fbpx
🗓️ Sopyo 2024 Global E-Ticaret Takvimi yayınlandı. Hemen İncele... 📣

Sopyo Haftalık E-Ticaret Bülteni (22-29 Ocak)

PAZARYERLERİ İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

eBay, yaklaşık 1000 çalışanını işten çıkarıyor.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri işten çıkarma haberleriyle yine gündemde. Riot Games, Google, Discord, Twitch, Unity gibi teknoloji şirketlerinin ardından bir işten çıkarma haberi de eBay’den geldi. Teknoloji devi, bugün yaptığı açıklamada yaklaşık 1000 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Bu, şirketin tam zamanlı çalışanlarının yaklaşık %9’u anlamına geliyor. Paylaşılan bilgilere göre etkilenen kişilere kısa süre içinde bilgilendirme yapılacak. Şirket ayrıca önümüzdeki aylarda yüklenici sayısını azaltmayı planlıyor.

eBay, benzeri şirketler gibi, bu işten çıkarmaları, son yıllarda fazla sayıda kişi işe almalarından kaynaklandığını belirtti. CEO Jamie Iannone çalışanlarına gönderdiği bir notta, “Stratejimize uygun ilerleme kaydederken, büyüme hedeflerimiz genel çalışan sayımız ve giderlerimizin gerisinde kaldı” dedi.

Kaynak: Digital Age

Fransa Amazon’a 32 milyon euro ceza kesti.

Fransa Ulusal Bilişim ve Özgürlükler Komisyonu’ndan (CNIL) yapılan açıklamada, Amazon’da iş kesintilerini titizlikle ölçen ve çalışanların potansiyel olarak her molayı veya kesintiyi gerekçelendirmek zorunda kalmasına yol açan sistemin uygulanmasının yasalara aykırı olarak değerlendirildiği belirtildi. Açıklamada, komisyonun, çalışan faaliyetlerini ve performansını izlemek üzere “aşırı müdahaleci” olarak nitelendirdiği söz konusu sistemi kurduğu için Amazon.com Inc. şirketine 32 milyon euro para cezası verdiği aktarılarak, şirketin çalışan faaliyetlerini ve performansını takip eden tarayıcı sisteminin “hem kapsamlı hem de kalıcı olmaları açısından uygulandıkları ölçek nedeniyle” geleneksel izleme yöntemlerinden farklı olduğu vurgulandı. Komisyonun, sistem tarafından toplanan tüm veri ve çalışanlar için üretilen istatistiklerin 31 gün boyunca saklanmasını da “aşırı” bulduğu ifade edilen açıklamada, Amazon’da çalışanların ve ziyaretçilerin depolardaki video gözetimi hakkında yeterince bilgilendirilmediği kaydedildi. Amazon’un Fransa’daki depolarında kullanılan söz konusu sistem, çalışanların belirli iş adımları arasındaki kesintilerinin ne kadar uzun olduğunu kaydetmek için bir tarayıcı kullanıyor.

Kaynak: Bloombergt

Hepsiburada ve TÜRKONFED’den deprem bölgesinde iş birliği.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Hepsiburada arasında geçtiğimiz yıl 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ilin etkilendiği depremden zarar gören işletmeler için özel bir protokol imzalandı. Hepsiburada ve TÜRKONFED, iş dünyasına yönelik bölgesel kalkınmayı destekleyen bir projeyi hayata geçirdi. İş birliği, deprem bölgesinde işletmelere çeşitli avantajlar sunacak. Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez tarafından imzalanan protokol, deprem bölgesinin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmasının önünü açacak uzun vadeli ve kalıcı destek sağlama amacı taşıyor.

Kaynak: Yeniçağ Gazetesi

PttAVM kullanıcılarının e-ihracat talepleri artıyor.

Üreticilerin artık kendi ürünlerini ihracat etmeye odaklandığını belirten PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “e-ihracat imkânı sağladığımız için her ölçekteki üretici ve marka sahibinden çok ciddi talep alıyoruz. Organik gıdadan zeytinyağına, kozmetikten ev temizlik ürünlerine kadar her sektörden üretici e-ihracat yapmak istiyor. Son iki yılda bu alana bir akın var” ifadelerini kullandı.

Son dönemde e-ihracata adeta bir akın yaşandığını anlatan PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, “Direkt olarak üretici olup ürünlerini online platformlar üzerinden ihracat etmek isteyenlerin sayısı sürekli artıyor. Bu bizim de çok önem verdiğimiz bir konu. PttAVM olarak satıcılarımıza, markalarımıza ve üreticilerimize hem yurtiçinde e-ticaret hem de yurtdışına e-ihracat imkânı sağladığımız için her ölçekteki üreticilerden ve marka sahiplerinden çok ciddi talep alıyoruz” dedi.

Organik gıda üreticilerinden zeytinyağı üreticilerine, kozmetik üreticilerinden ev temizlik üreticilerine kadar her alanda üreticilerin ürünlerini yurt dışına satmaya konsantre olduğunu vurgulayan PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, e-ihracat desteklerinin artması ile talebin daha da güçlendiğini belirtti.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Pazaryerlerinin komisyon oranları esnafı zorluyor.

E-ticaret sitelerinden satış yapan esnafın aldığı hizmete göre değişkenlik gösteren komisyon oranları için taban ve tavan belirlenmesi gerektiğini dile getiren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüzde adeta vazgeçilmez bir hal alan internet alışverişlerinde müşteri portföyü genişleyen esnafın ulaştığı kitle artsa da e-ticaretteki komisyonlar, sitelerin yaptığı reklamların bedelinin esnafa yansıtılması gibi durumlar esnafın belini büküyor. Alınan hizmete göre farklılık gösteren, %45’i bulan komisyon oranlarına taban ve tavan uygulaması getirilmeli” dedi.

Kaynak: Kocaeli Gazetesi

E-TİCARET İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR

Salesforce, yaklaşık 700 çalışanını işten çıkarıyor.

Salesforce da işten çıkarma dalgasından nasibini alan şirketlerden biri oldu. Şirket, küresel iş gücünün yaklaşık %1’ini yani 700 çalışanını işten çıkarma kararı aldı. Ancak şirketin halihazırda 1000 pozisyon açığı var ve pozisyon açığı varken işten çıkarmaların yapılması da ilginç bir bilgi olarak karşımıza çıkıyor. İşten çıkarmalar, daha çok şirketin iş gücünü planlı bir şekilde düzenleme ve dengeleme amacıyla gerçekleştirilen bir stratejinin bir parçası olarak görülüyor. Yani, şirketin iş gücünü daha etkili bir şekilde yönetmek ve operasyonlarını optimize etmek için bu adımın atılmış olduğu düşünülüyor.

Salesforce, geçen yıl da iş gücünü %10 oranında azaltmış ve bazı ofisleri kapatmıştı. Bu adım, pandemi döneminde hızlı bir işe alımın ardından oluşan fazla işgücünü dengeleme çabasıydı. Bu strateji, şirketin kazançlarını destekledi ve ikinci ve üçüncü çeyreklerde gelir artışı elde etmesine ve yıllık kar tahminini yükseltmesine imkan tanıdı.

Son olarak, Salesforce’un 2023’ün üçüncü çeyrek finansal sonuçlarına göre, şirket önceki yılın aynı dönemine göre %11’lik bir gelir artışıyla 8.72 milyar dolar gelir elde etti. Salesforce, tarihsel olarak yılda %20’nin üzerinde büyüme göstermişti. 

Kaynak: Webrazzi

Ticaret Bakanlığı açıkladı: Artık herkes Influencer olamayacak.

Ticaret Bakanlığı 2024-2028 Stratejik Planı’na göre, tüketicilerin korunmasına yönelik faaliyetler önümüzdeki dönem daha da artırılacak. Bu kapsamda tüketicinin korunmasına ilişkin mevzuat güncel gelişmelere uygun olarak gözden geçirilecek. Piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması amacıyla mevcut kurumsal yapı ve mevzuat incelenerek, kurumların koordinasyon içinde çalışması sağlanacak ve kapasiteleri artırılacak.

Dijital tüketicinin korunması yaklaşımıyla dijital mecralarda yer alan reklamlar başta olmak üzere tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı uygulamalara karşı çalışmalar yürütülecek. İnternet alışveriş tercihlerini önemli ölçüde etkileyen influencerlar da denetime tabi olacak. Reklam Özdenetim Kurulu ve Reklam Kurulu iş birliğinde Influencer Sertifika Programı Projesi hayata geçirilecek. Yeni çalışma ile sertifika sahibi influencerların sorumluluk içerisinde hareket ettiğine yönelik reklam verenlere bakanlık tarafından bir güvence verilmiş olacak. E-ticarette uygulanan Güven Damgası modelinde olduğu gibi, güven damgasının yer aldığı e-ticaret platformlarına vatandaşın nasıl güven duyabileceği ifade ediliyorsa burada da sertifika sahibi influencerlara güven duyulabileceği algısı pekiştirilecek.

Kaynak: Gazete Oksijen

E-ticaret sektöründe gerçekleşen gelişmelerden haberdar olmak için e-bültenimizi takipte kalın. 🙂

Sopyo ile kolayca yönetin, hızla büyütün!

  • 50’den fazla entegrasyon ile daha fazla satış yapın.
  • Gelişmiş XML Entegrasyonu ile dropshippingin tadını çıkarın.
  • Kargo Entegrasyonları ile siparişlerinizin kargo süreçlerini hızlıca yönetin.
  • Muhasebe Entegrasyonları ile satış kanallarınızdan gelen siparişler Muhasebe/ERP yazılımınıza otomatik aktarılsın.
  • Otomatik Stok Senkronizasyonu ile tüm platformlardaki stoklarınızı tek bir yerden yönetin.
  • E-fatura & E-arşiv Entegrasyonu ile siparişlerinizin e-fatura süreçlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirin.
Total
0
Shares