fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (16-23 Ocak)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Amazon bağış programı olan AmazonSmile’ı sonlandırıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Amazon’un yaklaşık 18.000 çalışanı etkileyecek önemli bir işten çıkarma kararını sizlerle paylaşmıştık. Sadece birkaç gün sonra, şirket bir bağış programı olan AmazonSmile’ı da sona erdireceğini açıkladı. AmazonSmile, tüm uygun ürünlerin maliyetinin %0,5’ini hayır kurumlarına yönlendiren bir bağış programıdır. Tıpkı amazon.com’da olduğu gibi ürünlere göz atmanıza ve satın almanıza izin veren ayrı bir web sitesidir. Amazon, satın alımlarınızı takip eder ve sizin adınıza bağış yapar. Fakat şirket, geçtiğimiz günlerde Amazon müşterilerine değişikliği duyuran bir e-posta göndermeye başladı.

“Neredeyse on yıl geçmesine rağmen, program başlangıçta umduğumuz etkiyi yaratacak kadar gelişmedi. Dünya çapında 1 milyondan fazla sayıda uygun kuruluşla, etki yaratma becerimiz genellikle çok zayıftı,” şeklinde açıklama yaptı. Amazon, 2013’ten beri AmazonSmile programı aracılığıyla 400 milyon dolar bağışta bulundu. Büyük kuruluşlar muhtemelen bu bağışlardan daha büyük bir pay alırken, daha küçük kuruluşlar yılda yalnızca birkaç dolar aldı. AmazonSmile, 20 Şubat 2023’e kadar açık kalacak.

Kaynak: Tech Crunch

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

LC Waikiki’den Türkiye’de bir ilk: Dijital stil danışmanı: Elsiva.

LC Waikiki, Türkiye’de yeni bir ilke imza attı. Dinamizmini ve inovasyonlarını sürekli deneyimlediğimiz dijital dünyanın bir parçası olarak Türkiye’nin ilk ve tek dijital stil danışmanını lcwaikiki.com’da yayına aldı: Elsiva. Kişiye özel stil ve danışmanlık hizmetini ücretsiz bir şekilde sağlayan yeni proje Elsiva, yapay zeka ve veri havuzu aracılığıyla kendi stilini en iyi şekilde yansıtmak ve stil sahibi olmak isteyenlere benzersiz öneriler sunuyor. 

LC Waikiki CEO’su Ömer Barbaros Yiş, yaptığı açıklamada “Artık herkesin bir dijital stilisti olacak. Kişiye özel kombin önerilerini özel bir teknolojiyle sizlerle buluşturacak. Bugün ne giysem acaba sizin için de zor bir soru ise, onbinlerce ürün arasından seçim yapmak sizin için çok zorsa artık sizin de bir dijital stilistiniz var. Sizin zevkinizi son moda trendleriyle birleştirerek sizlere sunan Elsiva sizlerle. Elsiva ismiyle doğdu. Tüm misafirlerimize bize verdikleri ilham için teşekkür ederim. Onların isteklerinden birisi de buydu. Umarım beğenirsiniz, sizlerin geri bildirimleriyle geliştirmeye devam edeceğiz. Sizin tarzınız hep güzel.” dedi.

“Kendini tanıtma sırası sende” diyen Elsiva’yı deneyimlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

Z kuşağı, 2022’de en çok şirket kuran nesil oldu.

Amerika, İngiltere, Türkiye ve Avrupa Birliği ülkeleri olan Estonya, Hollanda, Almanya gibi geniş bir coğrafyaya ticaretini taşımak isteyen küçük ve orta büyüklükteki şirketlere, şirket kuruluşundan vergilendirmeye kadar olan süreçte ürün ve hizmetler sunan Mükellef, 2022 yılına ilişkin şirket kurma verilerini paylaştı. Tüm müşterilerini sahip olduğu teknoloji platformuyla regülasyonlara uyumlu hale getirmenin yanında global müşterilerine hizmet vermek için Workhy markası ile açıldığı yeni ülkelerde yurt dışında kendi işini kurmak isteyen ve hali hazırda faaliyetine devam edenlerin çalışmalarını hızlandıran Mükellef, 2022 yılını 6 binin üzerinde şirket kurulumu ile kapattı. Şirket kuranların yaş aralıklarına bakıldığında ise yüzde 55 ile Z kuşağı yani 18-25 yaş aralığı birinci sırada, yüzde 31 ile 25-35 yaş aralığı ikinci sırada, yüzde yüzde 9 ile 35-45 yaş aralığı üçüncü sırada, yüzde 5 ile 45 yaş üstü de dördüncü sırada yer aldı.

Kaynak: Bloomberght

DİJİTAL MEDYA İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Microsoft 10.000 çalışanı işten çıkaracak.

Maliyet azaltma gerekçesiyle geniş çaplı işten çıkarma yoluna giden teknoloji şirketleri arasına Microsoft da eklendi. Microsoft, üçüncü çeyreğin bitimine kadar 10 bin çalışanla yollarını ayırmaya hazırlanıyor.

Microsoft CEO’su Satya Nadella, ekonomideki belirsizlik karşısında maliyetleri azaltmak için 10 bin çalışanın işten çıkarılacağını ve yapay zekâ gibi önceliklere yeniden odaklanacaklarını ifade etti.  CEO Nadella, Microsoft’un internet sitesinde de yer alan açıklamasında şirketin bu durumdan daha güçlü ve rekabetçi çıkacağına duyduğu güveni belirterek, işten çıkarılacak bazı çalışanların durumlarını bu hafta itibarıyla öğreneceklerini söyledi.

Kaynak: MediaCat

Uber’den İstanbul’da yeni hizmet: Uber Kurye.

Uber, anlık paket teslimatı yapan Uber Kurye hizmetini bugün itibarıyla İstanbul’da başlattığını duyurdu. Yeni başlayan hizmet Uber Kurye ile paketler, Uber müşterilerinin uygulama aracılığıyla belirttiği adresten teslim alınarak istenen adrese teslim edilebilecek. Kullanıcılar, uygulamadaki Paket seçeneği üzerinden “Paket gönder” ya da “Paket al” seçenekleri arasında seçim yaparak dilediği hizmeti alabilecek.

Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, Uber Kurye’ye dair, “Dünyada 37 ülkede ve 371 şehirde faaliyet gösteren Uber Kurye’yi İstanbul’da başlatmanın heyecanını yaşıyoruz. Uber Kurye ile tüm Uber kullanıcıları paketlerini anlık olarak kolayca gönderebilir. Kurye iş ortaklarımızla işbirliği içerisinde hayata geçirdiğimiz bu yeni hizmetin İstanbulluların hayatını kolaylaştıracağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: MediaCat

LinkedIn, 2023 yılının epopüler mesleklerini açıkladı.

İş dünyası için akla gelen ilk platform olan LinkedIn, son beş yılın yükselen mesleklerini açıkladı. Paylaşılan listede ise teknoloji ve oyun ile ilgili meslek dalları ön plana çıkmakta. İşte 2023 yılının en çok talep gören meslekleri:

  1. Game Designer (Oyun Geliştiricisi): Birden fazla platform için geliştirilen oyunların olay örgüsü, karakterlerini ve görsel tasarımlarından sorumludur.
  2. Blockchain Developer (Blokzincir Geliştiricisi): Programlama dilleri kullanarak kripto paralar ile ilgili yazılım geliştirir.
  3. Growth Specialist (Büyüme Uzmanı): Şirketin büyümesini ve gelirini artırması için çalışırlar. Bunun için pazarlama ve ürün geliştirme birimi ile işbirliği yapar.
  4. Customer Succes Specialist (Müşteri Başarı Uzmanı): Tüketicilerin, satın aldıkları ürünlerden en iyi deneyimi yaşaması için destek sağlar.
  5. Game Artist (Oyun Tasarımcısı): 3D modelleme ile illüstrasyon kullanarak dijital oyunlardaki mekan ve karakterlerin tasarımını yaparlar. Bunun için oyun tasarımcıları ve geliştiricileri ile koordineli şekilde çalışır.
  6. Artificial Intelligence Engineer (Yapay Zeka Mühendisi): Makineleri, mantıklı ve verimli çalışabilmeleri için programlar. Bunu makine öğrenme algoritmaları tasarlayarak yapar.
  7. Game Developer (Oyuncu Geliştiricisi): Oyunun bir bütün olarak oyuncuya sunulmasın sorumlu iş koludur. Çoğunlukla back-end tarafında çalışır.
  8. Patient Coordinator (Hasta İlişkileri Sorumlusu): Hastanın sağlığı ve tedavisi için gerekenlerden sorumlu.
  9. Concept Artist (Konsept Sanatçısı): Bir oyun veya animasyondaki tasarımların temel olarak nasıl görüneceğini belirler.
  10. Software Quality Assurance Engineer (Yazılım Kalite Güvence Mühendisi): Geliştirilen yazılımın arayüzünü ve performansından sorumlu kalite kontrol uzmanıdır.
  11. Robotics Engineer (Robotik Mühendisi): Endüstride kullanılan robotik sistemlerin tasarlanması ve geliştirilmesinden sorumludur.
  12. Data Enginer (Veri Mühendisi): Toplanan verileri tasarlar ve altyapısını oluşturur.
  13. Back-End Developer: Yazılımın, kullanıcıya görünmeyen tarafındaki sistemlerini kodlar. Ayrıca uygulamanın sorunsuz ve performanslı şekilde çalışmasından sorumludur.
  14. 3D Artist (3D Modelleme Uzmanı): Üç boyut model ve nesne tasarımı yapar. Bunun için Blender gibi programlardan yardım alır.
  15. Product Owner (Ürün Sahibi): Ürün tasarlanıp geliştirilmesi ve değerinin artırılmasından sorumludur.

Kaynak: Shift Delete

Amazon, Meta ve Google diğer tüm şirketlerden daha fazla temiz enerji satın alıyor.

Bir endüstri grubu olan American Clean Power Association tarafından yayınlanan rapora göre, Amazon, Facebook ana şirketi Meta ve ana şirket Alphabet’in sahibi olduğu Google, rüzgar ve güneş enerjisinin ilk üç kurumsal alıcısı. Amazon, Eylül 2022’ye kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde 12,4 gigawatt temiz rüzgar ve güneş enerjisi sözleşmesi yaparken, Meta 8,7 gigawatt ve Google 6,2 gigawatt olacak şekilde toplamda 326 şirket, 2022’nin sonuna kadar 77,4 gigawatt’lık rüzgar ve güneş enerjisi sözleşmesi yaptı. Bu, binden fazla veri merkezine veya 18 milyon Amerikan evine güç sağlayabilmesi anlamına gelir.
Teksas ise diğer tüm eyaletlerden daha fazla yararlanıyor. Rapora göre şirketler, Washington DC ve Porto Riko olmak üzere 49 eyalette bulunan 540 projeden temiz enerji satın aldı, ancak şirketler tarafından satın alınan sözleşmeli kapasitenin %35’i Teksas’tan geliyor.

Kaynak: CNBC

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.

Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.

Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.

Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.

Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.

E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.

Total
0
Shares