fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (10-17 Ekim)

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Ticaret Bakanlığı’ndan esnaf ve sanatkarlara özel “e-ticaret kılavuzu”

Ticaret Bakanlığı, elektronik ticarete yönelen esnaf ve sanatkarlar için kılavuz hazırlayarak, ürünlerin fiyatlandırılmasından marka belirlenmesine, logo seçiminden tedarik sürecine kadar çeşitli konularda tavsiyelerde bulundu. Kılavuzda, doğru ürünün seçilmesi, mağazada ayrıntılı olarak sergilenmesi, doğru fiyatlandırmanın yapılmasının, müşteri memnuniyeti, marka bilinirliği ve satış miktarını artıran yöntemler olduğu belirtilerek, “Esnaf ve sanatkarlar e-ticarette başarılı olabilmek için tüketici tercihlerine değer vermeli ve politika belirlerken bu tercihleri dikkate almalıdır.” uyarısı yapıldı.

Doğru fiyatın belirlenmesi hususunun satışlarını artırmak, büyüyen rekabet içinde öne çıkmak isteyen esnaf ve sanatkarlar için önemli olduğu vurgulanan kılavuzda, şu tavsiyelerde bulunuldu:

“Ürünlerin satılacağı fiyatlandırma sürecinde, kar, zarar ve rekabet dengesini kurmak için doğru fiyatlandırma yapılmalı, stoklarda kalan ürünlerin elde çıkarılması için indirimli fiyat kampanyaları düzenlenmeli. Ürün fiyatları belirlenirken rakiplerin fiyatlandırmaları da dikkate alınmalı. e-Ticarete yeni başlayan işletmelerin, tecrübeli ‘online’ tüccarlara karşı rekabet edebilmesi doğru fiyatlandırmadan geçer. Fiyatlandırma stratejileri, doğru zamanda doğru fiyatlarla doğru satış yapmaktır. Bütün e-ticaret mecralarında tek bir fiyatlandırma stratejisi uygulanması, doğru bir fiyatlandırma olmayacaktır. Bireysel internet sitesi üzerinden satış yapılması durumunda, aracı hizmet sağlayıcıya komisyon ödenmeyeceği için fiyatlandırmada bu hususa dikkat edilmeli.”

Kılavuzda, müşteri memnuniyetinin ve sadakatini artırmanın önemine de işaret edilerek, özellikle esnaf ve sanatkarlar gibi küçük ölçekli işletmeler için müşteri memnuniyetin sağlanması ve sadık bir müşteri kitlesinin oluşturulmasının pazarda kalıcı olmak için değerli olduğu vurgulandı. Tüketici haklarının önem kazandığı dönemde, tüketicilerin sorunsuz bir alışveriş deneyimi yaşamak için satıcılar arasından müşteri ilişkilerini doğru yönetebilen satıcıları tercih ettiği ifade edilen kılavuzda, e-ticaret pazarında önemli olan müşteri ilişkilerinin doğru ve kaliteli yönetilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlara da yer verildi.

Kılavuzda ayrıca, akılda kalıcı bir markanın belirli özellikleri barındırması gerektiğinin altı çizilerek, markanın yanında logonun da sade, kolay anlaşılır, mümkün olduğunca az sayıda renkten oluşması gerektiği kaydedildi.

SOSYAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Sosyal medyayı ilgilendiren yeni kanun teklifi kabul edildi.

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Sosyal medya yasası olarak da bilinen değişiklikler işte şu şekilde:

Yalan, deformasyon gibi içeriklere odaklanacak olan sosyal medya yasasında, sosyal medya ve dijital mecralardaki içerikler takip edilecek. Yalan haber paylaşımı yapan kişilerin bu paylaşımlarına 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu cezanın verilmesi adına ise 5 kritere bakılacak:

  • Yayılan haberin gerçekliği
  • Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını ilgilendirme düzeyi
  • Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturma kastı
  • Kamu barışını bozmaya yönelik eylem
  • Alenilik (alakadar olmayan kişilere de ulaşıyorsa)
Sosyal medya yasası düzenlemeleri
  • İnternet haber sitelerinde çalışanlar basın mensubu olarak kabul edilecek ve gazeteciler için tanınan haklardan yararlanacak.
  • Haber sitelerinde yayınlanan içerikler saklanacak.
  • Herhangi bir içeriğin kaldırılmasına karar verildiğinde ilgili karar tüm platformları kapsayacak.
  • Resmi ilan ve reklamların haber sitelerinde yayınlanması bundan sonraki süreçte geçerli olacak.
  • Haber sitelerinde künye yer alması zorunlu olacak.
  • Suçlara yönelik içeriklerde yurt içi ve yurt dışı ayrımı olmayacak.
  • Sosyal medya ağları Türkiye’de temsilci açacak ve BTK’ya düzenli rapor gönderilecek.
  • Kullanıcılar, kişisel verilerinin kullanılmasına sınırlama getirebilecek.
  • Sosyal medya ağlarında çocuklara yönelik tedbirler alınacak.
  • Sosyal medya ağlarında reklam kütüphanesi oluşturulacak.

Twitter’ın “mention (bahsetme)” özelliğine esneklik geliyor.

Twitter platformunda kullanıcıların mesajlarında @ işaretini kullanarak diğer hesapları eklemesi mümkün. Twitter’a getirilmek istenen benden bahsetme özelliği ile mention özelliğinin kötüye kullanılması önlenecek. Bu bakımdan tüm kullanıcılar için önemli bir iyileştirme sosyal ağa eklenecek. Şu anda test aşamasında olan özellik kısa süre içerisinde tüm kullanıcılara sunulacak. Bunun ardından ise kullanıcılar kendilerinden bahseden mesajlar için yeni bir seçeneğe sahip olacak. Bu seçenek sayesinde ise ilgili mention kaldırılabilecek.

Twitter’da geçtiğimiz günlerde başlayan mesaj düzenleme özelliği ile birlikte mention üzerinde yapılacak yenilik de sosyal ağın çok daha işlevsel hale gelmesini sağlayacak.

TikTok, e-ticaret zinciri oluşturmayı planlıyor.

TikTok, pandemi döneminde ön plana çıkmasıyla birlikte en çok kullanılan sosyal medya platformu haline geldi. Rakiplerinin önüne geçerek ana akımların bünyesinden çıkmasını sağlayan TikTok, şimdi kolları e-ticaret için sıvadı.

Sosyal medya devi, Amazon’a rakip olacak bir e-ticaret zinciri oluşturmayı planlıyor. Hatta şirket, birkaç hafta önce LinkedIn üzerinden birçok yeni iş ilanı yayınladı.

TikTok yayınladığı bir iş ilanında şu beklentileri olduğunu sundu:

“Depolama, teslimat ve müşteri hizmetleri iadeleri sağlayarak misyonumuz, satıcıların operasyonel yeteneklerini ve verimliliklerini geliştirmelerine yardımcı olmak, alıcılara tatmin edici bir alışveriş deneyimi sunmak ve TikTok Shop’un hızlı ve sürdürülebilir büyümesini sağlamak.”

Bir TikTok sözcüsü ise “TikTok Shop’un şu anda Güneydoğu Asya ve Birleşik Krallık’ta sunulduğu ülkelerde, tüccarlara çeşitli ürün özellikleri ve teslimat seçenekleri sunmayı içeren değerli bir alışveriş deneyimi sağlamaya odaklandık” açıklamasını yaptı.

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
 Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
 Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
 Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
 E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares