fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (14-21 Kasım)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, servetinin çoğunluğunu iklim değişikliğiyle mücadele için bağışlayacak.

Dünyanın yaşayan en zengin insanları arasında yer alan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, CNN’e verdiği bir röportajda, 124 milyar dolarlık servetinin çoğunu “iklim değişikliğiyle mücadele” için bağışlamak istediğini söyledi. CNN muhabirinin, hayır kurumlarına bağış yapıp yapmayacağını sorması üzerine Bezos, “Evet, bunu yapacağım.” diyerek iklim değişikliğiyle mücadeleyi ve “dünyayı birleştirebilecek insanları” desteklemeyi amaçladığını söyledi. Katıldığı program aracılığıyla servetinin bir kısmını bağış yapacağı bilgisini ilk kez paylaşan Bezos, sunucunun “bu bağışı yaşarken mi yapacaksınız?” sorusuna yine “evet” yanıtını verdi. 

Bezos daha önce, varlıklı insanları servetlerini hayır işlerine bağışlamalarını teşvik amacıyla Warren Buffett ve Bill Gates tarafından başlatılan ”Giving Pledge” adlı kampanyaya katılmadığı için eleştirilerin odağı olmuştu. Bunun yanında Amerikalı milyarder, iklim ve doğayla ilgili sürdürülebilir çözümleri finanse etmek için kurduğu Earth Fund’a 10 milyar dolar bağışlayacağını duyurmuş ancak servetinin geri kalanıyla nasıl bağışlarda bulunacağıyla ilgili detayları açıklamamıştı.

Röportaj sırasında hayırseverlik hakkında düşüncelerini diler getiren Bezos, “Zor kısım, bunu etkili nasıl yapabileceğimizi bulmak. Amazon’u kurmak kolay değildi. Çok sıkı çalışma gerektirdi. Hayırseverlik de çok benzer. Bu yüzden parayı dağıtabilme kapasitesini geliştiriyoruz” ifadelerine yer verdi. 

Amazon’un yeni depo çalışanları: Sparrow Robotlar

Amazon, depo robotları koleksiyonuna en son eklenen ürünü tanıttı. Tek tek ürünleri paketlenmeden önce seçebilen robotik kol Sparrow ile tanışın.

Amazon, ürünleri kategorilere ayırarak paketleme sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan yeni akıllı robotik sistemi “Sparrow “u tanıttı. Perakende devinin daha önce kullandığı “Cardinal” ve “Robin” gibi robotik kolların aksine Amazon, Sparrow kolunun insan yardımı olmadan ürün envanterinin yaklaşık %65’ini tanımlayabileceğini iddia ediyor ve böylece insan çalışanların yükünü azaltmayı amaçlıyor. – Bu, Amazon gibi 100 milyondan fazla farklı ögenin işlenmesi gerektiği bir depoda hiç de basit bir iş değildir. – Sparrow ile milyonlarca ürünü tanımak ve işlemek için bilgisayar görüşü ve yapay zeka (AI) kullanarak süreci kolaylaştırmayı amaçlayan Amazon, insan enerjisinden de tasarruf etmek istiyor.

Amazon ayrıca yakın zamanda, büyük boyutlu nesneleri taşımak için otonom bir mobil robotu robotik ekibinin geliştirmekte olduğunu da duyurdu. Bu robot ise, Amazon Mağazasından sipariş edilen ve şirketin bölmelerine veya konveyör bantlarına sığamayacak kadar uzun, geniş veya hantal olan ürünlerin %10’unu hedefliyor.

Bir Amazon sözcüsü konuyla ilgili olarak, “Robotik teknolojisi, verimli ve güvenli bir şekilde çalışmak için daha çok değil, daha akıllıca çalışmamızı sağlıyor. Sparrow, çalışanlarımızla birlikte çalışarak tekrarlayan görevleri üstlenecek, çalışanlarımızın zaman ve enerjilerini başka şeylere odaklamalarını sağlarken aynı zamanda güvenliği de artıracak,” diyor.

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Son 2 yıl içinde Apple’ın e-ticaret gelirleri %97 arttı.

Apple’ın e-ticaret satışları iki yıl içinde %97 gibi muazzam bir artış göstererek en büyük çevrimiçi perakendeciler arasına girdi.

TradingPlatform’daki analistlere göre: “Apple’ın gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalardan uzaklaşarak e-ticarete küresel geçişten fayda sağladığı yönündeki eğilim açıkça görülüyor. Marka harika bir online deneyim yarattı. Diğerlerine kıyasla daha çekici ve tüketicilere güven veren bir şey. Apple’ın kendisini tüketicinin yerine koyduğu açık; tüketicilerin ne istediğini ve bunu nasıl sunacaklarını biliyorlar.”

Pandemi dönemi diğer şirketler için olduğu gibi Apple için de korkunçtu. Satışları ve geliri de düşmüştü. Yine de firma, konseptini değiştirerek e-ticaretini güçlendiren önlemler aldı. E-ticaret platformunun rahat anlaşılmasına ve site içinde gezinmenin kolay olmasına önem verdi. Apple’ın sitesine girerseniz, yer alan bilgilerin epey basit olduğunu ve sadece birkaç adımda ürün siparişi verebileceğinizi görürsünüz. Çünkü konsept, müşterilerin ürün ve hizmetleri daha hızlı satın aldığını görmede kritik öneme sahiptir.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Tiktok, uygulama içi alışveriş özelliğini test ediyor.

Geçtiğimiz ay Tiktok’un e-ticaret zinciri oluşturmak için hazırlıklara başladığından bahsetmiştik. Şirket daha önce Shopify alışveriş sekmesini denemişti. Platform, uzun zamandır beklenen uygulama içi alışveriş özelliğini test ediyor. TikTok Shop, kullanıcıların uygulamadan çıkmadan ürün satın almalarına olanak tanıyan yeni bir özellik olacak.

E-ticaret, uzun süredir TikTok için bir odak noktası olmuştu. Ancak ABD’de Asya gibi diğer bölgelere göre daha yavaş bir başlangıç ​​yapmıştı. Bugünlerde canlı alışveriş özelliklerini ABD’ye de getirmeye hazırlanıyor. TikTok sözcüsü Laura Perez, yeni özelliğin ABD’de test edildiğini doğruladı ancak ek ayrıntı vermedi. Daha önce İngiltere, Endonezya ve Güneydoğu Asya’daki diğer ülkelerle sınırlıydı. Semafor’a göre TikTok, ABD’li işletmeleri yeni alışveriş programına davet ediyor ve sonunda erişim uluslararası satıcıları da kapsayacak. Sosyal medyalar arasında hızla yükselen Tiktok, platformunu e-ticaret sektöründe de hareketlendirme konusunda emin adımlarla ilerliyor.

“Kovuldu.”

Twitter CEO’su Elon Musk, Pazartesi günü Pasifik Saatiyle sabah 8’den hemen sonra tweet attığı bu sözlerle, yeni patronunu alenen sorgulayan kıdemli bir mühendisi görevden aldı. Şirketin Eric Frohnhoefer’ın şirket tarafından verilen dizüstü bilgisayarına erişimini devre dışı bırakması yaklaşık beş saat sürdü.

Forbes, Pazartesi öğleden sonra San Diego’daki evinden Frohnhoefer’a telefonla ulaştığında, mühendis şirketten Frohnhoefer’ın aniden işten çıkarılmasıyla ilgili hiçbir resmi iletişim almadığını söyledi.

“Hayır, hiçbir şey,” dedi. “Hepsi bir avuç korkak.”

Musk, Twitter’ı satın aldığından bu yana geçen birkaç hafta içinde, mevcut yönetim ekibini de radikal kararlar alarak işten çıkarmıştı. Şirketin iş gücünün tahminen %50’sini işten çıkardığı düşünülüyor.

Musk ve Frohnhoefer arasındaki çekişme, Pazar sabahı Musk’ın “Bu arada, Twitter’ın birçok ülkede aşırı yavaş olması nedeniyle özür dilemek istiyorum. Uygulama, yalnızca bir ana zaman çizelgesi oluşturmak için 1000’den fazla kötü gruplandırılmış RPC yapıyor!” tweetini atmasıyla başladı.

Sadece birkaç saat sonra Frohnhoefer bir tweet ile cevap verdi: “Android için Twitter’da yaklaşık 6 yıl çalıştım ve bunun yanlış olduğunu söyleyebilirim.”

İkili, Android uygulamasının performansıyla ilgili teknik sorunlar konusunda halka açık bir Twitter ileti dizisinde epey tartıştı.

Konu hakkında yorum yapanlardan biri Musk’ın muhtemelen Frohnhoefer’ı ekibinde istemediğini söyleyince de Musk, Frohnhoefer’ın kovulduğunu söyleyen bir tweet attı. Musk’un Twitter altyapısı ile ilgili detaylara hakim mi bilinmez; fakat işini seven çalışanların Elon Musk ile tartışmaya girmemesi gerekiyor gibi. Twitter’ın yeni yönetimdeki geleceğini birlikte göreceğiz.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares