artışla 110 milyonun üzerine çıktı.
  • Hepsiburada mobil uygulaması, 1, 3 ve 4 Kasım tarihlerinde AppStore’da en çok indirilen uygulama oldu, 1-6 Kasım tarihleri arasında Google Play Store’da ise en çok indirilen ilk üç uygulama arasında yer aldı.
  • İstanbul, Ankara, İzmir’in ardından Efsane Kasım’a yoğun ilgi gösteren şehirler Bursa, Kocaeli, Antalya ve Konya olurken, Hepsiburada müşterileri alışveriş için en çok akşam 20 ile 23 saatleri arasını tercih etti.
  • Müşteriler Efsane Kasım’ın ilk 6 gününde en çok temel tüketim, gıda, giyim, elektrikli ev aletleri, züccaciye ve sağlık-güzellik kategorilerine ilgi gösterdi. Hepsiburada platformu üzerinden ilk altı günde en çok sipariş verilen ürünler ise çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı tableti, tuvalet kâğıdı, ev giyim/iç çamaşırı, kakaolu fındık kreması, nano jel yastık ve bebek bezi oldu. Elektrikli ev aletleri kategorisinin en çok satan ürünü ise Airfryer oldu.
  • Hepsiburada’nın, “Şimdi Al Şubatta Taksitle Öde” teklifine müşteriler yoğun ilgi gösterdi. Hepsiburada müşterileri kampanyaya uygun kartlarla yaptıkları alışverişlerinin %50’sinde ihtiyaçlarını ertelemeden, ödemelerini erteleyerek alışverişlerini tamamlarken her 3 alışverişten 1’ini Şubat sonrasında taksitlendirme imkânı kullanarak gerçekleştirdi.

Hepsiburada platformunda yüz binlerce KOBİ ve satıcı da e-ticarete artan talebin etkisiyle ilk 6 günde rekor satış ve ciro hacimlerine ulaştı. Hepsiburada platformu üzerinden yapılan satışların önemli bölümü pazar yeri üyesi işletme ve KOBİ’ler tarafından yapıldı.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ideasoft’tan ücretsiz “İlk Adım Paketi” müjdesi!

IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, IdeaSoft’un yeni ürünü olan “İlk Adım Paketi”nin müjdesini vererek, işletmelerin fiziksel mağazalarına bağlı kalmadan ücretsiz olarak tüm Türkiye’ye satış yapabilme fırsatına sahip olacağını belirterek, hedeflerinin 2023’te 100 bin işletmeye ulaşmak olduğu belirtti.

Özkara, IdeaSoft anahtar teslim e-ticaret siteleri ile dijitalleşmek isteyen firmalara uçtan uca çözüm ve hizmet sunarak altyapı sağladıklarını da sözlerine ekleyerek, “Dijitalleşme süreci hiç bitmeyen bir süreç. Yeni teknolojiler hayata girdikçe, şirket içerisinde otomatikleştirebileceğiniz, operasyonel anlamda şirkete katkı sağlayabilecek modeller, süreçler her zaman olur ve üzerine devamlı yenileri eklenir.Firmalar için önemli olan şey adım adım başlayıp süreç içerisinde hepsinin birbiriyle aynı dili konuşabildiği entegre çözümler üretmek ve süreçleri doğru yönetmektir. Her işletme mutlaka dijital dönüşüme ayak uydurmalı.” şeklinde konuştu.

İlk Adım Paketi içeriğinde; hazır temalar, 25 adet ürün ekleme, 1 adet ödeme sistemi entegrasyonu, kapıda ödeme / havale ile ödeme, 100 GB yıllık trafik / sunucu kullanımı, anlaşmalı kargo fiyatları, detaylı sipariş takibi, eğitim dokümanları, raporlama sistemi, yazılım güncellemeleri yer alıyor.

Tüketicilerin satın alma eğilimi Kasım’da yaklaşık 4 kat artıyor.

Son yıllarda her ay düzenlenen kampanyaların ve özel günlerin de etkisiyle, özellikle Kasım ayında tüketicilerin alışveriş eğilimleri tüm aya yayılmaya başladı. RTB House’un geçen yıl verilerine göre, tüketicilerin satın alma eğilimleri özellikle Black Friday döneminde çok fazla, fakat alışveriş dönemi tüm Kasım ayına yayılıyor. Global ölçekte satın alma eğilimi 19 Kasım’da artmaya başlarken Black Friday’de %444Siber Pazartesi‘de ise %127 oranında artış gösterdi. Bu demek oluyor ki tüketiciler satın alma için en doğru zamanı bekliyor ve alışveriş listesini belki haftalar öncesinden hazırlıyor.

Günlük ortalama sipariş Black Friday’den 2 hafta önce artmaya başladı. Günlük ortalama bir kullanıcı tarafından 5.49 kampanya sayfası görüntülendi. RTB House’un 2021 yılı Kasım ayı verilerine göre, CPM (Bin gösterim başına maliyet) 11-14 Kasım, 19-22 Kasım ve 26-29 Kasım tarihlerinde zirveye çıktı.

Her geçen yıl popülerliği daha da artan Black Friday zamanları hem tüketiciler hem de satıcılar tarafından dört gözle beklenmeye başladı. Peki siz tüm zamanların en büyük indirim dönemi olan Black Friday’e hazır mısınız? Sizler için geçen yılın istatistiklerinden uygulayacağınız stratejilere kadar hazırladığımız rehberi vakit kaybetmeden aşağıdaki görsele tıklayarak indirin, büyük indirim günlerine geç kalmayın 🙂

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Meta, 11.000’den fazla çalışanı işten çıkarıyor.

Mark Zuckerberg, Çarşamba günü çalışanlarına yazdığı bir mektupta Meta’nın çalışanlarının %13’ü olan 11.000’den fazla çalışanını işten çıkaracağını söyledi. İşte Mark Zuckerberg’in çalışanlarına yazdığı mektubun bir kısmı:

“Bugün Meta’nın tarihinde yaptığımız en zor değişikliklerden bazılarını sizlerle paylaşıyorum. Ekibimizin boyutunu yaklaşık %13 oranında küçültmeye ve 11.000’den fazla yetenekli çalışanımızın işine son vermeye karar verdim. Ayrıca isteğe bağlı harcamaları azaltarak ve işe alım süremizi ilk çeyreğe kadar uzatarak daha yalın ve daha verimli bir şirket olmak için bir dizi ek adım atıyoruz.

Bunun herkes için zor olduğunu biliyorum ve özellikle bu durumdan bizzat etkilenecek olanlar için çok üzgünüm. Buradan ayrılanlara, buraya kattıkları her şey için tekrar teşekkür etmek istiyorum.”

Zuckerberg, etkilenen çalışanların 16 haftalık maaş artı her hizmet yılı için iki hafta daha alacağını, ayrıca altı ay boyunca da sağlık sigortasının karşılanacağını söyledi.

Meta, Eylül sonu itibariyle 87.000’den fazla çalışana sahipti.
Şirketin maliyet ve giderleri üçüncü çeyrekte yıllık %19 artışla 22.1 milyar dolara yükseldi.

Twitter ücretli bir platform haline gelebilir!

Elon Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra yöntemdeki çalışanlarla birlikte hızla işten çıkarmalara başlamış ve Twitter Blue abonelik servisini değiştireceğini söylemişti. 8 dolar ödeyerek Twitter Blue kullanıcılarına verilen mavi tik, şimdi Türkiye’ye de geldi. Türkiye ücretinin de 109,99 TL olacağı App Store’da ortaya çıktı. Musk,’un bu kararları oldukça tepki çekmeye başlarken; tepkileri adeta kamçı gibi görmeye başlayan Musk, radikal kararlar almaya devam ediyor.

Platformer’ın şirkete yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre Elon Musk, Twitter’ı paywall yani ödeme duvarının arkasına koymayı düşünüyor. Bu demek oluyor ki; Twitter ücretli bir platform haline gelebilir. Henüz Musk tarafından gelen resmi bir açıklama olmadığının altını çizelim. Ancak kullanıma açıldığı tarihten beri tamamen ücretsiz olarak kullanılan Twitter’ın ücretli bir platforma dönüşmesi fikri, Twitter Blue kararından çok daha fazla tepki çekecek; hatta mevcut pazar payında düşüşlerin yaşanma riskini de artıracaktır.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares